Meteen naar de content

Stedentrip Mechelen, België: een weekend in deze historische stad!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

België

Stedentrip

Weekendje weg

Een compacte stad, bomvol historische bezienswaardigheden en verborgen groen: dat is Mechelen in België. De stad waar je kunt dwalen door de schattige straatjes van het Begijnhof, een pintje kunt drinken op de Vismarkt of leren hoe bier gebrouwen wordt in (zo zegt men) de oudste brouwerij van België. Je komt er tot rust in één van de parken of binnentuinen of tijdens een vaartocht over de Binnendijle. Kortom: genoeg bezienswaardigheden in Mechelen voor een leuke stedentrip! Vraag je je af wat te doen in Mechelen? Lees onze tips!

wat te doen in mechelen

Stadswandeling in Mechelen: ontdek Mechelen met het prikkelpakket

Een echte aanrader is om, wanneer je een stedentrip Mechelen doet, eerst een stop te maken bij Visit Mechelen en hier het boekje ‘In de voetsporen van Margareta’ op te halen (of download deze hier gratis). Dit boekje bevat verschillende stadswandelingen en zorgt ervoor dat je geen bezienswaardigheid in Mechelen mist. De makkelijkste manier om de stad te leren kennen en leuke achtergrondinformatie te lezen! Als je dit ook nog combineert met het Prikkelpakket voucherboekje wat je ook bij Visit Mechelen kunt kopen (€ 6 pp), zit je helemaal goed. Je kunt dan tijdens de wandeling bij diverse plekken in de stad een hapje of drankje proeven. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met lokaal bier, de speciale Maneblusser chocolaatjes of proef je Mechelse torenkoekjes. Daarnaast krijg je met het Prikkelpakket ook korting op verschillende activiteiten in Mechelen, zoals een rondvaart over de Binnendijle en diverse musea. Alhoewel Mechelen een ideale stad is om te voet te verkennen, kun je er ook een fietstour boeken. Zo zie je ook alle highlights van Mechelen, maar dan met een gids.

Sightseeing tip: op een andere originele manier de bezienswaardigheden van Mechelen bekijken? Boek een escape-tour door de stad!

stadswandeling mechelen

Rondvaart over de Binnendijle

Een boottocht over de Binnendijle mag niet ontbreken tijdens je weekend Mechelen, België. Je kunt dit doen van april tot oktober. De steiger waar de rondvaartboten vertrekken vind je bij het voetgangersbrugje tussen de Vismarkt en de Haverwerf. De schipper vaart je in een elektrisch aangedreven boot over de Binnendijle door de Middeleeuwse stadswallen. Alhoewel de Binnendijle in rechtstreekse verbinding staat met de Noordzee via de Schelde, is de Binnendijle getijloos. Buiten de sluis van de stad zijn er wel getijden. Fijn aan deze rondvaart is dat je interessante, maar beknopte informatie over de omgeving krijgt. Zodoende kun je ook nog in alle rust genieten van de boottocht, met op de achtergrond een fijn muziekje. Geen zin in een boottochtje? Je kunt ook suppen op de Binnendijle.

Ook leuk om te doen in Mechelen tijdens je stedentrip: boek een fietstour met gids en krijg achtergrondinformatie over alle bezienswaardigheden

rondvaart mechelen belgie

De Grote markt: het centrum van Mechelen

De Grote Markt is het centrale plein van Mechelen. Wat meteen opvalt – naast de Sint-Romboutstoren – zijn de vele historische huizen met geveltjes. Wist je dat Mechelen meer geveltjes telt dan Brugge? Op de Grote Markt kun je rustig rondwandelen, het plein is namelijk verkeersvrij. Op zaterdag vind je op de Grote Markt een gezellige markt. Een tip wanneer je Mechelen met de auto bezoekt: op de Grote Markt vind je een ondergronds parkeerterrein.

Grote markt mechelen belgie

De IJzerenleen: het winkelhart

De Grote Markt staat in directe verbinding met de IJzerenleen, de vroegere vismarkt. Nu is het een plein met rondom allerlei winkels en terrasjes. Langs de IJzerenleen vind je ook veel panden met mooie gevels. De IJzerenleen is een goede plek om te starten als je wilt gaan winkelen in Mechelen, vanuit hier loop je zo andere winkelstraten in. Ook vind je er, in het oude stadhuis, de VVV.

ijzerenleen mechelen winkelen

De Vismarkt: het gezelligste plein van Mechelen, België

Ben je op zoek naar gezelligheid? Dit vind je zeker op de Vismarkt, het gezelligste plein van Mechelen. De Vismarkt is in de zomer eigenlijk één groot terras, wat een leuke sfeer schept. Je kunt er een hapje eten bij één van de vele restaurantjes, of gewoon genieten van een pintje in de zon.

vismarkt mechelen stedentrip

Beklimmen van de Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is hét symbool van de stad. En tijdens je citytrip Mechelen, België mag je een beklimming van de toren dus zeker niet overslaan. De 97,5 meter hoge Sint-Romboutstoren beklim je te voet, met een trap. En al lijkt de toren misschien hoog, in het oorspronkelijke plan had hij 167 meter hoog moeten worden. Het werk werd echter op 97,5 meter stilgezet en is nooit hervat. Tijdens de beklimming van de toren kun je een kijkje nemen in de torenkamers. De meest imposante is misschien wel de uurwerkkamer. Je ziet hier een enorm uurwerk met bijbehorende speeltrommel. In deze trommel zijn wel 16.000 gaatjes met de hand uitgevijld! Duizenden pinnen in de trommel bepalen de melodieën die op gezette tijden automatisch op de beiaard worden afgespeeld. En je beklimt de 538 tredes niet voor niks, eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over de binnenstad en omgeving. Bij goed weer kun je Antwerpen zien liggen!

Beklimming sint romboutstoren mechelen
Linksboven: de Sint Romboutstoren | Rechtsboven: de uurwerkkamer | Onder: uitzicht vanaf de Sint Romboutstoren

De Maneblussers van Mechelen

Wanneer je Mechelen bezoekt kun je er niet omheen, het verhaal van de Maneblussers. Koekjes, chocola, bier… allemaal met Maneblussers erop. Maneblussers is de bijnaam van Mechelaars en deze naam berust op een legende. Het verhaal luidt als volgt: ergens in de  17e eeuw zag een dronkaard de Sint-Romboutstoren in brand staan. Vervolgens gingen veel mannen de toren blussen. Maar toen ze aan het blussen waren, bleek dat de toren helemaal niet in brand stond: het was volle maan! Zoals bij zoveel legendes uit die tijd, is het natuurlijk een beetje een bizar verhaal. Ik las ergens dat het heel mistig geweest moet zijn en dat de mannen daarom niet het verschil tussen brand en de maan zagen, maar zou de bierconsumptie in die tijd er ook niet mee te maken hebben?

maneblusser weekend mechelen

Verborgen groen in Mechelen

Op het eerste oog lijkt Mechelen, België helemaal niet zo’n groene stad. Maar als je verder kijkt valt er opvallend veel groen te ontdekken, al is het soms wat verborgen. Er zijn verschillende parken en veel binnentuinen. De kruidtuin is het meest in het oog springende groene stuk van Mechelen en – alhoewel er geen kruiden meer te vinden zijn – kun je in dit park fijn wandelen. Wandel je liever in stilte, dan kun je terecht in de tuin achter het Aartsbisschoppelijk Paleis aan de Wollemarkt. Een oase van rust in de stad. Een andere mooie binnentuin is de Cellekens. Je vindt hier ook prachtige kunstwerken van Mariette Teugels. Andere (verborgen) groene plekjes in Mechelen zijn: de Sinte Mettetuin, Tuin van Oh, de Rik Wouterstuin en het Vrijbroekpark, waar je onder andere een rozentuin kunt bezoeken. Buiten de stad kun je wandelen bij het kasteel Tivoli, in het Tivolipark. Wil je nog meer natuur opzoeken? Je kunt fijn fietsen rondom Mechelen door middel van het fietsknooppuntnetwerk.

parken mechelen belgie
Links: Tuin van het aartsbisschoppelijk paleis | Rechtsboven: Kasteel Tivoli en het Tivolipark | Rechtsonder: de Cellekens

Lopen langs het water over het Dijlepad

Een bijna drie kilometer lang vlonderpad over de Dijle, kronkelend door het centrum van Mechelen: dat is het Dijlepad. Met het wandelen over dit pad ben je precies een uur bezig, mooi voor een avondwandeling na het diner bijvoorbeeld!

dijlepad mechelen

Grote en Kleine Begijnhof

Denk je dat een begijnhof altijd een klein hofje met een poort is, dan heb je het mis. Het Begijnhof in Mechelen (UNESCO Werelderfgoed) beslaat meerdere straten, onder andere de Nonnenstraat, de Celle-Broeders-Straat, de Twaalf-Apostelenstraat en de Acht-zalig-hedenstraat. De bewoners van het Begijnhof waren alleenstaande vrouwen, vaak weduwen waarvan de man niet meer terug was gekeerd van het strijdveld. Samen zorgden ze in het Begijnhof voor hun levensonderhoud. Het is niet moeilijk voor te stellen dat het Begijnhof vroeger een kleine stad in een stad was met onder andere een eigen bakkerij en bierbrouwerij. De fotogenieke straatjes, poortjes en steegjes van het Groot en Klein Begijnhof nodigen uit tot ronddwalen!

begijnhof mechelen belgië

Rondleiding door Brouwerij het Anker

In de Krankenstraat, naast het oude ziekenhuis van het Begijnhof vind je Brouwerij het Anker. Vroeger was dit de brouwerij van het Begijnhof en het is dus één van de oudste bierbrouwerijen van België. Het biermerk van Brouwerij het Anker heet De Gouden Carolus. Deze naam heeft het bier te danken aan Keizer Karel V, groot fan ven het Mechelse bier. Tijdens een rondleiding door Brouwerij het Anker leer je meer over het brouwproces en kun je een aantal van de veelal prijswinnende bieren proeven in het proeflokaal. In de winkel kun je terecht voor fijne biertjes om mee te nemen naar huis. Wij namen onder andere het speciale Christmas biertje mee, leuk om te bewaren tot kerst en dan nog eens terug te denken aan onze citytrip Mechelen! Naast een bierbrouwerij heeft het Anker net buiten Mechelen ook een whiskydistilleerderij. Ook hier kun je een rondleiding boeken. Met een combi-ticket bezoek je zowel de bierbrouwerij als de whiskydistilleerderij.

Overnachtingstip voor bierliefhebbers: je kunt bij Hotel Brouwerij Het Anker ook een kamer boeken, inclusief ontbijt. De kamers zijn stijlvol en origineel ingericht, inclusief mooie details die verwijzen naar de brouwerij. Bijvoorbeeld een glazen nachtkastje met bierflesjes!

Brouwerij het anker Mechelen

De Vleeshalle

Veel bezienswaardigheden in Mechelen zijn historisch, maar alhoewel de Vleeshalle wel gevestigd is in een historisch gebouw, is dit nu een hippe hotspot. Waar er in de Vleeshalle – zoals de naam al zegt – vroeger gehandeld werd in vlees, is er sinds 2018 een foodhal met verschillende foodstalletjes gevestigd. Je bestelt er gerechtjes uit alle delen van de wereld, of gewoon een lekkere cocktail! Op de tweede verdieping van de Vleeshalle zijn een aantal leuke winkeltjes gevestigd.

oude vleeshalle mechelen

Tip voor een restaurant in Mechelen: The Chick

Heb je zin om jezelf culinair te verwennen Mechelen? Boek dan een tafeltje bij restaurant The Chick, vlakbij de Sint-Romboutstoren. Wij genoten hier van een driegangendiner, met bijpassende wijn. En alhoewel de naam van het restaurant doet vermoeden dat er alleen maar kip op het menu staat, is dat niet het geval. De gerechten zijn heel divers en worden prachtig gepresenteerd. Bij ons was alleen het hoofdgerecht (Baskische Cou Nu) kip, die overigens heerlijk smaakte.

restaurant mechelen the chick

Bijzonder hotel in Mechelen: het oude stadszwembad

Tijdens onze stedentrip overnachtten we in een bijzonder hotel in Mechelen. Tot 2001 haalden Mechelaren in dit statige pand namelijk hun zwemdiploma! In 1914 werd er begonnen met de bouw van het zwembad en daar werd heel lang de tijd voor genomen. Het was namelijk oorlog en bij de bouw van het zwembad werden zoveel mogelijk Mechelse mannen aan het werk gezet. Mannen die aan de bouw werkten, werden namelijk niet tewerkgesteld door de Duitsers. Doordat er zolang aan het zwembad is gebouwd, werd het complex mooier en mooier! Het oude zwembad is nu een gloednieuw, luxe van der Valk hotel met 124 kamers. Het zwembad is er nog steeds, al is het nu een vijver op de binnenplaats. Het hotel ligt op zo’n 10 minuten lopen van de binnenstad en je geniet er van fijne kamers en een heerlijk ontbijtbuffet!

Check de kamers en beschikbaarheid bij van der Valk Hotel Mechelen >

van der valk hotel mechelen

Meer door ons geselecteerde hotels in Mechelen

Meer bezienswaardigheden in Mechelen

Naast bovenstaande bezienswaardigheden in Mechelen, zijn er nog zoveel meer dingen om te doen! Bij wat minder weer kun je één van de vele musea bezoeken, bijvoorbeeld het Speelgoedmuseum, het Hof van Busleyden, Technopolis of Kazerne Dossin. Daarnaast zijn er nog een aantal kerken die je kunt bezoeken: De Sint-Pieter-en-Pauluskerk, de Sint-Romboutskathedraal en de Sint-Janskerk, waar je een echte Rubens kunt bewonderen. Qua architectuur is er ook genoeg te zien in Mechelen. Loop bijvoorbeeld langs het Paleis van Margareta van York, het Paleis van Margareta van Oostenrijk, het hof van Schoofs, de Grootbrug, de Gulden Kop of het hof van Cortenbach. En als je weekend Mechelen dan nog niet gevuld is, heb ik ook nog een aantal tips voor net buiten de stad!

bezienswaardigheden mechelen belgie
Van linksboven naar rechtsonder: pakhuizen aan de Haverwerf | het hof van Busleyden | Sint-Pieter-en-Paulkerk | Rubens in de Sint-Janskerk

Het Ursulinen-instituut: oude internationale kostschool met imposante wintertuin

Op nog geen half uurtje rijden van Mechelen in het plaatsje Onze-Lieve-Vrouw-Waver, ligt een bijzondere bezienswaardigheid. Het enorme school- en kloostercomplex van de Ursulinen zusters is vooral bekend bij liefhebbers van architectuur en kunst. Maar ook als je daar niet specifiek geïnteresseerd bent is het echt een aanrader om te bezoeken. Het feit dat het complex (dat zelfs nu nog deels in gebruik is als school) veelvuldig gebruikt wordt als filmset, zegt misschien wel genoeg. Maar nog interessanter vond ik de verhalen tijdens de rondleiding over de tijd dat het gebouw fungeerde als meisjeskostschool.

Een internationele kostschool met wereldwijd aanzien

Toen er in België in 1841 werd afgestapt van gemengd onderwijs, begonnen 8 zusters een meisjesschool in het plaatsje Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Omdat veel meisjes in de omgeving moesten werken op het land, was er te weinig belangstelling. Om toch inkomsten te genereren, richtten de zusters zich steeds meer op rijke burgers en werd de school een kostschool, waar bijvoorbeeld ook les in tafelmanieren gegeven werd. Dit trok steeds meer rijke meisjes naar de school, vanuit de hele wereld. De zusters zorgden dat de school zo ingericht en gedecoreerd was, dat het een hele moderne en sjieke uitstraling had. Zo waren er in 1895 al badkamers aanwezig, heel bijzonder voor die tijd! In elke kamer was een piano aanwezig en al het onderwijs was in het Frans, de taal van de rijken. In 1951 kwam er een wet die eentalig onderwijs verbood, waardoor in de jaren tachtig de kostschool moest sluiten wegens gebrek aan internationale klanten.

ursilinen instituut mechelen

De wintertuin

Al zijn er heel veel mooie zalen te vinden in het Ursulineninstituut, het pronkstuk is de Wintertuin. Dit was vroeger de ontvangstruimte voor de ouders van de meisjes die op de kostschool zaten en is dus echt gemaakt om te imponeren. De ouders kwamen langs als ze op een internationale reis waren en konden dan met hun dochters afspreken in de Wintertuin. Voor deze ruimte kozen de zusters voor een neoclassicistische en art nouveau stijl, wat heel modern en vooruitstrevend was voor katholieke zusters in die tijd. Vooral bijzonder is het enorme glas in lood dak van 200m2, dit dak is zo ontworpen dat het altijd lente lijkt en de Wintertuin. Je kunt het Ursulinencomplex inclusief de Wintertuin alleen bezoeken door een rondleiding te boeken.

ursulinen wintertuin mechelen

Checklist voor je stedentrip Mechelen

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Vlaanderen in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Plan meteen je reis: boek alvast voordelig je treintickets
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Mechelen op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
  • Wil je Mechelen op een originele manier ontdekken? Boek een escape tour!

Leuke stop onderweg: Kasteel van Zellaer

Ben je met de auto onderweg vanuit Mechelen, België naar het Ursulineneninstituut? Dan kom je langs een picture-perfect kasteel, namelijk het Kasteel van Zellaer. Het landgoed is vrij toegankelijk. Je kunt je auto naast het kasteel parkeren, dus zelfs voor alleen een fotostop is het al leuk om even een kijkje te nemen. Het kasteel is nog niet zo lang in handen van de gemeente, die van plan is het toegankelijk te maken voor publiek, maar tot die tijd kun je alleen de buitenkant bewonderen. In dit kasteel uit 1885 woonden de afgelopen jaren afwisselend graven, geestelijken burgermeesters en een baron. In het bos om het kasteel kun je een wandeling maken.

kasteel van zellaer

Hoe kom je in Mechelen?

Vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uur rijden naar Mechelen.  is een perfecte vakantiebestemming om per trein te bezoeken. De stad is echter ook goed per trein bereikbaar. Via NS Internationaal vind en boek je eenvoudig je treintickets. Er zijn verschillende manieren om met de trein naar Mechelen te reizen. Met de ‘normale’ intercity’s doe je er ruim 2 uur over vanaf Amsterdam Centraal. Je kunt ook met de Thalys reizen, je doet er dan 1.45 uur over. Heb je een NS-voordeelkaart? Wist je dat je deze bij het boeken gewoon op kunt geven? Jouw voordeel wordt dan berekend over het stuk dat je in Nederland reist. 

Vind hier jouw treinticket >>

Meer inspiratie voor jouw vakantie in België

Heb je zin gekregen om in België op vakantie te gaan en wil je een weekend Mechelen combineren met een andere stedentrip in België? Lees dan onze leuke reistips voor Antwerpen, Luik, Brussel en Brugge! Liever een weekend weg in Nederland? Kijk dan eens naar Breda, Deventer of Den Bosch. Wij schreven ook over origineel nachtje weg in Nederland om jouw vakantie extra speciaal te maken!

Dit neem je mee tijdens een stedentrip Mechelen, Belgie

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen