Meteen naar de content

Wat te doen in Breda? 10 leuke activiteiten voor je weekendje weg!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nederland

Stedentrip Nederland

Weekendje weg

In 2017 werd Breda uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. En wij snappen dat wel: een dagje Breda is oergezellig! Maar wat te doen in Breda tijdens je weekendje of dagje weg? Terrasjes pakken, winkelen, historische bezienswaardigheden bezoeken, street art spotten en in een bootje over de singels varen zijn maar een greep uit de mogelijke activiteiten die je in Breda kunt doen. In de zomer lijken de pleinen wel één groot, relaxed terras, met een ‘bourgondische’ sfeer. Ooit woonde Willem van Oranje in de Nassaustad. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel mooie, historische bezienswaardigheden in Breda te vinden zijn, maar naast die binnenstad valt er nog meer te ontdekken in de Brabantse stad. Wist je bijvoorbeeld dat er heel veel street art te vinden is en dat je er heerlijk kunt eten? Genoeg tips voor leuke activiteiten om te doen in Breda dus, als je er een dagje of weekendje naartoe gaat!

Het centrum van Breda: de Grote markt & Grote kerk

Dé landmark en een van de belangrijkste Breda bezienswaardigheden is de Grote kerk (of: Onze Lieve Vrouwen kerk). Jammergenoeg staat de kerk de komende jaren nog in de steigers voor renovatie. Maar als je goed kijkt zie je ook waarom dit zolang duurt, de kerktoren is heel gedetailleerd. Als je richting de Grote kerk loopt, kom je vanzelf ook uit bij het centrale plein van Breda: de Grote markt. Je vindt hier veel terrasjes en Brabantse gezelligheid. De plek om je dagje Breda te starten én om na een dag struinen door de stad even neer te ploffen en een koud drankje te bestellen!

Wat te doen in Breda
Wat te doen in Breda? Start je dagje Breda op de Grote Markt!

Het kasteel van Breda

Het kasteel van Breda staat in het centrum van de stad, je kunt er zo langs lopen. Bezoeken kun je het echter alleen tijdens een rondleiding via de VVV, aangezien het kasteel van Breda dienst doet als Koninklijke Militaire Academie. Wil je toch meer van het kasteel zien, zonder een rondleiding te boeken? Download dan de Augmented reality app. Hiermee kun je van een aantal historische bezienswaardigheden in Breda, waaronder het kasteel, zien hoe het was in vroegere tijden. Als je voor het kasteel staat en je opent de app, wordt het kasteel als het ware voor je op het plein gezet. Maar dan met alle activiteiten in en om het kasteel van vroeger. Dit geeft een goed en interessant beeld van hoe het ooit was! Erg leuk om te doen dus tijdens je dagje of weekendje Breda.

Download de AR app >>

kasteel van Breda
Het kasteel van Breda is alleen toegankelijk met een rondleiding, maar wel leuk om even langs te lopen.

Landgoed en kasteel Bouvigne

Aan de rand van Breda vind je nog een kasteel, dat op het landgoed Bouvigne staat. Naast een fotogeniek kasteel, staat er op het landgoed ook een kapel, koetshuis, bijzondere grafkamer en hof van Bouvigne. De kasteeltuinen zijn open voor bezoek, de andere gebouwen niet. 

Stadsstrand Breda: BAAI

Een relatief nieuwe hotspot in town is het stadsstrand van Breda: BAAI. Een fijne plek waar je tijdens een dagje Breda kunt relaxen aan het water, pingpongen of gewoon borrelen met vrienden. Er hangt een lekkere ‘beach vibe’ annex festivalsfeer. Ook is het stadsstrand de opstapplaats van ‘Bootje Varen Breda‘. Je kunt hier een sloepje huren om te varen over de singels, één van onze tips om te doen in Breda.

baai stadsstrand breda
BAAI: het nieuwe stadsstrand van Breda.

Ben je op zoek naar meer tips? Breda is niet alleen maar heel gezellig, er zijn ook veel culturele bezienswaardigheden. Het Blind Walls street art project bewijst dit. Door de hele stad vind je kunstwerken van bekende en onbekende street art artiesten. Deze kunstenaars komen van over heel de wereld. Met behulp van de mobiele site van Blind Walls street art kun je tijdens je dagje Breda de muurschilderingen vinden. Ook kun je filmpjes bekijken van hoe ze gemaakt zijn en lees je achtergrondinformatie over de kunstwerken.

streetart breda bezienswaardigheden
Het Blind Walls Street art project

Relaxte hotspot: Park Valkenberg

Natuurlijk moeten er ook rustpunten in je programma zijn na het bekijken van alle bezienswaardigheden in Breda. Park Valkenberg, achter het Kasteel van Breda, is groot, groen en mooi. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hier ooit de kinderen van Willem van Oranje, Filips Willem en Maria, rondrenden. Er staan veel statige, hoge bomen en er is een mooie vijver. Neem dus je picknickkleedje mee en een goed boek, of rust uit op één van de bankjes in Park Valkenberg tijdens je dagje Breda.

breda activiteiten park
Park Valkenberg, Breda

Wat te doen in Breda? Bezoek het Begijnhof

Het begijnhof in Breda is ook zo’n mooi plekje dat je niet mag missen tijdens je dagje Breda. De ingang van het begijnhof vind je aan de Catharinastraat. Begijnen waren vrouwen die onderdeel maakten van een leefgemeenschap van de katholieke kerk. Het waren dus geen nonnen, maar ze leefden wel alleenstaand en droegen een habijt. In het midden van het begijnhof ligt een groot grasveld, dit werd gebruikt om de lakens te drogen. Door de lakens uit te spreiden op het gras, kan er zuurstof bij. Dit (waarschijnlijk in combinatie met de zon) zorgde ervoor dat de lakens mooi wit werden. Het grasveld werd daarom een bleekveld genoemd. Niet alleen de geschiedenis van het begijnhof is interessant, het is ook een rustige, groene oase middenin de stad. Hierdoor is het fijn even door het hofje te wandelen.

Begijnhof Breda
Bezoek zeker het Begijnhof tijdens je dagje Breda.

Lekkere cupcakes in Breda trek je uit de muur

Een leuk hoekje in Breda is de kruising van de Gasthuyspoort en de Veemarktstraat. Hier vind je ook ‘The Cake Room‘, een winkel die van top tot teen roze is. Je kunt er genieten van een high tea, maar ook een cupcake uit de muur trekken. Probeer ook de mystery box eens!

cupcakes breda bezienswaardigheden
The Cake Room: cupcakes uit de muur trekken.

Rondvaart Breda: varen over de singels

Zeker tijdens een zonnig dagje Breda is het een aanrader om de stad vanaf het water te bewonderen. Er zijn verschillende manieren om te gaan varen over de singel. Je kunt je eigen bootje huren of aanhaken bij een rondvaart, waarbij er van alles verteld wordt over de bezienswaardigheden in Breda. De rondvaartboten vertrekken in de zomer ’s middags ieder uur vanaf de haven. Wil je liever zelf varen, dan kun je een sloepje huren. Let terwijl je lekker door het groen vaart ook even op de namen van de bruggen. Deze zijn namelijk, geheel in stijl van de Nassaustad, vernoemd naar leden van het Koninklijk huis.

rondvaart breda activiteiten
Rondvaart Breda: varen over de singels is een leuke activiteit ter afwisseling!

Nieuw in Breda: de ONSTAGE experience

Voor wie op zoek is naar eens iets heel anders om te doen in Breda, is de ONSTAGE experience de nieuwe hotspot in de stad. Bij ONSTAGE experience beleef je een unieke dag die je nergens anders in het land kan beleven. Treed binnen in de wereld van dance en dj’s en ervaar hoe het is om een topartiest te zijn. Je wordt ondergedompeld in deze wereld door middel van een route door 7 interactieve ruimtes. In elke ruimte zie, doe of ervaar je weer wat anders. Van je eigen poster maken tot het ontwikkelen van je eigen track. Binnen 1 uur heb jij ervaren hoe het is om een topartiest te zijn en heb je het publiek laten genieten van jouw optreden!

Meer informatie en reserveren >>

Onstage Experience Breda

Ook leuk om te doen in Breda: maak een fietstour

Een andere leuke activiteit is een fietstour. Je kunt voor €27,50 een fietstour met gids boeken langs de bezienswaardigheden van Breda. Zo kun je in korte tijd veel van de stad ontdekken én krijg je veel achtergrondinformatie en leuke feitjes over de highlights van de Brabantse stad. De tour is mogelijk in een groep, maar je kunt ook een privé fietstour met gids boeken. 

Boek hier jouw fietstour >>

Tips voor restaurants in Breda

Wil je lekker uit eten in Breda? No problem, de stad stikt van de leuke eetgelegenheden. Je kunt op alle niveaus eten: van een eenvoudige maaltijd tot fine dining. Plof na een ochtend wandelen door de stad bijvoorbeeld neer op de velvet roze kussens van Bobbi’s om lekker te lunchen. Je kunt hier zowel op het terras als binnen zitten. Voor het diner werd ons door diverse mensen Jongens van Zand & Klei aangeraden, een restaurant in Breda geheel in teken van ‘de aardappel’. Helaas was dit restaurant toen wij er waren al vol. Wij kozen daarom voor de Botanist. Een mooi ingericht, nieuw restaurant. Ook is er sinds kort een foodhall in Breda gevestigd waar je gerechtjes van over de hele wereld kunt krijgen.

uit eten in breda
Restaurants in Breda: linksboven en rechts Bobbi’s bar, linksonder De Botanist.

Uitgaan op de Havermarkt

Wat te doen in Breda op het gebied van uitgaan? De stad heeft, zeker in het weekend, een bruisend nachtleven met veel kroegjes en barretjes. Het hart van het uitgaansleven is de Havermarkt, waar ook veel vrijgezellenfeestjes de dag eindigen.

Aanvullende tips voor je weekendje weg

Naast bovengenoemde bezienswaardigheden en activiteiten in Breda, hebben onze lezers ook tips met ons gedeeld. Zij raden Belcrum Beach, het Bierreclame Museum, de Skate hall, Stek en het casino van Breda aan dat in een oud klooster is gevestigd. Ook is het Stedelijk Museum van Breda leuk om te bezoeken. 

Tips voor overnachten in Breda

Wil je van een dagje Breda een weekendje weg maken? Er zijn genoeg bezienswaardigheden om een heel weekend te vullen. Bovendien zijn er veel bijzondere hotels in Breda om te overnachten. We delen een aantal tips voor leuke hotels. 

Door ons geselecteerde accommodaties in Breda

Goedkoop nachtje weg

Wil je voordelig een nachtje of weekendje naar Breda? Kijk dan ook eens de aanbiedingen van Voordeeluitjes. Hier vind je ook voor de Brabantse stad vaak voordelige hotelovernachtingen. 

Bekijk aanbiedingen >>

Winkelen in Breda

Heb je genoeg gezien van alle bezienswaardigheden in Breda en ben je een shopaholic? Ga dan lekker winkelen! Je vindt, naast de grote winkelketens in de hoofdstraten, ook tal van leuke kleine boetiekjes in de zijstraatjes. Start in de Ginnekenstraat, de grootste winkelstraat van de stad. Verken daarna de zijstraatjes, zoals de Wilhelminastraat of de St. Annastraat, het oudste straatje van het centrum van Breda. Winkelen in een andere buurt? Loop dan de Ginnekenstraat helemaal uit naar het Ginneken, een gezellige buurt in Breda waar je ook veel unieke winkels vindt.

winkelen breda
In de St. Annastraat vind je veel kleine, ambachtelijke winkels. Winkelen in Breda op z’n leukst!

Meer van Brabant ontdekken

Wil je je bezoek combineren met een andere Brabantse stad? Lees dan ook onze tips voor Bergen op Zoom, een weekendje Den Bosch of een stedentrip Eindhoven. En wil je eens een weekendje weg in een andere provincie? Denk dan eens aan de leuke stad Deventer!

4 reacties

 • Marc 4 september 2019 - 07:58

  Missing some specials in this overview like:
  – Belcrum Beach
  – Bierreclame Museum
  – Skate hall
  – Stek

 • Fanny Hopmans 10 januari 2020 - 21:32

  Beleef Breda kun je ook bootjes huren of kanos! Leuk en lekker in beweging :-)

 • Walter 18 augustus 2020 - 07:49

  Bezoek zeker ook de grote kerk en het mooiste casino van Nederland gevestigd in een oud klooster. Sinds kort ook onze eigen foodhal in een oude bioscoop.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen