Meteen naar de content

Norderney: een weekendje uitwaaien op één van de de Duitse waddeneilanden

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Duitsland

Eilanden

Weekendje weg

Heb je alle Nederlandse TVTAS eilanden al gezien? Of ben je aan het roadtrippen in Noord-Duitsland, in de buurt van bijv. Emden of Bremen en heb je wel zin om even uit te waaien op het strand? Neem dan de boot naar één van de Duitse waddeneilanden! Wij verbleven twee nachtjes op het eiland Norderney, Duitsland, en zetten de highlights op een rij!

duitse waddeneilanden norderney

Het Duitse waddeneiland Norderney

Norderney is één van de grootste Duitse waddeneilanden, al is het woord ‘groot’ misschien een beetje overdreven. Het eiland is namelijk slechts 14km lang en 2km breed. Norderney is van oorsprong een kuureiland, mensen kwamen hier in de 19e eeuw al heen vanwege de gezonde zeelucht en het mineraalrijke zeewater. En nog steeds komen veel mensen naar het eiland om lekker te ontspannen en komen oudere mensen er om een kuur te doen. Klassieke gebouwen uit het begin van de kuuroordtijd zie je hier en daar op het eiland nog wel terug. Helaas zijn niet alle gebouwen op het eiland zo mooi gebouwd, maar er is gelukkig geen hoogbouw. Het voordeel van hotels die aan de kust gebouwd zijn is dat je  pal aan het strand kunt verblijven, mét uitzicht!

Wij hebben zelf echt genoten van het uitzicht op het strand bij het wakker worden in ons appartement. Wij verbleven bij Haus am Meer, in een appartement met grote ramen, direct aan de boulevard. Zo kun je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat de zee zien, prachtig!

haus am meer norderney

Door ons geselecteerde accommodaties op Norderney, Duitsland

Blauw wit gestreepte ‘strandkörbe’

Kenmerkend voor het Duitse waddeneiland Norderney zijn de blauw-wit gestreepte ‘strandkörbe’, een combinatie tussen een strandstoel en een klein strandhuisje. Al meer dan honderd jaar geleden verschenen de eerste strandkörbe op Norderney. Wilhelm Bartelmann, een mandenmaker uit Rostock, bedacht de zitgelegenheid voor op het strand in eerste instantie om een zieke oude dame te beschermen tegen zon en wind. In 1876 opende de eerste winkel op Norderney die de rieten strandhuisjes verkocht. In 1900 stonden er al meer dan duizend strandkörbe op het strand! En nu nog steeds staan delen van het strand vol met deze gestreepte strandhuisjes, een vrolijk gezicht.

vakantie norderney strandkorbs

De brede zandstranden van Norderney

De stranden op Norderney zijn, zoals we van de Nederlandse en Duitse waddeneilanden gewend zijn, lekker breed met fijn zand. Je kunt er dus heerlijk je handdoekje neerleggen, of natuurlijk één van de vele strandkörbe huren om te genieten de zon, de zee en een goed boek. Ook kun je fijn wandelen op de stranden of over de boulevard.

norderney strand

Wadlopen: lopen over de bodem van de zee

Heb je nog nooit op het wad gelopen? Dan kun je dit doen op Norderney! Bij een wadlooptocht loop je, wanneer het eb is, eigenlijk over de bodem van de zee. Hierbij kun je soms wegzakken in de modder, dit kan dus best zwaar lopen zijn! Je omringt je met natuur en de gids wijst je op alles wat er op het wad gebeurt. Op Norderney zijn er zomers (van mei tot oktober) regelmatig wadlooptochten waar je je bij aan kunt sluiten. Voor zeven euro kun je je hier aanmelden voor een tocht van twee uur, het verzamelpunt is Rosengarten. Liever een andere watersport beoefenen? Windsurfen, suppen, kitesurfen of kajakken, het kan allemaal op Norderney. De bekendste surfspot op Norderney is Januskopf, daar is ook een surfschool gevestigd. Je kunt hier surfles nemen of een watersportbenodigdheden huren.

wadlopen norderney eiland

Fietsen en wandelen in de natuur

Over het hele eiland vind je fiets- en wandelpaden, het is dan ook aan te raden om meteen een fiets te huren als je aankomt. Je kunt op deze manier vrijwel het hele eiland verkennen. Fiets bijvoorbeeld naar de vuurtoren, waar je een stop kunt maken en een kijkje in de toren kunt nemen.

fietsen norderney waddeneiland

Relaxen in de grootste Thalasso-spa van Europa

Op een eiland met zo’n geschiedenis in kuren, kun je er natuurlijk niet omheen: even ontspannen in een spa. Wij bezochten het Bade:haus, de grootste Thalasso-spa van Europa. In een Thalasso-spa draait alles om de helende werking van de zee en staat dit thema dus ook centraal bij de baden, behandelingen en sauna’s. In het Bade:haus namen wij de proef op de som met een modderpakking uit de Waddenzee. Tijdens deze behandeling word je ingesmeerd met warme slik (en dit is echt heerlijk, al klinkt het misschien niet zo). Vervolgens lig je 20 minuten ingepakt op een soort warm waterbed, terwijl de mineralen in de packing hun werk doen. Zo’n pakking is niet alleen heel ontspannend, maar ook superfijn voor je huid!

badehaus norderney

Avondwandeling en zonsondergang

Is het een heldere avond en wil je genieten van de ondergaande zon? Dit kan vanaf de boulevard. Je kunt er een fijne wandeling maken, of de sunset bekijken vanaf een terras met een cocktail, bijvoorbeeld bij de Milchbar!

zonsondergang norderney eiland

Culinair genieten bij Esszimmer

Na een dagje uitwaaien aan het strand en relaxen in de spa is het natuurlijk tijd voor een lekker diner. De gouden tip op Norderney vinden wij daarbij het restaurant ‘Esszimmer‘, we hebben hier echt zo lekker gegeten! Het restaurant is zo ingericht dat je het gevoel hebt dat je in een hippe wijnwinkel aan het eten bent, er hangt een relaxte, gezellige sfeer. En verstand van wijn hebben ze hier inderdaad: er wordt voor gezorgd dat de wijn goed ‘paired’ met het eten. De gerechten zijn smaakvol, verrassend en mooi gepresenteerd, kortom: een aanrader! Is Esszimmer vol, of zoek je een andere tip? Bij Marienhöhe kun je genieten van een prachtig uitzicht over de zee tijdens het dineren!

restaurant norderney

Musea op Norderney

Op Norderney vind je een aantal kleine musea, waaronder het Watten Welten museum en het Bademuseum. Het eerste museum vertelt je meer over de natuur van Norderney en de wadden. In het Bademuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van Norderney als kuureiland. Het is een eenvoudig ingericht museum, maar vooral wanneer je van ‘foto’s van vroeger’ houdt, wel een bezoek waard. Vooral de reclame affiches van het eiland en de foto’s van de badgasten door de jaren heen vond ik leuk om te zien. Een leuke stop als het even slecht weer is ook!

museum norderney

Praktische informatie voor je bezoek aan Norderney, Duitsland

De boot naar het Duitse waddeneiland Norderney

Wil je ook wel eens één van de Duitse waddeneilanden bezoeken? Je kunt de boot naar Norderney nemen vanaf Norddeich, er vertrekt elk uur een boot. Je kunt hier zowel met de auto als met de trein heel gemakkelijk komen. De trein stopt letterlijk op de pier, maar ook je auto kun je op een paar minuten lopen kwijt op het grote parkeerterrein (€ 5,- per dag). Er mogen auto’s mee aan boord, maar eigenlijk heb je op het eiland aan een fiets echt genoeg. Tickets voor de boot koop je ter plekke óf online van tevoren (€ 21,- pp).

veerdienst norderney

Contant geld & pinnen

In tegenstelling tot wat wij in Nederland gewend zijn, kun je op de Duitse waddeneilanden in veel restaurants en winkels kleine bedragen niet met je pinpas betalen. Ook bijvoorbeeld de vuurtoren op Norderney kun je alleen maar contant betalen. Zorg ervoor dat je dus voldoende cash bij je hebt, of pin op het eiland zelf.

Duitse eilanden Norderney

2 reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen