Meteen naar de content

Madagascar vakantie: een rondreis Madagascar van drie weken

Omar van Beek

Door Omar

Madagascar

Safari Afrika

‘Dat ene grote eiland bij Afrika’ voor velen, het ‘Rode Eiland’ voor sommigen, maar stiekem vooral het eiland van koning Julien. Want geef maar toe, bij de naam Madagascar moet je vooral denken aan de tekenfilms met die pinguïns en vreemde ringstaartmaki. Nu vind je er geen pinguïns, maar ringstaartmaki’s zeker wel. Het eiland Madagascar is het op drie na grootste eiland van de wereld en een rondreis van drie weken is dus ook wel het minimum voor je Madagascar vakantie. Er valt zoveel te zien en doen! om er goed doorheen te kunnen reizen, er is zo veel te zien en doen! We delen een rondreis Madagascar door de bijzondere natuur en langs de mooiste Madagascar bezienswaardigheden.

reisadvies-madagascar

Reizen naar Madagascar: Azië of Afrika?

Madagascar bevindt zich voor de kust van Afrika, Mozambique om precies te zijn. Voor iedereen die al eens in Afrika geweest is, valt bij aankomst in Madagascar meteen op dat het niet is wat je verwacht van Afrika. Je ziet namelijk rijstterrassen, straatverkopers met versgebakken stokbrood en kleurrijke gebouwen die het Franse gevoel oproepen. Vooral rondom de hoofdstad doen de locals meer aan Indiërs denken dan aan Afrikanen. Dan is er nog de taal. Voor ons Nederlanders is deze onbegrijpelijk, zoals zoveel talen. De uitdaging zit hem vooral in de voorliefde van de letter ‘a’ en de lengte van woorden. Neem bijvoorbeeld Koning Andrianampoinimerinatompokoindrindra (!) de stichter van de hoofdstad Antanarivo. Het zal je misschien verbazen dat de oorsprong van het Malagasy, de taal die in Madagascar gesproken wordt, het dichtst in de buurt komt van Maleis en Indonesisch. De grote vraag is dus, is Madagascar nu meer Azië of Afrika? Je mag die vraag zelf beantwoorden tijdens je Madagascar vakantie :).

Madagaskar-rijstvelden-Antsirabe

Nosy Be: dé strandbestemming voor een relaxte Madagascar vakantie

Wil je jouw rondreis Madagascar beginnen op het strand? Vanuit de hoofdstad neem je een binnenlandse vlucht naar het eilandje Nosy Be. Dit is dé strandbestemming van het eiland en staat garant voor een relaxte vakantie Madagascar. Dit betekent echter niet dat het er toeristisch of druk is. Er zijn zeker toeristen, maar het blijft een ontspannen plek. Sommigen vergelijken Nosy Be met Zanzibar, maar dan 25 jaar geleden. De luchthaven bevindt zich in het oosten van het eiland, maar het merendeel van de overnachtingsplekken is aan de andere kant: een stukje rijden dus. Via de hoofdweg rijd je door een groen landschap heuvel op en af. Als de Ylang Ylang plantages in bloei staan, kun je gerust de autoraampjes open doen, de geur van de bloemen is heerlijk! Niet voor niets worden de bloemen van de Ylang Ylangboom ook vaak gebruikt als basis voor verschillende bekende parfums.

madagascar-strand

Wanneer je tijdens je Madagascar vakantie kiest voor een cruise rondom Nosy Be dan is het aan te raden om vlakbij het dubieus genaamde en vervallen koloniale stadje ‘Hell-ville’ te overnachten in een luxe strandvilla. Geniet zeker van de luxe die de villa biedt, want de dagen aan boord van de Dhow cruise zijn back to basic.

Traditionele Dhow Cruise rond Nosy Be

Vanuit Nosy Be is het een echte aanrader om met een mooie houten dhow – een traditionele geel met witte zeilboot met een driehoekig zeil – een aantal dagen de omgeving te verkennen tijdens je rondreis Madagascar. De route gaat langs de grotendeels onbewoonde kust ten zuiden van Nosy Be. Overdag wordt er gezeild, gezwommen en natuurlijk gegeten. De bemanning gaat met harpoen en een duikbril het water in en komt met de lekkerste vis weer boven. Aan het einde van de middag kampeer je op het strand, waar de gevangen vis op de barbecue boven het kampvuur wordt gegrild. Onder het genot van een zelf gebrouwen lokale rum, met je voeten in het meelzachte zand, is het genieten van de ondergaande zon die de lucht oranje kleurt.

Madagaskar-kamperen-strand-cruise

De dagen vliegen voorbij aan boord van de Dhow cruise. Af en toe vaar je langs een klein vissersdorp waar de mensen toeristen hartelijk verwelkomen. Met name de kinderen rennen het strand op om die ‘gekke’ mensen te zien en uiteraard te checken of die witte, inmiddels meer rode, huid wel echt is. Na een laatste stop op een 4 km lang, pijnlijk-aan-je-ogen wit, zandstrand, is het tijd om terug te varen naar Nosy Be.

madagascar-dhow-cruise 

Het droge zuiden van Madagascar

Tijdens je rondreis Madagascar mag je het zuiden niet overslaan. Via Tana vlieg je naar Tulear (ook wel Toliara), wat aan de zuidwestkust van Madagascar ligt. Na het verlaten van het vliegtuig is het alsof iemand een föhn heeft aangezet. Je wordt verwelkomd door droge hitte met een bijpassend droog en ruig landschap. Van Tulear loopt er een goed geasfalteerde weg helemaal terug naar Antanarivo. Onderweg zie je verschillende soorten van de bekende baobab bomen. Ook moet je regelmatig de lokale bevolking ontwijken die al fietsend of met een kudde vee midden op de weg lopen.

rondreis-madagascar

Isalo National Park

Isalo National Park is het eerste nationale park dat je tegenkomt op je Madagascar rondreis als je uit het zuiden komt. Het is een woestijn hoogvlakte met enkele verrassingen. In de smalle canyons in het park wordt het niet zo heet en heeft flora en fauna een kans om te groeien. Het ene moment loop je daardoor op een droge vlakte met dorre begroeiing, het volgende moment loop je een groene oase binnen met een perfect natuurlijk zwembad.

Madagaskar-Isalo National-Park-waterval

Na een wandeling in de hitte is een sprong in dit koele water meer dan welkom. Vanuit de bomen rondom het water komen ringstaart lemurs kijken naar wie al dat lawaai in het water maakt. Voor de lokale bevolking is het Isalo National Park een belangrijk park. Mensen worden hier namelijk begraven, maar niet zoals wij dat gewend zijn in Nederland. Hangend aan dunne touwen met hamer en beitel wordt, met gevaar voor eigen leven, een graf uitgehakt in de rotswanden. Sommige graven bevinden zich op tientallen meters boven de grond!

Madagaskar-Isalo-National-Park

Fianarantsoa

Langzaam baan je je een weg terug richting het noorden om je Madagascar vakantie full circle te maken. Na een korte stop op een lokale koeienmarkt, of ‘Zebu’, zoals koeien heten in Madagascar, kom je aan in het stadje Fianarantsoa. De beste plek om te starten met het verkennen van het platteland. Op de kleurrijke markt sla je eten in voor de komende dagen. Groenten, fruit, rijst, noten, allemaal vers, en ook vanille, één van de exportproducten van het land, vind je op de markt.

Madagaskar-Markt-Fianarantsoa

Hiken bij Fianarantsoa

Doordat Fianarantsoa een stuk noordelijker ligt dan Isalo National Park is het landschap weer groener. Dichtbij de rivier in het dal vind je rijstterrassen waar je, al springend van dam naar dam, doorheen kunt lopen. Tijdens de trekking passeer je kleine dorpen en word je verwelkomd door groepjes kinderen die Frans willen oefenen.

Madagaskar-trekking-Fianarantsoa

Overnachtingen zijn bij de mensen thuis, zeer eenvoudig, maar een geweldige gelegenheid om kennis te maken met de Malagasy die hier wonen. De maaltijden bestaan uit rode rijst met groenten en kip, waar je, ondanks de herhaling, geen genoeg van krijgt. Hetzelfde geldt voor het rode met groene landschap en de hartelijke mensen; beide vervelen zeer zeker niet tijdens je Madagascar vakantie.

madagaskar-trekking

De mooiste national parken van Madagascar: Ranomafana en Andasibe

Madagascar kent een groot aantal nationale parken, maar de twee mooiste volgens velen zijn toch wel Ranomafana en Andasibe National Park.

Ranomafana National park

Ranomafana is een park van meer dan 400 km2. Het park is bedekt met regenwoud, waarvan delen nog primair en dus onaangetast door mensen zijn. De naam van het park betekent ‘heet water’ wat refereert naar de warmwaterbronnen in de buurt van het gelijknamige dorp. Hier kwamen Franse kolonialisten voorheen om te ontspannen. In het Ranomafana park komen twaalf soorten lemuren (maki’s) voor en de fossa, een kleine katachtige en één van de weinige roofdieren van het land. Zeker een must-visit dus tijdens je Madagascar vakantie.

Madagaskar-Andasibe-national-park-lemur

Andasibe National Park

Het Andasibe National Park ligt meer naar het noorden op een paar uur rijden van de hoofdstad van Madagascar. Ook in dit park vind je dichte jungle en vele unieke flora en fauna. Hier leeft de Indri, de grootste soort lemuur. De Indri heeft een harde roep die tot op 2 km afstand te horen is. Stel je een concert van deze dieren voor in de ochtend, dat is weer eens een ander soort wekker! Een unieke ervaring tijdens je rondreis Madagascar. Een andere diersoort waar Madagascar om bekend staat zijn kameleons. Je ziet deze in alle soorten en maten; van de kleinste soort die niet groter is dan een vingertop, tot de grootste zo groot als je onderarm.

Andasibe-national-park-madagaskar

Begrafenis in Antsirabe

In de buurt van het stadje Antsirabe kun je een begrafenis bijwonen. Nu is dit normaal gesproken natuurlijk niet iets dat je voor je plezier doet, zeker niet op vakantie. Maar zoals eerder omschreven bij het Isalo National Park, houden sommige bevolkingsgroepen op het eiland er unieke rituelen op na. In de omgeving van Antsirabe worden de mensen begraven in een tijdelijk graf. Zodra er dan voldoende geld is verzameld, worden de resten van het familielid weer opgegraven, in een kleine kist gestopt en in een grote dansende processie door de straten meegenomen. Eenmaal bij de definitieve rustplaats gaan alle remmen los. Muziek, dansen, drinken; alles wordt uit de kast gehaald om er een feestje van te maken. Sterker nog, er is lokale middenstand ontstaan die rondom deze ‘rituelen’ stalletjes met drinken opbouwt waar ‘feestgangers’ drinken kunnen kopen. Als bezoeker ben je eregast, de lang verloren neef of nicht van de overledene. Een licht ongemakkelijk en tegelijk geweldige ervaring om mee te maken tijdens je Madagascar vakantie!

begrafenis-madagaskar

De vraag blijft is Madagascar nu Aziatisch of Afrikaans? De rijstvelden, riksja’s in de steden en de taal zijn meer Aziatisch. Het uiterlijk van de locals, de hartelijke eerlijkheid, de liefde voor dansen en muziek en het rijke wildlife voelen meer Afrikaans. Het antwoord maakt eigenlijk niet uit. De mix zorgt voor de oprecht unieke bestemming die Madagascar is en het is dan ook zeker de moeite waard om een rondreis Madagascar te maken wat mij betreft!

 

Lees ook onze tips en reisadvies Madagascar met daarin de antwoorden op de meestgestelde vragen over reizen naar Madagascar.

Praktische tips voor reizen door Madagascar

Accommodaties in Madagascar

De keuze aan hotels in Madagascar is gelimiteerd. Zolang je echter langs de ‘hoofdweg’ naar het zuiden blijft zul je in de toeristisch interessante plekken altijd iets kunnen vinden, van een simpele homestay tot boetiekhotel met Franse inslag. We zochten alvast een aantal leuke accommodaties voor je uit.

Door ons geselecteerde accommodaties in Madagascar

Vervoer in Madagascar

Wat is de beste manier om rond te reizen door Madagascar? Zoals geldt voor vele Afrikaanse bestemmingen is het openbaar vervoer ruimschoots aanwezig alleen van dubieuze kwaliteit. Dat wil zeggen dat de meeste voertuigen hun beste tijd hebben gehad. Daarnaast werkt openbaar vervoer volgens het concept vol=rijden. Het woord ‘vol’ wordt ook zeker anders gezien dan wat wij Nederlanders zien als vol. Dat gezegd hebbende kun je, als je tijd hebt, veilig met bussen door het land reizen. Zeker de weg van Tulear naar Anatanarivo. Heb je iets meer haast of wil je meer comfort? Huur dan een taxi met of zonder chauffeur. Zonder chauffeur is wel uitdagender aangezien de bewegwijzering niet fantastisch is. Een verkeerd dorp binnen rijden kan echter ook zorgen voor de start van een nieuwe leuke ervaring. Voor het regelen van je transport en je overnachting is kennis van de Franse taal een grote plus, al spreekt zeker niet iedereen Frans.

Checklist voor je Madagascar vakantie

 • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Eén van de grootste uitdagingen van reizen in Madagascar zijn de binnenlandse vluchten. De nationale luchtvaartmaatschappij Air Madagascar staat bekend om veel onverwachte annuleringen. Ook het reserveren van deze binnenlandse vluchten gaat niet altijd even soepel.

Visum voor Madagascar

Denk eraan dat je voor Madagascar een visum nodig hebt, deze is bij aankomst verkrijgbaar. De visumregels wijzigen vaak, dus check dit goed voor vertrek. Wil je langer dan 30 dagen in het land blijven, dan moet je vooraf een visum regelen bij het consulaat van Madagascar in Rotterdam of de ambassade in België.

madagaskar-Uitzicht-Tsaranoro
rondreis-madagaskar

Meer bijzondere bestemmingen in de Indische oceaan

Een Madagascar vakantie staat garant voor een bijzondere ervaring, echter zijn er nog meer speciale eilanden in de Indische Oceaan waar je hart sneller van gaat kloppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de buureilanden ZanzibarLa Reunion, Mauritius en Rodrigues island?

2 reacties

 • Irma 19 juli 2018 - 22:21

  Tof artikel! Dat triggert wel om ook te gaan :). Ik vroeg me af hoeveel tijd je ongeveer voor deze route nodig hebt en aan welke kosten je moet denken?
  Liefs

 • reisblogger 2 september 2019 - 14:52

  Geweldig artikel.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen