Meteen naar de content

Het wandelwalhalla Zuid-Noorwegen: Lårdalstigen en Hardangervidda

Marc Lommert

Door Marc

Noorwegen

Scandinavië

Wandelvakantie

Dalen, Noorwegen ligt in de provincie Telemark in het zuiden van het Scandinavische land. Het kleine Dalen wordt omringd door overweldigend mooie natuur. Bergen en meren zorgen voor een zeer fotogenieke omgeving die je normaalgesproken alleen in tijdschriften ziet. Vanuit Dalen kun je de bekend Lårdalstigen hike starten. Even verderop, zo’n 130 kilometer van Dalen, vind je de grootste hoogvlakte van Europa: Hardangervidda Nationaal Park. Een natuurgebied van 8,000 vierkante kilometer met fantastische hikes en wandelingen zorgt. Kortom: Zuid-Noorwegen is perfect voor wandelaars en hike liefhebbers.

dalen-telemark dalen-wandelen

Het dal van Dalen en het Telemarkkanaal

Wanneer je vroeg uit Nederland vertrekt, dan kun je ‘s avonds al op de camping in Dalen staan. De wandelmogelijkheden in deze omgeving doen je versteld staan. Dalen is een gezellig dorpje, geleden in een waanzinnig dal in het Noorse Telemark. In het dal ligt het Bandakmeer, dat onderdeel is van het Bandak-Norsjøkanaal: één van de twee kanalen van het Telemarkkanaal en ook wel het 8e wereldwonder genoemd. In het meer zitten bevers, die rond de schemering actief worden en dan gemakkelijk te spotten zijn. Ook leven in dit deel van Telemark veel Elanden, dus houd tijdens een wandeling of autorit je ogen open.

In Dalen zelf is het al heerlijk toeven. Het dal waar het dorpje in verscholen ligt heeft aan weerszijden steile afgronden waardoor het uitzicht overal om je heen waanzinnig is. Ook zijn er voldoende activiteiten te ondernemen: je kunt varen op het Bandakmeer, fietsen huren, bergbeklimmen of natuurlijk gewoon een wandeling maken. Want op wandelgebied heeft Dalen je iets heel bijzonders te bieden…

noorwegen-uitzicht Lardalstigen

Lårdalstigen wandeling: 17 kilometer lang adembenemende uitzichten

Wandelen in Telemark is sowieso een prachtige ervaring, net zoals dat eigenlijk in heel Noorwegen het geval is. Maar voor Lårdalstigen, een 17 kilometer lange wandeling die je in Dalen kunt beginnen, komt de Noorse bevolking massaal naar Telemark toe. Het is een heel bijzondere wandeling, waarbij je niet zo veel hoeft te klimmen, maar waarbij je adembenemende uitzichten hebt over het Telemarkkanaal en de omringende berglandschappen.

De wandeling loopt over een bergflank die grenst aan Bandak. Met de auto kun je naar een parkeerplaats rijden waar de wandeling begint. Natuurlijk dien je nog wel wat te klimmen en dalen (+- 500 hoogtemeters) maar de uitzichtpunten en picknickmogelijkheden onderweg bieden genoeg mogelijkheid om onder het genot van een verbluffend uitzicht weer op adem te komen.

Heb je de 17 kilometer erop zitten, dan kom je uit bij het gehucht Lårdal, gelegen aan Bandak. Hier kun je wachten op de ferry (je dient de kapitein te laten weten dat je mee wilt, anders vaart hij Lårdal mogelijk voorbij!) die je terugbrengt naar Dalen. Met een pendelbusje word je vervolgens weer terug naar je auto gebracht.

noorwegen-meeruitzicht-fjord noorwegen-boottocht

Checklist voor je reis naar Zuid-Noorwegen

Hardangervidda, Zuid-Noorwegen: een wandelwalhalla

Heb je de Lårdalstigen gedaan en wil je nog meer van Zuid-Noorwegen genieten? Dat kan. Op nog geen uurtje rijden van Dalen ligt Hardangervidda, de grootste hooggelegen vlakte van Europa en een wandelwalhalla voor de ervaren outdoorliefhebber. Ten westen van Dalen begint het Noorse Hooggebergte, en ook al heeft dit gebied niet de officiële titel Nationaal Park, je vindt er eindeloze wandelpaden die je langs uitzichten brengen waar je alleen maar van kunt dromen.

dalen-hikedalen-noorwegen

Bucketlist items Lårdalstigen en Hardangervidda

Hoewel iedereen die wel eens in Noorwegen op reis is geweest kan beamen dat werkelijk álles in Noorwegen mooi en de moeite waard is, raden we je aan Lårdalstigen en Hardangervidda net wat hoger op je verlanglijst te zetten. Kortom een absolute aanrader voor wanneer je in de provincie Telemark bent.

noorwegen-dropoff

Accommodaties Zuid-Noorwegen

Verder reizen door Noorwegen

Ben je na Dalen toe aan je volgende stop, dan kun je eigenlijk alle kanten op. Aan de westkust van Zuid-Noorwegen ligt Stavanger (met de wereldberoemde Preikestolen), aan de zuidkust ligt het lieflijke Kristiansand (met vlak daarnaast het zuidelijkste puntje van Noorwegen), en binnen een halve dag ben je alweer in Oslo, een knusse wereldstad met een prachtige heuvelachtige omgeving.

Meer inspiratie voor Noorwegen

Ben je je reis naar Noorwegen aan het uitstippelen? Lees dan ook eens onze must-do’s voor Bergen, Noorwegen, onze tips voor een ultieme stedentrip Oslo en kom alles te weten over de parel van het Noorden: Lofoten Noorwegen!

1 reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen