Meteen naar de content

Het best bewaarde geheim van Mauritius: Rodrigues eiland

janneke dijkhuis

Door Janneke

Eilanden

Mauritius

Samen met La Reunion en Mauritius behoord Rodrigues tot de Mascarene eilanden. Rodrigues is een nog onontdekte bestemming in de Indische oceaan op zo’n 560 kilometer ten oosten van Mauritius. Dit zelfstandige eiland behoort tot de republiek van Mauritius en is het best bewaarde geheim van het land.

Mauritius-Rodrigues-uitzicht-strand-zee

Eco bestemming

Rodrigues is 19 kilometer lang, 6.5 kilometer breed en heeft als hoogste punt Mount Limon, 398 meter hoog. Het eiland dankt zijn naam aan de Portugees Diogo Rodrigues die in 1528 het eiland ontdekt heeft. In die tijd leefden er nog zeekoeien in de lagune en vond de ontdekkingsreiziger exotische vogels (o.a. de dodo!) en bizarre flora aan op het eiland. Voor de flora liefhebbers is Rodrigues nog steeds een lust. Er zijn 42 plantsoorten op Rodrigues die alleen in deze regio van de wereld voorkomen waarvan 7 soorten zelfs nog maar enkele exemplaren tellen op Rodrigues. Denk bijvoorbeeld aan verschillende orchidee soorten, de Rodrigues hibiscus maar ook aan de zeldzame plant ‘Cafe Marron’ waarvan nog maar één exemplaar op het eiland te vinden is.

Mauritius-Rodrigues-bloemen

Wandelen op Rodrigues

Rodrigues is perfect voor een wandel vakantie. Er zijn veel routes die je over het hele eilande leiden. Met de bus kun je je gemakkelijk naar de begin en eindpunten verplaatsen. Het eiland is heuvelachtig en in vele opzichten lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Onderweg kom je spelende kinderen tegen, op de hoofdwegen word je gegroet door de lokale bevolking die rustig een paar kilometer per dag lopen om van A naar B te komen en langs de kant van de weg graast vee. Maar je ervaart vooral rust, prachtige natuur en nagenoeg geen andere toeristen.

Mauritius-Rodrigues-bus Mauritius-Rodrigues-spelende-kinderen

No plastic!

Sinds 2014 is het verboden om met plastic tassen over straat te gaan. Je mag geen plastic tassen gebruiken, distribueren, verkopen, fabriceren, importeren of op voorraad houden. Voor zo’n klein eiland heel erg vooruitstrevend om zo’n regel in te voeren. Ze zijn daarmee Mauritius bijvoorbeeld ver vooruit. Het mooie is dat iedereen deze regel strikt naleeft!

Mauritius-Rodrigues-Uitzicht-koeien

Schildpadden

Op het eiland vind je de aldabra-reuzenschildpadden en de radiated schildpadden. De aldabra-reuzenschildpad zijn de laatste overlevenden van de reuzenschildpadden die ooit op alle eilanden in de Indische oceaan leefden. De radiated schildpadden zijn vele malen kleiner dan de aldabra-reuzenschildpad. Het schild heeft mooie gele lijnen waardoor het dier beschouwd wordt als  één van de mooiste in zijn soort. In het zuiden van Rodrigues is een leefgebied gecreëerd voor de schildpadden, bij de Rivière Des Anguilles. In het 20 hectare natuurreservaat kun je ervaren hoe het eiland eruit heeft gezien voordat het gekolonialiseerd werd. In het reservaat leven 650 radicated schildpadden en 600 aldabra-reuzenschildpadden. Heel bijzonder dus om een bezoekje te brengen aan dit reservaat!

Mauritius-Rodrigues-tortuousMauritius-Rodrigues-reuzenschildpad Mauritius-Rodrigues-Radiant-schildpad

Creool mix op Rodrigues

De lokale mensen zijn een leuke creool mix van Mauritianen, Indiaase- en Franse mensen. Ondanks dat het eiland ontdekt is door de Portugezen en in handen is geweest van de Britten blijft, na Creool, Frans de meest gesproken taal op het eiland. De bevolking is puur, goedlachs en oprecht. In gebrekkig Engels proberen ze graag een praatje met je aan te knopen. Ze zijn nieuwsgierig naar toeristen en vinden het super leuk om hun Engels te oefenen.

Mauritius-Rodrigues-school-kinderen Mauritius-Rodrigues-wandelende-kinderen

De hoofdstad : Port Mathurin

Van de ruim 41.000 inwoners van het eiland wonen er 7000 in de hoofdstad, port Mathurin. Een stad met een knusse sfeer. Op de dagelijkse markt kun je lokale groenten, fruit, vis en vlees kopen. Eén keer per twee weken komt er een vrachtschip met producten vanuit Mauritius naar Rodrigues. Je zou verwachten dat de prijzen daarom ontzettend hoog liggen, maar dat valt reuze mee. In Port Mathurin zijn supermarktjes waar je alle benodigdheden kunt kopen. Je brood koop je natuurlijk bij de boulangerie! Op het kleine eiland zijn niet veel restaurants. Het beste restaurant is Blue Marlin wat aan het strand ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum van de hoofdstad. Lokale favoriete gerechten zijn o.a. creoolse sausijsjes en octopus curry.

Mauritius-Rodrigues-uitzicht-Port-Mathurin

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen