Het lekkerste fruit van Zuid-Amerika


Dat we in Nederland niet de lekkerste vruchten ter wereld verbouwen mag duidelijk zijn. Ons klimaat leent zich nu eenmaal niet voor het meeste fruit. Gelukkig kunnen we ondanks dat toch heel veel in de winkel vinden, maar net zo lekker als in het land van herkomst is het niet vaak. En tot die ontdekking kom je al snel als je op reis bent. Je denkt misschien dat je in Azië volop van het lokale fruit kunt genieten, maar Zuid-Amerika doet daar rustig nog een schepje bovenop. Met name Colombia blinkt uit in haar aanbod en variatie in fruit. En om al dat lekkers uit te proberen maakte ik in Medellín een fruittour.

fruits-market-medellin

Onbekende vruchten

Tomate de arbol, Guayaba, Higo, Granadilla, Guama, Chontaduro, Mangostino, Guanabana en niet te vergeten Lulo. Stuk voor stuk vruchten die niet of nauwelijks in Nederland te krijgen zijn en de meeste mensen daarom ook niet kennen. Toegegeven, sommige van deze vruchten hebben een zeer typische smaak en je moet er dus echt van houden. Maar de meeste zijn eigenlijk verrassend lekker. Door ze gewoon eens te proeven of in de vorm van een sapje te bestellen, ontdek je al snel welke je lekker vindt. Mijn favorieten zijn bijvoorbeeld Guayaba, Guanabana en lulo. Maar ook tomate del arbol is erg lekker en heeft qua smaak eigenlijk maar weinig weg van een tomaat (hoewel hij er wel op lijkt!).

colombia-onbekende-vruchtenzuid-amerika-fruit

4 Soorten passievrucht

In Nederland kennen we eigenlijk alleen de kleine passievrucht met paarse schil, terwijl in Zuid-Amerika juist de veel grotere Maracuya wordt gebruikt. Werkelijk overal kun je Maracuya krijgen. Maar dat de passievruchtenfamilie uit nog 2 soorten bestond wist ik eigenlijk niet. Wanneer je iets met passievrucht bestelt, is dit eigenlijk altijd zoet. De passievrucht is echter alles behalve zoet. De vrucht is enorm zuur! Hij wordt dan ook nooit gewoon zo gegeten, maar altijd verwerkt in bijvoorbeeld cocktails, sauzen, deserts, sapjes en smoothies, waarbij er een flinke hoeveelheid suiker wordt toegevoegd. Hou je niet zo van zoet, vergeet dit dan niet aan te geven. Voor je het weet gaat er een enorme schep suiker in.

passievrucht-maracuya

Ook goed voor kwaaltjes

Last van verstopping, diarree of misselijkheid? Voordat je jezelf volpropt met pillen, ga eens langs op de markt en vraag welke vrucht (of kruiden) jij nodig hebt. Zeker bij verstopping zijn er genoeg vruchten die je hier vanaf kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan Pitahua (Dragon fruit) of Tamarindo (wordt vaak verwerkt als snoep). Het dragon fruit in Colombia is trouwens geel van kleur in plaats van de roze variant uit Azië. En wat mij betreft een stuk lekkerder! Heeft de roze dragon fruit vaak maar weinig smaak, de gele variant is altijd zoet en heeft wat weg van een kiwi. Veel fruit werkt laxerend of juist omgekeerd. Wees dus voorzichtig voor je jezelf helemaal volpropt met een bepaalde vrucht, want voor je het weet heb je darmproblemen.

dragon-fruit-fruittourfruittour-kruiden-medellin

Cocktails en sapjes

Nagenoeg al het fruit is in de horeca te krijgen als sapjes. Te bestellen als Jugo natural of Jugo con leche. Naturel of met melk dus. Beide echt meer dan prima te drinken! Ben je op zoek naar iets super verfrissends, bestel dan eens Lulo juice, lulade of lulo con leche met een beetje limoen. Heerlijk! Van lulo kun je trouwens ook goed daiquiri maken. Het proberen waard. Zin in iets romigs, dan zijn Guayaba en Guanabama erg lekker met melk. Beiden ook goed te combineren met baileys (denk ik, nog niet geprobeerd). Ben je in Brazilië, dan zal je al snel ontdekken hoe gek de Brazilianen op maracuya zijn. De caipirinha en caipiroska worden hier bijna net zo vaak mee gemaakt als met limoen. Overigens blijft het daar niet bij, want eigenlijk wordt bijna al het bekende en onbekende fruit wel door cocktails geshaked. Zoals in Ecuador's Montañita, waar je voor 3 dollar een halve liter cocktail krijgt met veel fruit (en alcohol) naar keuze. Heel gezond dus! ;).

sapjes-cocktails

Fruit als street food

Niet alleen op de markt vind je trouwens al dit lekkere fruit. In Colombia vind je bijvoorbeeld op iedere straathoek een standje met bekers fruit in hapklare brokken en langs de hele Zuid-Amerikaanse kuststrook vind je vaak cocktail- en fruitstandjes met bakken vol vers fruit, klaar om in de shaker te gaan. Je kunt dus eindeloos met je smoothies of cocktails variëren. Moeilijk is het dus zeker niet om op ontdekkingstocht te gaan, naar wat jij het lekkerste fruit van Zuid-Amerika vindt. We zijn dus benieuwd, wat is jouw favoriet?

fruitstall-salento-colombia

Zelf fruit proeven

Ben jij helemaal gek van fruit, dan is de fruittour in Medellin echt een aanrader. Verstandig is om tijdens de tour aantekeningen te maken welke vruchten je absoluut nog een keer wilt bestellen, want het is nog best lastig om te onthouden welke je favoriete waren, zoveel fruit krijg je in 2,5 uur te proeven! Het is een tour van Real city tours (bekend van de free walking tour) en kost 40.000 pesos (iets meer dan 10 euro). Ik vond het zelf super leuk om zo al proevend de markt over te gaan en te ontdekken wat Colombia te bieden heeft. Wat mij betreft dus een echte aanrader! Heb je maar weinig tijd, dan is de free walking tour misschien wel interessanter om meer te leren over de vrij recente geschiedenis van Colombia, waar drugs natuurlijk een hoofdrol in speelt. Het is maar net waar je interesse naar uit gaat. Ik vond beide tours erg goed!

fruittour-medellin

Ook naar Zuid-Amerika op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je reis door Colombia zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. Voor het online boeken van je bus- en/of veerboottickets hebben wij hele goede ervaringen met 12Go.co. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

Categories

+ There are no comments

Add yours