Meteen naar de content

Wat te doen tijdens een weekend Leeuwarden?

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Nederland

Stedentrip Nederland

Weekendje weg

Ken je dat gevoel dat je er even tussenuit wil? Even een verandering van omgeving. Zo’n weekendje weg kan heel makkelijk binnen eigen land en hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Zo heeft de Friese hoofdstad Leeuwarden ontzettend veel te bieden om je een heel weekend te vermaken. Van musea tot watersport en van lekker eten tot uit je dak gaan op één van de festivals. Wij brachten een gevarieerd weekendje in Leeuwarden door en kunnen iedereen aanraden een keer een stedentrip in Friesland te maken. Ga jij naar Leeuwarden en wil je weten wat er te doen is? We delen de leukste activiteiten en bezienswaardigheden voor je weekend Leeuwarden!

stedentrip leeuwarden

Wat te doen tijdens je weekend Leeuwarden? 

Ga jij een weekend naar Leeuwarden dan zijn er genoeg leuke dingen om te doen. De Friese hoofdstad heeft meerdere musea die de moeite waard zijn, maar er zijn ook hele leuke en verrassende tours (met en zonder gids) waarmee je de stad vanuit een ander perspectief kunt leren kennen. Zelf hebben wij in Leeuwarden gestudeerd en gewoond, maar ook wij ontdekten veel nieuwe feitjes over en plekken in de stad! Benieuwd welke leuke dingen jij kunt doen tijdens een stedentrip Leeuwarden? We delen onze tips om alles uit je stedentrip te halen! 

1. Bezoek het Fries museum in Leeuwarden

Enkele jaren geleden heeft het Wilhelminaplein in Leeuwarden een metamorfose ondergaan met onder andere de bouw van het nieuwe en prachtige Fries museum. Voor de cultuur liefhebber een absolute aanrader om een kijkje te nemen. En zelfs als je niet zo’n fan bent van musea is het de moeite waard. De exposities variëren van Friese cultuur tot moderne kunst en worden allemaal op bijzondere en moderne wijze tentoongesteld. Daarnaast vind je hier het indrukwekkende verzetsmuseum dat erg verrassend en mooi is neergezet met veel persoonlijke, bijzondere verhalen uit de oorlog. Wij waren onder de indruk! Het Fries museum is niet alleen van binnen, maar ook qua architectuur één van de belangrijke bezienswaardigheden in Leeuwarden en daarmee een echte must-visit.

Fries museum leeuwardenverzetsmuseum leeuwarden

Tip: Ook een leuk museum in Leeuwarden: het Princessehof

Een ander leuk museum in Leeuwarden is keramiekmuseum Princessehof, een 18de-eeuws stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Het museum heeft een prachtige collectie keramiek en diverse exposities. Tot en met 21 augustus 2022 is er een unieke expositie over Korea te bewonderen. 

2. Volg de Free Tour Leeuwarden

Om de mooiste bezienswaardigheden van Leeuwarden én de verhalen erachter te ontdekken is de free tour van A Guide to Leeuwarden een echte aanrader. Tijdens deze stadstour neemt een local je mee door de stad en laat je alle bijzondere plekken zien. De gids vertelt je leuke anekdotes, historische roddels en geheimen van de stad. Geen saaie geschiedenisles dus. Ondanks dat ik zelf jaren in Leeuwarden heb gewoond, hoorde ik tijdens deze tour alleen maar dingen die ik nog niet wist! Superleuk dus om in 1,5 uur een goed beeld te krijgen van de Friese hoofdstad. Voor de tour betaal je na afloop wat jij het zelf waard vond. De free tour wordt gegeven op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 13:30 uur. Zaterdag is er een tour om 12:00 en 14:00 uur en zondag om 12:00 uur. Daarnaast is er regelmatig op zondag om 14:00 uur ook een Street Art Tour.

Reserveer een plekje voor de free tour >>

streetart tour leeuwarden doen in leeuwarden stedentrip  streetart leeuwarden tour free tour leeuwarden

3. Bezoek de Blokhuispoort

De Blokhuispoort is de voormalige gevangenis van Leeuwarden die tegenwoordig dienst doet als cultureel centrum. In de voormalige gevangeniscellen vind je nu ateliers, winkels (zoals leuke concept stores), horeca en zelfs een hostel! Dus heb je altijd al eens willen weten hoe het is om in een gevangeniscel te slapen? Dan kan dit hier bij Alibi hostel. De Blokhuispoort bevindt zich aan de rand van de binnenstad en is dus erg leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip Leeuwarden. Je kunt hier eventueel ook een rondleiding volgen en meer leren over de geschiedenis van het gebouw. 

blokhuispoort leeuwarden doen in leeuwarden blokhuispoort winkels blokhuispoort leeuwarden

4. Beklim de Oldehove

Een icoon van de Friese hoofdstad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Leeuwarden is de scheve toren, Oldehove. Wil je de stad vanuit een ander perspectief bekijken tijdens je weekend Leeuwarden, beklim dan voor slechts €3,50 de trappen van de toren voor een wijds uitzicht over de stad.

wat doen in Leeuwarden oldehove leeuwarden bezienswaardigheden oldehove beklimmen leeuwarden

5. Bekijk Leeuwarden vanaf het water

Heb je de belangrijkste Leeuwarden bezienswaardigheden gezien en wil je nog iets anders doen in Leeuwarden? Ga dan suppen door de grachten van de stad! Vanaf Stadsstrand Leeuwarden stap je met Sup skool Leeuwarden op het board en peddel je in 1,5 uur door de binnenstad. Een superleuke ervaring en een mooie manier om de bezienswaardigheden van Leeuwarden vanaf het water te bekijken. Je peddelt door de grachten van de stad en over de Singel langs stadspark de Prinsentuin. Een prachtige route! Na afloop plof je neer in de strandstoelen van het stadsstrand voor een welverdiend drankje na al deze inspanning. 

suppen in leeuwarden stadsstrand leeuwarden tips stadsstrand leeuwarden

6. Volg de miniature people wandelroute 

Uniek in Leeuwarden en erg leuk om te doen tijdens je weekendje weg is de miniatuur wandelroute. In totaal zijn er 66 tafereeltjes met miniatuurpoppetjes te vinden in de stad die je met behulp van de wandelroute zelf kunt gaan opsporen. Zo ontdek je al zoekend niet alleen deze grappige miniatuurtjes, maar ook verschillende bezienswaardigheden in Leeuwarden.

miniatuurroute leeuwarden

De man achter de Miniature People Leeuwarden is Michel Tilma. In 2012 nam zijn leven een andere wending nadat drie hersenbloedingen zorgden dat hij het roer om moest gooien. Tijdens zijn revalidatieperiode vond Michel rust in fotografie en ontdekte daarbij miniaturenfotografie. Vanaf die tijd begon hij met het fotograferen van miniaturen op verschillende locaties in Leeuwarden en sinds 2019 laat hij zijn miniaturen in het centrum van de stad staan. Deze kregen zoveel positieve reacties, dat ze onderdeel werden van de stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden, die er uiteindelijk, samen met Michel, een kaart met wandelroute van ontwikkelde. Inmiddels kun je de volledige wandelroute langs alle 66 tafereeltjes voor €2,- kopen bij diverse verkooppunten in de stad, waaronder Post-Plaza hotel en het Visitor Centre, tegenover de Oldehove. Een aanrader als je met kinderen een weekendje naar Leeuwarden gaat, maar zeker ook voor volwassenen erg leuk om te doen tijdens je citytrip!

miniatuurwandeling leeuwarden miniatuurtjes route leeuwardenminiatuur route leeuwarden

7. Shoppen in Leeuwarden: tips voor leuke winkels

Ook voor een dagje shoppen kun je prima in Leeuwarden terecht. Het centrum biedt een veelzijdigheid aan winkels. En ben je het winkelen even zat, kun je neerstrijken op één van de terrassen aan de gracht. Winkelen is dus zeker een aanrader tijdens je weekendje Leeuwarden. Een populaire kledingwinkel die je alleen in het noorden van het land vindt is Fifty Six, met veel mooie, hippe merken. En ben je op zoek naar kleine boetiekjes? Dan is de Sint Jacobstraat erg leuk om te bezoeken. Daar vind je o.a. de leuke cadeauwinkels NØRD en Ny-Na, lifestyle winkel Zen-Zi en de winkels van het Leeuwarder designmerk Black. Loop bij de outlet van Black ook zeker even door naar achter. Achter het ogenschijnlijk kleine winkeltjes gaat een enorme winkelruimte schuil! Ook de Blokhuispoort is, zoals hierboven al even genoemd, een aanrader om te gaan winkelen. Bijvoorbeeld bij conceptstore Plek. En verder vind je kleine boetiekjes in de Kleine Kerkstraat. Hier is delicatessenwinkel House of Taste leuk om even binnen te lopen. De grote winkelketens vind je aan de Nieuwe Stad en in winkelcentrum Zaailand. Een aanrader is bijvoorbeeld de leuke kledingwinkel Hardwerk Fogeltje. Natuurlijk zijn er meer leuke winkels in de binnenstad te vinden. Ga dus vooral zelf op onderzoek uit tijdens je stedentrip Leeuwarden! 

winkels leeuwarden stedentripwinkelen leeuwarden, wat doen

Proef Friesland in de Friese streekwinkel Priuw

Wil je echt een stukje Friesland proeven, dan ben je bij Priuw in de Oosterstraat aan het juiste adres. De winkel biedt een tal van Friese streekproducten die ook nog eens geproefd kunnen worden! Van een grote collectie Friese bieren, likeuren en wijn tot kaas, droge worst, jam, koekjes en andere heerlijke producten die uit de provincie komen. Het is alleen al bijzonder om te zien hoeveel heerlijke streekproducten er in Friesland gemaakt worden. En natuurlijk leuk voor een aandenken aan je weekendje Leeuwarden.

fries proeverij leeuwarden

8. Ga op zoek naar streetart in Leeuwarden

Wist je dat je ook veel streetart in de Friese hoofdstad vindt? Van grote muurschilderingen tot kleurrijke elektriciteitskastjes en kunstzinnige posters en stickers verspreid over de stad. Veel streetart in Leeuwarden heeft een politiek tintje of bijzonder verhaal. Ben je hierin geïnteresseerd, dan is het superleuk om een Street Art Tour te boeken tijdens je weekend Leeuwarden. Maar je kunt ook zelf op ontdekkingstocht met de speciale Street Art Map, die je o.a. bij het Visitor centre tegenover de Oldehove kunt kopen. Een aanrader zijn in ieder geval de prachtige kunstwerken bij de Wolvensteeg. Maar er is zeker meer te ontdekken in de stad!

streetart in leeuwarden

Meer kunst in Leeuwarden: Fountain of Love

Een van de iconische bezienswaardigheden in Leeuwarden is de fontein ‘Love’, gemaakt door de Spaanse kunstenaar Plensa. De fontein bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten. Ze dromen. Dit wordt versterkt door de mistfontein waar ze instaan. De kunstenaar kreeg zijn inspiratie voor deze mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. ‘In Friesland’, zei hij, ‘komt het water uit de grond.’ Ga je met de trein op stedentrip naar Leeuwarden? Dan kun je dit kunstwerk zeker niet missen. De sculpturen staan voor het station. 

weekendje leeuwarden bezienswaardigheden bezienswaardigheden leeuwarden

9. Uiteten in Leeuwarden: tips voor restaurants

Lekker eten in Leeuwarden kan uiteraard ook heel goed tijdens je weekendje weg. Heb je het Sup & Sleep arrangement geboekt, dan zit er een dinerbon van Post-Plaza hotel t.w.v. €50 bij je arrangement inbegrepen. Maar ook als je dit arrangement niet hebt, is lunchen of dineren bij Post-Plaza zeker een aanrader. Ook Roast is een erg leuk restaurant met terras aan de gracht, waar je de hele dag terecht kunt voor lunch, diner of de borrel. Verder is By Us een leuk restaurant en in de Blokhuispoort kun je terecht voor streetfood bij Bajes Streetfood Club. Een andere aanrader is Bowls ‘n Rowls, waar je heerlijke bowls, wraps, sandwiches en smoothies kunt krijgen. Hier vind je ook een uitgebreid aanbod voor vegatariërs en vegans! 

tips leeuwarden bowls n rolls bowls 'n rolls leeuwarden annemarie postplaza leeuwarden restaurant tips leeuwarden-roast

10. Uitgaan en festivals in Leeuwarden

Leeuwarden was in 2018 culturele hoofdstad van Europa. En dat zie je terug in een breed aanbod aan culturele activiteiten als festivals. Zowel in de stad als in het recreatiegebied in de buurt kun je de hele zomer terecht voor de leukste festivals. Een aanrader is Welcome to the Village, waar je je even een weekend in een andere omgeving bevindt. Een volledig duurzaam festival met muziek, foodtrucks en creativiteit aan het water. Een ander leuk festival dat goed te combineren is met een citytrip is Ljouwert culinair, dat begin september plaats vindt. Geen festival tijdens je verblijf? Neem dan eens een kijkje in poppodium de Neushoorn

leeuwarden welcome to the village festival

Tips voor hotels in Leeuwarden

Meer inspiratie voor je weekend Leeuwarden

Wil jij ook een stedentrip Leeuwarden maken en wil je weten wat er te doen is in Leeuwarden naast bovengenoemde bezienswaardigheden en hotspots? Op Friesland.nl vind je nog veel meer tips en informatie over de leukste bezienswaardigheden in Leeuwarden en de provincie Friesland. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een vaarvakantie in Friesland of combineer je stedentrip Leeuwarden met een weekendje Schiermonnikoog

Vind meer inspiratie op Friesland.nl >>

wat te doen in Leeuwarden

Meer tips voor leuke weekendjes weg in Nederland

Een weekendje weg in eigen land is altijd leuk! Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje Bergen op Zoom of maak een stedentrip naar Den Bosch, Eindhoven, Breda, of Utrecht. Lees ook onze ideeën voor een origineel weekend weg in Nederland.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen