Meteen naar de content

Japan tips: alles wat je moet weten voor je eerste vakantie naar Japan

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Japan

Japan staat bij veel reizigers op de bucketlist. De intrigerende cultuur, prachtige natuur en unieke ervaringen maken een vakantie in Japan onvergetelijk. Maar wie voor het eerst op reis naar Japan gaat, kan wel wat tips gebruiken! Van taalbarrière tot beste reisroute en mooiste plekken. En van openbaar vervoer tot slapen in een ryokan, in dit blog delen we onze persoonlijke Japan tips voor een goede reisvoorbereiding.

Nadat Mirjam en Zinzi Japan jaren geleden al bezochten, ging Annemarie er recent op vakantie. En hoewel er de laatste jaren veel veranderd is, waardoor reizen door Japan makkelijker is geworden, blijft het land uniek. In dit blog met tips voor Japan, lees je onze persoonlijke reistips en ervaring.

Hulp nodig met het samenstellen van je reis?

Ik reisde naar Japan met een rondreis van Riksja Travel. Een reisorganisatie die we zeker kunnen aanraden als je hulp wilt bij het organiseren van je rondreis door Japan. Hier vind je een team van ervaren reisspecialisten die je helpen met het plannen van je vakantie. Je kunt een complete individuele rondreis boeken of je ideale reis samenstellen met bouwstenen (of een combinatie daarvan). Je overnacht bij Riksja Travel altijd in leuke, kleinschalige accommodaties op goede locaties en ook vervoer wordt voor je geregeld.

Lake Ashi, mount fuji, Hakone Japann

Praktische vragen over reizen naar Japan

Wat mag je echt niet missen in Japan?

Tijdens mijn reis door Japan, kreeg ik op ons Instagram account veel vragen over wat je echt niet mag missen in Japan. Er zijn zoveel highlights, dat je nooit alles kunt zien tijdens een vakantie van een aantal weken. Wel heb ik een paar reistips voor Japan, die je, wat mij betreft echt niet mag missen!

Lees ook onze tips voor de mooiste plekken in Japan en onze favorieten dingen om te doen in Japan.

Mijn persoonlijke aanraders voor je reis

  • Slapen in een ryokan. Echt een must-do wat mij betreft.
  • De Tsukiji vismarkt in Tokyo – boek eventueel een foodtour.
  • Temple stay in Koyasan en wandeling over de indrukwekkende begraafplaats – wij boekten deze bouwsteen van Riksja Travel.
  • Farm stay met uitzicht op Mt. Fuji – wij boekten deze bouwsteen van Riksja Travel.
  • Een bezoek aan een traditionele onsen (dit kan bij de meeste ryokans).
  • Een fietstour in Kyoto.
  • Teamlab museum in Tokyo of Osaka – Reserveer minimaal 2 weken van tevoren, het is vaak volgeboekt! Er zijn twee Teamlab musea in Tokyo en één in Osaka. Wij bezochten Teamlab Planets in Tokyo of reserveer je spot bij Teamlab Osaka.
  • Ontdek de Japanse keuken in al haar vormen. Lees al onze tips voor eten in Japan.
  • Hiken in Japan (bijvoorbeeld in de Kiso vallei).
  • Dompel je onder in de gekte van Osaka in de wijk Dotonbori
  • Bezoek ten minste één kasteel in Japan. Ik vond Matsomuto Castle erg mooi. Osaka Castle is ook mooi, maar veel drukker.

De beste reisroute door Japan

Hoe je jouw reisroute door Japan samenstelt, hangt natuurlijk helemaal af van hoe lang je vakantie is. Er zijn zoveel mooie plekken en hoogtepunten dat je nooit alles kunt doen tijdens je vakantie in Japan. Mijn tip is om vooral genoeg tijd uit te trekken voor dit mooie land. Al kun je in 2 weken ook al heel veel highlights zien. Keuzes maken moet je toch!

Mijn reisroute van 2 weken Japan

Zelf maakte ik deze rondreis van 2 weken van Riksja Travel, aangevuld met twee bouwstenen voor de farm stay bij Mount Fuji en de temple stay in Koyasan.

Mijn exacte reisroute: Tokyo – Hakone – Gotemba (farm stay) – Matsumoto – Magome/ Tsumago trail (ipv Takayama) – Matsumoto – Kanazawa – Kyoto (+ dagtrip Nara) – Koyasan – Osaka. Ik deed hier 16 dagen over, maar raad aan extra tijd in Tokyo en Kyoto in te plannen.

Reisroute voor 3 weken

Mirjam reisde al eerder door Japan en bezocht ook Mount Aso en Hiroshima tijdens haar rondreis door Japan. Ook kunsteiland Naoshima is echt een aanrader om op te nemen in je reisroute. Je kunt hiervoor je reisroute uitbreiden met bijvoorbeeld deze bouwsteen van Riksja Travel.

voorbeeld reisroute japan

Plan voldoende tijd voor Tokyo en Kyoto (of Osaka)

In steden als Tokyo en Kyoto is ontzettend veel te doen en zien. Je hebt echt een paar dagen nodig om deze grote steden te verkennen. Daarnaast zijn er rondom Tokyo, Kyoto/ Osaka meerdere gave dagtrips te maken. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om alles te kunnen doen en zien wat je wilt.

Ik had graag nog naar het plaatsje Nikko gewild, dat op UNESCO werelderfgoedlijst staat, maar omdat ik ook Tokyo wilde verkennen, had ik niet voldoende tijd om deze dagtrip te maken. Ik koos er wel voor om de historische hoofdstad Nara te bezoeken vanuit Kyoto, maar had daardoor net te weinig tijd in Kyoto zelf. Hou hier dus rekening mee in je reisplanning!

Off the beaten track Japan: Hokkaido

Ben je een echte outdoor-liefhebber, dan kun je ook een mooie rondreis over Hokkaido maken. Dit eiland is geweldig voor wandelen en fietsen in de zomer, maar ook voor wintersport in Japan tijdens de wintermaanden!

Overnachten in een traditionele Japanse kamer

Vaak kun je bij het reserveren van een hotel in Japan kiezen tussen een hotelkamer in Westerse stijl of Japanse stijl. De Westerse stijl is de kamer zoals wij hem kennen, met een gewoon bed. De Japanse stijl betreft een kamer met tatami matten op de vloer.

Lees ook onze tips voor overnachten in een Japanse ryokan.

De grootte van je kamer aangeduid in tatami matten

Een tatami mat is een Japanse vloermat en wordt gebruikt als een soort vloerbedekking. De grootte van de kamer wordt vaak aangeduid door middel van de hoeveelheid matten. De maat van een tatami mat is afhankelijk waar hij is geproduceerd, maar gemiddeld is dit 90 x 180 cm. Let erop dat je alleen op sokken of blote voeten op deze matten mag lopen!

Verder beschikt een traditionele Japanse kamer over een futon, een oprolbaar vloermatras. Deze ligt iets harder dan je gewend bent, maar wel heel comfortabel.

Goed om te weten: boek je een Japanse kamer in een wat luxer hotel, dan is de kans groot dat je wel op normale bedden slaapt. Zo sliep ik in een Japanse kamer bij ons hotel in Kyoto (eerste foto hieronder) Voor een traditionele overnachting kun je het beste een ryokan boeken.

Slapen in een traditionele ryokan

Wil je een echte traditionele Japanse ervaring, boek dan een overnachting bij een ryokan (Japans guesthouse). Je slaapt daar niet alleen in een traditionele Japanse kamer, maar ook het diner en ontbijt zijn bij de prijs inbegrepen en een belangrijk onderdeel van de ervaring. Tijdens zo’n maaltijd worden er in verschillende rondes allerlei kleurige kommetjes met kleine gerechtjes geserveerd. Dit is een geweldige ervaring én de perfecte kennismaking met de traditionele Japanse keuken.

Bij veel ryokans is ook een onsen (Japans badhuis) aanwezig, maar hier zeker gebruik van! De overnachting in combinatie met het diner en de onsen maken je authentieke Japan ervaring helemaal compleet.

Tip: Ben je vegetariër? Geeft dit dan door bij het boeken (en geef daarbij specifiek aan dat je geen vlees, kip en vis eet). Er wordt dan een passend menu voor je geserveerd.

Voor mij waren de overnachtingen in verschillende ryokans echt een van de hoogtepunten van onze vakantie in Japan. Dit is wat reizen in Japan uniek maakt en wat je nergens anders ter wereld zo meemaakt. Wat mij betreft echt een aanrader dus!

Reistip van Annemarie

Bij mijn rondreis met Riksja Travel waren diverse ryokan overnachtingen inbegrepen. Een groot voordeel, omdat de reisexperts van Riksja echt de unieke plekjes weten te vinden. Deze hebben mijn reis heel bijzonder gemaakt! Mijn favorieten waren de ryokan bij Hakone, de farm stay bij Mount Fuji en de temple stay bij Koyasan.

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Spreekt men Engels in Japan?

Hoewel men in Japan tegenwoordig beter Engels spreekt dan een aantal jaar geleden, kom je nog steeds veel Japanners tegen die niet tot nauwelijks Engels spreken. Heel veel Japanners zijn ook te verlegen om Engels te praten, of bang om fouten te maken. Google Translate is dan je beste vriend, maar leuker is het natuurlijk om het ijs te breken met een paar woorden Japans!

Japans voor beginners

Japans is geen gemakkelijke taal, maar je kunt natuurlijk wel een paar woordjes leren voor vertrek. Luister bijvoorbeeld eens naar deze lijst met Japanse woorden op Spotify, of oefen je Japans via Duolingo. Mocht je hier niet aan toekomen, probeer dan in elk geval deze vier belangrijke Japanse woordjes te onthouden:

  • Hallo – Kon’nichiwa
  • Tot ziens – Sayōnara
  • Bedankt – Arigato
  • Excuseer me / sorry (en Japanners zeggen dit vaak) – Sumimasen

Makkelijk uit te spreken

Wanneer je Japanse woorden in het Engelse schrift leest, kun je de woorden precies zo uitspreken als dat het er staat. De vertalingen zijn namelijk in veel gevallen fonetisch opgeschreven, waardoor je vrij snel in de buurt komt van de juiste uitspraak. Dat is dan wel weer makkelijk!

Sinds de Olympische Spelen van 2020 is veel bewegwijzering in Japan ook in het Engels geschreven. Het is daardoor een stuk makkelijker om je weg te vinden op o.a. stations. Het land is veel meer ingesteld op toeristen, waardoor reizen door Japan een stuk eenvoudiger is geworden!

fotos-van-japan-mijayima

Met de trein door Japan reizen

Japan beschikt over een supergoed treinnetwerk en reizen per trein is dan ook de ideale manier om je te verplaatsen tijdens je rondreis door Japan. Reizen met de trein in Japan is comfortabel, snel en bovendien zijn de treinen altijd stipt op tijd. Comfortabel en snel is vooral de Shinkanzen, de hogesnelheidstrein bekend als de ‘bullet train’. Binnen een paar uur tijd reis je met deze supersnelle trein het hele land door.

Toch zijn ook de lokale treinen perfect geregeld en snel. Het leuke aan deze treinen is dat je iets meer van het mooie landschap ziet onderweg en dat ze goedkoper zijn dan de Shinkanzen.

Bij de rondreizen van Riksja Travel zitten je treintickets of een Japan Rail Pass inbegrepen, dan hoef je deze dus niet zelf te regelen!

bullet train japan

Wel of geen Japan Rail Pass aanschaffen?

De kosten voor treintickets in Japan zijn iets lager dan in Nederland. Maar tijdens een rondreis waarbij je veel per trein reist kunnen de kosten wel oplopen. Zeker als je veel met de Shinkanzen reist en grote afstanden aflegt.

Het is mogelijk om voor vertrek een Japan Rail Pass aan te schaffen, waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van het Japanse treinnetwerk. Deze pas kun je alleen buiten Japan aanschaffen (dus voor je vertrekt) en doet eenmalig even pijn in je portemonnee, maar vervolgens zoef je voor een vaste periode (bijvoorbeeld 14 of 21 dagen) moeiteloos heel Japan ‘gratis’ door.

De Japan Rail Pass is de laatste jaren aanzienlijk duurder geworden, waardoor het voor de meeste routes niet meer de meest voordelige optie is. Het loont dus om voor vertrek uit te zoeken welke trajecten je per trein af wilt leggen en te onderzoeken of losse tickets voor jou voordeliger zijn of dat je beter een Japan Rail Pass aan kunt schaffen.

Ter indicatie: tijdens onze route: Tokyo – Hakone – Matsumoto – Magome/ Nigiso – Kanazawa – Kyoto – Koyasan – Osaka, was het in 2024 voordeliger losse tickets aan te schaffen.

treinreizen in japan

Zo werkt de Japan Rail Pass

Maar hoe werkt dat dan, reizen met de Japan Rail Pass? Je Japan Rail Pass koop je dus in Nederland, waarbij je de verkregen voucher in Japan op een station omwisselt voor de daadwerkelijke pas. Vervolgens kun je bij alle stations langs de incheck plaatsen lopen en je pas tonen. En instappen maar!

Voor de hogesnelheidstreinen, de Shinkazens, kun je een zitplaats reserveren. Dit doe je op het station, bij de ‘JR ticket office’. Hier krijg je dan gelijk een geprinte reisroute, dit helpt een hoop bij het vinden van de juiste treinen! Je kunt een paar dagen van tevoren reserveren, of op de dag zelf. Ook is een gedeelte van de trein non-reserved, hier kun je dus gewoon gaan zitten. Natuurlijk heb je hierbij wel kans dat je trein vol is en je dus een volgende moet nemen. Reserveren is dus wel zo makkelijk.

Waar koop je losse treintickets?

Reis je met losse treintickets? Ook dan koop je tickets voor de shinkanzen of andere JR treinen bij de JR ticket office op stations. Het is optioneel om zitplaatsen te reserveren, hiervoor betaal je iets extra. Voor de andere, lokale treinen koop je tickets bij de normale ticket office of automaten.

treinreizen japan

Suica pass & de metro

Losse treinkaartjes en toegang tot de metro kun je betalen met een Suica pas. En ook in verschillende winkels kun je deze kaart gebruiken om af te rekenen. Je kunt de Suica pas eenmalig aanschaffen voor 500 Yen via een Suica kaartautomaat op het station. Dit bedrag krijg je uiteindelijk weer terug als je hem weer inlevert bij een willekeurig treinstation.Na aanschaf kun je een bedrag naar keuze op je Suica pas zetten. De pas is vooral handig voor de metro in Tokyo. Je hoeft dan geen kaartje te kopen, maar checkt gewoon in met je Suica pas.

Update 2024: vanwege een tekort aan chips zijn de suica passen tijdelijk niet verkrijgbaar voor toeristen. Je kunt losse kaartjes of kaartjes voor 24, 48 of 72 uur aanschaffen in de ticketautomaten op stations. Je hebt hier vaak cash voor nodig. Ook zijn er steeds meer trajecten waarop je kunt inchecken met je creditcard. Toen ik in mei 2024 in Japan was kon dit alleen met een Visa creditcard.

Internet in Japan

Wifi is supergoed geregeld in Japan, maar voor gebruik van bijvoorbeeld Google Translate en Google Maps onderweg is het handig om internet op je telefoon te hebben. Hiervoor zijn verschillende opties.

Lokale simkaart of e-sim aanschaffen

Net als in andere landen kun je hiervoor op het vliegveld een lokale simkaart aanschaffen (de goedkoopste optie), of vooraf online een e-sim bestellen.

De kosten voor een simkaart in Japan hangen af van de hoeveelheid data. Vanwege mijn werk als reisblogger koos ik voor een simkaart met 12 GB data voor 30 dagen. Ik betaalde hier omgerekend €42,- voor. Dit was wel een duurdere optie, omdat ik mijn telefoon ook als hotspot wilde kunnen gebruiken voor mijn laptop. Het kan dus zeker goedkoper, maar zo’n €30,- ben je wel snel kwijt voor een simkaart in Japan.

Mobiele wifi router (pocket wifi) huren

Het is in Japan daarnaast ook mogelijk om een mobiele wifi router te huren, waarmee je meerdere telefoons en laptops tegelijk kunt verbinden. Ideaal, want zo hoef je maar één keer data aan te schaffen, waarvan jij en je medereizigers allemaal tegelijk gebruik kunnen maken.

Het enige nadeel van zo’n pocket wifi is dat als je los van elkaar activiteiten gaat doen, slechts één persoon de router mee kan nemen. De ander heeft dan geen internet. Je kunt er daarom ook voor kiezen om naast je router ook een goedkope simkaart of e-sim met een klein beetje data aan te schaffen voor het geval je los van elkaar op pad gaat, maar wel bereikbaar wilt zijn.

En let op: vergeet niet elke avond de router op te laden, want als deze leeg is heb jij ook geen internet.

Bij de Japan reizen van Riksja Travel zit standaard een wifi router met internet bij de reissom inbegrepen.

Tips voor je bezoek aan de Japanse onsen

Een heerlijk fenomeen in Japan zijn de onsen (Japanse badhuizen). Van oudsher fungeerden de onsen als publiek badhuis, omdat men geen douche in huis had, vergelijkbaar dus met de Turkse hammam. En nog altijd speelt de onsen een belangrijke rol in de Japanse cultuur. Hoewel wij de onsen associëren met de wellness of sauna, is het in Japan voornamelijk functioneel bedoeld.

In luxere hotelkamers tref je in de badkamer vaak een aparte ruimte aan met mini bad, douche, krukje en kom. Op het eerste oog misschien wat gek, zo’n plastic ruimte, maar dit type badkamers is de moderne, privé variant van de onsen. Ook hier kun je dus het Japanse badritueel uitvoeren.

Unieke ervaring

Een bezoek aan de onsen is, wat mij betreft, echt een must-do tijdens je Japan reis. Het is een unieke ervaring die een stukje traditie laat zien. Ook al voelt het misschien een eerste keer wat ongemakkelijk, gewoon doen! Slaap je in een ryokan, dan maakt je bezoek aan de onsen je ervaring helemaal compleet.

japanse onsen, hotel

Wat kun je van de onsen verwachten?

In de onsen vind je één of meerdere hete baden, allemaal met een verschillende temperatuur. Nadat je jezelf uitgebreid gewassen hebt, stap je eerst in het minst hete bad en kun je, wanneer je aan de temperatuur gewend bent, overstappen naar een heter bad.

Zittend douchen

Bij de onsen zijn ook douches aanwezig. Maar anders dan wij gewend zijn, neem je bij het douchen plaats op het plastic krukje dat ervoor staat. De douches hangen dan ook laag, voor een spiegel. Er staat zeep, shampoo en meestal ook conditioner. Ook vind je er een waskom die je kunt vullen met water, om dat vervolgens over je hoofd te gieten. Het is de bedoeling dat je je hier uitgebreid wast, voordat je de hete baden instapt. Ook na afloop kun je je hier weer afspoelen.

Mijn tips voor je eerste bezoek aan de Japanse onsen

  • Mannen en vrouwen zijn meestal gescheiden (rode vlag = vrouwen, blauwe vlag = mannen).
  • Je betreedt de onsen naakt
  • Tatoeages dienen afgeplakt te worden. Deze worden geassocieerd met de Japanse maffia.
  • Er zijn kleedkamers aanwezig waar je je uit kunt kleden. Je kleding doe je in een van de manden die je daar vindt. Kostbare bezittingen doe je in een kluisje, de sleutel kun je om je arm doen.
  • Slaap je in een ryokan? Dan vind je op je kamer een kimono en speciale slippers die je aan kunt trekken om van je kamer naar de onsen te lopen.
  • Zeep, shampoo en bodylotion zijn meestal aanwezig.
  • Japanners nemen bij hun bezoek aan de onsen een minihanddoek mee. Deze knopen ze tijdens het onsen-bezoek om hun hoofd of leggen deze op hun hoofd. Na het onsen-bezoek drogen ze zich hier ook mee af, ook al is de handdoek dan soms nat.
  • Voordat je de baden betreedt dien je je te wassen bij het douchegedeelte.
  • Als er meerdere baden aanwezig zijn, verschillen deze in temperatuur. Begin bij de minst warme en bouw dit vervolgens op.
  • Weet je niet zo goed wat je moet doen? Kijk dan hoe de Japanners het zelf doen en doe dit na.
  • Tenslotte: geniet van het superhete water, vooral na een lange dag wandelen is dit echt een genot voor je spieren!

Waar vind je de onsen?

De meeste ryokans (Japans guesthouse) beschikken over een onsen. En ook veel hotels hebben er één, die tegen betaling vaak ook toegankelijk is voor niet-gasten. Je herkent een onsen aan het speciale tekentje, een soort kommetje met drie verticale kringetjes erboven (stelt dus een warm bad voor).

Reistip van Mirjam

Ik vind het zeker een aanrader om een keer een onsen te bezoeken tijdens je vakantie in Japan, het is namelijk echt onderdeel van de Japanse cultuur. Ik vond het zelf best spannend om voor het eerst een onsen binnen te stappen, omdat ik niet precies wist wat de regels en gebruiken waren. Ik heb vooral goed gekeken wat de Japanners zelf deden en leerde zo een beetje hoe het werkte. Tijdens mijn reis heb ik een aantal onsen bezocht.

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Checklist voor je reis naar Japan

Neem geen (grote) koffer mee naar Japan

Hoewel Japan misschien geen typische backpack-bestemming is, is het wel aan te raden met een rugtas naar Japan te reizen. Tenzij je met een georganiseerde groepsreis met bus reist of een roadtrip met huurauto maakt, is het niet aan te raden met een (grote) koffer naar Japan te reizen!

Wij raden aan met een handbagage rugzak te reizen, of eventueel een backpack of duffel tas die je op je rug kunt dragen.

Kleine hotelkamers

Hotelkamers in Japan zijn klein. Hoewel ze zeer efficiënt zijn ingericht, is er vaak maar beperkt ruimte voor je bagage. Een grote koffer kun je maar lastig kwijt. Wil je wel met koffer reizen, kies dan voor een kleine koffer en het liefst een soft case, waarbij je niet beide helften open hoeft te klappen.

kleine hotelkamer tokyo

Grote metro- en treinstations met veel trappen

Reis je met de trein door Japan, dan kom je regelmatig op gigantische metro- en treinstations. Natuurlijk zijn hier wel liften en roltrappen aanwezig (niet overal), maar je bent hier met een rugtas echt veel flexibeler. Zeker de grote knooppunten als Shinjuku station in Tokyo en Namba station in Osaka zijn ware doolhoven, waar het fijn is flexibel te zijn (weten we uit ervaring).

Bagagevervoer

Voor wie niet wil sjouwen met een grote koffer of backpack hebben de Japanners een oplossing bedacht: bagagevervoer. Dit kun je bij de meeste hotels regelen. Je koffer of backpack wordt dan bij je hotel opgehaald en bij je volgende hotel afgeleverd. Vaak gaat hier wel een dag overheen. Dit is dus vooral handig wanneer je een nachtje naar het platteland gaat of een hike gaat maken, waarbij je met een kleine tas wilt reizen. Je kunt je bagage dan vooruit sturen naar je volgende hotel.

Reistip van Annemarie

Omdat ik Japan bezocht aan het einde van een lange reis van zes maanden, had ik wel een grote koffer bij me. Ik heb daarom gebruik gemaakt van het bagagevervoer en mijn koffer van Tokyo naar Kyoto naar Osaka gestuurd. Daartussenin heb ik met een compacte duffel, die ik bij me had, door Japan gereisd. Het eerste hotel in Tokyo was niet aangesloten bij deze service, maar ik kon hiervoor wel mijn koffer bij de 7-eleven op de hoek afgeven. Het voelde wel een beetje gek om mijn koffer daar achter te laten, maar het was blijkbaar de normaalste zaak van de wereld en mijn koffer stond een week later keurig in mijn hotel in Kyoto op me te wachten!

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Ervaar het comfort van een Japans toilet

Een van de dingen die ik toch wel echt geweldig vond aan Japan zijn de toiletten. Heb je eens op een Japans toilet gezeten, dan wil je eigenlijk niet meer anders. Je vindt er een lekkere voorverwarmde toiletbril en allerlei knopjes om je leven in het kleinste kamertje extra fijn te maken. Denk hierbij aan een bidet-functie, maar bijvoorbeeld ook een knopje met een ‘doorspoelgeluid’, zodat mensen naast je niet horen wat er op jouw toilet gebeurt. Of zet even een muziekje aan!

Net als de rest van Japan, zijn ook de toiletten, zelfs de openbare, brandschoon. Zo fijn! En nog een pluspunt, toiletten zijn echt óveral aanwezig, je hoeft dus nooit lang te zoeken naar een toilet.

Doe je schoenen uit als je ergens naar binnengaat

Bij de meeste gebouwen in Japan is het gebruikelijk dat je je schoenen uit doet bij binnenkomst. Dit geldt voor hotels, hostels, huizen en onsen. Je kunt goed zien of er van je verwacht wordt dat je je schoenen uit doet, door het rijtje schoenen bij de deur. Vaak staat daarnaast ook een rij met slippers of pantoffels. Het is de bedoeling dat je je schoenen uitdoet en de slippers aan. Deze zijn speciaal bedoeld om binnen te dragen. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon op je sokken te lopen.

Voor de badkamer of het toilet staan er vaak weer andere slippers klaar, want het wordt als onhygiënisch gezien als je hiervoor dezelfde slippers gebruikt.

japan-schoenen-uit

Stempels als souvenir

Wist je dat je in Japan overal stempels kunt verzamelen? Deze goshuin verzamel je bij allerlei toeristische attracties, zoals tempels en kastelen, maar ook op stations of bij winkelcentra bijvoorbeeld. Dit is al begin vorige eeuw ontstaan bij tempels, die ieder hun eigen stempel hadden. Mensen begonnen aan een zogenaamde ‘stamp ralley’ om zoveel mogelijk van deze stempels te verzamelen.

Stamp rallies

Tegenwoordig zijn er ook moderne stamp rallies, zoals de ’train station stamp ralley’ of de ‘castle stamp ralley’. Superleuk dus om een blanco notitieboekje mee te nemen op je reis naar Japan en zoveel mogelijk stempels uit verschillende series te verzamelen.

Geloof en rituelen in Japan

Het belangrijkste geloof in Japan is het Shintoïsme. Dit is een stroming van het Boeddhisme, waarbij men niet één bepaald persoon of figuur aanbidt. In plaats daarvan gelooft men in natuurgeesten (kami). Wanneer je de tempels en shrines in Japan bezoekt, kom je gelijk in aanraking met dit geloof. Ik licht daarom een aantal onderdelen van het Shinto Boeddhisme toe die je al snel opvallen in Japan!

Shrines en Torii

Een shrine is de benaming voor een tempel uit het Shintoïsme. Je herkent deze aan de hoge toegangspoort. Ook is er bij veel shrines een pad van rode poorten (torii) aanwezig. Heel kenmerkend voor Japan! Leuk om te weten: de teksten op deze torii zijn niets meer dan reclame van bedrijven die een donatie hebben gedaan.

Goed om te weten: voordat je een shrine betreedt is het de bedoeling je handen en gezicht te wassen. Je vindt hiervoor een waterpunt na de toegangspoort.

Omamori

Bij iedere tempel kun je zogenaamde omamori kopen. Dit zijn kleine geluksamuletten met elk hun eigen betekenis. Elke omamori is anders en brengt je voorspoed op een ander vlak. Van veilig reizen tot geluk in het huwelijk en van een succesvolle carrière tot een goede gezondheid. Je draagt een omamori bij je of stopt hem bijvoorbeeld in je portemonnee. Een leuk Japans souvenirtje dus om cadeau te geven! Maar let op: ze zijn volgens de traditie maar 1 jaar geldig.

Ema

Heb jij een specifieke wens? Dan kun je deze op een Ema schrijven. Deze houten bordjes zie je bij alle shrines. Na het opschrijven van je wens, bevestig je de ema aan het daarvoor bestemde bord bij de shrine en dan is het wachten tot je wens uitkomt.

Omikuji

Nog zo’n typisch ritueel in Japan zijn de Omikuji. Deze gelukslootjes vind je in een kast met houten laadjes. Voor een klein bedrag mag je één keer met een houten koker schudden tot er een stokje uitvalt. De Japanse cijfers op dit stokje corresponderen met een van de laadjes. Open deze om jouw gelukslot te pakken. Deze kan zowel een positieve als negatieve boodschap bevatten. Heb jij tegenspoed getrokken? Knoop jouw papiertje dan tussen de andere briefjes. De geesten zorgen er dan voor dat dit niet uit zal komen.

Het Shintoïsme kent nog veel meer rituelen en tradities. Het is daarom leuk om een in een van de Japanse steden een tour te boeken, zodat je hier meer over leert.

Do’s and don’ts in Japan

Zoals je inmiddels wel door hebt, gaat alles in Japan net een beetje anders dan we gewend zijn. Er zijn dan ook een aantal gebruiken om rekening mee te houden:

  • Geef geen fooi in Japan. Dit word als een belediging ervaren.
  • Luid praten in het openbaar vervoer is niet gewenst. Het is meestal heel stil in de trein en metro, dus wil je kletsen, praat dan zachtjes.
  • Telefoneren in het OV is niet toegestaan. In treinen zijn hiervoor aparte hokjes te vinden tussen de coupé’s in.
  • Eten op straat wordt in Japan als onbeleefd ervaren. Doe dit dus bij eetstalletjes of restaurants.
  • Roken op straat is niet toegestaan. Doe je dit wel dan kun je een fikse boete verwachten.
  • Afval op straat gooien is verboden, ook hier staan flinke boetes op. Omdat er ook nauwelijks prullenbakken te vinden zijn, kun je jouw afval het beste verzamelen in een zakje of het zijvak van je rugtas, zodat je het ’s avonds in je hotelkamer in de prullenbak kunt gooien.
  • Tatoeages worden geassocieerd met de Japanse maffia. In onsen, maar bijvoorbeeld ook in de sportschool, moet je deze bedekken (ook in de kleedkamer!). Heb je tattoos, dan kun je wat grote verbandpleisters meenemen om ze mee af te plakken.
  • Doe je schoenen uit voor je een huis, hotelkamer of tempel betreedt.

Eten in Japan: tips voor de beste culinaire ervaring

Hoewel Japan vooral bekend staat om de uitstekende kwaliteit sushi, heeft het land op culinair gebied echt veel meer te bieden. De Japanse keuken omvat zoveel meer dan alleen sushi!

Lees ons blog met tips voor eten in Japan om het beste van de (traditionele) Japanse keuken te ervaren tijdens je vakantie.

Hoe regel je je rondreis door Japan?

Je kunt voor een rondreis door Japan prima alles zelf regelen. Toch kan het wel lastig of tijdrovend zijn de unieke adresjes te vinden of een route samen te stellen. Daarvoor kan hulp van een reisorganisatie heel prettig zijn. Zeker als je weinig tijd hebt voor de reisvoorbereiding. Zelf reisde ik door Japan met een rondreis van Riksja Travel. En dat is me heel goed bevallen! Buiten het gemak dat alles voor je geregeld wordt, vond ik de bijzondere belevenissen, zoals de farm stay en de ryokan overnachtingen, echt een toevoeging. De afwisseling tussen fijne hotels en ryokans, en stad en natuur, was echt perfect in balans!

9 reacties

  • start-up Fillup 8 april 2015 - 23:15

    Helder en handig artikel! Ben net in Tokyo aangekomen en ik vind het nu al geweldig. De Onsen en Suica kaart zijn top tips :)

  • Marcella 20 april 2015 - 14:18

    Wat een onwijs leuk artikel, heel leerzaam! Japan lijkt me echt tof, een fascinerend land!

  • Manon 17 februari 2016 - 23:32

    Zeg konnichiwa allen smiddags. Het betekenrlt namelijk eerder goedenmiddag. Goedemorgen= ohayô gozaimasu (u niet uitspreken) en Goedenavond= konbanwa

  • Jet 22 augustus 2018 - 07:29

    Vraagje.. is Japan ook een mooi land om naar toe te reizen met 2 jonge kinderen? Ik lees hier veel over solo reizen of met z’n 2en maar niks over gezinsreizen. Hebben jullie daar ook tips over?

    • Mirjam 22 augustus 2018 - 07:56

      Hi Jet, ik was zelf in Japan met mijn vriend, maar ik denk zeker dat Japan een land is dat geschikt is om met een gezin doorheen te reizen. Het is comfortabel, schoon, de mensen zijn vriendelijk en je reist er vrij makkelijk. Groet! Mirjam

  • Dominic 24 januari 2019 - 20:27

    Sayonara betekent geen “tot ziens” hoor. Meer iets als “vaarwel” en wordt dan dus ook zelden gebruikt.

    • Mirjam 4 februari 2019 - 09:07

      Bedankt voor je reactie Dominic! Heb je ook een idee waarin we het kunnen aanpassen?

  • Marie de Jonge 14 februari 2019 - 17:08

    Zo leuk om de verschillen tussen Japan en Nederland te zien. Alsof je je in een andere wereld begeeft. Kan niet wachten om je Japanse keuken te ontdekken tijdens mijn reis naar Japan. Daarnaast vind ik de klederdracht ook fascinerend.

  • Shar 1 september 2024 - 00:30

    Super leuk om te lezen! Wij gaan volgende maand een paar dagen naar Tokyo voor het eerst. Druk opzoek dus naar alle handige ‘first-timer’-trips en tricks :) We willen al jaren graag gaan en onze droom is om op een later moment nog een keer een lange reis van noord naar zuid te maken :) Bedankt voor het delen van deze leuke blog!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen