Meteen naar de content

De Okavango Delta: Het mooiste moerasland voor jouw Botswana safari

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Botswana

Safari Afrika

De Okavango Delta is een uniek natuurgebied in het noorden van Botswana, Zuidelijk Afrika. Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld en werd in 2014 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege haar bijzondere flora en fauna. Het gebied is uitermate geschikt voor wildlife en is een van de mooiste plekken om op safari in Botswana te gaan. Dit vanwege de grote aantallen wild en vogels die hier voorkomen. Ook een helikoptervlucht boven de Delta is een onvergetelijke ervaring! Ik heb zelf diverse keren door Botswana gereisd en de Okavango delta is een van mijn favoriete plekken in het land, omdat een safari in dit gebied zo anders is dan de standaard game drives in Afrika. Wil jij dit bijzondere natuurgebied ook bezoeken? In dit blog deel ik alles wat je moet weten voor jouw safari in de Okavango Delta in Botswana.

Tour tip: Wil je de Okavango Delta bezoeken tijdens je vakantie in Botswana? Je kunt ook je reis samenstellen met de bouwstenen van Riksja travel. Deze reisorganisatie biedt een heel avontuurlijk reisaanbod voor Botswana. Denk aan kamperen in het wild met een jeep met daktent, olifanten spotten in Kasane, een bezoek aan de Victoria Falls en een kanosafari in de Okavango Delta. Of boek een complete individuele rondreis door Botswana.

Okavango Delta botswana safari

Het unieke eco-systeem van de Okavango Delta, Botswana

Vele duizenden jaren geleden hoorde de Okavango Delta bij het Makgadikgadimeer. Nu voorziet de delta de droge Kalahari woestijn jaarlijks van bijna 11 kubieke kilometer water. Het gebied overstroomt ieder jaar: in het noorden starten de overstromingen in de zomer. Pakweg een half jaar later bereiken ze het zuiden van het gebied. Door de hoge temperaturen in Botswana verdampt het water snel. Eilanden kunnen het ene moment onder water staan, terwijl ze enkele weken later weer goed zichtbaar zijn. Bij de snelle verdamping komt zout vrij, waardoor dikke zoutkorsten te zien zijn in het groene landschap. Ik vond dit een heel bijzonder gezicht! De Okavango Delta is daarom, naast een populaire safaribestemming in Botswana, dus zeker ook landschappelijk de moeite waard.

Botswana safari

Door ons geselecteerde accommodaties in de Okavango Delta, Botswana

Op safari in Botswana

Veel reizigers gaan naar Botswana om de Big 5 (de Afrikaanse olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw) te zien. Of om vogels, krokodillen en nijlpaarden te spotten. De Okavango Delta is een perfect gebied om op safari te gaan, want zelfs als je even geen dieren ziet, kun je vanuit je mokoro (kano) of jeep genieten van prachtige landschappen.

Wildlife spotten vanaf het land, water of vanuit de lucht

Je kunt verschillende soorten safari’s ondernemen in de Okavango Delta. Zo kun je een gamedrive maken in een jeep of truck in het Moremi Game Reserve, maar ook kanosafari’s en wandelsafari’s behoren tot de mogelijkheden, waarbij je op zoek gaat naar zebra’s, nijlpaarden en sabelantilopen, onder leiding van een wildlife ranger. Mijn ervaring is dat deze verschillende soorten tours een safari in de Okavango delta juist zo bijzonder maken. Vanaf het water zie je tenslotte heel ander wildlife dan vanaf het land.Of zelfs uit de lucht, want een helikoptervlucht of een vlucht in een 7-persoonsvliegtuig vanuit Maun behoort ook tot de mogelijkheden.

Reisadvies Botswana Okavango Delta

Welke dieren zie je in de Okavango delta?

Kuddes Afrikaanse olifanten

In het extreem vruchtbare deltagebied van de Okavango delta komen meer dan duizend verschillende plant- en diersoorten voor. De kans om Afrikaanse olifanten te spotten tijdens een safari in Botswana is erg groot, zeker als je bedenkt dat een zesde van alle olifanten ter wereld in Botswana te vinden is! In het moerasachtige gedeelte van de Okavango Delta vind je deze reusachtige beesten het hele jaar door in groepen van tien tot twintig olifanten. Afhankelijk van de overstromingen en de waterstand migreren grote kuddes olifanten gedurende het jaar van Okavango naar Linyante, Chobe en Savute.

Olifanten Botswana

De zeldzame neushoorn 

In de Okavango Delta zijn op een Botswana safari naast olifanten ook neushoorns te spotten. Dit zeldzame zoogdier is vooral te zien op Chief’s Island, waar zowel witte als zwarte neushoorns te zien zijn. De dieren zijn echter moeilijk te vinden, omdat ze door stroperij erg schuw geworden zijn en zich vaak verschansen tussen struikgewas. Op Chief’s Island zijn nog ongeveer 40 zwarte neushoorns en een onbekend (groter) aantal witte neushoorns. Zelf heb ik hem helaas niet gezien tijdens mijn safari in de Okavango delta.

Nijlpaarden 

Natuurlijk zijn er nooit garanties: we hebben het per slot van rekening over de natuur en de natuur is onvoorspelbaar. Desondanks is de kans om nijlpaarden te zien erg groot als je naar de Okavango Delta reist. Zo kun je per mokoro (kano) varen naar zogenaamde hippo pools of met een jeep in het Moremi Game Reserve gemakkelijk nijlpaarden zien in het ondiepe moerasachtige water. Nijlpaarden houden namelijk van laag water, omdat ze verrassend genoeg niet echt kunnen zwemmen. Wist je dat nijlpaarden niet zwemmen, maar lopen over de bodem van een rivier of meer?

Zebra’s

De Okavango Delta, en met name de drogere graslanden van het gebied, zijn ook een uitstekende plek om zebra’s te bekijken. Zo’n 25.000 zebra’s trekken jaarlijks door het gebied, wat de delta tot de zebra hotspot van Botswana maakt.

vakantie Tanzania Ngorongoro

Giraffen

Ook giraffen zijn in grote getale aanwezig in dit Noord-Botswaanse moerasland. Door de vochtigheid groeien er veel bomen in de Okavango Delta, die de giraffen van voedsel voorzien.

Buffels

Daarnaast zijn ook buffels alom vertegenwoordigd in de Okavango delta, maar vooral in september en oktober makkelijk te spotten bij drinkplaatsen. Door de hitte en relatieve droogte in deze maanden verzamelen buffels zich in de vroege ochtend en de late namiddag om hun vochthuishouding op peil te houden.

Oeganda, buffels, safari Botswana

Leeuwen

De leeuw is het meest voorkomende roofdier van de Okavango Delta en relatief gemakkelijk te zien op een Botswana safari. Vooral vroeg in de morgen en aan het eind van de dag worden de leeuwen actief en gaan ze op jacht. De leeuwen in de delta hebben zich succesvol aangepast aan hun omgeving. Ze zwemmen veel vaker dan hun soortgenoten in andere delen van Afrika. Door het vele water voelen ze zich genoodzaakt regelmatig hun manen nat te maken en naar ander territorium te zwemmen. Ik vond dit een heel bijzonder gezicht, omdat ik dit bij andere safari’s in Afrika niet eerder gezien had!

Sabeltantantilope

Ook de sabelantilope is een publiekstrekker: deze zeldzame antilopesoort is buitengewoon elegant door haar gekrulde hoorns. Wat mij betreft zeker een dier die een safari in dit deel van Botswana ook de moeit waard maakt.

Reisadvies Botswana

Vogels spotten in de Okavango Delta tijdens je Botswana safari

De Okavango Delta is een van de beste plekken van Afrika voor vogelaars. Het gebied kent meer dan 400 soorten vogels, variërend van de neushoornvogel tot ijsvogels en de Afrikaanse visarend. Een kanosafari is een ideale manier om de vele vogels van de delta te bewonderen. Wat is er nu leuker dan met je verrekijker in een kano over het water te dobberen en te genieten van de stilte en alles dat voorbij vliegt? Vooral in de vroege ochtend is de Okavango Delta een paradijselijke plek voor vogelaars. Tussen november en april migreren er ook nog eens honderden vogelsoorten naar het moerasland, waardoor dit absoluut de beste reistijd is voor vogelspotters.

Met een kano de Okavango Delta verkennen? Boek je kanosafari online >>

Okavango Delta

Ook leuk om te doen in de Okavango Delta

 

 

Wat kost een safari in de Okavango Delta?

Een safari in de Okavango Delta, Botswana hoeft niet duur te zijn. De entreeprijzen van alle nationale parken in Botswana bedragen 120 Pula (10 euro) per persoon per dag en 50 Pula (5 euro) voor het voertuig waarmee je het park in gaat. Een auto huren kost daarentegen met gemak 50 euro per dag plus benzine en eventueel een chauffeur en ranger. Daardoor kan het soms goedkoper zijn met een groep of reisorganisatie op pad te gaan. Sommige excursies, zoals een vlucht maken boven de Okavango Delta, zijn aanzienlijk duurder. Als je boven de Delta wilt vliegen om kuddes buffels en olifanten te spotten, moet je rekenen op zo’n 120 dollar voor 45 minuten.

Tour tip: Je kunt ook je reis samenstellen met de bouwstenen van Riksja travel. Combineer de kanosafari in de Okavango Delta bijvoorbeeld met de Moremi jeepsafari en de Victoria Falls. Of boek een complete rondreis door Botswana.

Okavango Delta

Eten en lodges

Een simpele maaltijd in een lokaal restaurant in de Okavango Delta kost rond de 5 euro. In hotels en resorts kun je op westerse prijzen rekenen. Een lokaal biertje is ongeveer 18 Pula (1,50 euro) en een flesje cola 10 Pula (0,85 euro). Een enkele reis van minder dan een uur in een lokaal busje kost 4 Pula (33 cent). Een liter benzine is ongeveer 9 Pula (0,75 euro). De goedkoopste plek om fruit en groenten in te slaan is uiteraard de lokale markt. Supermarkten zijn aanzienlijk duurder.

Afdingen

Op de lokale markt in Botswana en bij souvenirwinkels is het gebruikelijk om af te dingen. Afdingen is een spel in Afrika. Voel je dus niet opgelicht, blijf lachen en pingel tot je een prijs hebt waarmee jullie allebei tevreden zijn.

Checklist voor je Botswana safari

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats dichtbij de vertrekhal.
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Botswana. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Hoe kom je in de Okavango Delta?

Om in de Okavango Delta te komen, is je het het makkelijkst om naar Maun in Noord-Botswana te reizen. Vanuit deze grotere stad kun je gemakkelijk tours en/of vervoer boeken om de Okavango Delta te bezoeken. Ook vind je hier benzinestations en een winkelcentrum met pinautomaten en supermarkten.

Gecombineerde Afrika reizen

Maun heeft een internationaal vliegveld dat zo’n 3km buiten de stad ligt. Vanuit Gabarone, Windhoek, Johannesburg en Kaapstad kun je naar Maun International Airport vliegen. Natuurlijk kun je ook besluiten naar Maun te rijden op een roadtrip door Zuidelijk Afrika (bekende route: Van Kaapstad naar Victoria Falls door Namibië en Botswana) of vanuit de Botswaanse hoofdstad Gabarone. Onderweg kom je veel nijverheid tegen. Langs de Botswaanse wegen proberen inwoners bij te verdienen door het verkopen van zelfgemaakte manden en houtsnijwerk.

Hulp bij het organiseren van je rondreis Botswana en de Okavango Delta

Wil jij graag een rondreis door Botswana maken, maar niet alles zelf regelen? Damn kunnen  we de individuele rondreizen van Riksja travel aanraden, ook als je Botswana met Namibië wilt combineren. Vervoer, kleinschalige accommodaties en eventueel tours worden dan voor je geregeld. Maar je kunt de reis nog wel naar eigen wens aanpassen met behulp van bouwstenen. Zelf hebben we hele positieve ervaringen met deze reisorganisatie. 

Bekijk het reisaanbod >>

Botswana nijverheid

Meer Botswana inspiratie

Ben je enthousiast geworden over een safari in Botswana naar bijvoorbeeld de Okavango Delta en vraag je je af wat er komt kijken bij het plannen van een vakantie naar Botswana? Lees dan ons reisadvies Botswana voor tips. Wil je jouw reis naar Botswana combineren met een vakantie naar Namibië? Bekijk dan onze tips voor een leuke reisroute door Namibië met een 4×4. En is de safari in Botswana je eerste safari? Lees dan onze tips voor een eerste safari in Afrika

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen