Meteen naar de content

Nedersaksen, Duitsland: Een weekje roadtrippen in een retro VW camper

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Camperreis

Duitsland

Roadtrip

Rondreis

De regio Nedersaksen, Duitsland, is dichterbij dan je denkt, dus maak eens een roadtrip! Niet voor niets is de hastag #vanlife populair op Instagram: Volkswagen campers zijn zooo leuk! Een weekje weg in zo’n oude T2 is een belevenis op zich. Sturen gaat zwaar, alles piept en kraakt en niets gaat vanzelf. Maar het maakt allemaal niets uit, dat is immers onderdeel van het avontuur! Als je een camperreis maakt met een VW camper, moet je geen enorme afstanden gaan afleggen. Lekker rustig aan roadtrippen en genieten van de ervaring werkt een stuk beter. Ideaal dus om naar Duitsland te gaan! De deelstaat Nedersaksen biedt genoeg mogelijkheden voor een heerlijk weekje weg. Wij stippelden een reisroute door Nedersaksen voor je uit, maar vul deze vooral zelf aan! Bijvoorbeeld met één van deze 9 steden in Nedersaksen! Heb je minder lang de tijd? Maak er dan gewoon een kleiner rondje van: the road is yours!

Rust, ruimte en bier in Emsland

Houd je van bier, rust en ruimte, dan zit je in Emsland goed. Net over de Nederlandse grens vind je dit gebied dat ook verdomd veel op Nederland lijkt, alleen dan natuurlijk met een Duits sausje. Je kunt in dit vlakke landschap goed fietsen, in het plaatsje Spelle-Venhaus kun je bij de fietsenwinkel snelle e-bikes huren waarmee je zo door het landschap zoeft. Er zijn in de omgeving veel fietsroutes die makkelijk te volgen zijn door middel van bordjes met verschillende symbolen.

duitsland-emsland

Lingen, Nedersaksen

Of je gaat naar Lingen, met zijn mooie marktplein, waar je bij ‘de Alte Posthalterei’ traditioneel Duits eet en kiest uit wel 100 soorten bier. Traditioneel betekent in deze zin overigens zeker niet oubollig, de gerechten zijn vers bereid, smaken heerlijk en bijna alle ingrediënten komen uit de buurt van Lingen. Behalve de steak dan, want daarvan vond de eigenaar van het restaurant dat de Argentijnse toch echt de beste is.

lingen-duitsland

Bier proeven in de brouwerij in Lünne

Meer bier proef je bij Brauerei Borchert waar het bier dus ook zelf gebrouwen wordt. Je kunt hier een proeverijtje bestellen met verschillende soorten bier en zelfs een bierlikeurtje! Bij deze proeverij smaakt een ‘Broterij’ heerlijk, een plank met o.a. brood gemaakt van het restproduct van het bierbrouwproces.

bierproeverij-duitsland-Brauerei-Borchert

Camping in Nedersaksen bij Lingen

Ben je op kampeertrip? Dan is Campingplatz Blauer See in Lünne een aanrader. De camping is gelegen aan een meertje en je mag je eigen plek uitzoeken. Kampeer je niet? Dan is het misschien het leukste om in Lingen zelf te verblijven.

camping-blauer-see-lingen

Wolfcenter in Dörverden

Een leuke stop in de regio Mittelweser is het Wolfcenter in Dörverden, je leert hier meer over wilde wolven. Een rondleiding volgen is hier eigenlijk wel een must, dat maakt het juist interessant. De verzorgers hebben een deel van de wolven van jongs af aan onder hun hoede gehad. Zij kunnen gepassioneerd vertellen over de karakters van de verschillende wolven in het centrum en over wolven in het algemeen. Én zij kunnen zelf het typische ‘huilgeluid’ van de wolven maken waardoor alle wolven in het park één voor één ook gaan huilen, dat is bijzonder om mee te maken. En denk jij dat wolven eigenlijk gewoon bijna hetzelfde als honden zijn? Zorg dan dat je erbij bent als de wolven te eten krijgen, dan zie je wel heel duidelijk dat het echt wilde dieren zijn!

wolfcenter-dorverden

Camping in Mittelweser

Als je net als wij met een camper bent, kun je verblijven op de parkeerplaats bij het Wolfcenter. Zoek je een mooier plekje, dan is de camping bij Wassersport Weser een goede optie. Het is een selfservice camping waarbij je gewoon een plekje mag uitzoeken op een veldje aan het water.

camping-drakenburg-duitsland

Autostadt en de Volkswagenfabriek

Toen in 2000 de wereldtentoonstelling in Hannover plaatsvond, greep de Volkswagen Group deze gelegenheid aan om in het nabij gelegen Wolfsburg ook een expositie te maken. Nou ja expositie… het is wel meer dan dat. Met zijn verschillende paviljoens en activiteiten is Autostadt een goede plek voor een dagje uit. En bovendien goed te combineren met een andere bijzondere ervaring: een kijkje achter de schermen van de Volkswagen fabriek! Lees meer over deze bijzondere plek in ons eerdere artikel ‘Autostadt in Wolfsburg: meer dan de Volkswagenfabriek alleen‘.

volkswagenfabriek-wolfsburg-bezoeken

Kasteel Marienburg

Je kunt natuurlijk niet in Duitsland zijn geweest zonder een kasteel te bezoeken, er zijn zoveel mooie kastelen in Nedersaksen alleen al te bewonderen! Kasteel Marienburg, het zomerverblijf van koning George van Hannover, is ook echt prachtig. Het mooiste uitzicht op het complete kasteel heb je vanaf de weg ervoor, over de brug. En het mooiste uitzicht vanáf het kasteel heb je als je de toren beklimt, dit is mogelijk elk half en heel uur. En de mooie binnenplaats bewonderen is zelfs gratis. Je kunt er ook een kopje koffie drinken op het terras.

kasteel-marienburg

Het water op in Nedersaksen: het Steinhuder meer

Een andere leuke plaats om een paar dagen te verblijven is aan het Steinhuder meer. Alle watersporten die je kunt bedenken zijn hier te beoefenen: suppen, surfen, kite-surfen en zelfs zeilen. Uitrusting kun je gemakkelijk huren bij een stalletje aan de kade, om te zeilen heb je wel een zeilbewijs nodig. Je kunt dan zeilbootjes huren, van klein tot groot, ook voor een paar uurtjes. Heb je geen zeilbewijs maar vind je het wel leuk om met een bootje het meer op te gaan? Er zijn ook waterfietsen of elektrische bootjes te huur waarmee je lekker kunt varen!

steinhuder-meer

Camping in Nedersaksen aan het Steinhuder meer

De meeste campings rond het meer zijn niet heel aantrekkelijk: veel jaarplaatsen en kleine plekken met weinig privacy. Wij vonden een mooi plekje op Campingplatz Niemeyer, dit is wel een grote camping met veel jaarplaatsen, maar het trekkersveld is erg mooi met veel hoge bomen. Prima voor een nachtje (of twee) dus.

Lunchen in Celle

Zoek je een leuke lunchplek onderweg naar het Steinhuder meer? Dan is het pittoreske stadje Celle, Nedersaksen, een aanrader. Je vindt hier mooie vakwerkhuizen, een klein kasteel en een gezellig plein met terrasjes. Op zaterdag is er markt.

celle-duitsland-stadje

Osnabruck

Osnabruck is echt een leuke stad voor een dagje. Het centrum rondom het raadhuis is gezellig, met kinderkopjes en veel oude, mooie huizen. Wil je Osnabrück bezoeken? Sla dan deze bezienswaardigheden in Osnabrück niet over! Liever een andere Duitse stad bezoeken? Dan is Bremen ook een aanrader!

osnabruck-bezienswaardigheden

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen