Meteen naar de content

De Lofoten, Noorwegen: wandelen tijdens een roadtrip boven de poolcirkel

Marc Lommert

Door Marc

Eilanden

Noorwegen

Scandinavië

Wandelvakantie

De Lofoten, Noorwegen, zijn volgens velen het mooiste gebied van het land. En dat zegt wat, want Noorwegen staat bekend als één van de mooiste landen ter wereld. En wanneer je dan ook nog de mooiste wandeling van de Lofoten maakt, dan is je vakantie toch wel compleet. Beter kan je outdoor-ervaring niet worden. Dit zijn de Lofoten eilanden!

Hermanndastinden-uitzichtUitzicht-Lofoten

De Lofoten in Noorwegen: over de eilandengroep

De Lofoten eilanden liggen helemaal in het noorden van Noorwegen, voor de kust van de provincie Nordland. De eilandengroep van de Lofoten bestaat uit 80 eilanden. In 2018 werden de Lofoten een National Park, in het Noors: Lofotodden nasjonalpark. De bekendste eilanden van de Lofoten zijn:

 • Røst
 • Værøy
 • Gimsøya
 • Moskenesøya
 • Vestvågøy
 • Austvågøy
 • Flakstadøya

Hoe kom je op de Lofoten?

Vanuit Nederland kun je met de auto naar de Lofoten rijden, maar reken dan wel op een lange rit. In totaal meer dan 30 uur! Je rijdt namelijk heel Noorwegen of Zweden door. Maar als je de tijd hebt is deze route natuurlijk prachtige. Wil je sneller naar de Lofoten, dan neem je het vliegtuig en vlieg je via Oslo naar Evenes of Svolvær. Je kunt vanaf hier natuurlijk verder per huurauto.

Geniet van het prachtige landschap tijdens de autorit naar de Lofoten eilanden

In Noorwegen is werkelijk alles mooi. Dus wanneer je van de locals hoort dat een groep schiereilanden langs de noordwestkust, de Lofoten genaamd, het hoogtepunt vormt van al dit natuurgeweld, dan beginnen de kriebels te komen. Tot je op de wegenkaart kijkt: vier volle dagen reizen! Het is een flinke zit, maar vanaf het moment dat je in Scandinavië aankomt is van autobaanjakkeren geen sprake meer. Elke “snelweg” (je mag maximaal 80km/u) is een scenic route en het is gewoon een feestje om door het verrassend afwisselende Noorse landschap te rijden.

Vier dagen later kom je aan in Moskenes, het grootste dorp op Moskenesøya, het zuidelijkste puntje van de Lofoten. De E10 die je vanaf Narvik volgt is, afhankelijk van waar ter wereld je al gereisd hebt, hoogstwaarschijnlijk de mooiste autoroute die je ooit gereden hebt. En hoewel je avontuur op de Lofoten dan eigenijk nog niet eens begonnen is, weet je het op die eerste avond al zeker: dit was die vier autodagen dubbel en dwars waard.

Lofoten-autoLofoften-meer

Kamperen op de Lofoten eilanden: overnachten boven de Poolcirkel

Ga je kamperen op de Lofoten, dan begeef je je zo’n 400 kilometer boven de Arctic Circle, oftewel de Poolcirkel. Dat is natuurlijk een vinkje op je bucketlist, maar bereid je van te voren wel een beetje voor: in de zomer gaat de zon hier namelijk niet onder! 24 uur per dag is het licht, en als het onbewolkt is dan betekent dat dat de zon je rond een uurtje of 02:30 alweer uit je tent brandt. Een uiterst vreemde gewaarwording, die overigens wel een gevoel van veiligheid met zich meebrengt, maar anderzijds je biologische klok aardig van de wijs kan brengen.

Lofoten-kamperen Kamperen-Noorwegen

Checklist voor je vakantie Lofoten

Wandelen op de Lofoten: hiken op de oudste bergen ter wereld

De Lofoten zijn een wandelwalhalla. Het is een wildernis waar je geen genoeg van kunt krijgen. Talloze bergmeren, afgronden, rivieren, watervallen, spitse toppen, fjorden en bovendien de oudste bergen ter wereld. De Oer-Lofoten, waar een deel van de eilanden nog uit bestaat, zijn 3,5 miljard jaar oud; dat is net zo oud als de aarde zelf! Ter vergelijking: de Alpen zijn “slechts” 50 miljoen jaar oud. Omdat de gesteenten zo oud zijn en talloze keren door de aarde verslonden en weer uitgespuugd zijn, zijn de bergen spitser dan waar dan ook. Het maakt het uitzicht vanaf overal onovertroffen, omdat je zicht niet belemmerd wordt door andere massieven. Daarnaast voelt het ook wel kicken: wandelen over stenen die er 3,5 miljard jaar geleden ook al waren…

Lofoten-Noorwegen Hiken-Lofoten

Wandelen naar de top van het eiland Moskenesøya: de Hermanndalstinden

Moskenesøya heeft een top, de Hermanndalstinden, en die top is spits. De wandeling erheen is pittig: je start op zeeniveau en moet bijna 1800m in hoogte klimmen, voordat je op de top staat. Er staan onderweg geen bordjes, dus zorg dat je voor de zekerheid een kaart meeneemt. Bovendien is de wandeling niet voor watjes: de laatste 400m gaan omhoog over een steil pad met afgronden die geen ruimte voor vergissingen bieden. Maar ben je eenmaal boven, dan is het uitzicht onovertroffen.

Wij kozen ervoor om met bepakking te lopen, dus met onze tent, slaap- en kookspullen. Deze hebben we op de heenweg 500m onder de top opgezet en zijn het laatste stuk zonder rugzak naar boven gelopen. Ten eerste is het lekker dat je na het beklimmen van de top niet diezelfde weg weer helemaal terugmoet, en ten tweede is er werkelijk geen mooiere plek om met je tentje in de wildernis te staan. Benen strekken, kopje thee erbij en een uitzicht waar je niet aan kunt wennen.

Hermanndalstinden-top Lofoften-uitzicht Wandelen-Lofoten

 

Niet kamperen? Misschien zijn deze accommodaties in wat voor jou!

De Lofoten Noorwegen: De parel van het noorden

Wandelen op de Lofoten Noorwegen is waanzinnig, maar het is zeker niet de enige manier om van dit gebied te genieten. Zoals gezegd is de E10 een waanzinnige route om met de auto af te leggen, die alleen maar mooier wordt wanneer je hier en daar eens een klein weggetje langs de kust pakt. Je kunt zwemmen in de Fjorden, picknicken aan de oceaan, leuke dorpjes bezoeken, natuurlijk vissen in elk meertje dat je tegenkomt, korte wandelingen maken naar uitkijkpunten, of gewoon vanuit de auto genieten van het waanzinnige landschap. Het is niet voor niets dat de locals dit als het mooiste stukje Noorwegen bestempelen. De Lofoten zullen de adem van elke natuurliefhebber wegnemen. Met rechte de parel van Noorwegen te noemen dus.

Lofoten-Noorwegen-auto

Meer reisinspiratie voor een vakantie Noorwegen

Ga jij op vakantie naar Noorwegen? Lees ook onze tips voor Bergen, Noorwegen, de leukste bezienswaardigheden Oslo of doe inspiratie op voor de trots van Noorwegen: Lardalstigen.

7 reacties

 • Wanda 25 augustus 2016 - 11:49

  Wandelen in Noorwegen stond al hoog op mijn wensenlijstje, maar na het lezen van deze blog staat hij bovenaan! Wat gaaf zeg. Hebben jullie daar een bepaalde wandelroute gevolgd, of ben je gewoon met kaart en kompas op pad gegaan?

  • Marc Auteur 25 augustus 2016 - 11:59

   De mooiste wandeltocht van de Lofoten is die naar de top van de Hermanndalstinden – de top die je onder andere op het filmpje hierboven ziet. Dat is wel een bestaand pad, maar er staan geen wegwijzers, en is niet voor mensen met hoogtevrees. Een kaart is sowieso altijd aan te raden, maar zelf doe ik dat alleen al voor de herinnering ;-)

 • Mariama 29 augustus 2016 - 20:13

  Geweldig! Ik zit momenteel ook in Noorwegen. Jammer genoeg geen Lofoten maar ook genoten van het geweldige landschap tijdens onze roadtrip, hikes en het (wild)kamperen ❤️
  Zie mijn reis op http://www.polarsteps.com/MariamaSB
  Volgende keer toch nog maar wat noordelijker!

  • Marc 30 augustus 2016 - 07:59

   De Lofoten zijn de omweg zeker waard, zoals je hierboven kunt zien en lezen! :-D Ik denk inderdaad dat je de volgende vakantie maar weer naar Scandinavië moet trekken!

 • Loes 6 januari 2018 - 15:15

  Hi Marc, De foto’s zijn echt prachtig. Welke route hebben jullie aangehouden opweg naar de Lofoten? Grt Loes

  • Marc 7 januari 2018 - 10:10

   Hi Loes, wij zijn door het binnenland van Zweden naar boven gereden. Waanzinnig mooie route, vanaf het moment dat je Zweden in komt dan. Omdat je niet hard mag (en wilt) rijden in Zweden, doe je er wel vier volle reisdagen over om de Lofoten te komen, maar het is het dubbel en dwars waard!

 • Aron 24 juni 2018 - 23:36

  Beste Marc,

  Ik ga over twee weken ook via het binnenland van Zweden naar de Lofoten. Ik word helemaal blij als ik jouw ervaringen lees. Ik krijg er alleen maar meer zin in. Nog even een praktische vraag: is het vanaf Narvik makkelijk per auto te bereizen naar het zuidelijkste puntje, bijvoorbeeld Moskenesøya? En aangezien ik van plan ben om veel te hiken en te wildkamperen: welke ultieme plekken wijs jij daarvoor aan?

  Groetjes, Aron

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen