Reisadvies Oeganda: De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Oeganda
Oeganda is bezig aan een opmars als reisbestemming. Steeds meer avontuurlijke reizigers kiezen voor dit groene, veelzijdige land in Oost-Afrika. Van berggorilla’s en safari’s tot watervallen en kratermeren: Oeganda heeft veel te bieden en is nog lang niet overspoeld door toerisme.
Het land kende in de jaren ’70 en ’80 een onstuimige periode onder het bewind van Idi Amin en werd lange tijd gemeden door toeristen. Inmiddels is dat verleden tijd. Het reisadvies voor Oeganda is positief en wie op zoek is naar avontuur buiten de gebaande paden, zit goed in de ‘Parel van Afrika’. In dit artikel beantwoorden we 10 veelgestelde vragen over reizen in Oeganda: een land dat je zal verrassen en verbazen.
Een rondreis door Oeganda boeken
Wil je je reis door Oeganda liever laten organiseren? Yako Africa is een Nederlandse reisorganisatie gevestigd in Oeganda. Ze kennen het land door en door en stellen je reis volledig op maat samen. Je route, verblijf, gids en vervoer worden van a tot z geregeld, gebaseerd op jouw wensen en interesses.
1. Wat maakt Oeganda zo bijzonder?
Oeganda is een prachtig en afwisselend land in Oost-Afrika. In het noorden vind je droge, woestijnachtige gebieden, terwijl het zuiden juist groen is, met kratermeren, bergen en rivieren. Het is er relatief rustig: alleen in Jinja (aan de bron van de Nijl) en in Bwindi National Park (waar je berggorilla’s kunt spotten) zie je meer toeristen en backpackers.
De binnenlanden van regio’s als Karamoja, Kapchorwa en Masindi zijn nog grotendeels onontdekt. Hier ga je op safari zonder GPS-tracker of colonne jeeps. De nationale parken zijn bovendien betaalbaarder dan in buurlanden als Kenia en Tanzania – met uitzondering van Bwindi National Park, waar gorillatrekking behoorlijk prijzig is. Wat Oeganda extra bijzonder maakt, is het afwisselende aanbod aan activiteiten: je ontdekt het land niet alleen per jeep, maar ook te voet, met een kano of op de fiets.
2. Is Oeganda een veilig vakantieland?
Oeganda heeft een roerig verleden, maar is de afgelopen decennia stabieler geworden. Volgens de Wereldbank is het inmiddels een van de snelst groeiende economieën van Afrika. Het reisadvies is grotendeels positief.
Waar moet je op letten?
Vermijd politieke demonstraties en blijf uit de buurt van grensgebieden met Congo en Zuid-Soedan. Houd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. De sfeer in Oeganda is over het algemeen vriendelijk en relaxt. Let wel op in het verkeer (dat kan behoorlijk chaotisch zijn) en loop niet te koop met waardevolle spullen.
Gezondheid en vaccinaties
Voor vertrek is het verstandig om advies in te winnen bij de GGD, je huisarts of bijvoorbeeld Thuisvaccinatie. Zij kunnen je informeren over aanbevolen vaccinaties en malariapreventie. Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is in elk geval verplicht, deze moet je ook aan kunnen tonen als je het land binnenkomt.
De beste reistijd voor Oeganda is van december tot en met februari, of van juni tot en met september.
Oeganda heeft een tropisch klimaat, maar door de hoogteverschillen zijn er ook koudere gebieden en besneeuwde bergtoppen. Je kunt het hele jaar door reizen in Oeganda, maar het is handig om rekening te houden met de regenseizoenen – zeker als je van plan bent om te gaan hiken of een gorillatrekking te doen.
Droge periodes: ideaal voor wildlife en trekkings
De populairste reistijd is van december tot en met februari. Dit is een goede periode voor safari’s, wandelingen, vogelspotten én gorillatrekkings. Ook juni tot en met september is een fijne periode, al kan er altijd een korte tropische bui vallen – zelfs in het droge seizoen.
Eerste regenseizoen: maart tot en met mei
In deze maanden is het minder geschikt om te reizen, vooral als je een gorillatrekking wilt doen in Bwindi of Mgahinga. Door de regen is de jungle moeilijker begaanbaar en het wild lastiger te spotten. De paden kunnen glad zijn en sommige wegen slecht toegankelijk.
Tweede regenseizoen: oktober en november
Dit kortere regenseizoen is beter te doen. De regen valt meestal in de vorm van korte, hevige buien waarna de lucht weer opklaart. Deze maanden zijn perfect om vogels te spotten: alles staat in bloei.
3. Hoe krijg ik een vergunning om gorilla’s te spotten?
Een gorilla-trekking in Bwindi Impenetrable National Park is voor veel reizigers hét hoogtepunt van hun rondreis door Oeganda. Je trekt met een gids de dichte jungle in, op zoek naar berggorilla’s in hun natuurlijke leefomgeving. Omdat het aantal permits per dag beperkt is, is het belangrijk om deze ruim van tevoren te regelen – zeker in het hoogseizoen (juni t/m september en december t/m februari). Dit kan via een erkende reisorganisatie of direct bij de Uganda Wildlife Authority.
De kosten voor een permit zijn sinds juli 2024 verhoogd naar $800 per persoon. Wie een intensievere ervaring zoekt, kan kiezen voor de Gorilla Habituation Experience: een tocht waarbij je tot vier uur met een gorillafamilie doorbrengt. Hiervoor betaal je $1.500. Houd er rekening mee dat je minimaal 15 jaar oud moet zijn om deel te nemen aan een gorilla-trekking.
4. Is Oeganda ook de moeite waard zonder gorilla-trekking?
Zeker weten. Ook als je geen gorilla-trekking doet – omdat je het niet wil of omdat het te duur is – is een rondreis door Oeganda absoluut de moeite waard.
Het land heeft meer dan genoeg te bieden: van de watervallen bij Sipi Falls en de ruige Rwenzori Mountains tot de zoutmijn in Kasese, de theevelden rond Fort Portal en de Nijl in Jinja. Je kunt koken met locals in Kapchorwa, het nachtleven van Kampala induiken of een kleurrijk festival meemaken, zoals Nyege Nyege of Milege. In onze rondreis door Oeganda laten we zien welke plekken je zeker niet mag missen. De meeste mensen spreken goed Engels, waardoor contact leggen makkelijk gaat.
Voor natuurliefhebbers, wandelaars, bergbeklimmers en fotografen is Oeganda een fantastische bestemming – ook zonder gorilla’s.
5. Kan ik backpacken in Oeganda?
Ja, backpacken in Oeganda is goed te doen – als je flexibel bent. Bussen vertrekken meestal pas wanneer ze vol zijn, en lange ritten kunnen vermoeiend zijn.
Typische backpackershostels vind je vooral in steden als Kampala, Jinja en Fort Portal, maar die zitten vaak in een iets hoger segment. Goedkopere guesthouses waar ook Oegandezen en zakenreizigers verblijven, zijn vaak eenvoudiger en hebben een ‘loop gerust binnen’-mentaliteit. Bij dit soort plekken kun je meestal onderhandelen over de prijs, zeker als je wat langer blijft.
Airbnb wordt steeds populairder in Oeganda, vooral in de steden. Het is een leuke manier om iets meer comfort te hebben en tegelijk het lokale leven mee te krijgen. Voor safari’s of reizen naar het noorden is het slim om iets te regelen via je accommodatie of een reisorganisatie. De wegen zijn er vaak slecht en zelfstandig reizen kan in sommige gebieden minder veilig zijn.
Checklist voor je reis naar Oeganda
-
Bekijk onze favoriete reisspullen in onze travelshop.
-
Vergelijk de beste deals voor vliegtickets.
-
Boek een voordelige parkeerplaats bij het vliegveld.
-
Begin je reispret met een reisgids van je bestemming.
-
Zorg voor een goede reisverzekering.
-
Spaar air miles met een AMEX creditcard.
-
Vind de mooiste accommodaties om te overnachten.
-
Inentingen nodig voor je reis? Je kunt je ook thuis laten vaccineren.
6. Vervoer in Oeganda: hoe reis je van A naar B?
Bodaboda (brommertaxi)
De bodaboda – oftewel brommertaxi – is het meest gebruikte vervoermiddel in Oeganda. Deze tweewielers manoeuvreren razendsnel door het drukke verkeer in steden als Kampala, maar zijn niet zonder risico. Veel chauffeurs rijden roekeloos en onverzekerd, en de kans op ongelukken is groot. Gebruik ze alleen als je ervaring hebt of als er een helm beschikbaar is.
Matatu (minibusje)
Veiliger zijn de matatu’s: minibusjes die als gedeelde taxi’s rijden tussen steden en dorpen. Ook rijden er langeafstandsbussen tussen de belangrijkste plaatsen.
Auto huren of met chauffeur reizen
In steden als Kampala en Entebbe kun je een auto huren vanaf zo’n $60 per dag. Verzekeringstechnisch is het vaak slimmer om een auto met chauffeur te huren – dat kost meestal maar $5 tot $10 extra en voorkomt een hoop gedoe onderweg. Je kunt dit het handigste regelen via een reisorganisatie, bijvoorbeeld Yako Africa.
7. Wat eten ze in Oeganda?
De Oegandese keuken is stevig en bestaat vooral uit koolhydraten. Het is heel normaal om op één bord rijst, aardappel én spaghetti te krijgen – waar een Nederlander even van opkijkt, is voor een Oegandees heel gewoon. Typische maaltijden bestaan vaak uit bonen, vlees of vis, met posho (maismeel), cassave of matoke (gestoomde bakbanaan).
Populaire snacks zijn:
- chapati (wrap)
- samosa (gefrituurd deeghapje met erwten of gehakt)
- mandazi (zoet gefrituurd broodje)
- rolex (chapati met ei en tomaat)
Oeganda heeft volop verse groenten en fruit, zoals ananas, avocado, aubergine, watermeloen en spinazie. Veel gedronken zijn melkthee, frisdrank (vooral Fanta en Cola), lokaal bier van merken als Nile Special, Club en Bell, en de Oegandese gin: Uganda Waragi.
8. Wat neem je mee naar Oeganda?
Bescherming tegen muggen
Een goede antimuggenspray (zoals DEET) is onmisbaar. In Oeganda komen veel muggen voor, waarvan sommige malaria of knokkelkoorts kunnen overbrengen. Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm jezelf goed – zeker in de avonduren.
Warme kleding
Vergeet ook warme kleding niet. Vooral in hooggelegen gebieden als Kabale of Kisoro kan het ’s avonds flink afkoelen; temperaturen onder de 10 graden zijn geen uitzondering. Een trui, regenjack of thermohemd is geen overbodige luxe. Ook stevige wandelschoenen met profiel komen goed van pas, zeker als je van plan bent te wandelen in de natuur. En wie dat leuk vindt: een gitaar of voetbal is een laagdrempelige manier om contact te maken met locals.
Gepaste kleding
Laat strakke korte broeken of typisch ‘backpackersoutfits’ zoals afritsbroeken, verwassen T-shirts en safarihoeden met muskietengaas liever achterwege. In veel regio’s wordt dat als onverzorgd of ongepast gezien. Kleding die netjes oogt wordt over het algemeen meer gewaardeerd.
Door ons geselecteerde accommodaties in Oeganda
Amasiko Homestay
Homestay
LAKE BUNYONI | Budget accommodatie in lokale stijl. Gasten verblijven in traditionele houten paalhuizen. Ideale uitvalsbasis aan het meer!
DOOR ONS BEZOCHT
Home of Friends
Pension
KAPCHORWA | Dit gezellige pension is een fijne plek waarvandaan de bergachtige omgeving te verkennen. Met fietsverhuur, bar en terras.
DOOR ONS BEZOCHT
Lodge Holland Park
Lodge
JINJA | Luxe accommodatie aan de Nijl bij Jinja met een adembenemend uitzicht en een prachtig zwembad.
DOOR ONS BEZOCHT
9. Is reizen door Oeganda duur?
Hoe duur je reis wordt, hangt vooral af van hoe je reist. Verblijf je in luxe lodges en wil je een gorillatrekking doen? Dan loopt je budget al snel op. Alleen al voor een gorillapermit betaal je zo’n $800 per persoon. Maar reis je eenvoudiger en plan je geen dure activiteiten, dan kun je ook met een laag budget backpacken in Oeganda. Het prijspeil voor dagelijkse kosten ligt er namelijk relatief laag.
Een paar voorbeelden van wat je ongeveer kwijt bent:
- Simpele maaltijd: ca. € 2,-
- Middenklasse hotel: ca. € 40,- per nacht
- Langeafstandsbussen: € 2,- tot € 10,-
- Entree nationale parken: ca. € 40,- per dag
- Raften in Jinja: ca. € 120,-
- Wandeling bij Sipi Falls: ca. € 5,-
10. Hoelang moet je uittrekken voor een rondreis door Oeganda?
Ons reisadvies Oeganda voor de lengte van je bezoek hangt af van welke delen van het land je wilt aandoen.
Twee weken voor het zuidwesten
Met twee weken kun je prima het zuidwesten van Oeganda verkennen. Veel reizigers volgen een route langs Fort Portal, Queen Elizabeth National Park, de gorilla’s in Bwindi en Lake Bunyonyi. Vanaf daar rijd je in één dag terug naar Entebbe, of steek je de grens over naar Rwanda. Vanaf Kisoro ben je in anderhalf uur in de hoofdstad Kigali.
Drie weken voor een completere reis
Wil je ook het oosten en noorden van Oeganda zien? Trek dan minstens drie weken uit. Dan heb je genoeg tijd om ook plekken als Sipi Falls, Jinja en Murchison Falls te bezoeken, zonder dat je hoeft te haasten.
Bekijk de voorbeeldroutes van Yako Africa
Tips voor reisorganisaties naar Oeganda
Wil je hulp bij het organiseren van je reis naar Oeganda? Deze reisorganisaties raden wij aan!
Yako Africa
Yako Africa is een Nederlandse reisorganisatie gevestigd in Oeganda. Hun team kent het land en de cultuur door en door – en dat merk je. Geen standaard pakketten, maar een reis op maat, van a tot z geregeld: van slaapplekken tot activiteiten, chauffeur en gids. Alle plekken op je route zijn zelf bezocht. Zo zorgt Yako Africa voor jouw droomreis in Oeganda.
Djoser
Djoser groepsrondreizen zijn geschikt voor iedereen die houdt van een actieve manier van reizen en graag wat meer ziet dan alleen de gebaande paden. Djoser combineert de voordelen van een groepsreis (vervoer, accommodatie, reisbegeleiding en de belangrijkste excursies zijn goed geregeld) met veel individuele vrijheid.
Koning Aap Reizen
Reizen is de wereld, de anderen én jezelf ontmoeten. Koning Aap Reizen is al jaren een organisatie waar enthousiaste, bereisde landendeskundigen met veel plezier reizen organiseren voor de fijnproevers onder de reizigers. Koning Aap biedt zowel groepsrondreizen als individuele rondreizen aan naar meer dan tachtig landen wereldwijd.
Riksja Travel
Verantwoord reizen, unieke ervaringen en verblijf in kleinschalige hotels, dat is Riksja Travel. Stel je ideale reis samen met behulp van bouwstenen of boek een complete individuele rondreis. De routes zijn met zorg uitgestippeld in samenwerking met lokale partners. Zo ontdek je zorgeloos de mooiste en onontdekte plekken van het land.
Oegandees sten bestaat vooral uit groenten in tegenstelling tot bovenstaand verhaal