Meteen naar de content

Een weekend Schiermonnikoog: lekker uitwaaien!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Eilanden

Nederland

Weekendje weg

Ga een weekend naar Schiermonnikoog en je komt geheid vol nieuwe energie en helemaal zen terug. De wind, het strand, de prachtige natuur, de relaxte sfeer, de sterren… álles op het eiland zorgt voor ontspanning. Neem de boot vanaf Lauwersoog en binnen drie kwartier varen zet je voet op het slechts 18km lange Waddeneiland. Ga jij op vakantie naar Schiermonnikoog? Dit zijn de leukste dingen om te doen tijdens een weekendje op Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog

Genieten van de natuur en het buiten zijn tijdens je weekend Schiermonnikoog

‘De buitenlucht zal je goed doen’, klinkt misschien wat ouderwets, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Niets zo fijn als je hoofd leegmaken tijdens een fietstocht tegen de wind in of even uitwaaien tijdens een fikse strandwandeling. De grootste ‘bezienswaardigheid’ van Schiermonnikoog is dan ook echt de natuur. Een weekend Schiermonnikoog betekent een weekend buiten, omringd door natuur: op het strand, in de duinen, in het bos of op de Waddenzee. Niet voor niets staat de Waddenzee op de UNESCO werelderfgoed lijst en is Schiermonnikoog een Nationaal Park!

vakantie Schiermonnikoog

Uitwaaien op het strand van Schiermonnikoog

De stranden van Schiermonnikoog zijn bijna on-Nederlands wit en ontzettend breed. Ze behoren tot de breedste van Europa! Je kunt er tijdens je weekend Schiermonnikoog lekker wandelen, luieren of vliegeren. Er zijn twee strandtenten op Schiermonnikoog: Paviljoen Paal 3 en Strandpaviljoen De Marlijn. Paal 3 is meer een kiosk en bevindt zich echt op het strand, hier kun je ook strandstoelen en parasols huren als je zomers weer hebt tijdens je vakantie op Schiermonnikoog. Vanaf De Marlijn is de zee verder weg (maar wel te zien), maar hier kun je ook een hapje eten. Bovendien vind je bij De Marlijn echt een prachtig breed en wit strand.

weekend Schiermonnikoog strandweekend-schiermonnikoog-kiten

De Kwelders, een uniek stukje natuur op het Waddeneiland

Heb je nog nooit van kwelders gehoord? Wij ook niet voor we op Schiermonnikoog kwamen! Kwelders zijn begroeide stukken land die direct aan zee grenzen, een bijzonder gezicht! Op Schiermonnikoog vind je twee kwelders: de Binnenkwelder en de Oosterkwelder. Door de combinatie van zout water, slib, algen etc. vind je op de kwelders bijzondere flora en fauna wat een mooi kleurenpalet oplevert.

Schiermonnikoog kwelders

De bossen van Schiermonnikoog

Op het eiland vind je ook veel bos, leuk dus om te doen op Schiermonnikoog is door het bos wandelen of fietsen. Fiets- en wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum en de VVV. In het bos staan ook naaldbomen. Deze stonden hier oorspronkelijk niet, maar zijn gepland door de graaf Von Bernstorff, die Schiermonnikoog bezat in die tijd. Schiermonnikoog was sinds 1893 in handen van deze adellijke familie, die het eiland ooit kocht voor 200.000 gulden (!). Na de oorlog werd het eiland hen afgenomen en inmiddels behoort het tot de Provincie Fryslân.

Schiermonnikoog bos

Wandelen en fietsen tijdens je weekend Schiermonnikoog 

Leuk om te doen tijdens een weekend Schiermonnikoog is een stevige wandeling langs het strand, door het bos of gewoon over het eiland maken. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in het voor- of naseizoen. Zo is november altijd wandelmaand op Schiermonnikoog, in deze maand worden er door de VVV allerlei speciale wandelingen georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld een 7,5 kilometer lange culinaire wandeling maken over het eiland. Tijdens de route stop je bij vijf verschillende restaurants en krijg je overal een onderdeel van een 5-gangen diner, met een bijpassend drankje. Liever op de fiets weg tijdens je weekend Schiermonnikoog? Het eiland is niet groot, je zal merken dat als je ergens heen wilt, het altijd maximaal 10 minuten fietsen is. Een rondje eiland is ongeveer 18km en fiets je dus in zo’n 1,5 uur. Een fiets huren is wel echt een must als je het eiland bezoekt, omdat je niet met de auto op het eiland kunt komen. Je kunt gemakkelijk online fietsen reserveren bij fietsverhuur Soepboer, deze staan dan voor je klaar direct wanneer je aankomt met de boot aankomt.

weekend-schiermonnikoog-fietsenSchiermonnikoog-vakantie

Het dorp van Schiermonnikoog

Op dit moment telt Schiermonnikoog nog geen duizend inwoners. Er is dan ook maar één dorp op het eiland. Het dorpsgezicht is beschermd, dit maakt dat het goed bewaard is gebleven en dus heel pittoresk is. Op een aantal plekken in het dorp kun je nog iets meer terugvinden van de geschiedenis van Schiermonnikoog. Het opvallendste is de enorme walviskaak, een herinnering uit de tijd van de walvisvaart. In het dorpje vind je verder een supermarkt, pinautomaat, een aantal restaurants, winkels, hotels en een bar. Kortom: alle voorzieningen die je nodig hebt tijdens een ontspannen vakantie op Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog weekend

Yoga op Schiermonnikoog

Helemáál zen word je natuurlijk als je ook nog een fijne yoga-sessie buiten kunt doen. Op Schiermonnikoog kan dit op de ultieme plek: het strand. Tijdens de zomermaanden kun je op dinsdag-, donderdag- en zondagochtend wakker worden met een yogales op het strand. En wil je meer dan één les, of eens kennismaken met verschillende vormen van yoga, dan is het Yogafestival Schiermonnikoog misschien iets voor je. Dit festival, waar je zowel een dag als weekendkaart voor kunt kopen, wordt elk jaar begin september gehouden. Liever iets actiever bezig op het strand? Dan is een workshop power kiten (vliegeren) of blokart misschien leuk om te doen op voor jou tijdens je vakantie op Schiermonnikoog!

yoga schiermonnikoog

De vuurtorens van Schiermonnikoog

Als je aan een Nederlands Waddeneiland denkt, denk je aan vuurtorens. Dus even naar de vuurtoren fietsen mag ook tijdens je weekend Schiermonnikoog niet ontbreken. Op het eiland vind je twee vuurtorens, een rode en een witte. De rode vuurtoren is de Noordertoren, een vuurtoren die zelfs nog bemand is! De andere toren heet, jawel, de Zuidertoren en is alleen nog maar in gebruik als zendmast. Jammergenoeg kun je niet in de vuurtorens, je moet ze dus van buitenaf bewonderen.

vuurtoren schiermonnikoog

Culinair genieten tijdens je weekend Schiermonnikoog

Wil je je vakantie Schiermonnikoog helemaal afmaken, dan reserveer je een tafeltje in restaurant Ambrosijn. In dit gezellige restaurant kun je een avondje heerlijk culinair genieten. Een 3-gangen verrassingsmenu heb je hier voor €42,50. En voor dat bedrag krijg je stiekem veel meer dan drie gangen. De gerechten zijn verfijnd, uitgebalanceerd en origineel. Je kunt overigens zelf het aantal gangen aangeven, 2, 4, 5, 6 of zelfs 7 gangen is ook mogelijk! Het is echt aan te raden om het menu ‘af te maken’ met een bijpassend wijnarrangement. En waarom ook niet, op Schiermonnikoog gaat iedereen immers op de fiets naar huis! Ben je nog niet klaar om je bed in te duiken, dan kun je na het diner altijd nog een afzakkertje doen bij de enige bar-dancing op Schiermonnikoog: de Toxbar.

Tip voor je weekend Schiermonnikoog: je kunt ook bij hotel Ambrosijn overnachten en na het eten rollend je bed induiken.

ambrosijn restaurant schiermonnikoog

Checklist voor je vakantie Schiermonnikoog

Het Waddeneiland is de ideale plek om sterren te kijken!

Schiermonnikoog is één van de donkerste plekken van Nederland, er is weinig lichtvervuiling. En dat maakt het een ideale plek om sterren te kijken. Je hebt er zelfs kans om de Melkweg te zien! Dus pak voor het slapen gaan nog even een stoel en geniet van duizenden lichtjes aan de hemel. Het is ook leuk om eens te proberen de sterrenhemel te fotograferen tijdens je weekend Schiermonnikoog. Dit kan eigenlijk met bijna elke camera wel, als je maar de mogelijkheid hebt om je camera handmatig in te stellen. Heb je geen statief bij je? Een stoelleuning voldoet ook, als je camera maar stevig staat. Omdat je gaat fotograferen met een lange sluitertijd, wil je geen enkele beweging in je camera hebben, want dan wordt je foto onscherp.

Tip: zo fotografeer je een sterrenhemel

Pak de gebruiksaanwijzing van je camera er weer eens bij en probeer de volgende instellingen. Zet de scherpstelmodus van je camera op handmatig (manual focus) of op oneindig, je sluitertijd op ongeveer 20 seconden (20″), je ISO waarde op maximaal 1600 en de zelfontspanner aan. Maak nu de foto. Door gebruik te maken van je zelfontspanner voorkom je trillingen van je handen waardoor je foto alsnog onscherp wordt. En natuurlijk kun je met al deze instellingen zelf gaan experimenteren, voor je het weet ben je een uur lang de sterren aan het fotograferen! Een heerlijk rustgevende activiteit tijdens je vakantie op Schiermonnikoog :).

weekend schiermonnikoog sterren kijken

Maar maak het niet té laat, want dan mis je iets anders moois tijdens je weekend Schiermonnikoog: de zonsopgang is er namelijk ook echt prachtig!

zonsopgang schiermonnikoog vakantie

Zeehondjes spotten tijdens je vakantie op Schiermonnikoog

Tijdens ons weekend Schiermonnikoog hebben we ze helaas niet gespot. Maar als je de ‘favoriete hangplaats’ van zeehondjes, de Balg, bezoekt is de kans groot dat jij wél zeehondjes ziet tijdens je vakantie op Schiermonnikoog. De Balg is een zandplaats aan de Oostkant van het eiland. Je komt hier door een ritje te maken met de Balg Expres, een trekker met buswagen. Je kunt hiervoor online een kaartje kopen bij Natuurmonumenten. Een andere optie om zeehonden te kunnen spotten is een zeehondentocht over de Waddenzee. Je vaart dan ook naar Engelsmanplaat, waar je kunt ‘wandelen over de zee’.

vakantie Schiermonnikoog zeehonden spotten

Overnachten tijdens een weekend Schiermonnikoog

Overnachten op Schiermonnikoog is eigenlijk vaak net zoals het eiland zelf: kleinschalig, relaxed en informeel. Je kunt natuurlijk kamperen op Camping Seedune, de enige camping van het eiland, maar wij kozen voor ons weekend Schiermonnikoog voor de ‘luxere’ optie van een ingerichte safaritent bij de boer. Een hele leuke optie, want wie wil er nu niet wakker worden van het geluid van loeiende koeien en tjilpende vogeltjes?! Je vindt op het eiland meer van dit soort safaritenten bij de boer.

glamping-weekend-schiermonnikoog

Meer leuke accommodaties op Schiermonnikoog

Bekijk de spectaculaire film WAD op NPO start

Of je nu wel of niet een vakantie Schiermonnikoog op je planning zet, de Wadden kun je sowieso beleven. Sinds kort is de bioscoopfilm WAD, overleven op de grens van water en land, ook op NPO start te zien als 4-delige docuserie. Geen saaie natuurdocumentaire, maar een technisch vernuftige (200 geluidslagen!!) film waar je ademloos naar zult kijken. Het is dan ook de eerste Nederlandse 4K film. Ben je liefhebber van Planet Earth? Dan ga je deze film ook vast waarderen. Al is er wel een verschil, namelijk in WAD zitten verschillende verhaallijnen, iets dat Planet Earth niet heeft. De muziek, die gecomponeerd is door Nederlandse topmusici, is meeslepend mooi. Vijf jaar deed de 15-koppige filmploeg erover om alles te schieten, maar dan heb je ook heel wat natuurspektakels in beeld waarvan je niet eens wist dat we ze in Nederland hadden, zoals het noorderlicht. De film is geregisseerd door ecoloog Ruben Smit, ook de man achter ‘De nieuwe wildernis’. Kijk de trailer en je bent verkocht! Op NPO vind je trouwens ook de making off van de film, ook een aanrader!

Meer van Nederland ontdekken voor een weekendje weg

Wil je naast Schiermonnikoog meer van Nederland ontdekken? Lees ook onze tips voor een weekendje Limburg, stedentrip Den Bosch, Breda, weekendje Utrecht, stedentrip Eindhoven of bijvoorbeeld Zwolle. En wat dacht je van het Pieterpad lopen?

Lees hier alle onze blogs over Nederland.

1 reacties

  • Hans 2 oktober 2020 - 06:18

    Schitterend eiland!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen