Meteen naar de content

Wolfenbüttel, Duitsland: wandelen tussen de vakwerkhuizen in ‘klein Venetië’

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Duitsland

Roadtrip

Stedentrip Duitsland

Weekendje weg

Het charmante vakwerkstadje Wolfenbüttel in Duitsland is gelegen in de deelstaat Nedersaksen. Op zo’n 4 uur rijden vanaf Utrecht ben je er al! Je kunt een dagje of een weekend Wolfenbüttel goed combineren met een bezoek aan een van de andere Duitse steden Hannover, Göttingen of Hamelen. Wolfenbüttel staat bekend als Lessingstad, omdat de beroemde Duitse schrijver en dichter Lessing hier een groot deel van zijn leven woonde. Maar misschien is het drankje dat in Wolfenbüttel gebrouwen wordt wel nóg bekender: de beroemde kruidenlikeur Jägermeister komt hier vandaan! De inwoners van Wolfenbüttel noemen de vakwerkhuizen aan de Große Kanal zelf liefkozend ‘Klein Venedig’, dat ‘klein Venetië’ betekent. Dit omdat er veel smalle kanaaltjes met bijbehorende bruggetjes door Wolfenbüttel lopen. De binnenstad van het Duitse Wolfenbüttel ademt historie en daarnaast valt er veel te ontdekken op het gebied van culcamtuur en ambachten! In dit artikel delen de locals van Wolfenbüttel hun tips voor hun bijzondere stad.

wolfenbuttel duitsland stad
Foto: Christian Bierwagen

De charmante binnenstad van Wolfenbüttel, Duitsland

Met zijn meer dan duizend historische vakwerkhuizen is de binnenstad van Wolfenbüttel met recht charmant te noemen. Combineer dit met veel bloemen en water en je hebt een fotogenieke hotspot te pakken. De Maurenstraße en de Krumme Straße zijn twee van deze leuke vakwerkstraatjes. Naast de straatjes met vakwerkhuizen zijn er nog een aantal bezienswaardigheden in Wolfenbüttel die je gezien moet hebben. Bezoek in elk geval het kasteel, de Mariakerk en de bibliotheek.

Foto: Christian Bierwagen

Schloss Wolfenbüttel

Je vindt het kasteel van Wolfenbüttel (Schloss Wolfenbüttel) in het hart van de stad. In het kasteel is een museum gevestigd, waar je een audiotour kunt volgen die je door de verschillende kamers leidt. Zo leer je alles over het kasteel en de rijke historie ervan.

kasteel wolfenbuttel stad

De Mariakerk

De Mariakerk uit 1608 was een van de eerste grote Protestantse kerken in Noord-Duitsland, en is dus zeker een bezoekje waard. Vooral het bijzondere altaar, kansel en orgel zijn hier het bewonderen waard, net als de gewelfde grafkelder.

Mariakerk Wolfenbuttel
Foto: Achim Meurer

Herzog August Bibliothek

De Herzog August Bibliothek dateert uit 1572 en bevat een schat aan Middeleeuwse boeken. Het was, vanwege zijn unieke collectie boeken die hertog August von Braunschweig-Wolfenbüttel vanuit heel Europa wist te verzamelen, een van de belangrijkste bibliotheken in Noord-Europa. Zelfs als je geen boekenwurm bent, is de enorme bibliotheek daarom het bezoeken waard. Niet alleen de gigantische boekencollectie, maar ook het gebouw zelf is namelijk al heel indrukwekkend!

bibliotheek wolfenbuttel
Foto links: Christian Bierwagen | Foto’s rechts: Achim Urer

Ambachten in Wolfenbüttel

In de nieuwe campagne van het Duits Verkeersbureau staat de lokale cultuur van Duitsland centraal. Dit zie je terug in de thema’s: Flair (architectuur, cultuur, evenementen), Taste (eten en drinken) en Green (groene gebieden en duurzaamheid) en Crafts (lokale ambachten). Wolfenbüttel is een van de 27 steden van deze campagne die graag meer laat zien van haar vele ambachten. Een perfect voorbeeld hiervan is natuurlijk de ambachtelijk gebrouwen kruidenlikeur Jägermeister, maar er zijn ook veel kleinere ondernemers die op ambachtelijke wijze bijzondere producten maken.

Foto: Christian Bierwagen

Proef de beroemde kruidenlikeur Jägermeister tijdens een rondleiding in de fabriek

Wist je dat de beroemde kruidenlikeur Jägermeister bestaat uit maar liefst 56 kruiden? Dit ambachtelijk gebrouwen drankje was oorspronkelijk bedoeld als medicijn, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bekend aperitief. Tijdens je bezoek aan Wolfenbüttel stad mag de kruidenbitter die hier zijn oorsprong vindt natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen kun je Jägermeister proeven in Wolfenbüttel, op doordeweekse dagen kun je ook een gratis rondleiding van 1,5 uur door de fabriek boeken. De rondleidingen worden gegeven in het Duits en in het Engels. Hierbij wordt meer verteld over het ambachtelijke productieproces van Jägermeister, van kruiden tot fles. Je bezoekt ook de kruidenkelder en de opslagkamers, krijgt na afloop een leuk presentje én je mag natuurlijk proeven.

jagermeister fabriek wolfenbuttel
Jägermeister fabriek Wolfenbüttel
Foto’s: Christian Bierwagen

Local experience: ambachtelijk gebrouwen bier proeven bij de winkel van Denver

Dat Wolfenbüttel meer aan ambachten te bieden heeft dan het brouwen van Jägermeister, bewijst de creatieve duizendpoot Denver Künzer. Net buiten het centrum aan de Ringstraße 56A vind je deze bijzondere winkel. Je kunt er niet alleen het zelfgebrouwen bier van Denver kopen, maar ook de zelfgemaakte thee in bijzondere smaken proeven in het theehuis. Daarnaast is in de winkel ook de fotostudio van Denver en zijn vriendin te vinden. Denver is in het dagelijkse leven eigenlijk bankier, maar naast deze baan was hij op zoek naar een creatieve uitlaatklep. En zo is een multifunctionele plek ontstaan. De smaken van de thee en de bieren wisselen per productie, je wordt dus zeker verrast. Per keer bekijken Denver en zijn vriendin wat ze willen maken. Het bier van Denver is vrij populair in Wolfenbüttel, dit betekent ook: op = op. Wanneer Denver aanwezig is in de winkel (en dat is hij bijna altijd) kun je hem het hemd van het lijf vragen over alle productieprocessen. Wanneer je nog meer wilt weten, kun je zelfs een cursus bij hem volgen. En wil je weten hoe je het bier van Denver kunt herkennen? Een illustratie van zijn gezicht staat op het etiket! Of bekijk de video onderaan dit artikel. Daarin komt het bier ook uitvoerig naar voren.

De winkel van Denver is alleen geopend op vrijdagmiddag van 17.00 tot 19.00 uur. Wil je zijn bier op een ander moment kopen? Het is ook te koop bij het lokale toeristeninformatiepunt (VVV). Daarvoor geldt ook wel: op = op

denver bier wolfenbuttel

Door ons geselecteerde accommodaties in Wolfenbüttel

Meer zien van Wolfenbüttel, Duitsland? Bekijk de video!

 

Meer inspiratie voor een vakantie in Duitsland

Wil je meer van Duitsland zien? Maak een roadtrip door Nedersaksen of ga naar een van deze leuke steden in Nedersaksen. Je kunt Wolfenbüttel ook goed combineren met een bezoek aan een van de steden Hannover, Göttingen of Hamelen. Of ga naar de Volkswagenfabriek in Wolfsburg, dit ligt op slechts een half uur rijden van Wolfenbüttel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper, het Duits verkeersbureau en Lessingstadt Wolfenbüttel.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen