Meteen naar de content

Autostadt Wolfsburg: meer dan de Volkswagenfabriek alleen

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Duitsland

Toen in 2000 de wereldtentoonstelling in Hannover plaatsvond, greep de Volkswagen Group deze gelegenheid aan om in het nabij gelegen Wolfsburg ook een expositie te maken. Nou ja expositie… het is wel meer dan dat. Met zijn verschillende paviljoens en activiteiten is Autostadt Wolfsburg een goede plek voor een dagje uit. En bovendien goed te combineren met een andere bijzondere ervaring: een kijkje achter de schermen van de Volkswagen fabriek!

Tip: wil je ook steden in de buurt van Autostadt bezoeken? Lees dan onze tips voor 9 leuke Duitse steden in Nedersaksen, Osnabrück, of een roadtrip door Nedersaksen!

Autostadt Wolfsburg

Op de 28 hectare van Autostadt kun je je gemakkelijk een volle dag vermaken. Eigenlijk is er voor iedereen wel wat te vinden: een automuseum (met niet alleen Volkswagens), films, testritten maken met elektrische auto’s en veel verschillende eetgelegenheden. Ook voor kinderen is er genoeg te doen o.a. een mooi springkussen én ze kunnen er hun ‘kinderrijbewijs’ halen.

autostadt-wolfsburg

De aflevertorens van Autostadt Wolfsburg

Als je een nieuwe Volkswagen koopt, kun je er ook voor kiezen deze af te halen in Wolfsburg. Al deze auto’s worden in één van de twee 48 meter hoge glazens toren geplaatst en met een volautomatisch liftsysteem uitgeleverd. Ook als je geen nieuwe auto hebt gekocht, kun je een kijkje nemen in deze toren en omhoog met een speciale lift. Het idee dat hier vijfhonderd auto’s per dag uitgeleverd worden is natuurlijk heel bijzonder, het maakt Autostadt Wolfsburg het grootste aflevercentrum ter wereld.

volkswagen-fabriek-wolfsburg-afleveren-nieuwe-auto

Autostadt Wolfsburg voor autoliefhebbers

Voor autoliefhebbers is Autostadt Wolfsburg helemaal een walhalla, je vindt hier alle nieuwste modellen van de merken van de Volkswagen Group: Volkswagen, Seat, Audi, Bugatti, Lamborghini, Porsche en Skoda. Al deze merken hebben een eigen paviljoen en worden op eigen wijze gepresenteerd. Zo komt de Lamborghini met licht en geluid via een draaiplatform binnen en is de hal van Bugatti helemaal gemaakt van spiegels.

Lamborghini-autostadt

De snelste auto ter wereld in Autostadt Wolfsburg

Een grappig feitje, deze Bugatti kost ongeveer 1,4 miljoen en kan 407 km per uur rijden. Het is hiermee de snelste auto ter wereld. Mocht je denken: ‘dat is wel wat voor mij’, dan heb je hoogstwaarschijnlijk pech. Om een Bugatti te mogen kopen moet je namelijk door Bugatti worden geselecteerd. En die kans is niet heel groot, er worden namelijk maar 300 Bugatti’s gemaakt. Bij het selecteren van zijn kopers kijkt Bugatti niet alleen naar wie één van zijn pareltjes kan betalen, maar ook of het fortuin van de potentiële klant wel op een ‘goede manier’ verdiend is. En áls je dan geselecteerd bent en de eigenaar wordt van deze bolide, moet je eerst een verplichte rijcursus afronden. Ruim 400 km per uur rijden is namelijk niet niks.

Bugatti-autostadt

Evenementen in Autostadt Wolfsburg

In Autostadt Wolfsburg vinden veel evenementen plaats, bijvoorbeeld in de zomer het Zomercircus. Je kunt dan naar allerlei theatervoorstellingen gaan. Check hiervoor even de agenda van Autostadt Wolfsburg.

Volkswagen Werk Wolfsburg

Bezoek de Volkswagen fabriek

Tegenover Autostadt Wolfsburg vind je de plek waar het echte werk verzet wordt: de Volkswagen fabriek. De Volkswagen fabriek is zo groot dat het bijna een dorp op zich is. Een bezoek aan de Volkswagenfabriek is een echte must als je in Autostadt Wolfsburg bent. Want wanneer krijg je nu anders de kans om eens te zien hoe een auto wordt gebouwd? Eigenlijk is het fabrieksbezoek alleen mogelijk voor iedereen die een nieuwe auto af komt halen, maar als er plek is, mogen ook andere belangstellenden mee met de tour.

volkswagenfabriek-wolfsburg-bezoeken

Zó wordt een Volkswagen auto gebouwd: een rondleiding in de Volkswagenfabriek

Als het je gelukt is om een fabrieksrondleiding te boeken, word je met een boot naar een glazen bus gevaren. Met de bus rijd je vervolgens rond door de Volkswagen fabriek, terwijl er verteld wordt over de verschillende processen. Tijdens deze rondrit zie je hoe een auto van begin tot einde wordt gebouwd. Aan het begin van het proces verrichten reusachtige robotarmen de meeste werkzaamheden terwijl er aan het einde toch nog veel handwerk aan te pas komt. Vooral alle robotica vond ik spectaculair om te zien. Het is alsof je in een aflevering van ‘How it’s made’ zit.

Volkswagenfabriek Wolfsburg

Ook de Volkswagenfabriek bezoeken?

Je kunt hiervoor bellen met de Welcome Desk van Autostadt Wolfsburg (+49 (0) 5361 40-0) of je gelijk bij aankomst bij deze balie melden.

Bulli summer festival

Eens per jaar vindt op Allerpark, het aangrenzende terrein van Autostadt Wolfsburg, een bijzonder driedaags festival plaats. Het Bulli Summer festival is speciaal voor liefhebbers van misschien wel Volkswagens meest geliefde model: de VW camper. Je vindt hier niet hier alleen de populaire oude T1 en T2 busjes, maar ook veel nieuwere modellen. Iedereen met of zonder Volkswagen busje is welkom.

volkswagen-bulli-festival

De grootste attractie van het festival is misschien wel een uitgebreide wandeling over de parkeerplaatsen, waar alle festivalbezoekers met een VW camper kamperen. Je kunt je hier vergapen aan alle modellen en zien vanuit welke windstreken alle bezoekers komen. Daarnaast is er ook een dagelijks programma met allerlei bandjes op het podium en zijn er foodtrucks aanwezig. Het Bulli Summer festival wordt gehouden aan een strandje bij een meer, wat het geheel een relaxte sfeer geeft.

 volkswagen-camper-festival

Bezoek het Bulli festival!

Wil jij dit festival wel eens met eigen ogen zien? Dit is goed mogelijk in combinatie met Autostadt Wolfsburg en de Volkswagenfabriek. In een half uurtje loop je van het festivalterrein naar Autostadt Wolfsburg en andersom. Kijk op bullisummerfestival.de of www.midsummerfestival.de voor meer informatie.

Door ons geselecteerde accommodaties in Wolfsburg

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen