Meteen naar de content

Stedentrip Helsinki: de leukste bezienswaardigheden voor een weekend Helsinki

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Finland

Scandinavië

Stedentrip

De Finse hoofdstad Helsinki is bij de meeste mensen niet direct de eerste keuze voor een citytrip. En toch is een stedentrip Helsinki erg leuk als je eens wat anders wilt zien dan de bekende citytrip bestemmingen van Europa. De prachtige ligging aan de kust met maar liefst 300 eilanden, mooie natuurgebieden niet ver bij de stad vandaan, gevarieerde architectuur en een gezellige haven zijn genoeg redenen om de stad te bezoeken. Je kunt je hiermee prima een paar dagen vermaken tijdens een weekend Helsinki! Wil jij weten wat je niet mag missen op je citytrip? We delen de leukste bezienswaardigheden voor je stedentrip Helsinki!

stedentrip-helsinki-highlights

1. De eerste bezienswaardigheid van Helsinki vanaf de boot: de haven!

Wanneer je met de boot vanuit Tallin in Helsinki aankomt, beland je direct in het bruisende hart van Helsinki. Kom je vanaf de luchthaven, dan is de haven zeker een leuke stop om jouw stedentrip Helsink in Finland te beginnen. De haven is een levendig gebied waar je bootjes en cruiseschepen kunt bekijken en een bezoek kunt brengen aan het openluchtzwembad. Maar je kunt er ook ontzettend lekker (en goedkoop!) eten. Iedere dag is er een gezellige markt (de Kauppatori markt) en kun je je tegoed doen aan een complete maaltijd met verse vis, aardappelen en groenten voor nog geen € 10,-. Dus als je goedkoop Helsinki wilt beleven, is de haven de plek waar je moet zijn voor heerlijk eten. Ook vertrekken vanuit de haven de veerboten naar de eilanden van de stad en naar omliggende landen als Estland, Noorwegen en Zweden.

stedentrip-helsinki-haven

2. Must-visit voor foodies in Helsinki: de oude markthal Kauppahalli

Bij de haven van Helsinki vind je ook de old market hall, Kauppahalli. Zeker voor foodies één van de must-visit Helsinki bezienswaardigheden. De oude markthal is een prachtig gebouw waarin je tientallen food-stalletjes vindt. Van koffie- en lunchtentjes tot ontbijt, Kauppahalli is een fijne plek om even wat te eten en op te warmen op een koude dag. Ook is er een groot aantal stalletjes dat ingeblikt vlees en vis verkoopt, zoals rendier, eland en zelfs beer(!). Goedkoop zijn deze delicatessen niet, maar een kleurrijk gezicht zijn de rijen blikjes wel. Let op, de markthal is doordeweeks geopend van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur. Je kunt er dus niet terecht voor het diner tijdens je stedentrip Helsinki en ook op zondag is de old market gesloten.

Kauppahalli-markthal-helsinki old-market-helsinki

3. Eilandhoppen tijdens je stedentrip Helsinki: kies uit maar liefst 300 eilanden

Met maar liefst 300 eilanden voor de kust is een eilandhoptour een must-do tijdens je stedentrip Helsinki. Vanuit de haven vertrekken er dagelijks op verschillende tijdstippen tours en veerboten die je naar een aantal verschillende eilanden kunnen brengen. Het is een soort hop-on-hop-off systeem. Het rondje dat onze veerboot aflegde was Klippan – Vallisaari Skanslandet – Suomenlinna. Klippan is een klein eiland met alleen een restaurant dat in de zomer geopend is. Dit restaurant schijnt wel erg goed te zijn en is daarmee een leuke (lunch)stop voor een Helsinki stedentrip in de zomer. Zelf hebben wij dit mini-eiland overgeslagen en zijn we direct doorgevaren naar Vallisaari Skanslandet. Dit eiland kun je in één á twee uur helemaal rondlopen. Je wandelt dan door bossen, langs een meertje en een uitzichtpunt dat een prachtig uitzicht biedt op het derde eiland van de trip,  Suomenlinna. Suomenlinna is het grootste en meest bezochte eiland van de drie. Hier vind je het oude fort van Helsinki en diverse restaurants. Je kunt hier rondwandelen en genieten van mooie uitzichten. Een ander eiland dat veel mensen bezoeken tijdens hun Helsinki stedentrip is Seurasaari. Dit is het openluchtmuseum van de stad. Hier vind je nog veel traditionele, oude huisjes.

eilandhoppen-helsinki-stedentrip

4. Domkerk van Helsinki en het senaatplein

Een markant gebouw dat je zeker niet zal ontgaan tijdens je stedentrip Helsinki is de domkerk. Een gigantische witte kerk met groene koepels dat ver boven de omliggende gebouwen uitrijst. De domkerk is dan ook één van de top 10 Helsinki bezienswaardigheden waar je zeker even een bezoekje aan moet brengen tijdens een weekend Helsinki. Niet alleen is het leuk om even binnen te kijken in het imposante gebouw, maar het is ook de moeite waard de trappen op te klimmen en vanaf daar op het senaatplein neer te kijken. Bij mooi weer is dit dan ook een fijne plek om mensen te kijken in het zonnetje.

helsinki-bezienswaardigheden-domkerk

5. De grote Russisch-Orthodoxe Oespensi-kathedraal

Een ander gebouw dat je veel in de lijstjes met top 10 Helsinki bezienswaardigheden terugvindt is de Oespenski-kathedraal. En ook dit is niet zonder reden. De architectuur van de kathedraal is van een totaal andere orde dan de domkerk, maar daarmee niet minder indrukwekkend. De Russisch-Orthodoxe kathedraal doet een beetje theatraal aan en is al vanaf de haven te zien. Niet zo gek, want het is de grootste Russisch-Orthodoxe kathedraal van heel West- en Noord-Europa.

oespenski-kathedraal-helsinki-bezienswaardigheden

6. Shoppen in Helsinki: Scandinavisch design overal

Ben jij een echte design-liefhebber, dan moet je zeker een stedentrip Helsinki maken. De stad barst namelijk van de design shops en er is zelfs een wandelroute beschikbaar die je langs al deze verkooppunten van Fins design brengt. Ben je van plan iets aan te schaffen, dan moet je wel even flink in de buidel tasten, want het gaat hier vaak om chique winkels en design met een prijskaartje. Maar als je echte liefhebber bent van Scandinavisch design (en dan heb ik het niet over de Ikea), dan is het design district zeker een bezoek waard tijdens je weekendje Helsinki.

fins-design-helsinki-stedentrip

Leuke tours tijdens je stedentrip Helsinki

 

7. Prachtige natuur rondom Helsinki in National park Nuuksio

De Helsinki bezienswaardigheden in de stad zelf zijn in iets meer dan een dag te bekijken. Ben jij een lang weekend in Helsinki, dan is het daarom leuk om een uitstapje te maken naar de natuur. Want precies dat is wat de Finse hoofdstad anders maakt dan andere citytrip bestemmingen. Zo kun je met het openbaar vervoer naar national park Nuuksio reizen en daar een halve of hele dag gaan hiken. Dit kun je op eigen houtje doen (bekijk hier meer info), maar je kunt ook een tour met gids boeken naar het national park.

8. Helsinki verkennen met een local

Wil je Helsinki verkennen vanuit het oogpunt van een local? Boek dan een tour met lokale gids via Hi hi, guide voor je stedentrip. Je kunt jouw tour in overleg met de gids samenstellen of een van de voorgestelde tours boeken. Bijvoorbeeld als je meer wilt leren over de architectuur en design, waar Helsinki zo om bekend staat. Maar ook kun je de local vragen zijn of haar favoriete hotspots aan je te laten zien, zodat je de stad buiten de standaard toeristische bezienswaardigheden leert kennen.

Boek hier je tour met een local >>

Overnachten tijdens je weekend Helsinki

Ik zal er niet omheen draaien, overnachten in Helsinki is duur. Het is daarom aan te raden ruim van tevoren je hotel te boeken voor de beste deals. Er zijn ook een aantal mooie hostels in Helsinki waar je nog voor onder de honderd euro kunt overnachten. Vaak hebben deze hostels ook privé-kamers. Er zijn bovendien veel appartementen te huur in Helsinki. Je betaalt vaak hetzelfde of net iets minder dan een hotelkamer, maar je kunt dan wel zelf koken en voor je eigen ontbijt zorgen. Tip: neem vanaf het vliegveld in Nederland of vanuit Tallinn een fles wijn of andere drank mee naar Helsinki. Je kunt dan ’s avonds ook een drankje doen in je eigen appartement of hotelkamer. Zo kun je kosten besparen op je stedentrip Helsinki, want alcohol is er duur! Ook geldt: hoe verder je van het centrum af zit, hoe goedkoper het wordt. Wanneer jouw accommodatie bijvoorbeeld fietsen te leen heeft, kan dit een slimme keuze zijn om geld te besparen.

Door ons geselecteerde accommodaties in Helsinki, Finland

Combineer een citytrip Helsinki met Tallinn

Voor een stedentrip Helsinki heb je niet veel tijd nodig. De meeste Helsinki bezienswaardigheden kun je in een dag zien. Wanneer je dus 1,5 tot 2 dagen hebt is dat voldoende. Superleuk is het daarom om je citytrip Helsinki te combineren met een stedentrip Tallinn, Estland. De prijzen in Tallinn liggen namelijk een stuk lager en de steden zijn ontzettend goed met elkaar te combineren in één lang weekend. Dagelijks varen er veerboten tussen de twee steden die je in 3 uurtjes naar de andere kant brengen. De boot kost zo’n € 28,- per persoon. Er zijn verschillende maatschappijen. Wij namen de ferry van Viking Line, omdat deze qua prijs het meest aantrekkelijk was. Ga je met deze ferry, net als wij, om 7.00 uur ‘s ochtends (van Tallinn naar Helsinki), dan is het ontbijt op de boot een absolute aanrader om bij te boeken! Dit was nog uitgebreider dan een luxe hotel. En dat voor € 15,-. Zo kom je niet met een lege maag aan in Helsinki als je vanuit Tallinn reist, want in Helsinki liggen de prijzen een stuk hoger.

Checklist voor je vakantie Helsinki

Multicitytrip Helsinki, Tallin én Riga

Heb je een (mid)week de tijd, dan kun je de vakantie Helsinki en Tallinn nog verder uitbreiden naar Riga, Letland. Vanuit Tallinn is het maar 4 uur met de bus naar Riga. De bus van LuxExpress doet er 4 uur over en kost € 21,-. Je kunt ook kiezen voor een toeristische route van een dag, zodat je nog wat sightseeing doet onderweg naar Riga. Wij maakten in de zomer deze multicitytrip, waarbij we vlogen op Riga, met de bus doorreisden naar Tallinn en vanuit daar de boot pakten naar Helsinki. Vanuit Helsinki vlogen we weer terug naar Amsterdam. Wij deden dit in 6 dagen. De combinatie van de drie steden is een absolute aanrader, maar één of twee dagen extra in de natuur doorbrengen is wel aan te raden. Het is anders wel erg veel stad in 6 dagen. Maar leuk is het zeker, want je bezoekt in korte tijd maar liefst 3 landen met allen een heel eigen karakter.

historisch-centrum-riga-letlandtallinn-bezienswaardigheden

1 reactie

  • Kiki 4 december 2019 - 14:01

    Hi Annemarie,

    Wat een te gekke tips voor Helsinki. Deze bestemming staat hoog op m’n travel lijstje, en dan ga ik zeker gebruik maken van je toffe tips. Sowieso compliementen voor je website! Zelf schrijf ik ook veel city guides, ben benieuwd wat jij daarvan vindt.

    Liefs,

    Kiki

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen