Meteen naar de content

Stedentrip Moskou: De leukste bezienswaardigheden van de Russische hoofdstad

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Rusland

Moskou of Moskva vormt de trotste hoofdstad van Rusland. Met ruim 12 miljoen inwoners bruist de metropool dag en nacht. Er is altijd wat te doen in het economische en culturele hart van de voormalige Sovjet-Unie. Of je nu houdt van uitgaan, musea bezoeken, kerken bezichtigen, shoppen of parkhangen, tijdens een stedentrip Moskou hoef jij je geen moment te vervelen. In dit artikel beschrijven wij de leukste Moskou bezienswaardigheden en geven we tips om jouw citytrip Moskou nog leuker te maken; Van wereldberoemde highlights als het Kremlin en het iconische Rode Plein tot een tour door langs de mooiste metrostations van de stad.

Let op: dit artikel is geschreven in 2019. Op dit moment wordt het afgeraden om naar Rusland te reizen. Bekijk het actuele reisadvies van MinBuZa.

stedentrip Moskou

Het hart van Moskou: Het iconische Rode Plein

Moskou zonder het Rode Plein is als Amsterdam zonder de Dam. Wie aan Moskou denkt, denkt onlosmakelijk aan het statige plein dat grenst aan het Kremlin en de sprookjesachtige Basiliuskathedraal. Het plein vormt het hart van Moskou; het hart van Rusland en het centrum van de macht. Het Rode Plein is dan ook één van de Moskou bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt tijdens je citytrip. Wanneer je op stedentrip Moskou gaat, mag je deze highlight niet overslaan: struin over het plein waar onder leiding van Stalin militaire parades van enorme proportie werden gehouden; bezoek de intieme Kazan kathedraal en shop till you drop in het GUM warenhuis. Verder vind je er de Iverskajapoort en het Nationaal Historisch Museum. Naast een indrukwekkende bezienswaardigheid, vormt het Rode Plein dus ook een ideaal startpunt voor je stedentrip Moskou. Vanuit hier ontdek je de stad, maak je kennis met de Russen en ben je binnen een paar minuten in het bruisende centrum.

stedentrip Moskou

Op ontdekkingstocht door het Kremlin

Het Kremlin is waarschijnlijk de belangrijkste plek van Moskou en daarmee een must-see wanneer je in de Russische hoofdstad bent. Het versterkte stadsdeel is al eeuwenlang de plek van waaruit de Sovjet-Unie en ook het huidige Rusland geregeerd worden. Hier woonden de tsaren en viert de christelijke bevolking haar erediensten. Aan de rand van het Kremlin, de ommuurde heuvel die grenst aan het Rode Plein, staat ook het Mausoleum van Lenin. De voormalige leider van de Sovjet-Unie ligt hier ten rusten en kan gratis bezocht worden door ieder die zijn respect wil betuigen.

Het Kremlin bezoeken

Om het Kremlin te bezoeken tijdens je stedentrip Moskou dien je een entreebewijs te kopen in het park Aleksandrovskiy Sad. Hier vind je een loket waar je kaartjes kunt kopen voor de verschillende bezienswaardigheden binnen het Kremlin. Voor 7ooR (10 euro, augustus 2019) koop je een toegangsbewijs voor Cathedral’s Square: een prachtig plein met vijf kathedralen, de oudsten daterend uit de 15e eeuw, en een museum met meerdere tentoonstellingen. Je kunt de kerken zowel van binnen als van buiten bekijken, kennismaken met het Russisch-Orthodoxe geloof en je vergapen aan de pracht en praal van het centrum van Rusland.

Guided tour door het Kremlin en Armoury Chamber

Wil je meer van het Kremlin zien? Dan kun je ook een rondleiding boeken onder leiding van een bevlogen stadsgids. Of je kunt ervoor kiezen voor 1000R (13 euro, augustus 2019) the Armoury Chamber te bezichtigen. Dit wereldberoemde museum verhaalt over de historie van het Kremlin en bestaat al sinds 1851. Het museum stelt meer dan vierduizend attributen ten toon, waaronder sieraden van de tsarenfamilie en een grote kunstcollectie.

stedentrip Moskou

De sprookjesachtige St. Basil’s Cathedral

St. Basil’s Cathedral, ofwel de Sint Basiliuskathedraal, is ook één van iconische Moskou bezienswaardigheden die interessant zijn om te bezoeken tijdens je citytrip Moskou. Deze elegante, kleurrijke kathedraal ligt aan het Rode Plein en is open voor bezoekers. De kerk werd gebouwd onder leiding van Tsaar Ivan de Verschrikkelijke aan het eind van de 16e eeuw en is tegenwoordig een verzamelpunt voor Russisch-Orthodoxen in Moskou. Voor 700R (10 euro, augustus 2019) bezoek je haar interieur en negen kapellen. St. Basil’s kathedraal is -uitzonderingen daar gelaten – geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Op woensdag is de kathedraal vaak gesloten voor publiek.

stedentrip Moskou

Door ons geselecteerde accommodaties in Moskou

Shoppen, straattheater en streetart op Arbat Street

Arbat Street is gemakkelijk te bereiken via het gelijknamige metrostation Arbat. Het is de plek om te winkelen en je te laten verrassen door het moderne, kapitalistisch aandoende stadsleven van de Russische hoofdstad. Deze straat slaapt nooit. Arbat Street is een bruisende aangelegenheid met grote restaurants, fastfoodketens, straatbands en gewaagde streetart. Op straat lopen mascottes verkleed als superhelden en proberen kunstenaars bij te verdienen door het maken van satirische spotprenten. De souvenirwinkels hangen vol t-shirts met Poetin’s beeltenis en de terrassen zitten vol met zowel koffie leutende en wodka drinkende Russen als toeristen. Heb je even genoeg van musea, kerken en architectuur? Kom dan naar Arbat Street voor gekkigheid, drukte en de moderne kant van wereldstad Moskou.

stedentrip Moskou

De mooie metrostations van Moskou

Het klinkt misschien gek, maar een metrotour is een originele manier om kennis te maken met de Russische hoofdstad. Tijdens een stedentrip Moskou is erg leuk om op een rustig moment (na de avondspits, op de vroege ochtend in het weekend of op doordeweekse dagen na de ochtendspits) een tour te maken langs een aantal bijzondere metrostations. Er zijn tal van stations die, vanwege hun schitterende versieringen, zeer de moeite waard zijn. De metrostations die je zeker niet mag overslaan zijn Ploshchad Revoyutsii – eerbetoon aan de Lenin Revolutie van 1917 -, Komsomolskaya – hieronder op de foto – en Kievskaya – eerbetoon aan de band tussen Rusland en Oekraïne. Ook Novosloblodskaya is een aanrader met haar prachtige glas-in-lood panelen.

stedentrip Moskou

Paleizen van het Volk

In 1935 reed de metro voor het eerst. Anno 2019 telt de Moskou metro ruim 200 stations en bijna 400 km rails. Zeven miljoen mensen maken dagelijks gebruik van het vervoerssysteem. De stations van de Moskou metro zijn niet zomaar haltes op weg naar werk, huis of bijzondere plekken in de stad, maar hebben bijna allemaal hun eigen thema. Ze zijn veelal gebouwd ten tijden van Socialistisch Rusland en moesten zogenaamde ‘Paleizen van het Volk’ vormen. Veel metrostations zijn gewijd aan een bepaald thema zoals de Lenin Revolutie of de Russische relatie met de Oekraïne. Mede daarom vormen de verschillende metrostations prachtige bezienswaardigheden in Moskou. Tijdens deze metrotour laat een enthousiaste gids je de mooiste metrostations zien en leer je meer over de geschiedenis en de de thema’s ervan.

Vervoer tijdens jouw stedentrip Moskou

De metro is een gemakkelijke manier om van A naar B te reizen tijdens een stedentrip Moskou. Het verkeer in Moskou staat namelijk vaak vast, dus de metro is verreweg de snelste manier om je te verplaatsen. Moskou is een enorme stad en hoewel het metronetwerk niet overal even dicht bezet is, zijn de grote Moskou bezienswaardigheden prima met de ondergrondse te bereiken. Voor R35 (0,50 euro, augustus 2019) maak je een ritje met de metro en voor R210 (3 euro, augustus 2019) reis je 24 uur lang van station naar station.

stedentrip Moskou

Aanraders voor tours langs de Moskou bezienswaardigheden

 

Visum Rusland

Wil jij de prachtige Moskou bezienswaardigheden ontdekken en kennis maken met deze bijzondere wereldstad? Om Moskou te bezoeken heb je een visum voor Rusland nodig. Je kunt het Rusland visum online aanvragen, bijvoorbeeld via e-visums.nl. De kosten zijn dan € 104,95. Zorg dat je deze op tijd aanvraagt, want de levertijd van het visum bedraagt twee weken.  Een toeristenvisum Rusland kun je online aanvragen, hiervoor hoef je dus niet naar de ambassade.

Bekijk meer info en voorwaarden voor het aanvragen van een visum Rusland >

Stedentrip Moskou als begin van de Transsiberië of Transmongolië Express

Veel mensen bezoeken Moskou aan het begin van de Transsiberië Express. Deze indrukwekkende treinreis door Siberië of Mongolie (Transmongolië Express) start in de Russische hoofdstad. Een perfect moment om de Moskou bezienswaardigheden te ontdekken. Ga jij de treinreis door Mongolië naar China maken? Lees dan ook onze tips voor Mongolië en Beijing, het eindpunt van de Transmongolië Express.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen