Sri Lanka: parel van de Indische oceaan


In tegenstelling tot andere Aziatische landen, hoef je in Sri Lanka geen keuzes te maken tussen de dingen die je wilt zien en doen. Het eiland is 1,6 keer groter dan Nederland en daarom erg compact en bereisbaar. Kennis maken met de goedlachse en vriendelijke bevolking, prachtige stranden, geschiedenis, cultuur, avontuur, dieren; de highlights zijn allemaal mogelijk met relatief weinig tijd.

Sri-Lanka-Strand

Lees ook onze reisroute voor een rondreis Sri Lanka.

Sigiriya; de leeuwenrots

Het dorp Sigiriya staat bekend om de bijna 200 meter hoge leeuwenrots. De rots staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De leeuwenrots dankt zijn naam aan de leeuwenkop en poten die je halverwege de weg omhoog op het leeuwenplateau tegenkomt. Je kunt via trappen helemaal naar boven om de overblijfselen van het Koninklijke paleis te bezoeken. Koning Kasyapa heeft in de vijfde eeuw zijn paleis bovenop de rots gebouwd en daar zijn vader gevangen gehouden omdat hij bang was gepasseerd te worden in de troonopvolging. Door zijn vader gevangen te houden kon hij de troon betreden waarna hij zijn vader vermoord heeft. Het paleis is niet de enige reden om de weg naar boven te maken, het uitzicht is ook meer dan de moeite waard.

Reistip: alvast wat buitenlands geld vanuit Nederland meenemen op reis? Bestel het online bij GWK Travelex en het ligt voor je klaar op het vliegveld voor vertrek!

Sri-Lanka-Sigiriya-Leeuwenrots2

Pinnawela; Olifanten weeshuis

In het westen van Sri Lanka vind je het olifanten weeshuis, in het dorp Pinnawela. Het weeshuis is aangelegd op een vroegere kokosnoten plantage. Wees kalveren worden in Pinnawela opgevangen en verzorgd en elke dag gaan de olifanten de rivier in voor een uitgebreid bad. Dat levert super leuke foto’s op!

Sri-Lanka-Pinnawela-Olifanten-baden2 Sri-Lanka-Pinnawela-Olifanten-baden (2)

Koloniaal Kandy: Tempel van de tand

Kandy ligt in een vallei en is omringd door waanzinnig mooie landschappen. De belangrijkste trekpleister van Kandy is Dalada Maligawa, beter bekend als de tempel van de tand. Omdat er een tand van Boeddha in de tempel bewaard wordt is het een belangrijke spirituele plek voor Boeddhisten. Je kunt de tand helaas niet bezichtigen maar het tempelcomplex en alles er omheen is absoluut de moeite waard. Bijvoorbeeld het Royal Palace, het nationale museum en de botanische tuinen.

Kandy-tempel-tand (4) Sri-Lanka-Kandy-Botanische-tuin Sri-Lanka-Kandy-uitzicht

Nuwara Eliya: little England

Onderweg naar Nuwara Eliya zie je overal om je heen theeplantages. Omdat het een hoger gelegen stad is, zo’n 1860 meter, was het vroeger een populaire plek voor de Engelsen. De invloeden van de Engelsen zijn goed zichtbaar in de Victoriaanse huizen, de golfbaan en traditionele Engelse theefabrieken die je overal in Nuwara Eliya ziet.

Sri-Lanka-Nuwara-Eliya-Vicoriaanse-huizen Sri-Lanka-Nuwara-Eliya-theeplantage

Jeepsafari in Yala National Park

Voor de dierenliefhebbers biedt Sri Lanka het Yala NP. Dit park is een echte highlight die je reis naar Sri Lanka compleet maakt. Olifanten, krokodillen, lippenberen, vele vogel soorten, varanen, zwijnen en als je geluk hebt zie je misschien wel de legendarische luipaard die zich meestal als een schaduw door het park voortbeweegt. Het is niet toegestaan om zelf te rijden in het park, je gaat met een jeep met guide op safari. Over rode zandwegen ga je op zoek naar de dieren die zich in de moerassen, graslandschappen, lage begroeiing en imposante rotsen bevinden.

Sri-Lanka-Yala-NP -olifant Sri-Lanka-Yala-NP -lippenberenSri-Lanka-Yala-NP -krokodil

Naast al deze mooie plekken heeft Sri Lanka ook prachtige stranden. Lees meer over de stranden in Sri Lanka.

Zware tijden

Tot 1972 had Sri Lanka de naam Ceylon. Veel mensen kennen het eiland ook van de Ceylon thee. Maar velen kennen het ook door de zware klappen die het land te verduren gehad heeft de afgelopen jaren. Zo is het zwaar getroffen door de tsunami in 2004, mijn reis naar Sri Lanka in 2007 liet nog duidelijke sporen van de verwoesting zien. Maar ook de burgeroorlog die 26 jaar geduurd heeft, en uiteindelijk in 2009 beëindigd is, heeft ervoor gezorgd dat het eiland niet altijd een veilige plek voor toeristen geweest is. Gelukkig is het tij gekeerd en zijn er alleen nog maar redenen om deze parel met haar vele highlights wel te bezoeken!

Ook naar Azië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je Azië-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

+ There are no comments

Add yours