Betoverend Kyoto op de fiets


Kyoto: daar waar de tijd op sommige plekken stil lijkt te hebben gestaan. Kyoto: waar je kans hebt een echte geisha (ook wel geiko genoemd) of meiko (geisha in opleiding) tegen te komen. Kyoto: waar het je duizelt van de hoeveelheid tempels en shrines en je heerlijk kunt verdwalen in de lieflijke straatjes met houten huizen. Kyoto: wij zijn verliefd.

Fietsvriendelijk

En iets wat wij als Nederlanders zeker kunnen waarderen, Kyoto is heel fietsvriendelijk! Huur dus een fiets en trek er op uit. Een fiets huren is heel gemakkelijk en kan op vele plekken in de stad. Je krijgt dan gelijk een fietskaart mee met verschillende routes. In Kyoto rijdt men links, dat is wel even wennen. Verder zijn soms fietspaden en stoepen gedeeld, dit betekent dus dat je af en toe voetgangers moet ontwijken. Maar veelal zijn er ook fietsstroken. Je kunt natuurlijk overal heen fietsen, maar in dit artikel vind je een paar ideeën.

kyoto fietskaart

Gion: het geisha district

Dé wijk waar je kans maakt een echte geisha te zien is Gion. Hier zijn de restaurants waar de meeste geisha’s met hun klanten heen gaan vanaf zes uur ‘s avonds (om de twee uur wisselen ze van plek, dus om zes uur, acht uur en tien uur maak je kans ze te zien) en ook wonen. Op dit moment zijn er 200 geisha’s in Kyoto, dus als je een echte geisha ziet heb je zeker geluk. Gion is een wijk met prachtige houten huizen, een kabbelende, kronkelende riviertjes en ‘s avonds sfeervol verlicht door lampionnen.

geisha-kyoto kyoto-night

Lunch op de Nishiki foodmarket

Op de Nishiki markt kijk je zeker je ogen uit. En het is een zeer geschikte plek voor een uitgebreide lunch. Wandel langs de stalletjes en proef van alles wat. Vlees, vis, tofu, snoep, saké, groene thee-ijs: voor ieder wat wils. Aan het eind van de markt is je buik zeker goed gevuld!

kyoto-foodmarket1kyoto-foodmarket kyoto-foodmarket2

Nijo castle

Heel anders dan de kastelen zoals wij ze kennen, is het Nijo castle. Maar daarom zeker niet minder interessant. Je kunt een Engelstalige audiotour door het kasteel volgen, of genieten van de lentezon in de kasteeltuin.

kyoto-castle kyoto-castle2

Wandel door 10.000 Torii gates

Een magische plek, dat is de Fushimi Inari Taisha. Hier kun je een 4km lange wandelroute lopen, maar ook een deel van deze route. Het speciale van deze route is dat je door een soort tunnel van rode poorten loopt, er zijn er wel 10.000 van op deze plek! De tunnel loopt door een prachtig bos inclusief watervalletjes. Ja, er zijn veel andere toeristen, maar negeer deze gewoon even en geniet van deze bijzondere plek. Vooral tegen zonsondergang, waarbij de zon prachtige lichtinvallen creëert, door de bomen, op het uitzichtpunt over Kyoto, op de shrines…. wandel en geniet.

kyoto-fushimi-inara-taisa-shrine

kyoto-fushimi-inara-taisa-shrine2

Het Arashiyama bamboebos

Het is inderdaad iets dat je niet dagelijks ziet, een bos bestaande uit alleen maar bamboe. Helaas denken veel toeristen daar hetzelfde over. Ben je niet heel goed in het negeren van mensen om je heen, dan kun je deze plek misschien beter overslaan, want verlaten is dit bos zeker niet. Toch is het de moeite waard om in deze omgeving rond te fietsen, de rivier is prachtig en ook zijn er in de omgeving nog genoeg mooie rustige plekjes te vinden.

bamboebos-kyoto

Sluit de dag af in een sushi bar

En na een dag fietsen, is het natuurlijk heerlijk om in één van de vele eetgelegenheden van Kyoto af te sluiten. Japan duur? Het eten is dat zeker niet, voor rond de € 20,- eet je al de heerlijkste verse sushi en drink je warme saké. Een aanrader is restaurant Chojiro, waarbij je sushi via een Ipad bestelt, of zo van het bandje pakt. Je kunt er heel bijzondere en lekkere sushi eten, reserveer wel even van tevoren.

sushi-kyoto2

Aangezien Kyoto zo ontzettend veel bezienswaardigheden heeft, hebben wij ongetwijfeld pareltjes gemist. Ben jij er ook geweest en heb je nog andere tips? Help medereizigers en post ze in de comments!

Onze favoriete producten bij deze reis

1 comment

Add yours
  1. Daphne

    Je kunt in Kyoto een Maiko (jonge geiko/ geisha) ontmoeten, haar vragen stellen en haar zien dansen, het is niet goedkoop maar de moeite echt waard was mijn hoogte punt van mn Reis in Japan !!

+ Leave a Comment