Meteen naar de content

Reisadvies Oeganda: De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Oeganda

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Oeganda

Safari Afrika

Oeganda (of Uganda in het Engels) was lange tijd een land waar de massa weg bleef. Geplaagd door het verleden, het harde bewind van Idi Amin en de nasleep van het conflict in Rwanda, bestempelden menigeen Oeganda als gevaarlijk terrein en hing er een negatief reisadvies Oeganda. De afgelopen jaren klimt het land langzaam op uit haar schulp en trekken avontuurlijke reizigers steeds vaker naar de ‘Parel van Afrika’ om berggorilla’s te spotten en buiten de gebaande paden te reizen. Het Oeganda reisadvies is gelukkig inmiddels positief en we kunnen het alleen maar aanraden naar dit schitterende land af te reizen. In dit artikel bespreken we de 10 meestgestelde vragen over reizen in Oeganda: een land dat je zal verrassen en verbazen.

rondreis Oeganda

1. Waarom zou ik een rondreis Oeganda maken?

Oeganda is een prachtig land in Oost-Afrika met een grote variëteit aan landschappen en volkeren. Het Noorden is woestijnachtig, terwijl het Zuidelijke gedeelte gekleurd wordt door kratermeren, bergen en rivieren. Het is een rustige bestemming. Alleen in Bwindi National Park, waar de gorilla’s te bewonderen zijn, en in Jinja, waar de bron van de Nijl te vinden is, kom je backpackers en toeristenvoertuigen tegen. De binnenlanden van Karamoja, Kapchorwa en Masindi zijn grotendeels nog onontdekt door de massa. Hier kun je nog op safari zonder GPS-tracker en hordes jeeps. De nationale parken (met uitzondering van Bwindi NP) zijn goedkoper dan in buurlanden Tanzania en Kenia en het aanbod van activiteiten diverser. Waar je in Tanzania door het grote aantal roofdieren vooral op jeepsafari gaat, ontdek je Oeganda ook te voet, per kano en op de fiets.

reisadvies-oeganda-jinja

2. Reisadvies Oeganda: is het veilig om door Oeganda te reizen?

Oeganda kent een turbulente geschiedenis. Gelukkig is het de laatste decennia relatief rustig en ontplooide het land zich tot één van Afrika’s snelst groeiende economieën, aldus de Wereldbank. Wat dat betreft een positief reisadvies Oeganda dus. Zolang je politieke protesten vermijdt en het laatste Oeganda reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ter harte neemt, is Oeganda een veilige bestemming om heen te reizen. De bevolking is vriendelijk en de sfeer relaxt. Wees op je hoede in het verkeer en draag geen dure sieraden. Raadpleeg de GGD, je huisarts of thuisvaccinatie voor de juiste vaccinaties en advies over malariapreventiemiddelen.

reisadvies-oeganda-karamoja

3. Hoe kom ik aan een gorilla-permit Oeganda?

De gorilla-trek is Oeganda’s bekendste trekpleister. In Bwindi NP kan je op zoek naar deze machtige beesten in de dichte jungle. Er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag het gebied in, zodat de dieren hun rust krijgen. Vooral in het hoogseizoen (juni-augustus, december-januari) is het verstandig van tevoren via een reisorganisatie of Oegandees agentschap je wens kenbaar te maken om de berggorilla’s te bekijken. Je kunt ook ter plekke proberen een gorilla-permit te bemachtigen bij het hoofdkantoor van het Bwindi Forest National Park, maar als je een strak reisschema hebt, is dit niet aan te bevelen. Een gorilla trekking is sowieso een dure aangelegenheid. Reken op minimaal $450 in het laagseizoen en in het hoogseizoen op minimaal $600.

rondreis-oeganda-reisadvies

4. Is het de moeite waard een rondreis Oeganda te maken als ik niet naar de gorilla’s wil?

Een reis door Oeganda is absoluut de moeite waard als je niet op gorilla trekking wilt of dit simpelweg te duur vindt. Oeganda heeft buiten de befaamde berggorilla’s zoveel leuke bezienswaardigheden: van de prachtige Sipi Falls en de Rwenzori Mountains tot de zoutmijn in Kasese, de Nijl in Jinja en de theeplantages van Fort Portal. Oeganda is een uitgelezen bestemming om in contact te komen met de bevolking, die vaak prima Engels spreekt. Verken het nachtleven van Kampala, kook matoke in Kapchorwa of bezoek een kleurrijk muziekfestival als Nyege Nyege of Milege. Natuurliefhebbers, bergbeklimmers en fotografen kunnen hier hun ei kwijt. Oeganda is spektakel.

Lees ook onze reisroute voor een vakantie Oeganda.

rondreis Oeganda Sipi

5. Kan ik backpacken in Oeganda?

Backpacken in Oeganda is geen enkel probleem zolang je flexibel bent. Bussen vertrekken wanneer ze vol zijn en accommodaties reserveren is lastig als je echt ‘on a shoestring’ wilt reizen. Typische backpackershostels vind je in grotere steden als Kampala en Jinja, maar zitten vaak in een hoger segment dan de hostels waar ook Oegandezen en zakenmensen verblijven. Deze hostels bieden kamers aan door middel van schreeuwerige reclameborden en met een ‘loop even binnen’ mentaliteit. Als je van plan bent langer te blijven, valt er vaak te onderhandelen over de kamerprijs. Ook AirBnB wordt steeds populairder in Oeganda: een leuke manier om kennis te maken met het alledaagse leven. Voor een safari of excursie naar het noorden kan het door de slechte conditie van de wegen of om veiligheidsredenen fijn zijn gebruik te maken van een reisorganisatie of georganiseerde tour via je accommodatie.

rondreis Oeganda

Checklist voor je reis naar Oeganda

6. Hoe verplaats ik me van A naar B in Oeganda?

De bekende en gevreesde bodaboda (ofwel brommertaxi) is misschien wel Oeganda’s meest gebruikte vervoersmiddel. Deze scheurende tweewieler manoeuvreert zich kundig door Kampala’s verkeersinfarcten en over uitgesleten zandwegen. Ondanks het feit dat de bodaboda een handige oplossing is voor het fileprobleem, vormen de kwetsbaarheid van het voertuig en de rijstijl van menig chauffeur een groot gevaar. Veiliger zijn de matatu’s (ook wel ‘taxi’s’ genoemd, maar eigenlijk minibusjes) of de lange-afstandsbussen. Met uitzondering van Karamoja en het platteland op de grens met de DR Congo zijn alle belangrijke plaatsen met elkaar verbonden. Ook kun je in Kampala en Entebbe auto’s huren voor pakweg $60 per dag. Verzekeringstechnisch is het aan te raden een auto met chauffeur te huren. Dit scheelt slechts $5-$10 en bespaart je een hoop moeilijkheden.

rondreis Oeganda

7. Wat eten ze in Oeganda?

De Oegandese keuken bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Als Nederlander zul je wel even raar staan te kijken, wanneer je een bord krijgt met daarop rijst en aardappel en spaghetti. Een Oegandees draait er zijn hand niet voor om. Een typische maaltijd bestaat namelijk uit bonen, vlees of vis met posho [maismeel], cassave en andere koolhydraatrijke producten. De chapati [wrap], samosa [deeghapje met erwten of gehakt], rolex [een chapati met daarin een gebakken ei met tomaat] en mandazi [soort oliebol] zijn veelvuldig genoten snacks. Oeganda is gezegend met verse groenten en fruit als ananas, avocado, watermeloen, aubergine, komkommer en spinazie. Melkthee, bier (van merken Nile Special, Club en Bell), Uganda Waragi [Oegandese gin] en frisdranken als Cola en Fanta behoren tot de meest populaire drankjes.

rondreis Oeganda

8. Reisadvies Oeganda: wat mag je beslist niet vergeten op je Oeganda reis?

Vergeet geen DEET of antimuggenspray mee te nemen. Er zijn veel muggen in Oeganda en een deel daarvan brengt malaria en knokkelkoorts over. Voorkomen is beter dan genezen. Stop warme kleding in je tas, zoals een sweater, regenjack of thermohemd. Oeganda mag dan in Afrika liggen, als je naar Kabale of Kisoro gaat, kan het ‘s avonds behoorlijk koud worden. Het kwik daalt regelmatig onder de 10 graden. Verder kun je een gitaar of voetbal meenemen. Als er iets verbroedert, is het wel sport en muziek. Ook kunnen wandelschoenen met profiel, een canvas shopping tas voor op de markt, een sneldrogende handdoek en een pak kaarten goed van pas komen op een vakantie Oeganda. Neem geen strakke korte broekjes mee of typische backpackerskleding (lees: afritsbroeken, verwassen t-shirts en hoeden met muskietengaas). Dit zal je niet in dank afgenomen worden door de conservatieve bevolking met een oog voor schoonheid.

reizen-naar-oeganda-reisadvies

9. Is reizen in Oeganda duur?

Een rondreis Oeganda is prijzig als je georganiseerd gaat, in vier- of vijfsterrenhotels verblijft en een gorillatrekking maakt. Een gorillatrekking kost $450 – $750. Het prijspeil in Oeganda ligt daarentegen laag. De Oegandese Schilling is het wettelijke betaalmiddel. 1 Euro is ongeveer 4200 Oegandese Schilling waard (Currency Plus, april 2019). Een simpele maaltijd kost zo’n 5000 Ugx. Een snack koop je voor 500 Ugx. Lange-afstandsbussen kosten tussen de 10000 Ugx en 40000 Ugx en een tweepersoonskamer in een middenklassehotel komt vaak niet boven de 40 euro uit. Een kamer in een simpel hostel vind je al vanaf 25 000 Ugx. De safariparken Queen Elizabeth NP en Murchison Falls NP hanteren entreeprijzen van $40 per dag. Raften in Jinja kost $120; een wandeling naar Sipi Falls slechts 20000 Ugx. De prijs van een rondreis Oeganda is sterk afhankelijk van de activiteiten die je onderneemt en de mate van luxe die je zoekt. Dus wie gaat backpacken in Oeganda en geen dure activiteiten onderneemt kan goedkoop reizen door Oeganda. Daarentegen is het wel de moeite waard om in je budget met een aantal van de genoemde activiteiten rekening te houden om zo het beste van Oeganda te ervaren.

rondreis Oeganda Entebbe

10. Hoelang moet ik ongeveer uittrekken voor een rondreis Oeganda?

Ons reisadvies Oeganda voor de lengte van je bezoek hangt af van welke delen van het land je wilt aandoen. In twee weken kun je het Zuidwesten van Oeganda bezoeken. Veel reizigers volgen de route langs Fort Portal, Queen Elizabeth NP, de gorilla’s in Bwindi NP en Lake Bunyonyi. Daarna rijden zij in een lange dag terug naar de luchthaven in Entebbe of reizen ze verder naar buurland Rwanda. Vanaf de Oegandese grens bij Kisoro is het slechts anderhalf uur rijden naar de Rwandese hoofdstad Kigali. Wie ook het prachtige Oosten en Noorden van Oeganda wil zien, doet er verstandig aan om minstens drie weken uit te trekken voor dit veelzijdige land. Je zult je geen moment vervelen.

rondreis Oeganda Kaabong

Door ons geselecteerde accommodaties in Oeganda

Visum Oeganda

Sinds 2019 heb je voor Oeganda een visum (letter of approval) nodig. Hierbij volstaat een e-visum Oeganda die je online kunt aanvragen via bijvoorbeeld e-visums.nl. Het visum kost dan € 89,95 en wordt binnen 6 werkdagen toegestuurd per mail. Het is een single entry visum en is 3 maanden geldig.

Direct je visums Oeganda aanvragen >>

Beste reistijd Oeganda

Oeganda kent een tropisch klimaat, maar je treft er ook besneeuwde bergtoppen aan en koudere plaatsen. Er is daardoor niet één beste reistijd voor Oeganda. Om het land op alle hoogtes te ontdekken, kun je het beste de twee regenperiodes omzeilen, maar dit is niet noodzakelijk. De meest populaire droge periode is van december t/m februari. Een goede tweede periode is van juni t/m september. Wel kan er zelfs in de droge periode altijd een korte, maar hevige tropische regenbui vallen. Je kunt in principe het hele jaar door in Oeganda reizen, als je rekening houdt met enkele beperkingen. Van maart t/m mei is het eerste regenseizoen van het jaar. Deze maanden zijn niet geschikt voor gorilla trekkings in Bwindi Impenetrable Forest of in Mgahinga NP. De regen zorgt voor een weelderige plantengroei, waardoor het spotten van wild lastiger wordt. Ook zijn veel wegen en paden slecht begaanbaar. Van oktober t/m november is het korte regenseizoen in Oeganda. Tijdens deze maanden staan de bloemen en bomen in bloei. Dit is een geschikte periode om vogels te spotten. Als het regent in deze periode valt deze meestal in de vorm van korte hevige buien, waarna de lucht opklaart. De reisperiode december t/m februari is zeer geschikt om dieren te spotten in de wildparken van Oeganda, maar je kunt dan ook hiken, gorilla trekkings doen en vogels spotten.

Meer reisadvies Oeganda

Op zoek naar meer Oeganda tips en reisadvies Oeganda? Bijvoorbeeld voor informatie over de highlights van het land en een te volgen route tijdens je reis door het land. Lees dan ook onze reisroute voor een rondreis Oeganda.

1 reacties

  • Jo 22 april 2019 - 22:23

    Oegandees sten bestaat vooral uit groenten in tegenstelling tot bovenstaand verhaal

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen