Meteen naar de content

Een weekendje Limburg: ontdek gastvrij Zuid-Limburg

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nederland

Weekendje weg

Iedereen die er wel eens vakantie gevierd heeft zal het beamen, in Limburg is de sfeer anders dan in de rest van het Nederland. Het glooiende landschap zorgt voor een instant vakantiegevoel. Tel daar de enorme gastvrijheid van de Limburgers bij op en je hebt een leuke bestemming gevonden voor een weekendje weg dichtbij huis. Een bestemming waar je in een paar dagen tijd echt het gevoel hebt er helemaal uit te zijn. Er zijn veel mooie plekken voor een weekendje Limburg te vinden, maar dit keer kozen we voor Zuid-Limburg. En waarom op één plek blijven als je er ook een route van kunt maken? Wij kozen ervoor om met de trein te reizen, maar uiteraard kun je ook gewoon de auto pakken en een mini-roadtrip maken tijdens je weekendje Limburg. Reis jij af naar het zuiden van ons land? Dit zijn onze tips voor Zuid-Limburg!

zuid limburg heuvelland

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg als uitvalsbasis

Wist je dat de eerste VVV van Nederland in Valkenburg stond? Het dorp aan de kabbelende rivier de Geul is dan ook al jaren een toeristische trekpleister. Valkenburg is niet alleen een schattig dorpje, maar ook een goede uitvalsbasis om het glooiende Limburgse heuvellandschap in de omgeving te ontdekken.

valkenburg vakantie

De kasteelruïne en Fluweelengrot in Valkenburg

Eén van de highlights van Valkenburg is een bezoek aan de kasteelruïne én het gangenstelsel onder de ruïne: de Fluweelengrot. Je kunt hiervoor een gecombineerd toegangskaartje kopen.

De Fluweelengrot

Een bezoek aan een grot mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je weekendje Limburg. De Fluweelengrot in Valkenburg is ‘man made’, dat wil zeggen, helemaal uitgehouwen door mensen. Ooit werd hier namelijk mergel gewonnen, om het kasteel van Valkenburg en de huizen te kunnen bouwen. Maar daarnaast hebben de grotten ook een geschiedenis als toevluchtsoord. En juist die verhalen maken de grotten een bezoekje waard. Je kunt de grotten alleen bezoeken door mee te wandelen met een gids, die je veel van deze speciale verhalen vertelt. In december veranderen de grotten van Valkenburg in een sfeervolle kerstmarkt. Wil je de kerstmarkt bezoeken? Ga dan het liefst op een doordeweekse dag, ’s ochtends vroeg, zo ontwijk je de drukte!

fluweelengrot valkenburg

De kasteelruïne

Wist je dat de naam Valkenburg afkomstig is van het kasteel? De kasteelheren gingen vroeger namelijk jagen met hun valken vanuit de burcht, vandaar de naam Valkenburg. Het is zeker de moeite waard om de kasteelruïne te bezoeken, al is het alleen maar om te genieten van het mooie uitzicht over Valkenburg en omgeving.

Valkenburg kasteel

Uit eten in Valkenburg

Wil je echt even culinair genieten in Valkenburg? Dan is restaurant Aan De Linde een echte aanrader. Originele smaakcombinaties, borden opgemaakt als schilderijtjes, bijpassende wijnen… je vindt het hier allemaal. Dit gecombineerd met Limburgse gastvrijheid en vriendelijkheid in de bediening, maakt dat je hier zeker een topavond hebt.

restaurant valkenburg aan de linden

Lunchen in Valkenburg

Zoek je een leuk lunchadresje? Dan is Gasterij de Koffiemolen erg leuk om te bezoeken. Via een kringloopwinkel kom je in het gezellige café dat helemaal volhangt met schilderijtjes en andere tweedehands snuisterijen. Ook hier kun je weer rekenen op een gastvrij onthaal en een lekkere lunch.

gasterij de koffiemolen valkenburg

Overnachten in Valkenburg

Uniek en in stijl overnachten in Valkenburg? Dan is Villa Voorenburg your pick. De eigenaresse van deze B&B heeft jarenlang een chambre d’hote in Frankrijk gerund en deze Franse invloeden proef je terug in de sfeer van de B&B. De kamers zijn stijlvol, luxe, maar met moderne details. Het ontbijt in de serre uitkijkend op de tuin ontbreekt aan niets. Kortom, een heerlijk overnachtingsadres!

Bed and breakfast Valkenburg

Heuvelland

Zoeven door het Limburgse Heuvelland op een e-bike

Eén van de tips voor Zuid-Limburg is om het gebied te verkennen per e-bike. Als je fietst in de omgeving van Valkenburg, Heuvelland, voelt het bijna alsof je in het buitenland bent. Het glooiende landschap, maar ook de bouwstijl van de huizen geeft je een instant vakantiegevoel. En met een e-bike, die je hier ook kunt huren, zoef je zonder enige moeite de heuvels op. Maar ook voor wie graag op de racefiets stapt is Heuvelland een geweldige plek om te fietsen.

fietsen in limburg heuvelland

Fietsknooppuntenroute door het Heuvelland

Een leuke manier om een fietsroute voor je weekendje Zuid-Limburg uit te stippelen is via knooppunten. Je vindt deze fietsknooppunten op bordjes langs de weg, een groen rondje met een nummer erop. De route kun je uitstippelen via een speciale knooppuntenkaart. Wij fietsten vanuit Valkenburg de route 60 – 68 – 69 – 85 – 58 – 59. Deze route is zo’n 30km lang en leidt je door een divers landschap én langs een kasteel. We maakten op de route een koffiestop – mét huisgemaakt appelgebak – bij Brasserie Amuseer in Wijlre. Je kunt de route natuurlijk ook een stuk uitbreiden als je een volle dag wilt fietsen. Wist je bijvoorbeeld dat er in dit gebied ook wijngaarden zijn? Leuk om aan je route toe te voegen.

fietsen in limburg

Maastricht

Vanuit Valkenburg reis je in een kwartiertje met de trein naar Maastricht. Leuk dus om Valkenburg en Maastricht met elkaar te combineren!

Maastricht binnen én buiten de gebaande paden ontdekken

De terrasjes op het Vrijthof, de oude binnenstad met gezellige winkelstraten, Maastricht is een geliefde stad onder toeristen. De st. Pietersberg vormt een belangrijke trekken van de stad, net als de vele historische gebouwen die je in het centrum vindt. Maar wist je dat Maastricht ook een ruwe, industriële kant heeft? Deze kant vind je in het Sphinxkwartier, een echte tip voor je weekendje Limburg.

Het Sphinxkwartier in Maastricht

Het Sphinxkwartier is vernoemd naar de voormalige Sphinx keramiekfabriek die hier tot 2006 nog in bedrijf was. De leegstaande en vervallen fabriekshallen zijn recentelijk omgebouwd tot het creatieve en innovatieve hart van Maastricht. Er is heel veel te ontdekken in deze wijk en wil je echt álles zien, haal dan de handzame wandelroute ‘Sphinxkwartier & Frontenpark’ bij het Maastricht Visitor Centre. Deze route brengt je in 1,5 uur langs alle leuke plekjes van het Sphinxkwartier! Er zijn trouwens meer wandelroutes van Maastricht beschikbaar, een leuke manier om verschillende delen van de stad te verkennen.

Sphinxpassage

Ooit een museum gezien dat ook gebruikt wordt als fietstunnel? De Sphinx galerij is dan ook niet echt een museum, maar wel heel leuk om te bezoeken! Een complete wand van de passage, bestaande uit meer dan 30.000 tegels, is gewijd aan de geschiedenis van de keramiekproducent Sphinx. Wist je bijvoorbeeld dat Sphinx (bekend van de wastafels en WC-potten) niet alleen keramiek voor de badkamer maakte, maar ook servies? Het bekende ‘Boerenbont’ servies komt bijvoorbeeld uit de collectie van Sphinx! Alleen al om de prachtige, herkenbare foto’s door de jaren heen van keukens en badkamers (in oranje en bruin!!) zou je de Sphinx galerij bezoeken, maar ook de geschiedenis van de fabriek en het ontwerpproces is interessant. Je kunt de galerij gratis bezoeken, hij is geopend bij daglicht.

sphinxpassage maastricht

Binnenhaven ’t Bassin

Jarenlang was de binnenhaven ’t Bassin in verval, maar in de jaren ’90 is dit gedeelte van Maastricht gelukkig weer helemaal opgeknapt. Vandaag de dag functioneert ’t Bassin ook weer als haven voor pleziervaart en dit geeft een leuke dynamiek aan deze plek. De haven is omringt door oude pakhuizen en werfkelders met ateliers, hippe restaurants, cafés en bijbehorende terrasjes.

bassin haven maastricht

Het Eiffelgebouw

Wandel tijdens je bezoek aan het Sphinxkwartier ook even het Eiffelgebouw binnen. Dit prachtige gebouw heeft nu een multifunctionele invulling met een te gek interieur. Het Studenthotel is hier gevestigd, maar er zijn ook creatieve werkplekken. De rooftopbar van het Eiffelgebouw belooft een prachtig uitzicht, helaas waren wij hier tijdens onze paar dagen Limburg buiten openingstijden. Het dakterras is geopend na 12.00 uur.

student hotel maastricht

Woonwinkelen in de oude fabriekshallen

In de oude fabriekshallen achter het Eiffelgebouw is de woonwinkel Loods5 gevestigd, een shoppingwalhalla voor interieurliefhebbers. De winkel beslaat maar liefst 19.000 m2, je kunt hier dus rustig een paar uur voor uittrekken als je van shoppen en interieur houdt.

loods5 maastricht

Het grottenstelsel onder de St. Pietersberg

Iets totaal anders dan het Sphinxkwartier vind je ín de St. Pietersberg, namelijk in het gigantische grottenstelsel dat zich hier bevindt. Het grottenstelsel onder de St. Pietersberg in Maastricht lijkt vergelijkbaar met dat in Valkenburg, maar schijn bedriegt. Ja, het zijn beiden mergelgrotten, maar toch zijn ze verschillend. Beide grotten herbergen veel verhalen, maar het gangenstelsel onder de St. Pietersberg is vele malen groter en vormt een gigantisch labyrint. Vroeger kon je er zelfs door naar België lopen! In het grottenstelsel in Maastricht kun je twee verschillende rondleidingen boeken, de rondleiding ‘Noord’ en de rondleiding ‘Zonneberg’. En beiden hebben zo hun highlights. In de rondleiding ‘Noord’ krijg je de kluis te zien waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het schilderij ‘De Nachtwacht’ werd opgeslagen. Dit is heel indrukwekkend! En in rondleiding ‘Zonneberg’ zie je een ondergronds ‘museum’ bestaande uit houtskooltekeningen op de grotwanden. Met als topstuk een replica van De Nachtwacht! De gangen van de grotten in Zonneberg zijn imposant, je hebt al snel het gevoel dat je over een filmset wandelt.

grotten sint pietersberg

Uit eten in Maastricht

Maastricht barst natuurlijk van de leuke plekjes, maar wij kozen voor een culinaire lunch bij Fitz Roy Maastricht. En wát hebben we hier lekker gegeten! Met gerechten als schilderijtjes en heerlijke bijpassende wijnen is dit echt een aanrader!

uit eten in Maastricht tijdens een weekendje Limburg

Overnachten in Maastricht

Maastricht stikt van de leuke hotels en accommodaties, maar we hebben een aantal tips. Zelf hebben we tijdens ons weekendje Limburg in Maastricht overnacht in hotel Trash Deluxe, een hotel waarbij de kamers helemaal zijn opgebouwd uit gerecycled materiaal. Het ontbijt, gepresenteerd op een originele tray, is er ook heerlijk! Tip: ga je doordeweeks naar Maastricht, dan liggen de gemiddelde prijzen van hotels vaak lager. Daarnaast is er, om het ‘midweekend’ in Maastricht te promoten, een speciale website met heel veel aanbiedingen die doordeweeks geldig zijn!

Door ons geselecteerde accommodaties in Maastricht

Niet te missen tijdens een weekendje Limburg: overheerlijke vlaai!

Je kunt een paar dagen Limburg natuurlijk niet beter afsluiten dan met Limburgse vlaai. En wist je dat je twee soorten échte  Limburgse vlaai kunt vinden? Er bestaat Limburgse vlaai met schuine ruitjes, maar ook vlaai waarvan de bovenkant gesloten is, net waar de bakker voor kiest! Wij aten tijdens ons weekendje Limburg heerlijke vlaai bij Van Wijck in Maastricht, waar je behalve vlaai ook terecht kunt voor lunch of bijvoorbeeld een high wine!

Vlaai eten in Maastricht

Meer van Nederland ontdekken?

Wil je wel vaker weg in eigen land? Een andere leuke Limburgse stad is Sittard! Of verken bijvoorbeeld Brabant en kies voor een weekendje Breda, Den Bosch of Bergen op Zoom! Ga citytrippen in Utrecht, Amersfoort of Leeuwarden of kies bijvoorbeeld voor een eiland en ga uitwaaien op Schiermonnikoog!

2 reacties

  • Eline 18 oktober 2019 - 09:12

    Ziet er super gezellig uit! Ik heb Maastricht laatst verkend aan de hand van een City Goose stadsspel dat verkrijgbaar is bij de VVV. Ook echt een aanrader!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen