Meteen naar de content

Weekendje weg: de bezienswaardigheden in het centrum van de stad Luik, België

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

België

Stedentrip

Weekendje weg

De meeste mensen kennen de stad Luik, België (in het Frans: Liège) vooral van hun weg naar het zuiden van Frankrijk, een stad waar ze dus zo snel mogelijk voorbij willen zijn. En ook wij zijn al talloze keren langs Luik gereden, waarbij we een glimp opvingen van wat historische gebouwen. Daarmee was onze nieuwsgierigheid gewekt om eens een keertje op stedentrip naar Luik te gaan.

Want wat is er te doen in Luik? En zijn er eigenlijk mooie bezienswaardigheden in Luik? Voor we met de trein naar Luik vertrokken hadden we geen beeld bij deze stad aan de Maas. Jij ook niet? Wij delen onze tips en bezienswaardigheden voor Luik!

highlights citytrip luik

Wat kun je verwachten van een stedentrip Luik, België?

In de brochure die we haalden bij het Office du Tourisme in Luik stond het goed omschreven: Luik is een stad die constant in ontwikkeling is. En zo hebben wij het ook ervaren. Overal in Luik wordt ge- en verbouwd wanneer wij de stad bezoeken. Daarnaast zijn er al delen van de stad gerenoveerd, maar ook delen waar nog wat werk aan de winkel is. Je vindt er prachtige historische gebouwen, maar ook lelijke betonnen flats.

Luik is een stad die je echt moet ontdekken, want hoe verder je de stad induikt hoe meer leuke plekjes je ontdekt. Het is geen gepolijste toeristentrekker als Brugge, Gent of Antwerpen, maar juist dat heeft wel wat. Tijdens een bezoek aan deze oude industriestad ben je op de meeste plekken echt toerist tussen de locals. De voertaal is Frans, ook een pluspunt, want je waant je meteen helemaal in ‘het buitenland’. De gemêleerde bevolking, uit alle windstreken afkomstig, ondersteunt dit gevoel. Zoek je ideeën om te doen in Luik? Wij zetten een aantal bezienswaardigheden van Luik, België, op een rij! 

1. Het prachtige station van Luik: treinstation Luik-Guillemins

Wanneer je met de trein reist, is de aankomst gelijk bij een van de mooiste bezienswaardigheden van Luik: het station. En dit is echt niet overdreven, want het station van Luik is echt een architectonisch hoogtepuntje. En als je bij aankomst denkt: ‘Waar doet me dit station toch aan denken?’, dan ben je waarschijnlijk in Valencia geweest. Het station van Luik is namelijk ontworpen door dezelfde architect als de Stad van de Kunsten en Wetenschappen in Valencia. Neem dus zeker even de tijd om rond te kijken in dit prachtige gebouw van internationale allure.

Boek direct je treinticket naar Luik.

2. De pendelboot over de Maas

Het centrum van Luik strekt zich uit langs de oevers van de Maas en de bezienswaardigheden van de stad liggen niet altijd dicht bij elkaar. Het is bijvoorbeeld wel een stukje lopen vanaf het station naar de historische binnenstad. Een leuke en gemakkelijke manier om vanaf het station naar het historisch centrum van Luik te komen is met de pendelboot die over de Maas vaart.

Er zijn 6 stops en de boot vaart 1x per uur. Een ticket kost maar een paar euro, de prijs is afhankelijk van het aantal haltes dat je meevaart. Aan boord kun je snacks en drankjes kopen, dus je kunt er ook gewoon een leuk boottochtje over de Maas van maken! Tip: wil je bij het station uit- of opstappen? Kies dan voor halte Guillemins.

3. De stad Luik verkennen met een elektrische step

Een andere manier om van het station naar de stad te komen is met een elektrische deelstep. Tegenwoordig kun je in heel veel steden ter wereld elektrische stepjes huren, zo ook in Luik. Het systeem is simpel: je download de app van het stepmerk van je keuze, koppelt je bankpas en unlocked een stepje die je ziet staan. Vervolgens betaal je een starttarief en een tarief per minuut dat je de step gebruikt. Als je bent waar je moet zijn, zet je de step terug in een bepaald gebied op de kaart en sluit je hem weer af met de app.

Het is heel leuk om met een stepje de stad te verkennen, zeker het fietspad langs de Maas is aan te raden. De kinderkopjes-straten zijn dan weer iets minder comfortabel op de step… Wat een elektrisch stepje vooral zo’n leuk vervoersmiddel maakt is dat je heel gemakkelijk even afstapt om iets te bekijken. En ook dat je de step praktisch overal weer achter kunt laten is heel gemakkelijk.

Wij kozen voor de steps van Dott en betaalden € 1,- per rit en € 0,22 per minuut gebruik.

Ook een originele manier om Luik te verkennen: boek een Escape Tour en leer de bezienswaardigheden van Luik kennen aan de hand van een leuke citygame!

Stedentrip Luik Belgie elektrische step

4. De bezienswaardigheden in het historisch centrum van Luik, België

De meeste bezienswaardigheden van Luik vind je in het historisch centrum van de stad. Een goed begin voor een rondwandeling door het historisch centrum is bij de Halle aux viandes. Want al was dit vroeger een vleeshal, nu is de toeristische dienst van Luik er gevestigd. En hier kun je een mooi plattegrond van de stad ophalen inclusief wandelroute van 3 km door het historisch centrum. Deze wandelroute brengt je langs verschillende musea en kerken, het paleis, de universiteit en meer belangrijke bezienswaardigheden van Luik. Kortom: alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je geen bezienswaardigheden van Luik mist tijdens je stedentrip.

Het historisch centrum van Luik op een andere manier bekijken? Doe dan deze zelfgeleide speurtocht & wandeltocht in één door de stad!

5. De kapittelkerken van Luik

Maar liefst zeven voormalige kapittelkerken telt de stad Luik en voor wie hier interesse in heeft, is er zelfs een hele wandelroute voor uitgestippeld (een Nederlandstalige brochure is aanwezig in de kerken). Dit zijn de Sint-Paulus, Sint-Bartholomeüs, Heilig-Kruis, Sint-Denijs, Sint-Jacom, Sint-Jan en Sint-Maarten. Wij bezochten de Sint-Pauluskathedraal, een mooie kerk om van binnen te bekijken. 

6. Must-eat: de Luikse wafel

Wanneer je bij het lezen van dit kopje denkt ‘jaha, die Belgische wafel die kennen we nu wel’, dan vergis je je. De wafels in Luik zijn anders dan die in andere Belgische steden. Allereerst zijn ze niet vierkant, maar ovaal. Ten tweede worden ze niet ter plekke in een vorm gegoten en gebakken en daarna afgetopt met poedersuiker, maar bestaan ze uit dik deeg, dat tot een bal wordt gerold en dan gebakken. En ten derde zijn ze veel smeuïger en zoeter dan de rechthoekige wafel. Ik at een variant met kaneel en vond de smaak verdacht veel lijken op die van een Zeeuwse bolus. Heerlijk!

Een tip die wij van veel insiders kregen is om een wafel te kopen bij Une Gaufrette Saperlipopette. En wij onderstrepen dit, de Luikse wafels bij deze bakkerij zijn echt super lekker!

7. Het mooiste uitzicht van Luik: beklim de trappen van Montagne de Bueren

Als er één ding is wat je moet doen in Luik is het wel het beklimmen van de trappen van Montagne de Bueren. Deze trap levert je – na het beklimmen – niet alleen een prachtig uitzicht over de stad op, het is ook uniek dat er direct naast de trappen woningen gevestigd zijn. En bovendien brengen de trappen je ook echt ergens; ze komen uit bij de citadel. En een goede work-out is het zeker! Het is dan ook slim om de 374 tredes van Montagne de Bueren aan het begin van je stedentrip-dag te beklimmen, wanneer je nog vol energie zit.

Aangekomen bij de citadel geniet je van een mooi uitzicht over de stad Luik en kun je even rustig rondwandelen in het park. Niet voor niets is dit een van de populairste bezienswaardigheden van Luik!

8. De vele musea van Luik

Luik telt veel verschillende musea over verschillende onderwerpen. Ook ideaal als je even wat minder weer hebt tijdens je citytrip Luik. Het grootste museum van Luik is Le Grand Curtius, je vindt hier verschillende tentoonstellingen onder één dak. Qua gebouw is La Cité Miroir misschien het meest bijzondere museum van Luik, het is namelijk gevestigd in een oud zwembad. Maar ook het gebouw van Le Musée de la Vie Wallonne (museum van het Waalse leven) is mooi, op een heel andere manier. Dit museum is namelijk gevestigd in een 13e eeuws klooster.

Er zijn in Luik ook nog wat kleinere, originele musea te vinden zoals het Luiks Museum van Verlichting en het plaatselijke poppentheater (Tchantchès Museum). 

Op de binnenplaats van het museum van het Waalse leven zijn regelmatig muziekoptredens. De toegang tot het museum is elke 1e zondag van de maand gratis.

9. Eten bij de foodhall of op de rooftop-bar van La Grand Poste

Wil je eens wat anders dan bij een van de restaurants in Luik eten, dan is La Grand Poste (het voormalig hoofdpostkantoor van Luik) misschien een leuk idee. In één gebouw vind je hier een foodhall met verschillende streetfood-kraampjes, een co-working space, een bierbrouwerij en een rooftop-bar met cocktail-caravan. De foodhall is elke dag geopend en je kunt er gerechtjes bestellen uit alle windstreken: Syrisch, Japans, Amerikaans, Mexicaans…. keuze genoeg.

De rooftop-bar van La Grand Poste is alleen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Ben je op die dagen in Luik, dan is het zeker leuk om hier een keertje te eten. Ieder weekend is er een nieuwe chefkok die het menu bepaald, je kunt van tevoren op de site van La Grand Poste bekijken welk menu er dat weekend uitgeserveerd wordt. Je kunt kiezen uit een aantal gerechten die je bestelt en ophaalt bij de counter. Vervolgens zoek je zelf een leuk plekje op het dakterras uit om, met uitzicht op de Maas, te dineren. 

Checklist voor je stedentrip

10. De zondagsmarkt van Luik

Helaas bezochten wij Luik niet op een zondag, maar volgens velen is de zondagsmarkt La Batte in Luik wel iets speciaals. Deze zondagsmarkt is de grootste én oudste markt van België en je vindt er alles wat je verwacht van een markt; fruit en groente, maar ook kleding en meer. De markt vindt elke zondag tussen 8.00-14.30 uur plaats op de kades langs de Maas.

Overnachten in Luik

Wij overnachtten tijdens onze stedentrip Luik in het Mercure Liege City Centre. Dit hotel ligt op loopafstand van het historisch centrum. En met een kamerprijs van € 99,95 inclusief (lekker) ontbijt heeft het Mercure hotel een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het hotel is gevestigd in een oud klooster en is gelegen aan de Maas. Vooral de binnentuin en de ontbijtzaal annex restaurant van dit hotel zijn sfeervol!

Zoek je een iets luxer hotel in het centrum van Luik? Wij vonden het Van der Valk Sélys Liège hotel er ook heel mooi uit zien. Ook dit hotel ligt in het centrum van Luik, nog iets dichter bij het stadscentrum dan het Mercure hotel.

Op zoek naar aanbiedingen voor een weekendje Luik? Kijk eens bij Hotelspecials.nl, zij hebben vaak goede aanbiedingen voor stedentrips!

Andere leuke accommodaties in Luik (Liège)

De bezienswaardigheden van Luik combineren met andere plaatsen in België, Duitsland of Luxemburg

Wist je dat de stad Luik maar op een half uurtje van Maastricht ligt? Je kunt een stedentrip Luik dus ook goed combineren met Maastricht, maar ook Keulen ligt slechts op een anderhalf uur afstand. En je bent met in een uurtje in Luxemburg. Daarnaast kun je Luik natuurlijk combineren met andere Belgische steden als Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven of Mechelen. Mogelijkheden voor een multi-citytrip genoeg dus. Daarnaast is Luik ook nog eens de grootste stad van de Ardennen, je kunt de stad dus ook combineren met een portie natuur en outdoor.

luik boottocht

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen