Meteen naar de content

Kanoën in Noorwegen: een te gekke meerdaagse ervaring in de wildernis van Østerdalen

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Bootreis

Noorwegen

Scandinavië

Kanoën, hiken en kamperen in de ongerepte natuur. De wildernis van Noorwegen leent zich hier perfect voor en is een van de weinige plekken in Europa waar dit nog kan. Ook Zweden is fantastisch voor zo’n vakantie, maar voor wie het nog net een beetje rauwer zoekt, is kanoën in Noorwegen een fantastische ervaring. Eindeloos peddelen over de meren terwijl je uitkijkt over de oude bossen en bergtoppen met sneeuw. In de verte spot je een bever of een groepje rendieren en mensen kom je er amper tegen. Wil jij dat ook meemaken? Dat kan onder andere met de Nederlandse organisatie K-jak. Zij delen hun tips voor de regio Østerdalen en vertellen je alles wat je wilt weten over een kanotocht in Noorwegen.

kanotocht Noorwegen, Østerdalen

Ontdek de rauwe en onaangetaste natuur van Østerdalen

Kanoën in Noorwegen kan op veel verschillende plekken, maar in het afgelegen Østerdalen op zo’n 300 kilometer ten noorden van Oslo, is het echt heel tof. Het landschap van dit gebied kenmerkt zich door glooiende bergen met besneeuwde toppen, moerassen, eeuwenoude bossen en grote rotsen die na de ijstijd zijn achtergebleven. Het is een van de meest rauwe en onaangetaste natuurgebieden van Europa. Het natuurgebied bestaat ook uit een groot aantal meren en rivieren en daardoor is het dé perfecte plek voor een meerdaagse kanotrektocht door Noorwegen. Die kanotocht wissel je met gemak af met een of meer toffe hikes in de omliggende berggebieden.

Østerdalen kanotocht Noorwegen

Vaar over de meren Isteren, Sølensjøen en Galtsjøen

De meren waar je deze tocht over vaart zijn Isteren, Sølensjøen en Galtsjøen. Isteren en Sølensjøen zijn grote uitgestrekte meren waar je eindeloos over kunt peddelen. De meren hebben een langwerpige vorm en liggen in banen naast elkaar, onderbroken door bossen, bergen, moeras en rivieren. Hier heb je de kans om je kano aan te leggen en een prachtige hike te maken. Galtsjøen is een stuk kleiner en om er te komen vaar je over smalle en bredere stukken rivier. Maar maak je geen zorgen, je peddelt niet over stroomversnellingen. Wel is je kanovakantie in Noorwegen op deze manier heel gevarieerd.

kanoën in Noorwegen, Isteren, Sølensjøen en Galtsjøen hiken tijdens kanotocht Noorwegen

De droom van elke outdoor-liefhebber: op kanotocht in Noorwegen

Het leuke is dat je tijdens deze kanotocht door Noorwegen helemaal vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Er is geen vaste route, die stippel je helemaal zelf uit. Dat doe je samen met de ervaren crew van K-jak op basis van je eigen wensen en de weersomstandigheden van die week. Het enige dat wel vaststaat is je begin- en eindpunt. Vanaf daar bepaal je met behulp van verschillende kaarten je eigen route. De kaarten gebruik je de rest van de kanotocht om te navigeren, dat zorgt voor net dat beetje extra gevoel van avontuur. 

Je kunt zelf bepalen hoe zwaar je de kanotocht door Noorwegen wilt maken, waardoor de tocht geschikt is voor iedereen met een gezonde basisconditie die houdt van een uitdaging. Wil je een paar dagen op een plek blijven om te genieten van de omgeving, te vissen – de meren en rivieren zitten hier vol met vissoorten zoals forel, baars, snoek en zalmforel – en even helemaal niks te doen? Of heb je veel outdoor-ervaring en wil je alle meren rondpeddelen en af en toe een toffe hike maken? Je kunt zelf bepalen hoe jouw week eruit ziet. Uiteraard kan de organisatie je wel van tips en advies voorzien en je helpen bij het uitstippelen van je route.

Kanoën in Noorwegen, mooiste periode

Wildkamperen op de mooiste plekken

Een ding dat wel voor iedereen zeker is: hoe je je tocht ook plant, je kampeert op de meest magische plekken middenin de natuur. En het leuke is, dit natuurgebied is onder andere het leefgebied van duizenden rendieren. Als je je tent ‘s ochtends openritst, kan het dus zomaar zo zijn dat er net een hele kudde voorbij komt.

Wildkamperen in Noorwegen

De plekken zijn ook uniek, omdat je vrijwel overal mag wildkamperen. In Noorwegen geldt het Allemansrecht en dat betekent dat je overal van de vrije natuur mag genieten. Dit maakt je kanotocht door Noorwegen misschien nog net een beetje meer bijzonder en het is iets waar je nog lang terug aan zult denken. Alleen al de prachtige sterrenhemel vergeet je niet snel. In juni en juli duren de zonsopkomst en zonsondergang trouwens eindeloos. Perfect voor fotografen die geen genoeg kunnen krijgen van het golden hour.

Golden hour, kanotocht Noorwegen

De mooiste periode om te kanoën in Noorwegen

De weersomstandigheden in Østerdalen zijn slecht te voorspellen. Temperaturen van 25 graden zijn zeker geen uitzondering in de zomer, maar het kan ook regenen en hard waaien. Gelukkig hoef je je daar niet door te laten tegenhouden, want zoals de Scandinaviërs zeggen: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.

Om je toch een beetje een beeld te geven van wat de beste reistijd is voor je kanovakantie in Noorwegen, zetten we de gegevens even op een rijtje. Houd er wel rekening mee dat het altijd anders kan zijn. Zo is het bijvoorbeeld prima mogelijk dat het in augustus warmer is dan in juli of andersom, terwijl de lange-termijn statistiek iets anders aangeeft. Iedere periode heeft wel zo zijn eigen voor- en nadelen, daarin kun je eigenlijk geen goede of foute keuze maken.

 • Eind juni – begin juli: in deze periode is het vaak al erg mooi weer en het is erg rustig in Østerdalen. De sneeuw ligt nog op de toppen van de bergen, terwijl de zon in deze periode bijna niet onder gaat.
 • Half juli – half augustus: statistisch gezien kent deze periode de meeste zonuren, daardoor is het ook het hoogseizoen in Østerdalen. Laat je daar niet door tegenhouden, want in dit gebied is het dan nog steeds erg rustig. Het wordt in deze periode wel weer een beetje donker en je kunt dus sterren spotten.
 • Half aug – eind aug: in deze periode is er iets meer kans op regen en ook wordt het ‘s nachts weer donker. Voor wie houdt van eindeloze sterrenhemels is dat dus perfect. Het is in deze periode erg rustig op de meren van Østerdalen en je hebt een iets grotere kans op het spotten van rendieren.

Rendieren in Noorwegen

Goed voorbereid op avontuur: wat neem je mee?

Het kanoën en wildkamperen in Noorwegen heeft wel enige voorbereiding nodig. Onder andere goede kleding en goede kampeerspullen maken je reis tot een succes. Wanneer je de reis bij K-jak boekt krijg je ruim voor vertrek een goede paklijst met informatie over je kampeeruitrusting. Mocht je niet alles willen aanschaffen dan kun je ook een kampeerpakket huren die bestaat uit een ruime lichtgewicht 2-persoons tent, goede warme slaapmatjes, een waterdichte tas en een tarp, om onder te schuilen wanneer het regent. Goede kleding kun je zelf natuurlijk meenemen. Met kanoën kun je prima dezelfde laagjes gebruiken als bijvoorbeeld tijdens een hike. Goede waterdichte kleding is ook essentieel. Ook handig om mee te nemen op kanovakantie in Noorwegen is bijvoorbeeld muggenspray. Vergeet ook je zonnebrand niet, op het water verbrand je namelijk ontzettend snel.

Paklijst kanoën in Noorwegen

Eten tijdens een meerdaagse kanotocht door Noorwegen

Omdat je echt de hele week op pad gaat, is het ook belangrijk dat je voldoende eten meeneemt. Je moet je daarbij wel realiseren dat het actief zijn op het water en in de bergen nogal wat extra energie kost. Gelukkig kun je die wel in je kano vervoeren en hoef je niet, net als bij een meerdaagse hike, alles mee te sjouwen op je rug. Je kunt een voedselpakket aanschaffen met genoeg eten om je de hele tocht van energie te voorzien. Wil je vooraf al de uitdaging aangaan? Je kunt ook zelf gaan puzzelen met de meal planning van K-jak. Met hun grid maak je erg gemakkelijk je eigen eetschema voor een week. In dit grid staan ook veel voorbeelden en tips voor maaltijden voor je kanotocht. Heb je zoiets nog nooit gedaan? Dat is geen probleem. Voor de meeste mensen is het de eerste keer dat ze dit doen. De tips en voorbeelden helpen je goed bij het maken van de ultieme ‘into the wild’ ervaring. Wie wil vissen, kan z’n maaltijden natuurlijk ook nog aanvullen met vers gevangen vis. 

versgevangen vis tijdens het kanoën in noorwegen

Meer outdoor activiteiten in Østerdalen

Naast kanoën kun je in Østerdalen nog veel meer toffe outdoor-activiteiten doen.

Hiken

Je kunt je kanotocht goed combineren met een paar mooie hikes in Noorwegen. In Østerdalen lopen verschillende wandelroutes. Een van de mooiste in dit gebied is de hike naar Solen. Om de top te bereiken, ben je ongeveer 5 tot 6 uur aan het hiken. Daar geniet je van een bizar mooi uitzicht op de bergen, meren, rivieren en de wolken.

hiken in Noorwegen

Vissen

In dit natuurgebied zitten de meren en rivieren vol met vissoorten als forel, baars, snoek en beekridder. Daardoor is Østerdalen perfect om te vissen. Zowel voor mensen met veel viservaring als mensen die voor het eerst hun hengel uitwerpen. Vissen is alleen toegestaan met een visvergunning, maar die is eenvoudig te regelen op het basecamp van K-jak. 

Vissen tijdens kanotocht Noorwegen

Hoe kom je op het K-jak basecamp?

Wanneer je deze kanotocht in Noorwegen wilt maken, wordt veel geregel je uit handen genomen. Je boekt namelijk een complete reis, inclusief vlucht van Amsterdam naar Oslo en de transfer naar het beginpunt van je kanotocht. De vlucht duurt zo’n 2 uur en de busreis ongeveer 5 uur. Heerlijk om alvast het landschap in je op te nemen en de bewoonde wereld steeds verder achter je te laten. De 5 uur durende busreis is wel inclusief pauze en een uitgebreide stop bij een supermarkt om nog wat laatste dingen te kunnen kopen voor je avontuur.

Voordat je aan de tocht begint slaap je een nachtje op het basecamp van K-jak, waar je alle uitleg en materialen krijgt en kunt beginnen met het uitstippelen van je route. Na je kanotocht kom je hier ook weer terug en slaap je hier nog een nacht. Het is een heerlijke plek om je reis af te sluiten, vooral omdat je ook gebruik mag maken van de sauna.

Checklist voor je kanovakantie Noorwegen

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Hulp bij de organisatie van je kano trip door Noorwegen? Boek hier een kanotocht door Noorwegen
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Meer tips voor een reis door Scandinavië

Ook de andere landen in Scandinavië hebben veel te bieden op outdoor-gebied! Want naast dat je kunt kanoën in Noorwegen, kun je ook op kanovakantie in Zweden. Ook schreven we eerder al over een zomer in Fins Lapland en een winter in Zweeds Lapland. Wil je nog wat meer zien van Noorwegen? Ook de Lofoten zijn prachtig, of bezoek de stad Bergen in Noorwegen.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen