De Lofoten, Noorwegen: De parel van het noorden


Noorwegen staat bekend als één van de mooiste landen ter wereld. En wanneer je naar de Lofoten, volgens velen het mooiste gebied van dit land, afreist en daar nog eens de mooiste wandeling maakt die er te doen is? Maak dan je borst maar nat, want veel beter dan dit kan je outdoorervaring niet worden. Dit zijn de Lofoten Noorwegen!

Hermanndastinden-uitzichtUitzicht-Lofoten

De rit naar de Lofoten is het meer dan waard

In Noorwegen is werkelijk alles mooi. Dus wanneer je van de locals hoort dat een groep schiereilanden langs de noordwestkust, de Lofoten genaamd, het hoogtepunt vormt van al dit natuurgeweld, dan beginnen de kriebels te komen. Tot je op de wegenkaart kijkt: vier volle dagen reizen! Het is een flinke zit, maar vanaf het moment dat je in Scandinavië aankomt is van autobaanjakkeren geen sprake meer. Elke “snelweg” (je mag maximaal 80km/u) is een scenic route en het is gewoon een feestje om door het verrassend afwisselende Noorse landschap te rijden.

Vier dagen later kom je aan in Moneskes, het grootste dorp op Moskenesøya, het zuidelijkste puntje van de Lofoten. De E10 die je vanaf Narvik volgt is, afhankelijk van waar ter wereld je al gereisd hebt, hoogstwaarschijnlijk de mooiste autoroute die je ooit gereden hebt. En hoewel je avontuur op de Lofoten dan eigenijk nog niet eens begonnen is, weet je het op die eerste avond al zeker: dit was die vier autodagen dubbel en dwars waard.

Lofoten-autoLofoften-meer

Kamperen op de Lofoten: Overnachten boven de Poolcirkel

Ga je kamperen op de Lofoten, dan begeef je je zo’n 400 kilometer boven de Arctic Circle, oftewel de Poolcirkel. Dat is natuurlijk een vinkje op je bucketlist, maar bereid je van te voren wel een beetje voor: in de zomer gaat de zon hier namelijk niet onder! 24 uur per dag is het licht, en als het onbewolkt is dan betekent dat dat de zon je rond een uurtje of 02:30 alweer uit je tent brandt. Een uiterst vreemde gewaarwording, die overigens wel een gevoel van veiligheid met zich meebrengt, maar anderzijds je biologische klok aardig van de wijs kan brengen.

Lofoten-kamperen Kamperen-Noorwegen

 

Checklist voor je vakantie Lofoten

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets Noorwegen
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Lofoten in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

Hiken op de Lofoten: Wandelen op de oudste bergen ter wereld

De Lofoten zijn een wandelwalhalla. Het is een wildernis waar je geen genoeg van kunt krijgen. Talloze bergmeren, afgronden, rivieren, watervallen, spitse toppen, fjorden en bovendien de oudste bergen ter wereld. De Oer-Lofoten, waar een deel van de eilanden nog uit bestaat, zijn 3,5 miljard jaar oud; dat is net zo oud als de aarde zelf! Ter vergelijking: de Alpen zijn “slechts” 50 miljoen jaar oud. Omdat de gesteenten zo oud zijn en talloze keren door de aarde verslonden en weer uitgespuugd zijn, zijn de bergen spitser dan waar dan ook. Het maakt het uitzicht vanaf overal onovertroffen, omdat je zicht niet belemmerd wordt door andere massieven. Daarnaast voelt het ook wel kicken: wandelen over stenen die er 3,5 miljard jaar geleden ook al waren…

Lofoten-Noorwegen Hiken-Lofoten

Hermanndalstinden

Moskenesøya heeft een top, de Hermanndalstinden, en die top is spits. De wandeling erheen is pittig: je start op zeeniveau en moet bijna 1800m in hoogte klimmen, voordat je op de top staat. Er staan onderweg geen bordjes, dus zorg dat je voor de zekerheid een kaart meeneemt. Bovendien is de wandeling niet voor watjes: de laatste 400m gaan omhoog over een steil pad met afgronden die geen ruimte voor vergissingen bieden. Maar ben je eenmaal boven, dan is het uitzicht onovertroffen.

Wij kozen ervoor om met bepakking te lopen, dus met onze tent, slaap- en kookspullen. Deze hebben we op de heenweg 500m onder de top opgezet en zijn het laatste stuk zonder rugzak naar boven gelopen. Ten eerste is het lekker dat je na het beklimmen van de top niet diezelfde weg weer helemaal terugmoet, en ten tweede is er werkelijk geen mooiere plek om met je tentje in de wildernis te staan. Benen strekken, kopje thee erbij en een uitzicht waar je niet aan kunt wennen.

Hermanndalstinden-top Lofoften-uitzicht Wandelen-Lofoten

 

Niet kamperen? Misschien zijn deze accommodaties wat voor jou!

Lodge
Hattvika lodge
BALLSTAD | Prachtige lodge aan het water. Diverse ruime kamers voorzien van badkamer, keuken en leefruimte.
Bed & Breakfast
Lysvoldbrygga
HENNINGSVAER | Schitterende bed & breakfast van alle gemakken voorzien. Mooie ligging in de natuur en nette kamers.
Lodge
Lofoten Links lodges
GIMSØY | Schitterende lodge, gelegen aan de kust. De lodge beschikt over grote raampartijen die je de mooiste uitzichten bieden.

De Lofoten Noorwegen: De parel van het noorden

Wandelen op de Lofoten Noorwegen is waanzinnig, maar het is zeker niet de enige manier om van dit gebied te genieten. Zoals gezegd is de E10 een waanzinnige route om met de auto af te leggen, die alleen maar mooier wordt wanneer je hier en daar eens een klein weggetje langs de kust pakt. Je kunt zwemmen in de Fjorden, picknicken aan de oceaan, leuke dorpjes bezoeken, natuurlijk vissen in elk meertje dat je tegenkomt, korte wandelingen maken naar uitkijkpunten, of gewoon vanuit de auto genieten van het waanzinnige landschap. Het is niet voor niets dat de locals dit als het mooiste stukje Noorwegen bestempelen. De Lofoten zullen de adem van elke natuurliefhebber wegnemen. Met rechte de parel van Noorwegen te noemen dus.

Lofoten-Noorwegen-auto

Meer reisinspiratie voor een vakantie Noorwegen

Ga jij op vakantie naar Noorwegen? Lees ook onze tips voor Bergen, Noorwegen, de leukste bezienswaardigheden Oslo of doe inspiratie op voor de trots van Noorwegen: Lardalstigen.

7 Comments

Add yours
 1. Wanda

  Wandelen in Noorwegen stond al hoog op mijn wensenlijstje, maar na het lezen van deze blog staat hij bovenaan! Wat gaaf zeg. Hebben jullie daar een bepaalde wandelroute gevolgd, of ben je gewoon met kaart en kompas op pad gegaan?

  • Marc

   De mooiste wandeltocht van de Lofoten is die naar de top van de Hermanndalstinden – de top die je onder andere op het filmpje hierboven ziet. Dat is wel een bestaand pad, maar er staan geen wegwijzers, en is niet voor mensen met hoogtevrees. Een kaart is sowieso altijd aan te raden, maar zelf doe ik dat alleen al voor de herinnering ;-)

  • Marc

   De Lofoten zijn de omweg zeker waard, zoals je hierboven kunt zien en lezen! :-D Ik denk inderdaad dat je de volgende vakantie maar weer naar Scandinavië moet trekken!

  • Marc

   Hi Loes, wij zijn door het binnenland van Zweden naar boven gereden. Waanzinnig mooie route, vanaf het moment dat je Zweden in komt dan. Omdat je niet hard mag (en wilt) rijden in Zweden, doe je er wel vier volle reisdagen over om de Lofoten te komen, maar het is het dubbel en dwars waard!

 2. Aron

  Beste Marc,

  Ik ga over twee weken ook via het binnenland van Zweden naar de Lofoten. Ik word helemaal blij als ik jouw ervaringen lees. Ik krijg er alleen maar meer zin in. Nog even een praktische vraag: is het vanaf Narvik makkelijk per auto te bereizen naar het zuidelijkste puntje, bijvoorbeeld Moskenesøya? En aangezien ik van plan ben om veel te hiken en te wildkamperen: welke ultieme plekken wijs jij daarvoor aan?

  Groetjes, Aron

+ Leave a Comment