Meteen naar de content

Reisadvies Botswana: Alles dat je moet weten voor je vakantie naar Botswana

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Botswana

Safari Afrika

Botswana is de uitgelezen natuurbestemming in Zuidelijk Afrika om op zoek te gaan naar de legendarische Big 5 en te genieten van spectaculaire landschappen. Chobe NP, de Okavango Delta, de grote olifantenpopulatie… het zijn allemaal uitstekende redenen om jouw bezoek aan Botswana niet langer uit te stellen. In dit reisadvies Botswana geven wij antwoord op jouw belangrijkste vragen over dit prachtige land. Wat is de beste reistijd voor Botswana? Is Botswana veilig? Welk safaripark mag je niet overslaan en welke gerechten kun je tijdens het diner op je bord verwachten? We vertellen het je allemaal!

Reisadvies Botswana

Waarom Botswana op jouw bucketlist thuis hoort

Botswana ligt in Zuidelijk Afrika en grenst aan Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het land is ongeveer zestien keer zo groot als Nederland en heeft slechts twee miljoen inwoners. Doordat Botswana zo dunbevolkt is, is er des te meer ruimte voor prachtige flora en fauna. De slogan van het ministerie van toerisme luidt niet voor niets: ‘Our country, our pride.’ En ja, Botswana heeft absoluut veel om trots op te zijn! Het reisadvies voor Botswana is bovendien positief, dus genoeg redenen om het land zelf te gaan ontdekken.

Kenia vakantie

Het succes van Botswana in de regio

Naast wereldberoemde safariparken als Chobe NP en het bijzondere ecosysteem van de Okavango Delta doet het land het ook economisch goed. Met een gemiddelde economische groei van 5% per jaar in het afgelopen decennium, behoort het land tot de snelst groeiende economieën ter wereld (CIA World Fact Book) en is het land een voorbeeld voor de regio. Helaas zorgen hoge werkloosheid en HIV/Aids infecties voor tegenslag: slaagt Botswana erin haar stabiele economische positie te behouden? Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron van het Afrikaanse land en jouw reis naar Botswana kan dus ook bijdragen aan een gezonde economische toekomst.

Reisadvies Botswana, is het er veilig?

Botswana is een veilig land om te bereizen, een positief reisadvies dus. Er zijn veiligheidsrisico’s, maar wanneer je de juiste maatregelen treft is er niets aan de hand. Persoonlijk heb ik mij nooit onveilig gevoeld in Botswana en heb ik mijn verblijf in dit prachtige land als zeer aangenaam ervaren. Er komt criminaliteit voor, met name in de grote steden. In Maun, Gabarone en Francistown is het daarom verstandig na het donker niet alleen over straat te gaan en je bezittingen niet te tonen (niet navigeren met je mobieltje in je hand; een kleine reisportemonnee met alleen het geld dat je die dag nodig hebt). Raadpleeg altijd het reisadvies Botswana van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken en ga bij de GGD na wat voor inentingen je nodig hebt om je fysieke gezondheid veilig te stellen. Houd er rekening mee dat Botswana in malariagebied ligt en een hoog aantal HIV/Aids infecties kent. Maar als je geen gekke dingen doet en de juiste veiligheidsmaatregelen treft, kun je er dus zonder problemen naartoe reizen!

De mooiste wildparken: Moremi, Kalahari, Chobe en Elephant Sands

Botswana is een bekende wildlife destination. Het is een ideaal land om de Big 5 te spotten: de Afrikaanse buffel, het luipaard, de leeuw, de Afrikaanse olifant en de neushoorn. Maar ook naast deze ‘groten der savanne’ is er veel te zien: denk aan tientallen antilopen soorten, meer dan vijfhonderd vogelsoorten, giraffen, nijlpaarden en krokodillen. De Okavango Delta is een bijzonder waterrijk eco-systeem in het noorden van het land, waar grote populaties nijlpaarden en vogels wonen. Een helikoptervlucht (ongeveer $120) is een onvergetelijke ervaring. Je ziet kuddes buffels over de vlaktes trekken en vliegt over de eindeloze savanne.

Oeganda, buffels

Een gamedrive in Moremi of Kalahari Game Reserve

Er zijn prachtige safariparken in Botswana om een gamedrive te maken. Het beste kun je ‘s ochtends weggaan zodra het licht wordt en op het heetst van de dag een pauze inlassen. In de namiddag Kun je dan nogmaals op safari gaan. Zorg ervoor dat je geen opvallende kleuren draagt -dit kan dieren afschrikken- en dat je voor de eerste uurtjes warme kleding bij je hebt. Ook al is het doorgaans warm in Botswana, ‘s ochtends vroeg kan het behoorlijk koud zijn in een open jeep. Lees ook onze tips voor een eerste keer Safari in Afrika.

In het Moremi Game Reserve, in de bijzondere Okavango Delta, kun je per safaritruck, jeep of mokoro (uitgeholde kano) op zoek naar de mooiste dieren. Om actie zit je niet verlegen: regelmatig zie je nijlpaarden hun zware lijf uit het water tillen of olifanten zoeken naar water. Entree tot het Moremi Game Reserve kost 120 Pula per persoon per dag (10 euro) en een 4×4 voertuig is verplicht. Voor dit voertuig betaal je 50 Pula per dag (5 euro). Dit geldt ook voor het Kalahari Game Reserve.

bezienswaardigheden Tanzania

Op bootsafari in Chobe National Park

Chobe National Park kun je ook zonder 4×4 bezoeken en wel per boot. Dit is een prachtige manier om één van Botswana’s meest bijzondere parken te bezoeken. Op de grens met Zimbabwe en Namibië vind je dit waterrijke park met een enorme populatie nijlpaarden, buffels en olifanten. Reken op ongeveer 350 – 1000 Pula (30 tot 80 euro) voor een bootcruise, afhankelijk van de duur van je cruise en het aantal mensen op je boot. Dit is inclusief de parkentree.

De beste plek om olifanten te spotten in Zuidelijk Afrika

Bij Elephant Sands in Nata in het noorden van Botswana kun je olifanten van heel dichtbij bestuderen. Tien jaar geleden legden de eigenaren een waterpomp aan om olifanten in tijden van droogte van drinkwater te voorzien. Daarna groeide Elephant Sands in rap tempo uit tot ‘the place to be’ voor olifantenliefhebbers. In dit tentenkamp overnacht je tussen de olifanten. Je kunt er op safari, maar eigenlijk is ‘the waterhole’ naast het restaurant en het zwembad de ideale plek voor een luie middagsafari. Drink een koud St. Louis biertje, terwijl je geniet van deze fantastische dieren! Dit is een leuke stop op weg naar Chobe NP dat ook in het noorden van Botswana ligt.

Botswana

Ook leuk om te doen in Botswana

 

De Botswaanse Pula en alles dat je moet weten over geldzaken voor je vakantie

In Botswana betaalt men met de Pula. Een euro is ongeveer 12 Pula waard (30 januari, 2020). In grote plaatsen als Maun, Francistown en Gabarone kun je pinnen met VISA-kaart en op sommige plaatsen ook met Maestro. Kijk altijd goed naar de logo’s op de automaat om zeker te weten welke pasjes geaccepteerd worden. In banken en speciaal ingerichte wisselkantoren (vaak in winkelcentra naast internationale supermarkten) kun je ook dollars en euro’s omwisselen naar Pula, evenals Namibische dollars en Zuid-Afrikaanse Rand. Zimdollars worden niet geaccepteerd. De prijzen van een excursies in nationale parken als Chobe kunnen zowel in Amerikaanse dollars als Pula betaald worden.

Reisadvies voor Amerikaanse dollars in Botswana

Als je Amerikaanse dollars meeneemt naar Botswana, houd er dan rekening mee dat alleen dollars van na 2006 worden geaccepteerd, zonder scheuren en/of diepe vouwen. Grote biljetten hebben een betere wisselkoers dan kleinere biljetten. Als je doorreist naar Zimbabwe, doe je er verstandig aan Amerikaanse dollars mee te nemen. Dit is de enige manier waarop je jouw Zimbabwe visum ($30 of $50 in combinatie met Zambia) on arrival kunt betalen. In Zimbabwe zijn Amerikaanse dollars sowieso het handigste en meest stabiele betaalmiddel. Overigens kun je in Victoria Falls ook nog met Botswaanse Pula betalen (hetzij tegen een slechtere koers).

Kosten van een reis door Botswana

Een reis door Botswana hoeft niet duur te zijn, maar wordt vaak prijziger door safari’s, entreeprijzen van nationale parken en autohuur. De entreeprijzen van alle nationale parken in Botswana bedragen 120 Pula (10 euro) per persoon per dag en 50 Pula (5 euro) voor het voertuig waarmee je het park in gaat. Autohuur daarentegen is met gemak 50 euro per dag plus benzine en eventueel een chauffeur en ranger. Daardoor kan het soms goedkoper zijn met een groep of reisorganisatie op pad te gaan.

Een simpele maaltijd in een lokaal restaurant kost rond de 5 euro. In hotels en resorts kun je op westerse prijzen rekenen. Zeker in hotels in afgelegen gebieden als Chobe of Elephants Sands kan een maaltijd duurder zijn. Een lokaal biertje is ongeveer 18 Pula (1,50 euro) en een flesje cola 10 Pula (0,85 euro). Een enkele reis van minder dan een uur in een lokaal busje kost 4 Pula (33 cent). Een liter benzine is ongeveer 9 Pula (0,75 euro). De goedkoopste plek om fruit en groente in te slaan is uiteraard de lokale markt. Supermarkten zijn aanzienlijk duurder. Op de lokale markt in Botswana en bij souvenirwinkels is het gebruikelijk om af te dingen. Afdingen is een spel in Afrika. Voel je dus niet opgelicht, blijf lachen en pingel tot je een prijs hebt waarmee jullie allebei tevreden zijn.

Door ons geselecteerde accommodaties in Botswana

Eten in Botswana

De Botswaanse keuken bestaat grotendeels uit maismeel (nzima) en braai (barbecue). Rundvlees en wild zijn erg populair. Struisvogelbiefstuk en impala, kudu en gemsbok steak zijn veelvuldig te krijgen, net als krokodillenvlees (vooral in de buurt van Chobe NP). Dit zogenoemde game meat komt van speciale boerderijen, waar dieren gehouden worden voor de slacht. In de hoofdstad Gabarone en in veel hotels worden ook pizza’s, pasta en andere Westerse maaltijden geserveerd. Botswana is een bierland: St. Louis, Castle en Lion bier zijn populair. Wijn uit Zuid-Afrika is ook bijna overal te krijgen.

Beste reistijd Botswana

De beste reistijd voor Botswana is mei t/m september. De temperaturen zijn er dan mild en er valt het minste neerslag in deze periode. In april en oktober neemt de neerslag iets toe en liggen de temperaturen hoger met een gemiddelde rond de 30-32 graden. Het feit dat Pula niet alleen de naam voor de lokale munteenheid is, maar ook het woord voor regen, zegt genoeg over het regenseizoen in Botswana. Het regenseizoen begint in november en loopt t/m maart, waarbij in december t/m februari de meeste neerslag valt.

Botswana, Chobe

De reisdocumenten die je nodig hebt voor een vakantie in Botswana

Je hebt voor een vakantie Botswana geen visum nodig, als je korter dan 30 dagen in het land blijft en geen arbeid verricht. Bij binnenkomst in het land, op het vliegveld of aan de landsgrenzen, moet je een kort formulier met je persoonlijke gegevens invullen en krijg je een stempel. Bij vertrek uit Botswana treedt er een soortgelijke procedure in werking. Wel moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst en is het aan te raden je gele vaccinatieboekje mee te nemen voor het geval hiernaar wordt gevraagd.

Checklist voor je vakantie Botswana

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Botswana
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Botswana. Vind en vergelijkde leukste tours en boek ze alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Reisadvies voor vervoer in Botswana

Van stad naar stad kun je gebruik maken van lokale bussen en minibusjes. Dit is zeker de goedkoopste optie, maar bereid je voor op lange reisdagen en lange wachttijden. Veel bussen gaan pas weg wanneer ze voldoende passagiers hebben gevonden en de kwaliteit van de wegen in Botswana is wisselend. Botswana is eigenlijk één groot wildpark en hoewel dat superleuk is, moeten chauffeurs vaak onverwachts hard remmen voor overstekende olifanten of ezels op de weg. In nationale parken als Kalahari Game Reserve, Chobe en Moremi heb je een 4×4 nodig. Daardoor is autohuur of het inschakelen van een reisorganisatie bijna een onvermijdelijk reisadvies voor Botswana.

Bekijk en vergelijk hier de prijzen voor een huurauto >>

Georganiseerd reizen door Botswana

Enthousiast geworden over reizen naar Botswana, maar reis je liever georganiseerd? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Van Verre. Deze reisorganisatie biedt zowel complete individuele rondreizen als bouwstenen aan. Met bouwstenen stel je je eigen reis samen, precies zoals jij hem wilt. Je kunt je reis hierbij ook combineren met bijvoorbeeld Namibië. Ook AfrikaPlus heeft een zeer groot aanbod aan reizen naar Botswana, eventueel te combineren met andere bestemmingen in Zuidelijk Afrika. Zowel individuele autorondreizen als groepsrondreizen.

Bekijk het aanbod Botswana reizen van Van Verre of AfrikaPlus

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen