

Ukulhas
Vakantie Malediven
De Malediven staan bekend om hun paradijselijke stranden en helderblauwe water. Een vakantie naar de Malediven betekent snorkelen tussen kleurrijke koraalriffen en genieten zon, zee en strand op leuke lokale eilanden. Wil jij ook reizen naar de Malediven? Lees onze blogs met persoonlijke tips en ontdek en laat je inspireren voor je vakantie!
- Hoofdstad
- Malé
- Aantal eilanden
- 1190
- Stopcontact
- Type G en D
- Beste reistijd
- Dec t/m april
- Must-do
- Snorkelen met mantaroggen
- Proeven
- Bondi
Lees ook onze reistips voor:
Highlights van de Malediven
-
Snorkelen of duiken
-
Poederwitte stranden
-
Lokale eilanden zoals Thulusdhoo
-
Surfen
Alle blogs over de Malediven
Boek je reis naar de Malediven
Wil je hulp bij het organiseren van je reis naar de Malediven? Deze reisorganisaties raden wij aan!
Riksja Travel
Verantwoord reizen, unieke ervaringen en verblijf in kleinschalige hotels, dat is Riksja Travel. Stel je ideale reis samen met behulp van bouwstenen of boek een complete individuele rondreis. De routes zijn met zorg uitgestippeld in samenwerking met lokale partners. Zo ontdek je zorgeloos de mooiste en onontdekte plekken van het land.
TUI
Wil je voordelig op vakantie dan zit je bij TUI altijd goed. Als grote aanbieder van vakanties en rondreizen wereldwijd is er altijd wel een mooie pakketreis te vinden die bij jou past: van zonvakantie of stedentrip in Europa tot verre reis. En wist je dat je bij TUI ook voordelig rechtstreekse vluchten naar populaire bestemmingen kunt boeken?
Koning Aap Reizen
Reizen is de wereld, de anderen én jezelf ontmoeten. Koning Aap Reizen is al jaren een organisatie waar enthousiaste, bereisde landendeskundigen met veel plezier reizen organiseren voor de fijnproevers onder de reizigers. Koning Aap biedt zowel groepsrondreizen als individuele rondreizen aan naar meer dan tachtig landen wereldwijd.
Veelgestelde vragen over de Malediven
De meest gebruikelijke manier om door de Malediven te reizen is per speedboot. Je landt op het vliegveld van Malé en vanuit daar kun je met de speedboot naar verschillende eilanden. Je kunt je accommodatie vragen om de juiste speedboot te reserveren; vaak regelen zij dan ook dat iemand je opwacht en naar de juiste boot begeleidt.
De speedboten zijn overdekt, hebben vaste stoelen en zitten comfortabel. Zeeziek word je er meestal niet van. Ook locals maken veel gebruik van de speedboot, al zijn de veerboten de goedkoopste optie. Die varen echter maar beperkt en doen er vaak een stuk langer over.
Tussen buureilanden varen ook speedboten en veerboten. Wil je naar een eiland in een andere atol, dan moet je vaak eerst weer de speedboot terug naar Malé nemen en dan de speedboot naar het betreffende eiland.
De Malediven kun je het hele jaar door bezoeken, maar de droogste en meest zonnige periode is van december tot april. Dit is ook het hoogseizoen, dus prijzen liggen dan vaak wat hoger. Van mei tot oktober is het regenseizoen, met meer kans op regen en wind, maar ook lagere prijzen en minder toeristen.
De beste reistijd voor de Malediven hangt dus een beetje af van wat je zoekt:
- Droge seizoen (december – april): Dit is de zonnigste periode met weinig regen. De zee is dan kalm dus het is een goede tijd om te snorkelen, duiken en relaxen op het strand. Wel is het hoogseizoen, dus prijzen liggen vaak hoger, vooral rond kerst en oud & nieuw.
- Overgangsmaanden (april & november): Warm weer met af en toe een bui. Het is minder druk en je vindt betere deals, terwijl de duik- en snorkelomstandigheden meestal nog goed zijn.
- Regenseizoen (mei – oktober): Meer kans op regen en wind, maar buien duren meestal niet lang. Dit is de goedkoopste periode en wel ideaal voor surfers. De zee kan wat ruwer zijn, wat speedboottransfers minder voorspelbaar maakt.
Nee, als je korter dan 30 dagen blijft, krijg je bij aankomst een gratis visum on arrival. Je moet wel een paspoort hebben dat nog minimaal zes maanden geldig en nog minstens één lege pagina heeft. Ook moet je een boekingsbevestiging van je accommodatie kunnen tonen en je retourticket.
Daarnaast moet je een Traveller Declaration Form invullen, dit kan vanaf 96 uur voor vertrek.
De officiële munt is de Maldivische rufiyaa (MVR), maar de meeste prijzen staan ook aangegeven in dollars. Je kunt dan in dollars of rufiyaa betalen. Let er wel op dat bij het omrekenen een goede koers gebruikt wordt, anders kun je soms beter pinnen. Creditcards en je Nederlandse pinpas worden bijna overal geaccepteerd. Het is wel handig om ook altijd wat rufiyaas bij je te hebben, om ook in kleine winkeltjes te kunnen betalen.
Ja, je kunt pinnen op de Malediven, maar het is niet overal even handig. Op het vliegveld in Malé en op de grotere lokale eilanden zijn geldautomaten (ATM’s) waar je Maldivische rufiyaa (MVR) kunt opnemen. Op kleinere eilanden en resorteilanden zijn meestal geen geldautomaten, dus het is slim om contant geld mee te nemen als je daar verblijft.
Houd er rekening mee dat veel accommodaties, duikcentra en restaurants op toeristische eilanden ook Amerikaanse dollars (USD) accepteren. Ook kun je meestal wel met je creditcards of Nederlandse bankpas betalen. Voor kleine uitgaven op lokale eilanden, zoals in winkeltjes, is contant geld vaak wel handig.
Je kunt ook euro’s meenemen vanuit Nederland en deze ter plekke omwisselen naar MVR. Wanneer je dollars hebt, kun je deze beter niet omwisselen, omdat je daar bijna overal mee kunt betalen.
De Malediven is een islamitisch land en dit betekent dat alcohol buiten resorts op privé-eilanden verboden is. Op de lokale eilanden kun je dit dan ook niet vinden (wel 0.0 bier en andere alcoholvrije drankjes). Je mag dus ook geen alcoholische drankjes meenemen in je bagage. Als je dit toch doet, wordt het in beslag genomen door de douane.
Met zo’n 200 bewoonde eilanden om uit te kiezen, kun je je vakantie op de Malediven zo kort of lang maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om één eiland te bezoeken, maar ook eilandhoppen is een leuke optie.
De Malediven bestaan uit verschillende eilandengroepen. Kies je eilanden binnen dezelfde eilandengroep, dan kun je vaak met een speedboot van het ene naar het andere eiland. Wil je naar een eiland in een andere eilandengroep, dan moet je eerst naar het hoofdeiland Malé en vanuit daar verder reizen.
Ik zou minimaal 3 à 4 nachten op de Malediven blijven, zodat je genoeg tijd hebt om leuke tours te doen, die vaak een halve of hele dag duren. Daarnaast kun je nog een dagje naar een resorteiland of een ander eiland verkennen. Je kunt je hier dus makkelijk een week vermaken.
Het is warm op de Malediven, dus luchtige kleding met teenslippers of sandalen is het prettigst. Een pet of hoed tegen de zon is ook handig, en een zonnebril is echt onmisbaar – het licht is hier zo fel dat je die zeker wilt dragen.
De Malediven is een islamitisch land, dus buiten de speciale bikini beaches (vaak het grootste strand van het eiland) mag je niet in zwemkleding rondlopen. Je hoeft echter niet volledig bedekt te zijn; een t-shirt, hemdje, jurk of korte broek is prima, zo verzekerden locals mij.
Rondreis Sri Lanka & de Malediven
Riksja Travel
Tijdens deze 3-weekse rondreis combineer je Sri Lanka met de Malediven. Je start in Negombo en bezoekt de oude koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa. In Kandy proef je de cultuur en leer je curry’s maken. Via de theeheuvels van Nuwara Eliya en Haputale reis je naar Yala National Park om wildlife te spotten. Eindig op de Malediven, waar je relaxed op hagelwitte stranden en snorkelt in helderblauw water.
Vanaf €2.815,-
Aanrader
Ga goed voorbereid op reis
Dit zijn een aantal van onze favoriete reisspullen en gadgets waar we zelf graag mee reizen. Ook handig voor je vakantie naar de Malediven!