Meteen naar de content

Stedentrip Bergen, Noorwegen: 5 must-do’s in Bergen

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Noorwegen

Scandinavië

Stedentrip

Bezoek Bergen, Noorwegen als stedentrip of tijdens je vakantie Noorwegen! Als je aan Noorwegen denkt, komen misschien Oslo en de Noorse fjörden als eerste in je op. Maar wist je dat de bekende foto van de gekleurde huisjes aan het water in de op één na grootste stad van Noorwegen, Bergen, is gemaakt? Het in het uiterste westen van Noorwegen gelegen Bergen is pittoresk en heeft veel bezienswaardigheden. Ik maakte een roadtrip van Oslo naar Bergen en deel in dit artikel mijn tips voor Bergen, Noorwegen!

citytrip bergennoorwegen

1. De smalle straatjes van Bryggen

Het is ongetwijfeld het meest gefotografeerde stukje Bergen en dat is niet voor niets, de gekleurde (handels)huizen aan de kade van de wijk Bryggen zijn mooi om te zien. Het is ook het meest toeristische stukje van de stad, in de smalle straatjes van de wijk proberen veel toeristen een mooi plaatje te schieten en souvenirs te vinden in één van de vele winkeltjes. Maar, als je je daardoor niet laat hinderen is het echt de moeite waard om even een rondje te lopen door dit stukje UNESCO werelderfgoed. Ikzelf vond het er wel druk, maar nog steeds heel leuk. Ook het gebied rondom de Korskirken, zo’n twee minuten lopen van Bryggen, is de moeite waard om even doorheen te wandelen. Minder toeristisch en ook heel fotogeniek!

bryggen noorwegen bergen

2. Het centrum van Bergen, Noorwegen

Het centrum van Bergen, Noorwegen is overzichtelijk en goed te bewandelen. Als je omhoog loopt naar de kerk, heb je een mooi uitzicht over het centrum, met op de achtergrond natuurlijk… bergen. Een goede kop koffie drink je in het ontzettend leuke reiswinkeltje annex koffietentje Chillout TravelCentre, waar je leuke reisartikelen en -boeken vindt.

bergen stad noorwegen Chillout TravelCentre Bergen Noorwegen

Leuke tours in Bergen, Noorwegen

 

3. Het park Byparken

Even relaxen, dat kun je in het park Byparken vlakbij het winkelcentrum van Bergen. Ruim opgezet en groen, mét uitzicht op Mount Ulriken. De geschiedenis van dit park is wel interessant, het ontstond namelijk nadat er in 1885 een stadsbrand uitbrak. Deze brand verwoestte een groot deel van het centrum van Bergen. Op de plek van de brand werden twee nieuwe, kaarsrechte straten aangelegd. En daartussen kwam een groenstrook: het park Byparken!

park bergen noorwegen

Checklist voor je reis naar Bergen, Noorwegen

4. Mount Ulriken

De stad Bergen heeft zijn naam te danken aan de zeven bergen die vanuit het centrum zichtbaar zijn. Veel mensen nemen de Fløybanen, de kabelbaan naar de top van mount Fløyen om te genieten van een uitzicht over Bergen, maar er staan vaak lange rijen om de rit naar boven te maken. Terwijl de kabelbaan naar de hoogste top van Bergen, mount Ulriken, vaak helemaal niet druk is! Ik koos dus zelf voor deze kabelbaan. Je kunt bij de tourist information kaartjes kopen en vanuit het centrum met een bus naar de Ulriksbanen gaan, of je kunt er zelf met de auto heenrijden. Overigens kun je, als je meer tijd hebt, ook naar de top van mount Ulriken hiken. Het uitzicht vanaf de top is geweldig en voelt, vooral als er mistbanken hangen, mystiek aan.

Ulriken kabelbaan Bergen, Noorwegenbergen noorwegen uitzicht

5. De vismarkt Fisketorget

De oude vismarkt van Bergen, de Fisketorget, bevindt zich in het hart van de stad. Je vindt er niet alleen vis, maar ook fruit, groente én andere bijzondere gerechten. Heb jij bijvoorbeeld wel eens een rendier-hotdog gegeten? Dat kan hier op de vismarkt, waar ook verschillende restaurant seafood serveren. De vismarkt is al van oudsher een belangrijke plek voor de inwoners van Bergen. Vissers van buiten de stad kwamen hier met roeibootjes hun vangst brengen. De indoor vismarkt is het hele jaar rond geopend, de buitenmarkt van 1 mei tot het einde van de zomer.

Fisketorget bergen noorwegen vismarkt

Accommodaties Bergen, Noorwegen

Vluchten boeken voor je stedentrip Bergen, Noorwegen?

Enthousiast geworden om een stedentrip Bergen, Noorwegen te maken of de stad te bezoeken tijdens je vakantie Noorwegen? Het wordt je nu wel heel gemakkelijk gemaakt! Met KLM vlieg je in anderhalf uur rechtstreeks naar Bergen, Noorwegen.

Bekijk hier het actuele aanbod voor de goedkoopste vliegtickets >

Maak een roadtrip van Oslo naar Bergen

Heb je wat langer de tijd, dan is het een leuk idee om met een enkeltje naar Oslo te vliegen en vandaar met een huurauto naar Bergen te rijden. Onderweg doorkruis je dan de prachtige streek rondom het Hardangerfjord. In Bergen lever je je huurauto weer in en vanuit Bergen vlieg je weer terug naar Nederland. Je kunt dan bijvoorbeeld de toeristische autoroute ‘Norwegian Scenic Route Hardangervidda’ meepakken tijdens je trip. Deze prachtige route van 67km loopt van Eidfjord naar Haugastøl. De route is een aaneenschakeling van prachtige uitzichtpunten, het ene meer nog mooier dan het andere, en veel mooie bergen. Stuk voor stuk ansichtkaarten! 

Wil je een auto huren in Noorwegen? Kies voor een huurauto van EasyTerra. Zij vergelijken niet alleen de prijzen bij verschillende aanbieders, maar bieden ook een laagste prijsgarantie. Zo weet je dus altijd zeker dat je het goedkoopst uit bent! Daarnaast kun je je huurauto nog tot 48 uur van tevoren gratis annuleren mochten je reisplannen veranderen. 

oslo naar bergen noorwegen-autonoorwegen fjord

Meer inspiratie voor Noorwegen

Ben je je reis naar Noorwegen aan het uitstippelen? Lees dan ook eens onze must-do’s voor een ultieme stedentrip Oslo, onze tips voor een het wandelwalhalla Zuid-Noorwegen en kom alles te weten over de parel van het Noorden: Lofoten Noorwegen!

wildkamperen noorwegen

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen