Korte roadtrip: Wijn & kastelen in Duitsland


Ver weg gaan is natuurlijk leuk, maar wist je dat er bij onze Oosterburen in Duitsland ook heel veel te ontdekken valt? En dit gebied heeft een groot pluspunt wat wij zeker weten te waarderen: lekkere wijn, vers van de druif. Wij maakten een roadtrip langs de Moezel.

Wijnroute

Langs de Moezel ligt een wijnroute, deze kun je volgen. Maar je kunt natuurlijk ook een willekeurig stukje uit de route pakken. Dit vinden wij de leukste manier van roadtrippen, gewoon rijden en zien wat je onderweg tegenkomt. Zo kun je altijd stoppen wanneer je iets moois denkt te zien en als je geen strakke planning hebt voelt dit ook gelijk een stuk relaxter. Wel kun je natuurlijk van te voren een paar mogelijke bezienswaardigheden (in dit geval kastelen) prikken, zodat je ook weer niet té doelloos aan het rondrijden bent. Kortom, zorg dat je genoeg tijd hebt om onverwachtse ontdekkingen in je roadtrip op te nemen, maar wees ook een beetje voorbereid.

Kastelen langs de Moezel

Langs de Moezel zijn er talloze kastelen. Vaak met een prachtige wandelroute ernaartoe. Je kunt natuurlijk gewoon kiezen welke kastelen je wilt zien, maar wees gewaarschuwd: de keuze is moeilijk, er zijn er zoveel! Daarom twee kastelen uitgelicht:

Burcht Eltz

Burcht Eltz ligt een stukje lopen van de Moezel af, een mooie wandeling door het bos. Het is een enorm bouwwerk: dit kasteel voldoet volledig aan wat je van een kasteel verwacht. Je kunt achter het kasteel ook naar een riviertje lopen, hiervandaan heb je weer een heel ander uitzicht!

Burg Eltz

Burg Elz 2

Burcht Cochem

Ook Burcht Cochem is zeer het bezoeken waard. Je wandelt door de wijngaarden naar boven, hiervandaan is het uitzicht ook weer fantastisch!

 Burcht CochemBurcht Cochem

Wijn proeven in Hatzenport

En dan komt het tweede aangename van deze route: de wijn. Bij Burcht Cochem is er gelegenheid om mee te gaan met een rondleiding en wijn te proeven, maar wij kozen ervoor om een terrasje op te zoeken in één van de vele wijndorpen: Hatzenport. Als je het hebt over een romantisch wijndorpje, dan voldoet Hatzenport hier ruimschoots aan. Je kunt gewoon binnenstappen bij één van de vele wijnhuizen en wijn proeven. Verwacht in Hatzenport geen knetterende feestjes of ander vermaak, maar om een avondje met een goed glas wijn op een terrasje te zitten kijkend naar de Moezel, is het er heerlijk. Ook een slenterwandeling door het pittoreske dorpje is zeer aan te raden.

 2014-05-24 20.30.58 2014-05-24 19.55.09 2014-05-24 20.08.10

Kortom, een weekendje wijn & kastelen aan de Moezel is zeker de moeite waard. En omdat het zo dichtbij is, kun je er zomaar een weekend spontaan heenrijden. Bijkomend voordeel: je hoeft niet veel geld uit te geven, want bijna alle kastelen kun je (van buiten) gratis bekijken.

Tip: begin september zijn er altijd wijnfeesten in dit gebied, de data verschillen per dorp.

Door ons geselecteerde accommodaties

Hotel
Juffer Flair Gästezimmer
BRAUNEBERG |Dit moderne hotel heeft een eigen wijngaard, een lokaal restaurant en een terras met een schitterend uitzicht op de Moezel.
Pension
Gästehaus Christoph Clüsserath
TRITTENHEIM | Dit pension is ook een wijnmakerij. De meeste kamers hebben uitzicht op de rivier de Moezel. Heel goed ontbijt.
Herberg
Gästehaus Weber-Loskill
MEHRING | Uitgebreid ontbijt. Hele vriendelijke eigenaren. Mooie omgeving en grote moderne kamers.

18 Comments

Add yours
 1. A.

  Heb je misschien ook tips voor leuke hotelletjes/B&B’s? Of is dit ook iets wat je ter plekke kunt regelen en staat er altijd wel ergens ‘zimmer frei’?

 2. Renzo de Jonge

  Wij zijn een paar jaar geleden ook naar de Moezel geweest. Nabij Trier om precies te zijn. Bernkastel-Kues is een leuk plaatsje om te bezoeken. En we zijn nog in Bremm geweest. Daar zijn de steilste wijngaarden van Europa en in Bremm maakt de Moezel een heuze ‘horseshoe bend’. Is vanaf de hoger gelegen wijngaarden, waar je tussendoor kunt wandelen, goed te zien.

  Wat betreft m’n favoriete roadtrip liedje, dat is Christine & The Queens – Christine. Een heerlijk loom plaatje voor de kleine Franse, Italiaanse, Nederlandse of Duitse landweggetjes.

 3. Evi Heijmans

  Mijn ultieme roadtrip liedje is toch wel Sweet Home Alabama. Geeft mij hét vakantiegevoel! Die mag wat mij betreft op repeat in de auto. Leuke tips ook! En die srprs.me roadtrip zou ook wel echt een héél gaaf afstudeercadeautje zijn na het afronden van mijn studie Management Toerisme!

 4. Janine

  Up around the bend van Creedence Clearwater Revival, maar eigenlijk doen alle liedjes van hun het goed en zo ook de liedjes van Jack Johnson, die geven me zo’n lekker zomers gevoel. We zijn net terug van een road trip door de Balkan en toen we op de (heen en) terugweg waren concludeerden we al dat we toch ook eens naar Duitsland moeten. Dit is een mooie gelegenheid!

 5. Hielkje van der Wal

  Jack andere Diane van John Mellencamp. Beetje rauwe en heese stem. Wat een genot om naar te luisteren en ondertussen On the Road te zijn.

 6. Suzan

  Het klinkt vast heel suf maar mijn favo roadtrip muziek is het gehele repertoire van the backstreet boys. Dat is namelijk jeugd sentiment van mij en mijn beste vriendinnetje Monique, heerlijk om 20 jaar vriendschap te vieren met een roadtrip langs de Moezel!

 7. Fabiënne

  De beste liedjes voor een roadtrip zijn toch echt ‘You’ve got a friend’ van George Michael en Elton John (jeugd herinneringen uit de auto) en ‘multicoloured angels’ van Douwe Bob. Wat onbekender, maar wel lekker swingend! Luister maar eens!! Dit zou zeker ook werken bij een roadtrip naar Duitsland, mark my words!

 8. Christel

  All summer long van Kid Rock! Heel relaxt voor in de auto, ultieme vrijheid. Ik zou graag een vriendin van mij verrassen omdat zij na een recente break up en veel hard werken wel een leuke roodtrip verdiend (en wijn :)

 9. Lois de Visser

  Beste roadtrip nummer is zeker Open Road van Roo Panes. Ik zie het al voor me, raampje open, muziek aan en gaan! #reiskriebelsss

 10. Anke

  Tijdens een roadtrip door Canada was het eerste nummer op de radio “daddy cool” dus dat werd ons lied. Maar wanneer je de zon tegemoed rijdt, is stare into the sun van graffiti6 een prachtig nummer!

+ Leave a Comment