Meteen naar de content

Wat te doen in Bergen op Zoom tijdens een dagje of weekend weg!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nederland

Stedentrip Nederland

Weekendje weg

Zeg je Brabant, dan zeg je gezelligheid. In de oude Brabantse stad Bergen op Zoom vind je dat zeker! Het is een stad, maar het heeft de fijne sfeer van een dorp. Het centrum van Bergen op Zoom is knus en overzichtelijk, maar wel met genoeg bezienswaardigheden om je een dagje te vermaken. Maar wat te doen in Bergen op Zoom? Dit zijn onze tips voor deze mooie, oude handelsstad!

Bergen op Zoom grote markt

1. Het hart van Bergen op Zoom: de Grote Markt

Het centrale punt van Bergen op Zoom is de Grote Markt, hier is altijd wat te doen. Je kunt hier lekker genieten van de zon op één van de terrasjes en het stadhuis bewonderen. Ook vind je op de Grote Markt het oudste hotel van Nederland: Hotel de Draak. Dit hotel bestaat al sinds 1433, toen het nog een herberg was. Eigenlijk bestaat dit pand uit twee delen: ‘Sint Joris’ en ‘De Draak’. Hotel de Draak is een fijne plek om te overnachten wanneer je een weekend in Bergen op Zoom blijft, het ligt lekker centraal en de modern ingerichte kamers zijn comfortabel.

Check prijzen & beschikbaarheid van Hotel de Draak >>

Grote markt Bergen op Zoom

Door ons geselecteerde accommodaties in Bergen op Zoom

2. De 183 treden van de Peperbus beklimmen

Ben je op zoek naar wat fysiekere activiteiten in Bergen op Zoom? Een ander belangrijk herkenningspunt is de zogenaamde ‘Peperbus’. Deze kerk heet eigenlijk de Sint-Gertrudiskerk (of: Grote Kerk), maar vraag je een ‘Bergenaar’ naar de Peperbus, dan weet iedereen welke kerk je bedoelt. Eén van de leukste activiteiten in Bergen op Zoom is het beklimmen van de 183 treden van de Peperbus. Je kunt zo de Grote Markt van boven bekijken. Dit kan in de zomer, van dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 16.00. Grappig feitje: tijdens carnaval, wat in Bergen op Zoom ‘Vastenavend’ wordt genoemd, wordt de Peperbus helemaal aangekleed, inclusief stropdas. Tijdens dit feest verandert de naam ‘Bergen op Zoom’ tijdelijk in ‘Krabbegat’ genoemd. Deze naam heeft ervoor gezorgd dat inwoners van Bergen op Zoom ook wel krabben worden genoemd!

Sightseeing tip: op een originele manier de bezienswaardigheden van Bergen op Zoom verkennen? Boek een escape-tour door de stad!

wat te doen in bergen op zoom de peperbus beklimmen
Wat te doen in Bergen op Zoom? Beklim de Peperbus!

3. Het laatste stukje stadsmuur van Bergen op Zoom: de Gevangenpoort

De gevangenpoort is het enige stukje bewaarde stadsmuur van Bergen op Zoom. Vroeger werd de poort ook wel de Lievevrouwenpoort genoemd, maar later deed de poort dienst als gevangenis en veranderde de naam dus in de Gevangenpoort. Een kleine knipoog is er nog wel naar deze functie van de poort, want nu is er een escaperoom gevestigd! Ben je dus op zoek naar uitdagende activiteiten in Bergen op Zoom, dan is dit zeker een aanrader!

gevangenpoort bergen op zoom

4. Het Markiezenhof: één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bergen op Zoom

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bergen op Zoom is het Markiezenhof. Niet alleen het gebouw zelf is bijzonder, maar ook de tuin is prachtig. In het Markiezenhof vind je een museum, met oude stijlkamers en tentoonstellingen o.a. over de historie van Bergen op Zoom. Tuin is bijzonder, binnen mooie kamers die heringericht zijn.

markiezenhof bergen op zoom

5. De natuur rondom Bergen op Zoom

Het stukje natuur waar Bergen op Zoom midden in ligt, wordt ‘De Brabantse Wal’ genoemd en staat bekend om zijn diversiteit. Er zijn dan ook veel wandelroutes in de omgeving, zodat je na een dagje stad even lekker kunt genieten van de natuur. Je kunt bijvoorbeeld naar het Markiezaatsmeer en een wandeling maken vanuit bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Of wandel door de tuinen van het mooie landgoed Mattemburgh. In het buitengebied van Bergen op Zoom vind je ook het tijdelijke kunstproject ‘het Dilemma Doolhof’. Dit levensgrootte doolhof is gebouwd om de dilemma’s die de mensen hadden in WOII, naar het nu te halen. Je kunt het doolhof bezoeken en door middel van knoppen aan de muur luisteren naar de verschillende dilemma.

dilemmadoolhof bergen op zoom

6. Uit eten in Bergen op Zoom

Er zijn in Bergen op Zoom genoeg opties om ‘s avonds lekker ergens te gaan eten, wat wil je in bourgondisch Brabant! Er is altijd wat te doen in Bergen op Zoom. Onze tip is restaurant de Hemel, waar wij zelf stiekem een diner samenstelden uit alleen maar voorgerechten. Niet voor niets ontving de Hemel een vermelding met twee bestekjes in de Michelingids vorig jaar!

uit eten bergen op zoom

7. Bierbrouwerij Sterck in Bergen op Zoom

Wil je wel een echt lokaal biertje proeven? Kies dan voor een biertje van brouwerij Sterck, dit bier wordt echt in Bergen op Zoom gebrouwen. Je vindt het bier van Sterck (en de brouwerij zelf) aan Bosstraat 7, in het pand bij delicatessenwinkel Tapavino. En ook bij verschillende restaurants en bars in Bergen op Zoom staat het bier van Sterck op de kaart!

brouwerij bergen op zoom

8. Oesterzwammen uit Bergen op Zoom

Een ander bijzonder lokaal product uit Bergen op Zoom zijn oesterzwammen. Je verwacht het misschien niet, maar deze worden gekweekt in een kelder midden in de winkelstraat! De oesterzwammen worden gekweekt op gebruikt koffiedik, dat wordt verzameld bij de horeca in Bergen op Zoom. Hartstikke duurzaam dus! Je kunt de kwekerij niet bezoeken, maar als je geluk hebt, kun je een glimp opvangen van de kweekster Jolande. En is het in elk geval een leuk idee als je voorbij loopt, dat jij weet wat er achter dat kleine raampje onder de Fair trade winkel in Bergen op Zoom plaatsvindt!

Bergen op Zoom oesterzwammen

Meer van Brabant ontdekken

Wil je Bergen op Zoom combineren met een andere Brabantse stad? Lees dan ook onze tips voor Breda, Den Bosch en bijzondere accommodaties in Nederland. En wil je eens een weekendje weg in een andere provincie? Denk dan eens aan de leuke stad Deventer!

3 reacties

 • Bart 18 september 2019 - 14:30

  Leuk artikel over een mooie stad in Nederland.

 • A. Mies 6 juli 2022 - 06:44

  Aan de Boulevard bij de Binnenschelde is het heerlijk vertoeven, er zijn twee kleine strandjes, maar ook de mogelijkheid om in het gras er vlak achter heerlijk te vertoeven. Op een mooie zomerdag waan je je aaneen zeestrand. De lokale horeca biedt een leuk en lekker scala aan gerechten van wat eenvoudiger tot wat duurder. Je kunt er na je wandeling van ca. 7 km ook terecht voor een verfrissend drankje. Echt een vergeten plekje in Bergen op Zoom om te bezoeken.

  • Annemarie 6 juli 2022 - 14:11

   Bedankt voor de mooie aanvullingen. Dit klinkt zeker als een goede besteding van een mooie zomerdag!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen