Meteen naar de content

Reisadvies Colombia: alles over veiligheid, beste reistijd én handige tips!

janneke dijkhuis

Door Janneke

Colombia

Hoewel het toerisme in Colombia de laatste jaren in rap tempo is toegenomen, zijn nog steeds veel reizigers onzeker over Colombia als reisbestemming. Bijvoorbeeld of Colombia veilig is. In dit artikel geven we antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over deze prachtige bestemming in Zuid-Amerika. Van de beste reistijd voor Colombia tot wat je er zeker niet mag missen, hoe het vervoer is geregeld én hoe het is gesteld met de veiligheid in Colombia. Zo ga jij goed voorbereid op reis!

colombia-palomino

1. Reisadvies Colombia: is het er veilig?

Nog steeds veel reizigers vragen zich af hoe het is gesteld met de veiligheid in Colombia. Het land heeft niet altijd positief in de kijker gestaan. Zeg maar gerust; de media heeft jarenlang geen goed woord over gehad voor Colombia. En dat is niet geheel onterecht, want het land heeft een donker verleden. Hoewel toeristen nooit het target zijn geweest, was het ruim 15 jaar geleden geen aanrader om naar Colombia te reizen.

Veiligheid in het huidige Colombia

Vandaag de dag is dat heel anders. Wanneer je door Medellín loopt zou je niet denken dat de stad nog maar heel recent gemeden werd door de hele wereld. De stad ziet er juist welvarend uit. Met een moderne metro, mooie gebouwen, goede infrastructuur, veel leuke restaurants en bars en goed geklede en trotse bewoners. Zelf heb ik me nooit onveilig gevoeld in Medellín, maar je moet, zoals in elke grote Zuid-Amerikaanse stad, wel goed op je spullen letten. In Bogotá en Calí was ik nog iets voorzichtiger. ’s Avonds is het veiliger de taxi te pakken dan in je eentje over straat te lopen. Overdag heb ik me overigens nooit onveilig gevoeld. Reis je meer door de binnenlanden van Colombia dan zijn de toeristische bestemmingen zoals Salento, Guatapé, San Gil, San Agustín, Palomino, Santa Marta, Minca en het Tayrona National Park ook zonder zorgen te bezoeken. Eigenlijk is heel Colombia volkomen veilig om doorheen te reizen, zolang je de echt off the beaten track bestemmingen, diep in de jungle, waar niet of nauwelijks toeristen komen, maar vermijdt.

medellin-plein-van-vrede

2. Heb je een visum nodig voor Colombia?

Yes, voor Colombia heb je een visum nodig, maar deze hoef je niet van tevoren te regelen. Een toeristenvisum is gratis en bij aankomst te verkrijgen. Met het toeristenvisum mag je drie maanden in Colombia verblijven. Ter plaatse kun je dit met 3 maanden verlengen. Dus totaal kun je als toerist zes maanden in Colombia reizen per kalenderjaar. Belangrijk is wel om aan te kunnen tonen dat je het land uit gaat middels een ticket naar je volgende bestemming. Heb je geen idee wanneer of hoe je het land wilt verlaten? Koop dan een goedkoop bus ticket naar een buurland of regel een zogenaamde onward ticket voor $ 12,-. Hier hebben wij positieve ervaringen mee!

3. Wat is het beste reisadvies voor een route door Colombia?

We schreven al eens een uitgebreide reisroute voor vier weken Colombia waarbij de allermooiste bestemmingen van Colombia voorbij komen. Hoewel de meeste reizigers op de hoofdstad Bogotá vliegen is dat zeker niet de enige mogelijkheid. Gezien er directe vluchten vanuit Amsterdam naar Medellín en Cartagena gaan, zijn dit ook steeds vaker beginpunten van een reis door Colombia. De volgorde van je reisroute is dus heel verschillend voor iedereen. En omdat de grote steden zo goed verbonden zijn met elkaar maakt het eigenlijk ook niet zoveel uit waar je nu begint. Reizen in Colombia doe je eenvoudig en goedkoop per bus of vliegtuig.

Leuke plaatsen om te bezoeken in Colombia zijn: Bogotá, Medellín, San Agustín, Salento, Cartagena, Minca, Tayrona National Park, Palomino en San Gil. En wie van salsa dansen houdt, moet ook zeker Calí in zijn reisroute opnemen.

4. Hoe is het openbaar vervoer geregeld in Colombia?

Colombia is echt prima te bereizen met het openbaar vervoer. Relatief kleine afstanden kun je goed met de bus afleggen. Grotere afstanden ook, maar daarbij raden we aan om ook even de vliegtickets te checken. Je vliegt in de meeste gevallen namelijk al voor een paar tientjes en dit bespaart je een hoop tijd. In Medellín kun je je prima met de metro door de stad verplaatsen en in de overige steden kun je alles veelal lopend of met een taxi af. Ook Uber is in de meeste Colombiaanse steden goed te gebruiken, hoewel dit officieel niet is toegestaan.

Colombia-Medellin-Metro

Reizen per nachtbus in Colombia

Het is in de meeste delen van Colombia veilig om met een nachtbus te reizen. Maar comfortabel is het niet altijd, zeker in het zuiden kun je op talloze scherpe bochten rekenen, waardoor de nachtrust flink verstoord kan worden. Ook staat de airco vaak op standje vrieskist (maar niet altijd, dus wees op zowel kou als hitte voorbereid). Reis je van Cartagena naar Santa Marta (of andersom), dan kun je gebruik maken van de shuttle service. Een mini-van brengt je er in zo’n 4-5 uur heen. Treinen rijden overigens niet in Colombia.

5. Is het noodzakelijk om Spaans te spreken wanneer je naar Colombia gaat?

In Colombia wordt Spaans gesproken. Engels wordt alleen in de grote steden een beetje gesproken, maar lang niet altijd. Spreek je geen Spaans dan is het aan te raden om in ieder geval de basis een beetje te leren, zodat je eten en drinken kunt bestellen en een overnachtingsadres en bus kunt regelen. Maar de interactie met locals geeft ook net die extra dimensie aan je reis. Hoe leuk is het om insights en tips van locals te krijgen! Onze tips over hoe je snel basic Spaans leert kunnen een uitkomst bieden bij de voorbereidingen van je reis door Colombia. Heb je geen zin of tijd om je in de Spaanse taal te verdiepen dan is er altijd wel een medereiziger die een woordje Spaans spreekt. En natuurlijk kom je met handen, voeten en een beetje Engels ook een heel eind. Of begin met onze Flash cards Spaans.

Colombia-Bogota-Obleas

Checklist voor je reis naar Colombia

6. Heb ik vaccinaties nodig voor Colombia?

Inentingen tegen DTP en Hepetitus A worden aangeraden voor Colombia. Voor sommige gebieden in het noorden is Gele Koorts verplicht. De adviezen en vaccinatieverplichtingen zijn aan veranderingen onderhevig, dus je kunt het beste je huisarts of de GGD om een actueel advies vragen. Geen tijd om je te laten inenten? Je kunt ook een afspraak maken met Thuisvaccinatie. Er komt dan iemand bij je langs. Dat scheelt weer tijd!

Colombia-Bogota-horses

7. Wat is de beste reistijd voor Colombia?

Het klimaat in Colombia wordt bepaald door de Caribische zee in het noorden, de Pacific in het westen en de berggebieden in het zuidwesten en zuidoosten. Dat betekent dat het klimaat in Colombia per gebied anders kan zijn en de beste reistijd voor Colombia dus verschilt per regio. Gezien het grootste gebied van het land onder het tropisch klimaat valt zijn de temperaturen het hele jaar door relatief hoog. De Caribische kust in het noorden staat bekend als droog en ontzettend warm, de westkust staat weer meer bekend als regenachtig (in bepaalde periodes). Medellín heeft de bijnaam ‘city of eternal spring’, omdat het er eigenlijk altijd lekker weer is. Ga je echt voor zo min mogelijk regen dan zijn de maanden december t/m half maart en juni t/m augustus je beste reistijd voor Colombia. Hou er dan wel rekening mee dat het in het noorden behoorlijk warm kan zijn, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden.

casa-en-el-agua

8. Wat mag ik echt niet missen tijdens mijn reis door Colombia?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, want het land biedt echt zoveel moois. De mensen zijn positief en behulpzaam en de natuur is overweldigend. Het land heeft eigenlijk alles mee zitten m.u.v. misschien de keuken. Dat wil zeggen, de Colombiaanse keuken is niet meteen aanleiding om je ticket te boeken. Maar aan lekker internationaal eten en overheerlijke visgerechten geen gebrek. Maar goed, wat mag je echt niet missen? Salsa dansen in Calí, Paardrijden in San Agustín, de Cocora hike in Salento, de idyllische stranden van Palamino, een tocht door het duistere verleden van de bijzondere stad Medellín, een streetart tour in Bogotá, het oogverblindende natuurpark Tayrona en de meerdaagse hike naar de verbogen stad Ciudad Perdida. Maar dat is dan echt alleen als we onder druk moeten kiezen. Want eigenlijk zijn we gewoon zo verliefd op Colombia dat kiezen gewoon onmogelijk is.  Lees dus vooral ook eens onze reisroute Colombia door!

Colombia buiten de gebaande paden

Heb je meer tijd, dan is het bijvoorbeeld ook echt aan te raden iets verder buiten de gebaande paden te reizen of meer hotspots in je reisroute op te nemen. Veel van de genoemde hotspots zijn in de laatste jaren erg toeristisch geworden en hebben mogelijk iets van hun charme ingeleverd. Zo hebben we goede verhalen gehoord over El Jardín als vervanger van het inmiddels zeer toeristische Salento. Of wat dacht je van een overnachting in de Tatacao woestijn. Ook leuk: raften in San Gíl of maak een meerdaagse hike in het hooggebergte Sierre Nevada de Santa Marta, waar je pieken tot ruim 5.000 meter hoogte vindt.

Colombia_Ciudad_Perdida_terrace

Onze tips voor accommodaties in Colombia

9. Kun je het water in Colombia uit de kraan drinken?

Deze vraag heb ik ontzettend veel voorbij horen komen tijdens mijn reis door Colombia. Er is schijnbaar veel onduidelijkheid en tegenstrijdige informatie over of je water nu wel of niet uit de kraan kunt drinken. Het antwoord op basis van onze eigen ervaring is dat het in grote steden als Medellín, Bogotá, Calí en Cartagena absoluut geen probleem is om water uit de kraan te drinken. Ga je buiten de steden dan kun je beter water uit flessen drinken.

colombia-salento-kleurrijke-straatjes

10. Is het beter om georganiseerd naar Colombia te reizen of kan ik het zelf?

Omdat reizen met bus en vliegtuig zo ontzettend gemakkelijk, veilig en voordelig is, kun je prima je reis door Colombia zelf organiseren. Zelfs zonder alles van te voren vast te leggen is dit een bestemming waar je prima naartoe kunt reizen. De veiligheid in Colombia is op dit moment stabiel genoeg voor een positief reisadvies om zelfstandig door Colombia te reizen. Het is dan ook een echte backpack bestemming, waar je ook veel solo reizigers aantreft. Ben je meer van het gemak en zekerheid dan kun je uiteraard ook prima je reisvoorbereiding uitbesteden aan één van de vele reisorganisaties.

digital-nomad-colombia

Boekentip voor Colombia

Schrijfster Karin Anema reisde voor haar nieuwste boek De wet van de stilte door Colombia, waar ze op zoek is gegaan naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver vanaf liggen. In haar boek legt ze bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, écht contact en een scherpe pen verwijdert Karin Anema het laklaagje van het populaire Colombia en laat daarmee de mensen zien.

Bestel De wet van de stilte >>

6 reacties

 • Marith 26 juli 2017 - 22:08

  Oh wat lijkt colombia me prachtig! Ik heb net een bucketlist gepubliceerd met plekken die ik heel graag nog wil bezoeken, en deze ga ik zeker toevoegen!!

  • Janneke Auteur 27 juli 2017 - 08:30

   Hai Marith, Colombia is echt een must voor je bucketlist! Leuk dat we je hebben kunnen inspireren :).

 • Herbert Mast 26 juli 2017 - 23:22

  Aan te raden! Parque Tarona is het paradijs. Colombia heeft mij als schilder geinspireerd

 • Celeste Hoogland 8 januari 2019 - 19:35

  Leuk verhaal!
  Wij willen van Palomino naar Cartagena reizen maar ik lees zoveel negatieve recensies over de busmaatschappijen en kan er eigenlijk ook weinig over vinden. Heb je tips?

  Bedankt!

 • Mayella 10 juli 2019 - 22:13

  Wij zijn momenteel onze plannen aan het maken voor een rondreis door colombia in oktober. Nu stuitte we er net op dat oktober gezien wordt als natste maand. Andere sites schrijven weer dat dat de maand mei is. Het is allemaal erg tegenstrijdig. Onze reisroute zal ongeveer zijn: Medellin, Salento, Santa Marta, Palomino en Cartagena.
  Natuurlijk is de kans groter dat het regent, prima! Maar hoe ziet zo’n regenseizoen eruit? Regent het dan dagen achter elkaar? Of zijn het gewoon tropische buien?? Dat kunnen we niet echt terugvinden.

  • Janneke Auteur 11 juli 2019 - 10:39

   Hai Mayella,

   Vragen omtrent het weer zijn altijd lastig gezien er totaal geen garanties voor gegeven kunnen worden. Zelf vind ik dit wel een fijne website mbt het weer: https://seasonsyear.com/Colombia. Het geeft goed inzicht in wat je mag verwachten.

   Colombia kent overigens twee natte perioden en dat is idd ons voorjaar en ons najaar. Het is dus beide waar wat je leest. Medellin is de stad van eternal spring dus over het algemeen is het er aangenaam. Hoe noordelijker je gaat, hoe warmer het wordt. Tropische buien gaan meestal niet de hele dag door, maar vinden vooral aan het einde van de dag/avond plaats.

   Hopelijk heb je hier wat aan!
   Groetjes, Janneke

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen