Meteen naar de content

Japan tips: Dé 10 tips voor iedereen die voor het eerst naar Japan reist

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Backpacken

Japan

Ben je op zoek naar tips voor Japan, omdat je voor het eerst naar dit mooie land op vakantie gaat? Nadat ik in Japan geweest was, vroegen veel mensen mij of het moeilijk is om zelf door Japan te reizen. Het antwoord hierop is tweeledig. Aan de ene kant is reizen in Japan makkelijk, omdat het een heel overzichtelijk land is. Je reist veelal tussen de steden en er zijn veel goede treinverbindingen. Aan de andere kant is zelf reizen door Japan ook uitdagend door de taalbarrière; veel Japanners spreken geen Engels en alle verkeersborden, menukaarten en andere geschreven dingen zijn ook in het Japans. Daarom geef ik graag wat tips voor je reis door Japan.

Sowieso scheelt het dat Japanners heel vriendelijk zijn. Ze zullen je ondanks de taalbarrière altijd proberen te helpen, ook al spreken ze geen Engels (of durven ze dat niet goed). Met een beetje creativiteit en wat geïmproviseerde gebarentaal kom je dus uiteindelijk wel ergens, maar een beetje voorkennis van het land kan zeker geen kwaad als je door Japan gaat reizen. En echt: het is het zo waard, Japan is een van mijn favoriete reisbestemmingen. Ik maakte er een rondreis van een paar weken en heb toen een heleboel geleerd over reizen in Japan, tips die ik graag weer met jullie deel in dit artikel.

Liever georganiseerd door Japan reizen? Bij Riksja Travel vind je een team van gepassioneerde, ervaren reisspecialisten die je kunnen helpen met het plannen van je rondreis door Japan. Ook kun je bij deze reisorganisatie zelf je reis gemakkelijk samenstellen door middel van bouwstenen en bieden zij prachtige rondreizen door Japan aan.

fotos-japan-shrine

1. Leer een paar woorden Japans voor vertrek

Zoals ik al even noemde, kwam ik tijdens mijn reis door Japan weinig Japanners tegen die goed Engels spraken. Heel veel Japanners zijn ook te verlegen om Engels te praten, of bang om fouten te maken. Dit is natuurlijk heel jammer, maar je kunt je hier wel op voorbereiden. Japans is geen gemakkelijke taal, maar je kunt natuurlijk wel een paar woordjes leren voor vertrek. Al is het alleen maar om het ijs te breken. Luister bijvoorbeeld eens naar deze lijst met Japanse woorden op Spotify, of oefen je Japans via Duolingo. Mocht je hier niet aan toekomen, probeer dan in elk geval deze vier belangrijke Japanse woordjes te onthouden:
 • Hallo – Kon’nichiwa
 • Tot ziens – Sayōnara
 • Bedankt – Arigato
 • Excuseer me / sorry (en Japanners zeggen dit vaak) – Sumimasen

fotos-van-japan-mijayima

2. Overnachten in Japan: verblijf in hotels in Westerse of Japanse stijl

Vaak kun je bij het reserveren van een hotel in Japan kiezen tussen een hotelkamer in Westerse stijl of Japanse stijl. De Westerse stijl is de kamer zoals wij hem kennen, met een gewoon bed. De Japanse stijl betreft een kamer met tatami matten op de vloer. Een tatami mat is een Japanse vloermat en wordt gebruikt als een soort vloerbedekking. De grootte van de kamer wordt vaak aangeduid door middel van de hoeveelheid matten. De maat van een tatami mat is afhankelijk waar hij is geproduceerd, maar gemiddeld is dit 90 x 180 cm. Let erop dat je alleen op sokken of blote voeten op deze matten mag lopen! Verder beschikt de kamer over een futon, een oprolbaar vloermatras. Soms moet je deze zelf nog opmaken. Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar de volgorde is: evt. onderlaken, futonmat – laken (om de futonmat heenvouwen) – dekbed. Een futon ligt iets harder dan je gewend bent misschien, maar wel heel comfortabel. Het is zeker aan te raden om tijdens je reis door Japan een keer te overnachten in een kamer in Japanse stijl, ik vond dit zelf heel bijzonder!

Wil je echt traditioneel overnachten in Japan? Overweeg dan eens om een nachtje in een traditionele ryokan te boeken. Lees onze tips voor de mooiste ryokans in Japan!

Of boek een kamer in Japanse stijl via een reisorganisatie. Deze Kyoto bouwsteen van Riksja Travel vinden wij echt een aanrader; je slaapt niet alleen in een traditioneel hotel, maar maakt ook nog een leuke fietstocht door Kyoto!

japanse-kamer

Door ons geselecteerde accommodaties in Japan

3. Reis met de trein door Japan

Japan beschikt over een supergoed treinnetwerk. Reizen met de trein in Japan is comfortabel, snel en bovendien zijn ze altijd stipt op tijd. Comfortabel en snel is vooral de Shinkanzen, de hogesnelheidstrein. Binnen een paar uur tijd reis je met deze supersnelle trein het hele land door.

Tip: bij de Japan-rondreizen van Riksja Travel zit een Japan Rail Pass inbegrepen, dan hoef je deze dus niet zelf te regelen!

Schaf voor je vertrekt een Japan Rail Pass aan

Is reizen met de trein in Japan duur? Normaal gesproken wel, maar speciaal voor toeristen is er de Japan Rail Pass, waarmee je een hoop geld kunt besparen. Deze pas kun je alleen buiten Japan aanschaffen (dus voor je vertrekt) en doet eenmalig even pijn in je portemonnee, maar vervolgens zoef je voor een vaste periode (bijvoorbeeld 14 of 21 dagen) moeiteloos heel Japan ‘gratis’ door. De aanschaf van deze pas is dus een echte must voor je Japan reis! Je kunt je Rail Pass eventueel combineren met losse treintickets, als je bijvoorbeeld de eerste paar dagen in Tokyo verblijft en nog niet veel gebruik gaat maken van de langere trajecten. Je kunt dan gewoon treinkaartjes kopen en je Rail Pass later in laten gaan. Dit kan net het verschil maken tussen bijv. een kaart van 14 of  21 dagen.

Bestel je Japan Rail Pass direct online >>

trein-japan

Zo werkt de Japan Rail Pass

Maar hoe werkt dat dan, reizen met de Japan Rail Pass? Je Japan Rail Pass koop je dus in Nederland, waarbij je de verkregen voucher in Japan op een station omwisselt voor de daadwerkelijke pas. Vervolgens kun je bij alle stations langs de incheckplaatsen lopen en je pas tonen. En instappen maar! Voor de hogesnelheidstreinen, de Shinkazens, kun je een zitplaats reserveren. Dit doe je op het station, bij de ‘JR ticket office’. Hier krijg je dan gelijk een geprinte reisroute, dit helpt een hoop bij het vinden van de juiste treinen! Je kunt een paar dagen van tevoren reserveren, of op de dag zelf. Ook is een gedeelte van de trein non-reserved, hier kun je dus gewoon gaan zitten. Natuurlijk heb je hierbij wel kans dat je trein vol is en je dus een volgende moet nemen. Reserveren is dus wel zo makkelijk.

Suica pass & de metro

Losse treinkaartjes en toegang tot de metro kun je betalen met een Suica pas. En ook in verschillende winkels kun je deze kaart gebruiken om af te rekenen. Je kunt de Suica pas éénmalig aanschaffen voor 500 Yen via een Suica kaartautomaat op het station. Dit bedrag krijg je uiteindelijk weer terug als je hem weer inlevert bij een willekeurig treinstation.Na aanschaf kun je een bedrag naar keuze op je Suica pas zetten. De pas is vooral handig voor de metro in Tokyo. Je hoeft dan geen kaartje te kopen, maar checkt gewoon in met je Suica pas.

suica-card

4. Leer de gewoontes rondom het buigen in Japan

Zo gewoon als een handdruk voor ons is, zo is de buiging voor de Japanners. Bij elke ontmoeting wordt er dus even voor elkaar gebogen. Leuk feitje: traditioneel gezien betekent een diepere buiging meer respect voor de ander. Vind je het nog een beetje spannend om voor het eerst te buigen, of weet je niet goed wat de ander gaat doen? Wacht dan af en laat de ander bepalen. Het kan namelijk ook zijn dat degene die jij ontmoet zich aan probeert te passen aan jou en je toch een hand wil geven. Door even af te wachten voorkom je een ongemakkelijke situatie. Buigt de ander, dan buig jij gewoon terug.  Overigens wordt er wel voor meer gebogen dan alleen bij een ontmoeting. Ik heb tijdens mijn reis ook mensen zien buigen die iets in een winkel kochten, of omdat er een trein vertrok. En soms meerdere keren. Je raakt snel genoeg gewend aan deze Japanse gewoonte!

Nog meer Japanse gebruiken leren? Ga dan eens met een gids op stap, je leert dan veel meer over de Japanse cultuur. Wanneer je bijvoorbeeld deze 3-daagse bouwsteen in Tokyo boekt, ga je ook samen met een inwoner door de stad wandelen. Zo leer je ook gelijk de leukste plekjes in Tokyo kennen!

fotos-van-japan-brug-shinkyo-nikko

5. Haal alles uit een automaat in Japan

Op elke straathoek in Japan vind je vending machines, vaak niet eentje, maar gelijk een hele rij. Al snel weet je niet beter dan dat je je dag begint met een koffie uit de vending machine. De vending machines beschikken over warme (rood label) en koude (blauw label) drankjes. Betalen doe je contant of je Suica pas. Naast de machines die je op straat vindt met drankjes, zie je ook in bepaalde kiosks vending machines. Deze bestaan uit een heleboel knopjes met Japanse tekens. Deze machines zijn bedoeld om je eten te bestellen. Het werkt als volgt: ergens hangt of ligt een menukaart met foto’s en nummers. Deze gerechten komen overeen met de vending machine. Je kiest een gerecht uit, drukt op het bijbehorende knopje op de machine en betaalt het bedrag dat wordt gevraagd. Er komt een bonnetje uit de machine. Het bonnetje geef je aan degene achter de balie. Vervolgens wordt het betreffende gerecht bereid en aan je aangeboden als het klaar is. Eet smakelijk!

vending-machines-japan2
vendingmachine2

Checklist voor je reis naar Japan

 • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: Vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Japan
 • Bespaar op je treinkosten: Vraag een Japan Railwaypass aan vóór vertrek!
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats dichtbij de vertrekhal.
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Japan in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Snel en veilig je excursies vooraf boeken? Boek je Japan tours online.
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Leuk om te doen: boek een Tokyo Food Fietstour en leer de stad op een originele manier kennen.
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.
 • Alvast wat buitenlands geld mee op reis? Bestel het online voor vertrek!

6. Ontspan in een Japanse onsen: tips voor je eerste bezoek

Een bijzonder, maar heerlijk fenomeen zijn de Japanse onsen. Een onsen is vergelijkbaar met de sauna in Nederland, alleen zijn het dan hete baden. Soms zit er bij de onsen ook een sauna, soms zelfs inclusief de mogelijkheid in de sauna televisie te kijken (!). Er zijn binnen- en buitenonsen, soms heel groot en uitgebreid, soms heel klein. De meeste onsen zijn openbaar toegankelijk. Ook verschillende hotels beschikken over een onsen, die tegen betaling vaak ook toegankelijk is voor niet-gasten (tegen betaling). Je herkent een onsen aan het speciale tekentje, een soort kommetje met drie verticale kringetjes erboven (stelt dus een warm bad voor). Meestal zijn de onsen gescheiden voor mannen en vrouwen (rode vlag = vrouwen, blauwe vlag = mannen). Ik vind het zeker een aanrader om een keer een onsen te bezoeken tijdens je vakantie in Japan, het is namelijk echt onderdeel van de Japanse cultuur. Ik vond het zelf best spannend om voor het eerst een onsen binnen te stappen, omdat ik niet precies wist wat de regels en gebruiken waren. Ik heb vooral goed gekeken wat de Japanners zelf deden en leerde zo een beetje hoe het werkte. Tijdens mijn reis heb ik een aantal onsen bezocht.

Dit zijn mijn tips als je voor het eerst een onsen bezoekt in Japan

 • Onsen zijn bijna altijd naakt, je hebt meestal dus geen bikini of zwembroek nodig.
 • Eerst kleed je je uit in de kleedkamer, je kleding doe je in één van de manden die je daar vindt. Kostbare bezittingen doe je in een kluisje, de sleutel kun je om je arm doen.
 • Zeep of shampoo is meestal aanwezig, soms moet je deze zelf meenemen.
 • Japanners nemen bij hun bezoek aan de onsen een minihanddoek mee. Deze knopen ze tijdens het onsen-bezoek om hun hoofd of leggen deze op hun hoofd. Na het onsen-bezoek drogen ze zich hier ook mee af, ook al is de handdoek dan soms nat.
 • Voor je in het bad gaat, moet je jezelf wassen. Vaak staat hier zeep voor en is er ook een bak met water. Je gooit een aantal bakken water over jezelf heen. Bij twijfel, was jezelf nog een paar keer: beter teveel wassen dan te weinig. Je kunt je ook wassen onder de douches. Voor de douches staat een krukje, hier ga je op zitten. Je doucht dus zittend. Je vult de bak die naast het krukje staat met water en gooit die over jezelf heen.
 • Vaak verschillen de baden in warmte. Kijk dus even welke jou het beste past of met welke je begint, zodat je de goede opbouw van warmte kiest.
 • De gebruiken verschillen vaak ook weer een beetje per onsen: kijk vooral een beetje hoe de Japanners het zelf doen.
 • Tenslotte: geniet van het superhete water, vooral na lange dag wandelen is dit echt een genot voor je spieren!

japan foto's souvenirs

7. Ervaar het comfort van een Japans toilet

Een van de dingen die ik toch wel echt geweldig vond aan Japan zijn de toiletten. Heb je eens op een Japans toilet gezeten, dan wil je eigenlijk niet meer anders. Je vindt er een lekkere voorverwarmde toiletbril en allerlei knopjes om je leven in het kleinste kamertje extra fijn te maken. Denk dan aan een bidet-functie, maar soms bijvoorbeeld ook een knopje met een ‘doorspoelgeluid’, zodat mensen naast je niet horen wat er op jouw toilet gebeurt. Of zet even een muziekje aan! Net als de rest van Japan, zijn ook de toiletten, zelfs de openbare, brandschoon. Zo fijn!

japan-toilet
japanese-toilet

8. Doe je schoenen uit als je ergens naar binnengaat

Bij de meeste gebouwen in Japan is het gebruikelijk dat je je schoenen uit doet bij binnenkomst. Dit geldt voor hotels, hostels, huizen en onsen. Je kunt goed zien of er van je verwacht wordt dat je je schoenen uit doet, door het rijtje schoenen bij de deur. Vaak staat daarnaast ook een rij met slippers of pantoffels. Als dit het geval is, dan is het de bedoeling dat je je schoenen uitdoet en de slippers aan. Deze zijn speciaal bedoeld om binnen te dragen. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon op je sokken te lopen. Voor de badkamer of het toilet staan er vaak weer andere slippers klaar, want het wordt als onhygiënisch gezien als je hiervoor dezelfde slippers gebruikt.

japan-schoenen-uit

9. Leer eten met stokjes

In Japan kun je echt overal heerlijk eten! Ook hoef je je geen zorgen te maken over de hygiëne, Japan is een van de schoonste landen waar ik ooit geweest ben. Ook op straat kun je in Japan echt heel veilig eten. Streetfood in Japan is niet alleen heel lekker, het scheelt je ook weer het ontcijferen van de menu-kaart. Je kunt namelijk gewoon aanwijzen wat je wilt hebben! Ga je uit eten? Vaak krijg je voor het eten een warm doekje om je handen en/of je gezicht mee schoon te maken voor je gaat eten. En natuurlijk hoort het eten met stokjes er ook bij in Japan. Oefen dit vooral alvast even voordat je op reis gaat, dan gaat het je ter plekke makkelijker af.

Leuk om te doen voor foodies in Tokyo: boek een food & fietstour en leer niet alleen de stad, maar ook het eten kennen!

streetfood-japan
stokjes-eten

10. Eet een bentobox in Japan

Een andere tip voor je vakantie in Japan is om eens een bentobox te proberen. Bentoboxen zijn niet alleen superleuk om te zien, maar ook heel lekker. Deze box vol lekkere Japanse hapjes kun je eten als lunch of diner. In de bentobox zitten verschillende dingen; groentes, vlees, rijst en/of vis. Je koopt ze op het station of op straat. Vaak zijn er plastic voorbeelden aanwezig van de verschillende bentoboxen waar je uit kunt kiezen. Je krijgt er stokjes en sojasaus bij. Ik vond de bentoboxen in Japan altijd echt een feestje!

bentoboxen-station-japan
bentobox2

Zo vind je de lekkerste sushi in Japan

Ben je net als wij gek op sushi en vraag je je af waar in Japan je de beste sushi kunt eten? Wij raden zeker de sushi in de tentjes rondom de vismarkt in Tokyo aan. In deze piepkleine tentjes krijg je staand aan de bar de meest kakelverse sushi voorgeschoteld. Deze wordt ter plekke voor je bereid. Bestellen is niet moeilijk, want je kunt gewoon een plaatje aanwijzen van een plateau met sushi. In de sushibar krijg je vaak gratis groene thee geserveerd.

Een ander soort sushibar welke je in Japan veel vindt, is de lopende band. Als je binnenkomt krijg je een plekje aangewezen aan het lopend bandje en kun je pakken wat je lekker vindt. Hierbij kun je aan de kleur van de schoteltjes waarop de sushi ligt zien wat dat schoteltje kost. Als je stukje sushi op is, stapel je het schoteltje op je stapel. En als je uitgegeten bent, worden al je schoteltjes bij elkaar opgeteld. Ook hier is groene thee vaak gratis, dit kun je zelf tappen uit een kraantje die zich op diverse plekken naast de band bevinden. De groene thee is poeder, die staat naast de sojasaus. Je doet een schepje groene theepoeder in je kopje en vult deze aan met water.

sushi-vismarkt-japan
sushi-vismarkt-japan2

Mooie reisroutes door Japan

Hoe je je reisroute door Japan samenstelt, hangt natuurlijk helemaal af van hoe lang je vakantie is. Er zijn zoveel mooie plekken in Japan, mijn tip is om vooral genoeg tijd uit te trekken voor dit mooie land. Al kun je in 2 weken ook al heel veel highlights zien, bijvoorbeeld tijdens deze reisroute van 13 dagen van Riksja Travel, waarbij je door Tokyo, Hakone, Kyoto, Hiroshima en Osaka reist. Of bekijk eens deze reisroute van 14 dagen. Heb je langer de tijd, dan kun je deze route van 3 weken misschien eens bekijken. Ben je op zoek naar een route voor Japan met kinderen? Bekijk dan eens deze rondreis van 14 dagen. Al deze reisroutes gaan ook deels met de trein, waarbij je Japan Rail Pass is inbegrepen!

Bekijk alle reisroutes van Riksja Travel >>

Meer informatie over reizen door Japan?

Heb jij een reis naar Japan op de planning staan? Lees ook onze reisroute Japan van Noord naar Zuid en de veelgestelde vragen over Japan. En wist je dat je ook kunt wintersporten in Japan? Dit kan bijvoorbeeld op het eiland Hokkaido. Of ga bijvoorbeeld fietsen in Kyoto. Nog niet uitgelezen? Lees dan hier al onze blogs over Japan.

9 reacties

 • start-up Fillup 8 april 2015 - 23:15

  Helder en handig artikel! Ben net in Tokyo aangekomen en ik vind het nu al geweldig. De Onsen en Suica kaart zijn top tips :)

 • Marcella 20 april 2015 - 14:18

  Wat een onwijs leuk artikel, heel leerzaam! Japan lijkt me echt tof, een fascinerend land!

 • Manon 17 februari 2016 - 23:32

  Zeg konnichiwa allen smiddags. Het betekenrlt namelijk eerder goedenmiddag. Goedemorgen= ohayô gozaimasu (u niet uitspreken) en Goedenavond= konbanwa

 • Glenn Pelupessy 10 december 2017 - 17:32

  Huur een wifi-dongle. Handig voor Google Translate, Maps en natuurlijk om je mooie foto’s op FB te plaatsen :). Ik bij mijn laatste trip een dongle bij japan-wireless gehuurd. Trouwens als je een gratis massage wilt dan moet je naar bijvoorbeeld yodobashi (een soort MediaMarkt) gaan. Ze hebben daar heel veel massagestoelen staan en je kunt ze uitproberen :). Ik zou trouwens voor een Airbnb-verblijf gaan. Had een kamer van 13m2 (is groot voor Japanse begrippen) met twee grote bedden, douche, bad, luxe wc en een keukentje voor slechts 45 euro per nacht voor twee personen! (https://www.airbnb.com/users/111043861/listings).

 • Jet 22 augustus 2018 - 07:29

  Vraagje.. is Japan ook een mooi land om naar toe te reizen met 2 jonge kinderen? Ik lees hier veel over solo reizen of met z’n 2en maar niks over gezinsreizen. Hebben jullie daar ook tips over?

  • Mirjam Auteur 22 augustus 2018 - 07:56

   Hi Jet, ik was zelf in Japan met mijn vriend, maar ik denk zeker dat Japan een land is dat geschikt is om met een gezin doorheen te reizen. Het is comfortabel, schoon, de mensen zijn vriendelijk en je reist er vrij makkelijk. Groet! Mirjam

 • Dominic 24 januari 2019 - 20:27

  Sayonara betekent geen “tot ziens” hoor. Meer iets als “vaarwel” en wordt dan dus ook zelden gebruikt.

  • Mirjam Auteur 4 februari 2019 - 09:07

   Bedankt voor je reactie Dominic! Heb je ook een idee waarin we het kunnen aanpassen?

 • Marie de Jonge 14 februari 2019 - 17:08

  Zo leuk om de verschillen tussen Japan en Nederland te zien. Alsof je je in een andere wereld begeeft. Kan niet wachten om je Japanse keuken te ontdekken tijdens mijn reis naar Japan. Daarnaast vind ik de klederdracht ook fascinerend.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen