Japan tips & tricks voor beginners


Reizen door Japan, is dat gemakkelijk en comfortabel, of juist lastig? Eigenlijk is het dubbel. Aan de ene kant is reizen in Japan gemakkelijk. Dit komt vooral door de overzichtelijkheid van het land, dat vooral uit steden bestaat met daartussen bergen plús de goede treinverbindingen. Maar aan de andere kant ook lastig, door de taalbarrière; veel Japanners spreken geen Engels en alle borden onderweg, menukaarten en andere geschreven dingen zijn ook in het Japans. Het scheelt wel een hoop dat Japanners uiterst vriendelijk zijn en je ondanks de taalbarrière dus altijd zullen proberen te helpen, ook al spreken ze geen Engels. Met een beetje creativiteit en handen en voetenwerk kom je dus uiteindelijk wel ergens, maar een beetje voorkennis kan zeker geen kwaad. Daarom: onze Japan tips voor wie de eerste keer gaat reizen naar Japan.

Hulp nodig bij het organiseren van je reis? Bij Riksja Travel vind je een team van gepassioneerde, ervaren reisspecialisten die je kunnen helpen met je reisplannen. Ook kan je hier zelf je reis gemakkelijk samenstellen door middel van bouwstenen en bieden zij prachtige rondreizen aan.

Taal: Japans voor beginners

Het zou natuurlijk superhandig zijn als je even een snelcursus Japans volgt voor je vertrekt. Maar mocht je hier niet aan toekomen, probeer dan in elk geval deze vier belangrijke Japanse woordjes te onthouden:
Hallo – Kon'nichiwa
Tot ziens – Sayōnara
Bedankt – Arigato
Excuseer me / sorry (en Japanners zeggen dit vaak) – Sumimasen

Accommodaties: Westerse of Japanse stijl

Vaak kun je bij het reserveren van een dormbed of een hotelkamer kiezen tussen een kamer in Westerse stijl of Japanse stijl. De westerse stijl is de kamer zoals wij hem kennen, met een gewoon bed. De Japanse stijl betreft een kamer met tatami matten op de vloer. De grootte van de kamer wordt vaak aangeduid met de hoeveelheid matten. Verder beschikt de kamer over een futonbed, deze maak je zelf op. Het opmaken spreekt eigenlijk voor zich, maar de volgorde is dus: evt. onderlaken, futonmat – laken (om de futonmat heenvouwen) – laken – dekbed (om het dekbed heenvouwen). Een futonbed is iets harder dan je gewend bent misschien, maar wel heel comfortabel!

Lees ook ons artikel met de leukste hotels in Japan!

japanse-kamer

Onze favoriete accommodaties in Japan

Door ons bezocht
Guesthouse
Miyajima guest house Mikuniya
MIYAJIMA | prachtig gelegen guest house met ontzettend vriendelijke eigenaars. Zeker een Japanse kamer met uitzicht is echt supermooi.
Door ons bezocht
Hostel
Aso Base backpackers
MOUNT ASO | Een brandschoon, mooi hostel met een gezellige common area en een fijne keuken. Ook de privé-kamers in dit hostel zijn heel mooi
Hotel
Keiko Plaza Tokyo
TOKYO | Luxe overnachting in wolkenkrabber. 5 Minuten lopen van station Shinjuku en ruimere kamers dan de meeste hotel in Tokyo

Belangrijke Japan tip vóór vertrek: De Japan Railwaypass

Japan beschikt over een supergoed treinnetwerk, reizen in de trein in Japan is comfortabel, snel en bovendien zijn ze altijd op tijd. Comfortabel en snel is vooral de Shinkanzen, de hogesnelheidstrein. Binnen een paar uur tijd ben je met deze supersnelle trein het hele land door. Duur? Normaal gesproken wel, maar speciaal voor toeristen is er de Japan Railwaypass, waarmee je een hoop geld kunt besparen. Deze pas kun je alleen buiten Japan aanschaffen en doet eenmalig even pijn in de portemonnee, maar vervolgens zoef je voor een vaste periode (bijvoorbeeld 14 of 21 dagen) moeiteloos heel Japan ‘gratis' door. De aanschaf van deze pas is dus een echte must voor je Japan reis! Je kunt je Railwaypass eventueel combineren met losse tickets, als je bijvoorbeeld de eerste paar dagen in Tokyo verblijft. Je kunt dan gewoon treinkaartjes kopen en je Railwaypass later in laten gaan.
trein-japan

Reizen met de trein in Japan – praktische tips

Maar hoe werkt dat dan? Je Japan Railwaypass koop je dus in Nederland, waarbij je de verkregen voucher in Japan op een station omwisselt voor de daadwerkelijke pas. Vervolgens kun je bij alle stations in plaats van door de poortjes te moeten met je papieren kaartje, gewoon langs de incheckplaatsen lopen en je pas tonen. En instappen maar! Voor de hogensnelheidstreinen, de Shinkazens, kun je een plaats reserveren. Dit doe je op het station, bij de ‘JR ticket office’. Hier krijg je dan gelijk een geprinte reisroute, dit helpt een hoop bij het vinden van de juiste treinen! Je kunt een paar dagen van tevoren reserveren, of op de dag zelf. Ook is een gedeelte van de trein non-reserved, hier kun je dus gewoon gaan zitten. Natuurlijk heb je hierbij wel kans dat je trein vol is en je dus een volgende moet nemen. Reserveren is dus wel zo makkelijk.

Suica pass & de metro

Losse treinkaartjes, metrotoegang maar ook in diverse winkels kun je betalen met een Suica pass. Dit is een pas die je éénmalig aanschaft voor 500 Yen, deze krijg je weer terug als je hem uiteindelijk weer inlevert, dit kan gewoon bij een willekeurig treinstation (daar waar je ook je kaartjes reserveert). Na aanschaf kun je een willekeurig bedrag op deze pas zetten. De pas is vooral handig voor de metro in Tokyo, je hoeft dan geen kaartje te kopen maar checkt gewoon in met je Suica pas. De Suica pas kun je kopen bij een Suica kaartautomaat op het station.
suica-card
In Tokyo kun je je ook prima verplaatsen met de metro overigens. De metrokaart lijkt eerst ingewikkeld, maar uiteindelijk heb je ook deze zo door. Met je Suica kaart kom je zo heel snel overal.
metro-tokyo

Checklist voor je reis naar Japan

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: Vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Japan
Bespaar op je treinkosten: Vraag een Japan Railwaypass aan vóór vertrek!
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Japan in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Snel en veilig je excursies vooraf boeken? Boek je Japan tours.
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Buigen

Japanners buigen voor praktisch alles. Van als je in een winkel wat koopt tot als de trein vertrekt. En soms meerdere keren. Eigenlijk weten we niet echt wat de regel hierin is, maar zoals wij het ervaren hebben wordt terugbuigen gewaardeerd.

Vending Machines in Japan

Op elke straathoek in Japan vind je vending machines, een goedkope en snelle manier om wat te drinken onderweg. Al snel weet je niet beter dan dat je je dag begint met een koffie uit de vending machine. De vending machines beschikken over warme (rood label) en koude (blauw label) drankjes. Betalen doe je met cash of je Suica pas.
vending-machines-japan2
Naast de machines die je op straat vindt met drankjes, zie je ook in bepaalde foodshops vending machines. Deze bestaan uit een heleboel knopjes met Japanse tekens. Deze machines zijn bedoeld om je eten te bestellen. Het werkt als volgt: ergens hangt of ligt een menukaart met foto's en nummers. Deze gerechten komen overeen met de vending machine. Je kiest een gerecht uit, drukt op het bijbehorende knopje op de machine en betaalt het bedrag dat wordt gevraagd. Er komt een bonnetje uit de machine. Het bonnetje geeft je aan degene achter de balie. Vervolgens wordt het betreffende gerecht bereid en aan je aangeboden als het klaar is. Eet smakelijk!
vendingmachine2

Japanse onsen

Een bijzonder, maar heerlijk fenomeen zijn de Japanse onsen. Dit is vergelijkbaar met de sauna in Nederland, alleen zijn het dan hete baden. Soms zit er bij de onsen ook een sauna, al dan niet inclusief de mogelijkheid in de sauna televisie te kijken. Onsen vind je in binnen- en buitenversies, klein en groot, veelal openbaar toegankelijk. Soms bevinden ze zich in hotels, maar ook al ben je geen gast mag je even goed (tegen betaling) gebruik maken van de onsen van het hotel. Je herkent onsen aan het speciale tekentje, een soort kommetje met drie verticale kringeltjes erboven (stelt dus een warm bad voor). Meestal zijn de onsen gescheiden voor mannen en vrouwen. Baden in onsen is echt een onderdeel van de Japanse cultuur en mag je dus eigenlijk niet missen tijdens je Japan-reis. Maar omdat er wel wat gebruiken aan te pas komen, even een paar dingen op een rijtje zodat je meteen als een ware onsen-ganger naar binnen kunt stappen:
  • Onsen zijn bijna altijd naakt, dus geen bikini of zwembroek nodig.
  • Eerst kleed je je uit in de kleedkamer, je kleding doe je in één van de manden die je daar vindt. Kostbare bezittingen doe je in een kluisje, de sleutel kun je om je arm doen.
  • Zeep of shampoo is meestal aanwezig, soms moet je deze zelf meenemen.
  • Japanners nemen bij hun bezoek aan de onsen een minihanddoek mee. Deze knopen ze tijdens het onsenbezoek om hun hoofd of leggen deze op hun hoofd. Na het onsenbezoek drogen ze zich hier ook mee af, ook al is de handdoek dan soms nat.
  • Voor je in het bad gaat, dien je jezelf te wassen. Vaak staat hier zeep voor en is er ook een bak met water, waarvan je er een paar over jezelf heen kunt gooien. Bij twijfel, was jezelf nog een paar keer: beter teveel wassen dan te weinig. Je kunt je ook wassen onder de douches. Voor de douches staat een krukje, hier ga je op zitten. Je douchet dus zittend. Je vult de bak die naast het krukje staat met water en gooit die over jezelf heen.
  • Vaak verschillen de baden in warmte. Kijk dus even welke jou het beste past.
  • Kijk een beetje hoe de Japanners het doen, soms verschilt dit ook weer een beetje per onsen, afhankelijk van de voorzieningen.
  • Tenslotte: Geniet van het superhete water, vooral na lange dag wandelen is dit echt een genot voor je spieren!

Toiletten in Japan

Ultiem comfort vind je op bijna elk Japans toilet. Een lekkere warme bril en allerlei knopjes om je leven in het kleinste kamertje extra fijn te maken ;-). Je vindt er knopjes met bidetfunctie, maar soms bijvoorbeeld ook een knopje met een ‘doorspoelgeluid’, zodat mensen naast je niet horen wat er op jouw toilet gebeurt. Hilarisch toch?
japan-toilet
Net als de rest van Japan, zijn ook de toiletten, zelfs de openbare, brandschoon. En voor het geval je het nog niet wist, vind je soms zelfs bordjes bij het toilet hoe je erop moet gaan zitten ;-)
japanese-toilet

Ergens naar binnengaan

Bij de meeste gebouwen in Japan is het gebruikelijk dat je je schoenen uit doet bij binnenkomst. Dit geldt vaak voor hotels, hostels, huizen en onsen. Je kunt goed zien of er verwacht wordt dat je je schoenen uit doet, als je of een rijtje schoenen naast de deur ziet staan en/of een rijtje slippers/pantoffels. Als het laatste het geval is, dan is het de bedoeling dat je je schoenen uit doet en de slippers aan. Maar je kunt er ook voor kiezen gewoon op je sokken te lopen. Voor de badkamer of het toilet staan er vaak weer andere slippers klaar, want het wordt als onhygiënisch gezien als je hiervoor dezelfde slippers gebruikt.
japan-schoenen-uit

Uiteten gaan in Japan

In Japan kun je echt overal heerlijk eten en ook hoef je je geen zorgen te maken over de hygiëne in keukens, dit is allemaal dik in orde. Vaak krijg je voor het eten een warm doekje, het is de bedoeling dat je hiermee je handen en/of je gezicht reinigt voor je gaat eten. Ook op straat kun je in Japan echt heel veilig eten. Dit is nog makkelijker, wijs gewoon aan wat je wilt hebben!
streetfood-japan
En natuurlijk eet je met stokjes! Ben je nog niet zo vaardig met stokjes? Geeft niets, oefening baart kunst!
stokjes-eten

Bentoboxen

Geen zin om uit eten te gaan of besparen op je budget? Koop dan af en toe een bentobox als lunch/diner. Deze boxen kun je op elk station kopen en soms ook op straat. Je kunt uit de plastic voorbeelden kiezen welke je wilt. Je krijgt er stokjes en sojasaus bij.

bentoboxen-station-japan

In de bentobox zitten verschillende dingen, bestaande uit groentes, vlees, rijst en/of  vis.

bentobox2

Japanse Sushi

Ben je net als wij gek op sushi en vraag je je af waar in Japan je de beste sushi kunt eten? Wij raden zeker de sushi in de tentjes rondom de vismarkt in Tokyo aan. In deze piepkleine tentjes krijg je staand aan de bar de meest kakelverse sushi voorgeschoteld. Deze wordt ter plekke voor je bereid. Bestellen is niet moeilijk, want je kunt gewoon een plaatje aanwijzen van een plateau met sushi. In de sushibar krijg je vaak gratis groene thee geserveerd.
sushi-vismarkt-japan
sushi-vismarkt-japan2
Een ander soort sushibar welke je in Japan veel vindt, is de lopende band. Als je binnenkomt krijg je een plekje aangewezen aan het lopend bandje en kun je pakken wat je lekker vindt. Hierbij kun je aan de kleur van de schoteltjes waarop de sushi ligt zien wat dat schoteltje kost. Als je stukje sushi op is, stapel je het schoteltje op je stapel. En als je uitgegeten bent, worden al je schoteltjes bij elkaar opgeteld. Ook hier is groene thee vaak gratis, dit kun je zelf tappen uit een kraantje die zich op diverse plekken naast de band bevinden. De groene thee is poeder, die staat naast de sojasaus. Je doet een schepje groene theepoeder in je kopje en vult deze aan met water.

Een culinaire én culturere ervaring: eten bij de mensen thuis!

Wellicht interessant om te weten; Japanners zelf eten misschien maar één of twee keer per maand sushi! Maar wat eten de locals dan wel? Wil je meer weten over de Japanse keuken? Een kookles en een home cooked meal bij een local thuis is het antwoord. Via Cookly kun je door heel Japan superleuke cooking classes boeken bij locals. Sushi, Bento boxen, ramen, tempura, gyoza, vegetarisch of desserts, werkelijk voor alle Japanse gerechten kun jij een kookcursus volgen. Hoe leuk is dat?

Vind jouw cooking class in Japan >>

Tadaku-eten-met-locals-in-Tokyo-Japan

Handige Apps voor reizen in Japan

Tot slot: een paar apps die je het reizen door Japan een stuk gemakkelijker maken zijn:
  • Tripadvisor cityguides Tokyo & Kyoto
  • Google translate app
  • Maps.me app
  • Wiki Triip

Meer informatie over reizen door Japan?

Heb jij een reis naar Japan op de planning staan? Lees ook onze reisroute Japan van Noord naar Zuid en de veelgestelde vragen over Japan. En wist je dat je ook kunt wintersporten in Japan? Dit kan bijvoorbeeld op het eiland Hokkaido. Of ga bijvoorbeeld fietsen in Kyoto. Nog niet uigelezen? Lees dan hier al onze blogs over Japan >>

Ook naar Japan op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je Japan-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Kiwi.com vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via Rentalcars, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide of Viator. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

Categories

9 Comments

Add yours
  1. Glenn Pelupessy

    Huur een wifi-dongle. Handig voor Google Translate, Maps en natuurlijk om je mooie foto’s op FB te plaatsen :). Ik bij mijn laatste trip een dongle bij japan-wireless gehuurd. Trouwens als je een gratis massage wilt dan moet je naar bijvoorbeeld yodobashi (een soort MediaMarkt) gaan. Ze hebben daar heel veel massagestoelen staan en je kunt ze uitproberen :). Ik zou trouwens voor een Airbnb-verblijf gaan. Had een kamer van 13m2 (is groot voor Japanse begrippen) met twee grote bedden, douche, bad, luxe wc en een keukentje voor slechts 45 euro per nacht voor twee personen! (https://www.airbnb.com/users/111043861/listings).

  2. Jet

    Vraagje.. is Japan ook een mooi land om naar toe te reizen met 2 jonge kinderen? Ik lees hier veel over solo reizen of met z’n 2en maar niks over gezinsreizen. Hebben jullie daar ook tips over?

    • Mirjam

      Hi Jet, ik was zelf in Japan met mijn vriend, maar ik denk zeker dat Japan een land is dat geschikt is om met een gezin doorheen te reizen. Het is comfortabel, schoon, de mensen zijn vriendelijk en je reist er vrij makkelijk. Groet! Mirjam

  3. Marie de Jonge

    Zo leuk om de verschillen tussen Japan en Nederland te zien. Alsof je je in een andere wereld begeeft. Kan niet wachten om je Japanse keuken te ontdekken tijdens mijn reis naar Japan. Daarnaast vind ik de klederdracht ook fascinerend.

+ Leave a Comment