Slapen in een traditionele ryokan in Japan: tips voor een authentieke ervaring
Wil je een echte traditionele Japanse ervaring, boek dan een overnachting bij een ryokan in Japan. Je slaapt daar niet alleen in een traditionele Japanse kamer, maar ook het diner en ontbijt, en vaak ook de onsen (Japans badhuis) zijn bij de prijs inbegrepen en een belangrijk onderdeel van deze unieke ervaring. Slapen in een ryokan is de ultieme kennismaking met authentiek Japan. Voor ons waren het deze overnachtingen die onze rondreis echt bijzonder maakten. Ervaringen om nooit te vergeten!
Wil jij weten hoe het is om in zo’n ryokan te overnachten en waar je deze traditionele Japanse hotels vindt? In dit blog delen we onze persoonlijk tips voor je overnachting én aanraders voor de mooiste ryokans in Japan.
Wat is een ryokan?
Een ryokan is een traditionele, Japanse herberg. Het is de meest authentieke vorm van overnachten in Japan. Een ryokan kan variëren van basic tot super luxe. Bij de meeste ryokans zit diner en ontbijt bij de overnachting inbegrepen. Ook is er vaak een onsen (Japans badhuis) aanwezig.
Tatami matten en futonbedden
Een typische ryokan kamer kenmerkt zich door de tatami matten op de vloer en rijstpapieren schuifdeuren die het zit- en slaapgedeelte van elkaar scheiden. Je slaapt er op futonbedden op de grond. En denk je nu: “Op de grond slapen, dat klinkt een beetje basic”, dan heb je het mis, futonbedden kunnen uiterst comfortabel zijn!
Waarom overnachten in een ryokan in Japan?
Om te beginnen, slapen in een ryokan in Japan is een absolute must tijdens je Japan-reis, maar waarom? Het is de ultieme manier om kennis te maken met authentiek Japan in zijn puurste vorm. Het gaat niet alleen om het slapen, maar om de complete ervaring van overnachting, diner en onsen samen.
En bijkomend voordeel – hoewel dit per ryokan verschilt – is dat de traditionele kamers, in veel gevallen ruimer zijn dan de gemiddelde Japanse hotelkamer.
In een ryokan slapen tijdens je rondreis?
Boek je jouw reis liever via een reisorganisatie maar wil je toch graag in een ryokan slapen? Kijk dan eens bij Riksja Travel, zij wisselen overnachtingen in ryokans en hotels in hun rondreizen met elkaar af. Ook ideaal als je hulp wilt bij het vinden van de meest bijzondere plekjes. Je kunt namelijk ook losse bouwstenen met overnachting in een ryokan boeken!
Slapen op een futonbed
Een traditionele Japanse kamer beschikt over een futon, een oprolbaar vloermatras. Meestal wordt deze, terwijl jij aan het dineren bent, voor je opgemaakt. Soms moet je deze zelf nog opmaken. Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar de volgorde is: evt. onderlaken, futonmat – laken (om de futonmat heenvouwen) – dekbed.
Is een futonbed comfortabel?
Een futon ligt iets harder dan je gewend bent, maar wel heel comfortabel. In de meeste kamers worden voor toeristen dubbele matrassen neergelegd, zodat je een stuk zachter ligt! Dat heb ik zelf als heel comfortabel ervaren. Alleen tijdens mijn temple stay in Koyasan, bestond het futonbed uit slechts één matrasje. Dat lag een stuk harder, maar de ervaring was daarentegen wel heel bijzonder!
Eten in een ryokan
Het diner in een ryokan is wat zo’n overnachting echt bijzonder maakt. Hoewel dit niet altijd is inbegrepen, zijn diner en ontbijt traditioneel gezien wel onderdeel van je verblijf. En dat gaat veel verder dan een simpele daghap! Het diner in een ryokan is een geweldige, culinaire ervaring, waarin je de authentieke Japanse keuken leert kennen.
Tip: Ben je vegetariër? Geeft dit dan door bij het boeken (en geef daarbij specifiek aan dat je geen vlees, kip en vis eet). Er wordt dan een passend menu voor je geserveerd. Mijn reisgenoot was vegetariër en heeft in alle ryokans lekker en vegetarisch kunnen eten.
Traditionele Japanse gerechtjes
Tijdens het diner in een ryokan worden er in verschillende rondes allerlei kleurige kommetjes met kleine gerechtjes geserveerd. Vaak in drie gangen. Je begint met lichte, koude gerechtjes, veelal (ingemaakte) groentes, vis, paddestoelen en/of tofu. Daarna komen er wat warme gerechtjes van vlees en vis met daarbij rijst en miso soep. Tot slot wordt er een klein dessert geserveerd. Dit verschilt natuurlijk per ryokan, maar dit is hoe wij het zelf hebben ervaren tijdens diverse ryokan overnachtingen in Japan.
Lees ook onze tips voor eten in Japan.
Het ontbijt in een ryokan kan in sommige gevallen een uitdaging zijn. Kijk namelijk niet raar op als je om 8.00 uur ’s ochtends gefermenteerde sojabonen, vis, ingemaakte, zure groenten en rijst geserveerd krijgt. Toch is ook dit een leuke ervaring die je niet snel vergeet!
Handig om te weten: op je kamer in de ryokan vind je altijd een kimono en kimonojasje. Het is de bedoeling dat je deze beiden aantrekt bij het diner. Voel je je niet prettig in de kimono, dan kun je ook kiezen voor alleen het kimonojasje. De kimono kun je ook aantrekken naar de onsen.
Onze aanraders voor ryokans in Japan
Voor mij waren de overnachtingen in verschillende ryokans echt een van de hoogtepunten van onze vakantie in Japan. Dit is wat reizen in Japan uniek maakt en wat je nergens anders ter wereld zo meemaakt. Wat mij betreft echt een aanrader dus!
Ben jij ook enthousiast geworden over slapen in een ryokan? Dan hebben we hieronder een hele lijst met aanraders voor je! Zelf sliepen we in diverse ryokans, van basic tot luxe en daar zitten zeker een aantal ervaringen bij die we graag met jullie delen!
Onze aanraders voor het boeken van je reis
Wil je hulp bij het organiseren van je reis naar Japan en daarbij ook in een tradiotionele ryokan slapen? Deze reisorganisaties raden wij aan!
Riksja Travel
Verantwoord reizen, unieke ervaringen en verblijf in kleinschalige hotels, dat is Riksja Travel. Stel je ideale reis samen met behulp van bouwstenen of boek een complete individuele rondreis. De routes zijn met zorg uitgestippeld in samenwerking met lokale partners. Zo ontdek je zorgeloos de mooiste en onontdekte plekken van het land.
Asiadirect
AsiaDirect is de specialist in individuele rondreizen en bouwstenen in Zuidoost-Azië. Als lokale organisatie kent AsiaDirect als geen ander de situatie ter plaatse, waardoor je de mooiste plekken ontdekt tegen een scherpe prijs. Alle rondreizen en bouwstenen zijn op maat aanpasbaar aan jouw wensen.
Koning Aap Reizen
Reizen is de wereld, de anderen én jezelf ontmoeten. Koning Aap Reizen is al jaren een organisatie waar enthousiaste, bereisde landendeskundigen met veel plezier reizen organiseren voor de fijnproevers onder de reizigers. Koning Aap biedt zowel groepsrondreizen als individuele rondreizen aan naar meer dan tachtig landen wereldwijd.
We beginnen het overzicht met ryokan overnachtingen met onze eigen ervaringen. In deze traditionele Japanse kamers hadden wij een goede ervaring!
Ryokans bij Mount Fuji
Een van de mooiste plekken om in een ryokan te overnachten is bij Mount. Fuji. Zeker als het Japanse hotel uitzicht biedt op deze iconische vulkaan! Er zijn in talloze dorpen rondom Mount Fuji waar je kunt overnachten. Zelf verbleef ik op twee plekken in dit gebied.
Traditionele Japanse ryokan in Hakone
Mijn eerste ervaring met slapen in een ryokan was in deze ryokan in Hakone. De eerste indruk bij binnenkomst was die van een bejaardentehuis, maar uiteindelijk bleek deze ryokan echt een geweldige ervaring! De kamer was heerlijk en het diner was een culinaire verrassing. Ook is er, naast een publieke onsen, een 100 jaar oude privé onsen waar je een timeslot voor kunt reserveren. Het water komt uit een natuurlijke hotspring, wat de ervaring compleet maakt.
Ik boekte deze ryokan ervaring via deze bouwsteen van Riksja Travel. Wil jij ook in deze ryokan slapen, vraag hier dan specifiek naar bij je boeking. Ze bieden ook een luxe overnachting met onsen bij een andere ryokan in de buurt.
Homestay in Gotemba
Een van mijn hoogtepunten van mijn reis door Japan was een farm stay bij Mount. Fuji. Ik boekte deze als bouwsteen van Riksja Travel. In het plaatsje Gotemba logeerden we een nachtje bij een Japans echtpaar op het platteland. Niet zomaar een locatie, maar met schitterend uitzicht op Mount Fuji! We sliepen hier in een traditionele Japanse kamer, kregen een rondleiding over hun boerderij én kregen een workshop soba noedels maken. Er werd bovendien heerlijk en uitgebreid voor ons gekookt. Wat wil je nog meer?!
Temple stay in Koyasan
Een ervaring die je absoluut niet mag missen in Japan is een temple stay in Koyasan. In dit bergdorp vind je meer dan honderd tempels. Het is namelijk een pelgrimsoord voor Shinto Boeddhisten. En jij kunt in een van die tempels overnachten! Het bergdorp staat bekend om zijn kilometers lange Boeddhistische begraafplaats vol stenen beeldhouwwerken. Een fotogenieke en serene plek die diepe indruk op mij maakte. Niet voor niks staat Koyasan op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Tip: reis je in het hoogseizoen, dan is het belangrijk je temple stay in Koyasan ruim van tevoren te boeken, want de tempel overnachtingen zijn snel volgeboekt!
Overnachting in de Fugen-in tempel
Wij sliepen in de Fugen-in tempel. Deze temple stay was onderdeel van deze bouwsteen van Riksja Travel. Je slaapt hier in een traditionele Japanse ryokan kamer en woont ’s ochtends vroeg een echte ceremonie bij. Ook hier word je weer getrakteerd op een heerlijke Japanse maaltijd. En omdat het Boeddhistisch is, is deze geheel vegetarisch. Ik vond deze overnachting echt een bijzondere ervaring!
Traditioneel overnachten bij Hiroshima
Voor de kust van Hiroshima ligt het eiland Miyajima. Het meest herkenbare beeld van Miyajima is waarschijnlijk die van de grote rode schrijn in het water en daarmee ook een must-visit tijdens je Japan reis. Mirjam sliep tijdens haar reis door Japan in een hele fijne ryokan op deze plek!
Miyajima Guest House Mikuniya
Deze ryokan, het Miyajima Guest House Mikuniya, is schitterend gelegen op het eiland Miyajima. Het traditioneel Japanse guesthouse heeft veel charme en karakter. Het uitzicht vanuit de ryokan is prachtig, de kamers zijn comfortabel en het personeel supervriendelijk. In de tuin van het guesthouse zijn regelmatig hertjes te spotten! Je kunt vanuit de ryokan mooie wandelingen maken over het eiland.
Japans guesthouse in de Kiso vallei
Een aanrader voor je Japan reis is de Kiso vallei, ook wel de Japansen Alpen genoemd. Wij gebruikten Matsumoto als uitvalsbasis, maar sliepen ook een nachtje in een ryokan in een van de kleine bergdorpjes in het gebied, Magome. Vanuit hier liepen we de volgende ochtend de bekende Tsumago Trail, die van Magome naar Tsumago loopt. Door in Magome te overnachten, hadden we de volgende dag voldoende tijd om de 12 km lange wandeling te lopen. Wij zijn namelijk vanuit Magome helemaal doorgelopen naar Nagiso. Daar stapten we weer op de trein terug naar Matsumoto.
Leuk aan overnachten in Magome (of Tsumago, als je de route andersom doet) is dat je het toeristische plaatsje in de ochtend en aan het einde van de middag even voor jezelf hebt. Overdag kan het hier namelijk erg druk zijn!
Onze ryokan in Magome
Wij sliepen in een eenvoudig Japans guesthouse in Magome die we boekten via deze bouwsteen van Riksja Travel (met uitbreiding ’thuis in de Kiso vallei’). En hoewel deze ryokan vrij basic was, was de kamer, zoals altijd, superschoon en netjes én werden we getrakteerd op een heerlijk, traditioneel Japans diner. De ryokan lag bovendien zeer centraal in het dorp, wat een goed startpunt was voor de Tsumago trail.
Een deel van je reis samenstellen met bouwstenen
Wil je zelfstandig door Japan reizen, maar vind je het gedoe om de leukste ryokans te vinden en te boeken? Dan kun je ook (een deel van) je reis samenstellen met bouwstenen via Riksja Travel. Je hoeft namelijk niet je hele rondreis bij ze te boeken, om wel gebruik te maken van enkele bouwstenen (het minimum is drie bouwstenen). Je kunt dus ook een deel van je reis organiseren met bouwstenen en de rest zelf regelen. Natuurlijk kun je ook je volledige rondreis bij ze boeken, maar dat hoeft dus niet!
Ryokans in Kyoto
De oude keizerlijke hoofdstad van Japan slaat bijna niemand over tijdens een reis door dit mystieke land. En dat begrijpen we, want Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan. Oneindig veel tempels, de kans om een echte geisha te ontmoeten, de schattige straatjes en uiteraard ook hier kun je je onderdompelen in een overvloed aan verrukkelijk eten! Zou je eens willen slapen in een roykan in Japan? Dan is Kyoto een goede plek om dit eens uit te proberen. Misschien niet goedkoop, maar slapen in een traditionele Japanse ryokan in Kyoto is een unieke ervaring die we je alleen maar kunnen aanbevelen!
Budget Ryokan in Kyoto | Guest House Oumi
Bij ryokan Guest House Oumi heb je keuze uit een slaapzaal of een privé-kamer met gedeelde badkamer. Een heerlijk ontbijtje is bij beide keuzes inclusief. De kamers in deze ryokan in Kyoto zijn comfortabel, schoon en leuk aangekleed. De eigenaar is erg behulpzaam en wil alles wel voor je regelen en doen. Het guesthouse is gelegen in de wijk Nakagyo Ward en op loopafstand van station Nijo.
Luxe Ryokan in Kyoto | Hotel Mugen
Gastvrijheid, comfort en hygiëne is waar hotel Mugen in uitblinkt. Ook het traditionele Japanse ontbijtje is er één waar je voor overstag gaat in deze ryokan in Kyoto. Het hotel bevindt zich in een oud gebouw, waardoor de kamers veel karakter hebben. Aan de uitstraling hebben ze een eigentijdse twist gegeven, wat weer voor een superfijne vibe zorgt. Er zijn fietsen te huur bij het hotel waarmee je Kyoto perfect kunt verkennen!
Checklist voor je reis naar Japan
-
Vergelijk de beste deals voor vliegtickets.
-
Boek een voordelige parkeerplaats bij Schiphol of een ander vliegveld.
-
Zorg voor een goede reisverzekering.
-
Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen online.
-
Spaar air miles met een AMEX creditcard.
-
Bestel voor je vertrekt alvast buitenlands geld online.
-
Direct online op je bestemming? Installeer een lokale e-sim.
-
Vind de mooiste accommodaties om te overnachten.
Ryokans in Osaka
Ook Osaka is een plek waar je hoogstwaarschijnlijk komt tijdens je reis door Japan. Hoewel Osaka een moderne stad is vol luxe hotels en goede hostels, kun je er ook voor kiezen in een ryokan te slapen.
Hotel Yu-shu
In het centrum van Osaka, vlakbij het centrale Namba station, vind je deze hotel Yu-shu. Bij deze betaalbare ryokan kun je traditioneel overnachten in een moderne omgeving. De kamers zijn heel netjes en beschikken over een eigen badkamer.
Japanse stijl appartement in Osaka
Dit appartement is helemaal in Japanse stijl ingericht en ligt in het centrum van Osaka. Centrale ligging ten opzichte van het treinstation en er zijn meerdere bedden aanwezig. Handig als je met een gezin of met meerdere vrienden reist.
Tips voor luxe ryokan overnachtingen in Japan
Zoals gezegd bestaan er hele basic, maar ook super luxe ryokans in Japan. Beiden zijn erg leuk om eens te ervaren. Voor de luxe ryokan overnachtingen hebben we een paar bijzondere plekjes voor je uitgezocht:
- Ryokan Kanade (Kyoto)
- Kyoto Ryokan Kinoe (Kyoto)
- Ryokan Sanga (Kyoto)
- Seikoro Ryokan (Kyoto)
- Udatsuya (Osaka)
Slapen in een Japanse kamer in een hotel
Vaak kun je bij het reserveren van een hotel in Japan kiezen tussen een hotelkamer in Westerse stijl of Japanse stijl. De Westerse stijl is de hotelkamer zoals wij hem kennen, met een gewoon bed. De Japanse stijl betreft een kamer met tatami matten op de vloer en soms ook een futonbed. Zo’n Japanse hotelkamer is misschien niet hetzelfde als een ryokan overnachting, maar geeft wel de sfeer weer en je hebt het comfort van een hotelkamer met eigen badkamer.
Japanse hotelkamer in Kyoto | Watermark hotel
Zelf sliepen wij in zo’n Japanse stijl hotelkamer in Kyoto, in het prachtige Watermark hotel. Het hotel ligt op een goede locatie in Kyoto, op zo’n 15-20 min lopen vanaf het station.
Japanse hotelkamer in Tokyo | Onsen Ryokan Yuen Shinjuku
Deze prachtige accommodatie zit tussen een hotel en ryokan in. Er zijn luxe, traditionele ryokan kamers, maar ook hotelkamers in Japanse stijl. Er is een goed restaurant en prachtige onsen aanwezig. Heerlijk als je jezelf wilt verwennen én het Japan-gevoel wilt ervaren in hartje Tokyo.
Tips en etiketten voor slapen in een ryokan
Tot slot deel ik nog een aantal handige tips en etiketten voor je ryokan overnachting. Japanners zijn namelijk erg gehecht aan traditie en regels, dus goed om hier rekening mee te houden!
- Bij de meeste ryokans is er een gedeelde badkamer met andere gasten. Je hebt op je kamer dus vaak geen eigen badkamer (soms wel een eigen wastafel en toilet). Het is gebruikelijk om te douchen in de onsen. Bij luxe ryokans heb je meestal wel een ensuite badkamer.
- Schoenen trek je bij binnenkomst in de ryokan uit. Er staan slofjes klaar die je binnen kunt dragen.
- In de kamer zelf trek je ook de binnenschoenen uit. Je betreedt een vloer met tatami matten altijd op sokken of blote voeten. Voor het toilet staan weer aparte schoenen klaar.
- De onsen betreed je naakt. Mannen en vrouwen zijn gescheiden.
- Ga je naar de onsen, plak dan eventuele tatoeages af. Deze worden geassocieerd met de Japanse maffia. Lees al onze tips voor de onsen.
- Je eet in een ryokan op een vast tijdstip (diner vaak om 18.00 uur en ontbijt meestal om 8.00 uur). Het is belangrijk dat je op tijd bent, hou hier dus rekening mee in je reisplanning.
- Je eet in een ryokan nagenoeg altijd een chef’s menu (er is dus geen menukaart). Geef eventuele dieetwensen bij je boeking door, dan wordt hier rekening mee gehouden.
- Men spreekt vaak niet tot nauwelijks Engels in een ryokan, maar je komt met Google Translate een heel eind!
- Het is gebruikelijk dat je in kimono aan het diner verschijnt (niet verplicht). Hiervoor ligt een kimono en kimonojasje op je kamer. In principe trek je beiden aan, maar je mag ook alleen in kimono of kimonojasje naar het diner komen.
Ga goed voorbereid op reis
Dit zijn een aantal van onze favoriete reisspullen en gadgets waar we zelf graag mee reizen. Ook handig voor je reis naar Japan
Ik zou heel graag in een ryokan overnachten. Maar ik heb 2 knie protheses en kan niet zo laag bij de grond komen.. jammer dat ik hierdoor deze ervaring moet missen
Oh dat is wel lastig inderdaad! Misschien zijn er ook ryokans met normale bedden, maar alles is wel heel laag bij de grond inderdaad, dus ik denk wel dat het lastig wordt. Er zijn bij het diner soms wel kleine krukjes aanwezig, maar ook die zijn laag. Er bestaan vast ryokans, waar je wel terecht kunt, maar die zou ik zo niet weten helaas.