Meteen naar de content

La Reunion: walhalla voor hikers!

janneke dijkhuis

Door Janneke

Eilanden

Wandelvakantie

La Reunion is een Franse kolonie en een walhalla voor hikers. Een fascinerend eiland dat tussen Mauritius en Madagaskar in de Indische oceaan ligt. Het eiland voorziet in alles: tropische vegetatie, bergen, een actieve vulkaan, kleurrijke bevolking, goed eten en avontuur! De outdoor liefhebber kan hier zijn hart op halen met talloze activiteiten als canyoning, mountain biken, rafting, quad biking, kliffen beklimmen, paragliding, duiken, kitesurfen maar vooral hiken!

France-La-Reunion-Mafate-Hiking-View-Nick

Drie vulkaankraters

Als gevolg van een vulkaanuitbarsting in de Indische oceaan, is La Reunion ontstaan. De vulkaan die hoger was dan de huidige bergtoppen, is onder zijn eigen gewicht ingezakt en heeft drie prachtig groene vulkaankraters achter gelaten.

20151018-France-La-Reunion-Mafate-View-river

Cirque de Cilaos: de plek die je nooit verlaat

Dit is de grootste vulkaankrater (cirque) van La Reunion en is een goede uitvalbasis voor diverse wandel routes. Je kunt hier rustig een nacht of drie doorbrengen. Via een weg met 100 haarspeldbochten bereik je het dorp Cilaos. Vanuit hier kun je verschillende hikes ondernemen.

Cirque de Salazie: fantastische watervallen

De meest groene en vruchtbare cirque is Salazie. Er zijn meer dan 100 watervallen die elkaar langs de trails opvolgen, wat voor een indrukwekkend landschap zorgt. Het is ook de meest toegankelijke en grootte vulkaankrater van de drie.

Cirque de Mafate: walhalla voor hikers

Ingesloten door bergen en alleen bereikbaar te voet of per helikopter maken Mafate een speciale plek die absoluut een bezoekje waard is.

20151018-France-La-Reunion-Mafate-View

Wildernis en isolatie

De focus van mijn reis lag op cirque de Mafate. Mafate is de meest afgelegen en wildste vallei op La Reunion, een eiland dat op zichzelf al een geïsoleerde ligging heeft. Vanuit Cilaos of Hell-Bourg beginnen mensen vaak aan hun hike naar Mafate. In Mafate kun je dagenlang hiken van dorpje naar dorpje. De trails worden duidelijk aangegeven met bordjes die aangeven hoe lang het lopen is naar het volgende dorp. De kilometers worden niet genoemd, alleen de tijden. Omdat de natuur in Mafate zo grillig is kan het zijn dat je een uur lang alleen maar stijl omhoog klimt, of afdaalt. Of dat je via rotsen riviertjes moet oversteken. Ook kun je ‘tijd verliezen’ omdat je gewoonweg weggeblazen wordt door de overweldigend mooie scenery. De tijd die op de bordjes staat kun je dus het beste aannemen als een indicatie.

20151006-France-La-Reunion-Mafate-Hiking-Trail-sign

De bewoners van Mafate

De economie van La Reunion draait op de landbouw. 65% van de landbouwgrond wordt gebruikt om suikerriet te verbouwen. In het verleden werden er veel slaven gebruikt in de suikerriet industrie. In de negentiende eeuw is het een groep slaven gelukt om te ontsnappen en zijn ze naar Mafate gevlucht. Omdat het alleen via smalle en ontoegankelijke paden bereikbaar was (en nog steeds is), konden ze zich goed verborgen houden. De inwoners van Mafate stammen allemaal af van deze gevluchte slaven. Buitenstaanders zijn alleen als toerist welkom in Mafate of als je met een local getrouwd bent.

France-La-Reunion-Mafate-Village1

Canalisation des Orange

Een bijzondere manier om Mafate binnen te wandelen is door het waterkanaal te volgen. Een ongeveer 11 kilometer lange, vlakke wandeling die start in Sans Souci. Je kunt hier met de bus naartoe en vanaf de bushalte te voet verder om Mafate in te wandelen. Ik noem het een wandeling omdat het een relatief makkelijke route is in vergelijking met de andere entrees die Mafate in leiden. Je loopt eerst een 3 kilometer lange dirt track omhoog voordat je aan de route begint die de waterleiding volgt. Het gehele pad loop je langs een klif die als het ware een open balkon vormt met oneindig mooie vergezichten. Goed om te weten: er is weinig schaduw langs dit pad, je loopt daardoor veel in de zon.

20151007-France-La-Reunion-Mafate-canalisation-trail 20151018-France-La-Reunion-Mafate-Canalisation

Wat stop je in je rugzak?

Mafate doe je niet in één dag. Je kunt ervoor kiezen om korte trekkingen te maken van een dag of 3 of 4 of je doet één hele lange route die Mafate in zijn geheel covered. Hoe je het ook wend of keert, je zal alle spullen die je meeneemt zelf moeten dragen in je rugzak. Dat betekent kleding, fotocamera’s, een jas (het koelt ’s avonds flink af en overdag kan het op hoogte ook erg koud zijn), een handdoek en toiletspullen. Ook moet je voldoende water meedragen en wat snacks. In de meeste dorpjes kun je wel producten kopen voor je lunch. En bij de gites waar je overnacht betaal je voor ontbijt en diner.

20151006-France-La-Reunion-Mafate-Hiking-Trail

Gites

Gites zijn accommodaties waar je tijdens je trekking in Mafate verblijft. Er zijn heel uiteenlopende gites. Als je wat meer wilt betalen kun je een privékamer huren maar de meeste kamers worden als dorm verhuurd. De kwaliteit van de gites loopt erg uiteen van heel eenvoudig tot comfortabel. Luxe is er niet bij. Het eten is meestal soep en/of salade vooraf, gevolgd door rijst met een vlees gerecht. Wat de pot schaft is echter erg afhankelijk van welke producten op dat moment beschikbaar zijn. Gezien de bevolking van Mafate zelf beperkt producten kan verbouwen worden er veel producten per helikopter ingevlogen. Dit is heel duur en gebeurt dan ook maar 1 keer per week. Dat je in Frankrijk bent zul je weten, bijna alle Gites serveren (zonder bijbetaling) wijn tijdens het avondeten!

France-La-Reunion-Mafate-Gite France-La-Reunion-Mafate-Gite2

Europese prijzen

Reunion importeert zo’n 65% van alles wat het eiland nodig heeft vanuit Frankrijk. Je kunt je wel voorstellen dat het daarom geen voordelige bestemming is. Uit de pinautomaat haal je Euro’s en deze vliegen direct je zak weer uit. Voor een biertje betaal je al gauw € 5,- en voor één gigabyte internet zo’n € 15,-.  Daarentegen vielen de prijzen voor de gites mee. Voor een overnachting met ontbijt en diner betaal je tussen de € 30,- en € 40,- per persoon (dorm style).

France-La-Reunion-Mafate-Helicopter-landing France-La-Reunion-Mafate-Helicopter2

3 reacties

 • Marjolein 19 juli 2017 - 19:54

  Kun je vertellen welke route je hebt gewandeld in Mafate? We zijn een trip aan t plannen, maar er zijn zoveel opties, dus erg benieuwd naar jouw avontuur

  • Janneke Auteur 20 juli 2017 - 08:43

   Hoi Marjolein, zelf heb ik een 3 dagen/2 nachten en een 2 dagen/1 nacht gedaan.

   De twee dagen 1 nacht: Overnacht in ilet des Orangers en het Canalisation pad gelopen. Echt schitterend en overall niet heel pittig omdat het Canalisation pad vrij vlak is. Alleen het laatste stuk naar ilet des Orangers was wel heel pittig. Hier hebben we geen auto voor nodig gehad om naar het begin/eind punt te komen. Ik weet nog dat we een bus genomen hebben vanuit Le Port naar het beginpunt vanwaar we met Jeeps naar de rand van Mafate zijn gebracht. Terugweg hetzelfde, ook weer met de bus terug.

   De 3 dagen/2 nachten: Gewandeld in de omgeving van Auere, ilet a Malheur, Cayenne, Ilea a Bourse. Volgens mij was de eerste overnachting in Auere en de tweede overnachting in Cayenne. Dit waren hele pittige (klim) dagen. Maar het was het o zo waard. Om deze route te lopen rijd je met een huurauto ( volgens mij gaan er geen bussen) naar een bewaakte parkeerplaats (even google-en).

   De hikes die ik gedaan heb, heb ik niet tot in de puntjes uitgestippeld. Ik verbleef op een zeilboot in Le Port en in dat stadje zijn we naar het tourism kantoor gegaan. Zij hebben toen de overnachtingen geboekt en de route geadviseerd. De volgende dag zijn we gaan lopen. Heel last-minute dus allemaal. De gites (accommodaties) zijn vrij lastig om contact mee te leggen. Het is wellicht dus een goed idee om de daadwerkelijke accommodaties gewoon ter plaatse bij een toeristen kantoortje te boeken.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Super tof dat je Mafata gaat doen, ga je geen spijt van krijgen. Het is absoluut 1 van de allermooiste bestemmingen die ik bezocht heb! Heel veel plezier, Janneke

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen