Meteen naar de content

Ontmoet de berggorilla’s van Rwanda

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Rwanda

Safari Afrika

Een reis naar Rwanda is een unieke ervaring. Het land van de 1000 heuvels is groen en kent een fantastisch wildlife. Highlight van een vakantie in Rwanda is een bezoek aan de berggorilla’s die hier in het wild leven. De gorilla’s vind je in het noorden van het land in Volcanoes national park bij Musanze. Het vulkanische gebied, dat gedeeld wordt met Oeganda en Congo, is het leefgebied van 20 berggorilla families. Dit is de enige plek ter wereld waar berggorilla’s in het wild voorkomen! De gorilla’s zijn te bezoeken met een gorilla trekking in Volcanoes national park. Je bezoekt dan in een klein groepje één van de 20 gorilla families en mag een uur met ze doorbrengen. De berggorilla’s van zo dichtbij meemaken is een unieke ervaring. Het is een ware once in a lifetime experience die je altijd bij zal blijven. Maar wat kun je nu van zo’n gorilla trekking in Rwanda verwachten? Wat kost het eigenlijk? En wat wordt er van dat geld gedaan? Je leest het allemaal in dit artikel!

berggorilla rwanda

Berggorilla’s in Volcanoes national park

Van de 20 families met berggorilla’s zijn er 12 te bezoeken met een gorilla trekking. De andere families worden alleen bezocht door onderzoekers. De berggorilla’s leven hier in het wild en bewegen zich tussen de 5 vulkanen in dit gebied. Er zijn dus geen hekken aanwezig! Ze steken soms ook de grens met Oeganda en Congo over. De landen werken om die reden goed met elkaar samen. Ga je een gorilla trekking doen, dan krijg je ’s ochtends pas te horen welke gorilla familie je die dag gaat bezoeken. Dit hangt namelijk af van welke families zich op dat moment relatief in de buurt bevinden. De berggorilla’s worden dagelijks gevolgd door rangers van het national park, zogenaamde trackers. Zij weten dus altijd waar de families zich in het gebied bevinden en hoe het met ze gaat. Ik bezocht de Suza familie, een groep van 24 berggorilla’s met o.a. een aantal silver backs (volwassen mannetjes) en baby gorilla’s. Voorheen bestond deze groep uit maar liefst 42 gorilla’s, maar de groep heeft zich in de loop der tijd opgesplitst.

Op weg naar de gorilla’s

Om bij de gorilla familie te komen, moet je een stuk hiken. De duur van de hike hangt er vanaf waar de groep zich bevindt, maar duurt over het algemeen iets korter dan wanneer je de trekking in Oeganda doet. In Rwanda varieert dit van 30 min tot 2,5 uur. In Oeganda kan dit wel 5-6 uur zijn. Om bij de gorilla’s te komen, kan het zijn dat je je een weg moet banen dwars door het regenwoud. Zelf had ik ontzettend veel geluk, want wij hoefden maar 10 min (!) te lopen. De groep gorilla’s bevond zich namelijk aan de rand van het bos.

Porters en trackers

Omdat de hike soms best lastig kan worden bij het doorkruisen van de bossen kun je ervoor kiezen een porter mee te nemen. Dit is iemand die je spullen voor je kan dragen, maar je ook kan helpen tijdens moeilijke gedeeltes van de hike. De kosten voor een porter zijn $10,-. Ook als je geen porter nodig hebt, is het goed om deze mee te nemen. Je steunt hiermee namelijk de lokale communities. Veel van de porters waren voorheen stropers. Door ze bij het toerisme te betrekken heeft Rwanda het aantal stropers weten te reduceren tot bijna nul en is de populatie berggorilla’s in de laatste jaren alleen maar toegenomen. Ook de trackers zijn vaak omgeschoolde stropers. Via deze weg heeft de Rwandese overheid ze een alternatief inkomen geboden en is men niet meer afhankelijk van de inkomsten van het stropen van de dieren.

Checklist voor je reis naar Rwanda

Oog in oog met een berggorilla

Het is niet te beschrijven hoe het voelt om oog in oog met een berggorilla te staan. De reusachtige apen zijn zo vriendelijk en zo rustig! Ze besteden totaal geen aandacht aan je aanwezigheid. Ze hebben het vooral druk met eten en zitten tevreden grommend op bomen en planten te kauwen. De dieren zijn niet gevaarlijk, zolang je de instructies van de rangers opvolgt. Je wilt tenslotte niet per ongeluk een silver back provoceren en kwaad maken. Een uur lang ben je ‘op bezoek’ bij de familie en heb je uitgebreid de gelegenheid ze te fotograferen en observeren. Je komt behoorlijk dicht bij ze in de buurt, maximaal 7 meter. Deze 7 meter afstand is niet eens voor je eigen veiligheid, maar ter bescherming van de gorilla’s tegen menselijke ziektes. De gorilla’s trekken zich overigens niks aan van deze gewenste afstand, ze komen regelmatig dichterbij. Als het uur om is, is het maar moeilijk om afscheid van deze bijzondere dieren te nemen en ben je een ervaring rijker die je voor altijd bij zal blijven.

Kosten gorilla trekking in Rwanda

Een gorilla trekking in Rwanda is niet voor iedereen weggelegd. Om deze trekking te kunnen maken, moet je namelijk diep in de buidel tasten. Een trekking kost $ 1.500,- (zo’n € 1.200,-). Een flinke smak geld dus, maar een geruststellende gedachte is dat het geld goed wordt besteed. 10% van jouw bedrage gaat rechtstreeks naar de lokale communities die in dit gebied wonen. Dit geld wordt bijvoorbeeld besteed aan het bouwen van scholen, ziekenhuizen en het aanleggen van wegen in het gebied (niet in het leefgebied van de gorilla’s uiteraard). De rest van het geld wordt besteed aan conservatie van de berggorilla’s. Een aantal jaar geleden was de populatie nog slechts 200. Inmiddels is deze gegroeid naar ruim 1.000 berggorilla’s. Niet alleen het terugdringen van het aantal stropers – door omscholing en het bieden van een alternatief inkomen in de toeristische sector – heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd, ook onderzoek naar bijvoorbeeld ziektes onder de gorilla’s heeft daarop een positief effect gehad. Juist door de inkomsten die met toerisme gegenereerd worden, kan de populatie berggorilla’s dus positief gestimuleerd worden. En dat is hard nodig!

Beperkte toegang

De hoge prijs van de gorilla trekking voorkomt massatoerisme, maar komt ook doordat er slechts een beperkte hoeveelheid mensen per dag toegelaten wordt. Een groep mag bovendien maximaal 1 uur bij de gorilla’s doorbrengen. Ook is het niet mogelijk om elke dag alle gorilla families te bezoeken. Soms zijn ze gewoon te ver weg om te bezoeken. Het leefgebied van de gorilla is ten slotte behoorlijk groot. Wil jij een gorilla trekking in Rwanda doen, dan moet je dan ook tijdig een plaats reserveren om er zeker van te zijn dat je de trekking tijdens jouw vakantie in Rwanda kunt doen. Regel dit dus direct nadat je jouw vliegticket hebt geboekt!

Wat maakt een gorilla trekking zo bijzonder?

Waarom gorilla’s zo bijzonder zijn is lastig te zeggen. De mensapen zijn ondanks hun enorme formaat zulke vredige beesten. In tegenstelling tot hun soortgenoten, de chimpansees, die ook in Rwanda te bezoeken zijn, zijn gorilla’s heel erg rustig. Zacht grommend eten ze zich een weg door het regenwoud. Gorilla’s zijn 100% vegetariërs en eten 30 tot 40 kg planten per dag! Hoewel ze zich in theorie heel snel voort kunnen bewegen, lijken ze nooit haast te maken. Langzaam lopen ze van de ene naar de andere plek om zich onhandig neer te laten ploffen tussen de planten. Hun gezichtsuitdrukkingen zijn fantastisch om te observeren en lijken verdacht veel op mensen (of lijken wij op hen?). Ze zijn zich zeker bewust van je aanwezigheid, maar trekken zich daar bar weinig van aan. Volgens onze gids zien de gorilla’s ons slechts als een andere apensoort die niet bedreigend voor ze is en dulden ze daarom onze aanwezigheid. Zolang we ze maar niet uitdagen door te wijzen of een silver back recht in zijn ogen aan te kijken. Zij zijn ten slotte de koning van het oerwoud! Ze zullen dan ook zeker laten zien wie de baas is.

Wil je de videobeelden van deze bijzondere ervaring zien? Bekijk dan de Rwanda story op ons Instagram account!

Waarom een gorilla trekking in Rwanda?

Het leefgebied van de berggorilla bevindt zich uitsluitend in Rwanda, Congo en Oeganda. Dit zijn dus de enige landen ter wereld waar je berggorilla’s in het wild kunt spotten! In Rwanda is de grootste populatie berggorilla’s aanwezig en kun je ze met een relatief korte hike zien op relatief goed begaanbaar terrein. In Oeganda is het goedkoper, maar zie je ze niet altijd in zulke grote aantallen en van zo dichtbij als in Rwanda. Bovendien moet je er hier vaak aanzienlijk langer voor hiken. Congo heeft momenteel geen positief reisadvies en is daarom af te raden voor een gorilla trekking. Het land is niet veilig genoeg en daarom lastig te bezoeken.

Door ons geselecteerde accommodaties in de buurt van Volcanoes national park

Meer van Rwanda zien

Wil jij naast de berggorilla’s meer van Rwanda zien? Lees dan ook onze reisroute voor een rondreis Rwanda en ons reisadvies Rwanda met handige tips & tricks voor je reis. Bekijk ook de website van Visit Rwanda voor meer informatie.

game drive rwanda

Goedkoop vliegen naar Rwanda

Vliegen naar Rwanda is het goedkoopst vanuit Brussel met RwandAir die 3 keer per week (di, do, za) rechtstreekse vluchten vanuit Brussel aanbiedt. Je doet er dan 8,5 uur over en vliegt op Kigali. Op de heenweg een nachtvlucht en terug een dagvlucht. Retourtickets zijn met RwandAir van Brussel naar Kigali rond de € 500,-. Je kunt ook vanuit Amsterdam rechtstreeks vliegen met KLM, maar je betaalt dan bijna het dubbele voor je vliegticket.

volcanoes national park

Georganiseerde reis naar Rwanda

Veel reisorganisaties bieden combinatiereizen voor Rwanda en Oeganda aan. Toch leent Rwanda zich perfect voor een opzichzelfstaande rondreis van 2-3 weken. Ook voor een eerste Afrika-ervaring is Rwanda de reisbestemming bij uitstek. Het land is schoon en veilig en heeft een goede infrastructuur. Als je zelfstandig door Rwanda gaat reizen, bijvoorbeeld met huurauto, kun je het meeste van het land zien en ervaren, maar wil je toch liever een georganiseerde reis maken, dan zijn er een aantal reisorganisaties die reizen naar Rwanda aanbieden. Zo kun je bij Sawadee terecht voor een groepsrondreis door Rwanda, gecombineerd met Oeganda. Reis je liever in een (kleine) internationale groep? Boek dan een rondreis door Rwanda bij reisorganisatie G Adventures.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen