Meteen naar de content

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Hannover, Duitsland

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Duitsland

Stedentrip

Stedentrip Duitsland

Hannover, een stad die velen passeren wanneer ze door Duitsland reizen. Maar als bestemming voor een stedentrip minder bekend. Zonde, want Hannover heeft een aantal mooie bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar is ook een hele groene en afwisselende stad. Van de vakwerkhuizen in het historische centrum tot de hippe wijk Linden, die vroeger het kloppende hart van de industrie in de regio vormde. En wist je dat Hannover over het grootste stadsbos van Europa beschikt? Het Eilenriede stadtwald is maar liefst 2 keer zo groot als Central Park in New York! En dan zijn er nog de Royal gardens en de Maschsee die een belangrijke bijdrage leveren aan het groene karakter van Hannover. In de zomermaanden worden er bovendien diverse festivals gehouden die de moeite waard zijn. Zo is de Maschsee nog tot 14 augustus 2022 het decor van het sfeervolle Maschseefest, waarbij je langs de oevers van het meer talloze pop-up restaurants, bars, foodtrucks en podia vindt. Een goede reden dus om er een kijkje te nemen! Overweeg jij om de Duitse stad te bezoeken? We delen de mooiste bezienswaardigheden van Hannover en de leukste dingen die er te doen zijn.

het nieuwe stadhuis hannover

Maschseefest Hannover

Elk jaar vindt in de zomermaanden het Maschseefest Hannover plaats. In 2022 is dat van 27 juli tot 14 augustus. Tijdens deze periode ontpopt het meer zich tot het culinaire hart van de stad. Tijdens het festival vind je langs de oevers van de Maschsee tientallen pop-up restaurants, foodtrucks, bars en diverse podia. Elk deel van het festival heeft een eigen thema en sfeer, dus er is voor ieder wat wils. Of je nu fancy cocktails wilt drinken in een hippe bar, Duitse schlagers wilt zingen in een echte bierstube of wilt genieten van de internationale keuken. Wanneer de avond valt komt het festival pas echt tot leven. Rondom het hele meer zie je de gekleurde lampjes van alle horeca oplichten en hoor je overal muziek vandaan komen. Je kunt uitgebreid gaan dineren of genieten van een hapje en drankje bij de vele streetfood stalletjes. 

maschseefest hannover avond

Hoe verken je het Maschseefest? 

De Maschsee is vrij groot en de sfeer kan per oever heel erg verschillen. Het loont dus zeker de moeite om alle delen van het meer te verkennen. Hou je van drukte, muziek en gezelligheid, dan moet je aan de noordoever zijn, maar wil je ontspannen chillen in een strandstoel met een cocktail in je hand, dan zijn de meer zuidelijk gelegen locaties een aanrader. Rondom het hele meer loopt een fietspad. Je kunt het wandelen, maar het is sneller om rondom te fietsen. Ook vaart er een hop-on-hop-off boot over het meer tijdens het festival die je naar de verschillende festivallocaties brengt. Je kunt dan op- en afstappen waar en wanneer jij wilt. 

maschseefest hannover maschseefest hannover eten

Praktische tips voor het Maschsee festival in Hannover

Het festivalterrein is gratis toegankelijk. Er is een groot aantal pop-up restaurants aanwezig. Over het algemeen kun je hier prima op de avond zelf terecht en hoef je niet van tevoren te reserveren (maar dit kan wel). Een aanrader is bijvoorbeeld het Syrische restaurant Al-Dar. Wij hebben hier heerlijk gegeten. Verder zijn er diverse food courts waar je bij verschillende stalletjes eten van over de hele wereld vindt. Hou er rekening mee dat je hier niet met pin kunt betalen. Cash meenemen is dus wel handig. Er zijn wel pinautomaten op het festivalterrein aanwezig, maar tijdens ons bezoek waren er een heel aantal leeg. Verder zijn er verschillende optredens en vinden er diverse activiteiten plaats. Voor het actuele programma kun je dan ook het beste op de website van Visit Hannover kijken. 

maschseefest hannover streetfood

Door ons geselecteerde accommodaties in Hannover

Wat te doen in Hannover tijdens je weekendje weg?

Zoals gezegd is Hannover een groene, afwisselende stad. Niet alleen het Maschseefest is dus een reden om de hoofdstad van Nedersaksen te bezoeken, er is namelijk meer te doen. Met zo’n 500.000 inwoners is Hannover zeker niet een van de grootste steden van Duitsland, maar juist dat maakt het leuk voor een weekendje of nachtje weg. De stad is heel overzichtelijk en je kunt in een weekend met gemak de belangrijkste bezienswaardigheden van Hannover ontdekken. We delen een onze tips voor de leukste dingen om te doen en zien tijdens je stedentrip Hannover. 

Wil je in korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden van Hannover ontdekken? Er rijdt een hop-on-hop-off bus door de stad die je o.a. naar het Nieuwe Stadhuis, de Maschsee, Herrenhäusen Gärten en de Erblebnis-zoo brengt. 

Meer tips voor je stedentrip Hannover? Bekijk dan ook de website van Visit Hannover.

1. Neues Rathaus (het Nieuwe Stadhuis)

Met stip op nummer één in de lijst met mooiste bezienswaardigheden van Hannover staat het Nieuwe Stadhuis. Het is dan ook een niet te missen icoon van de stad. De imposante koepel van het gebouw torent hoog boven Hannover uit en is vanaf een afstandje al te bewonderen. Aan de achterkant van het Neues Rathaus vind je een prachtig park en word je, wanneer het windstil is, getrakteerd op een schitterende weerspiegeling in het meertje. Maar niet alleen de buitenkant is de moeite waard, ook van binnen is het een interessant gebouw. 

bezienswaardigheden hannover duitsland - nieuwe stadhuis neues rathaus hannover

De koepel in met een hele bijzondere lift

Erg leuk om te doen in Hannover is een ritje met de lift van het Nieuwe Stadhuis. Bijzonder aan deze lift is dat hij je omhoog de koepel inbrengt en daarbij een bocht van in totaal 17 graden maakt. En dat voel je niet alleen, dat zie je ook! De lift heeft namelijk een glazen plafond én vloer. Eenmaal boven kun je genieten van een wijds uitzicht over Hannover. Je kunt helemaal rondom de koepel lopen, waardoor je uitzicht hebt op zowel het historische centrum als de wijk Linden en de Maschsee. Een ritje met de lift kost €4,- p.p.

lift nieuwe stadhuis hannover

De ontwikkeling van Hannover in vier maquettes

In het Nieuwe Stadhuis vind je ook vier maquettes. Deze laten Hannover in de Middeleeuwen (1689), pre-oorlog (1839), post-oorlog (1945) en het heden zien. Erg interessant om te bekijken, omdat het goed laat zien hoe Hannover van kleine stad uitgroeide dat industriestad. Maar ook hoe de stad in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en weer opnieuw opgebouwd werd. Iets dat je ook terugziet in het hedendaagse straatbeeld. Zo is de historische binnenstad helemaal niet zo oud als hij lijkt. Daarover hieronder meer.

hannover stadhuis maquettes hannover 1945 maquette

2. Het historische centrum van Hannover

Het historische centrum van Hannover is dus helemaal niet zo oud als het lijkt. De vakwerkhuizen werden namelijk na de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgebouwd. Maar wel volgens het oude ontwerp. En dat is goed gelukt! Dit deel van de stad oogt pittoresk en doet met de vele terrasjes gemoedelijk aan. Naast vakwerkhuizen vind je in het historische centrum ook het Oude Stadhuis (Altes Rathaus) en een aantal mooie kerken. Loop ook zeker even langs de Aegidienkirche. Zoals je misschien in de maquette in het Nieuwe Stadhuis al hebt kunnen zien, is het dak tijdens de oorlog gesneuveld. En tot op de dag van vandaag staan nog steeds alleen de muren en kerktoren overeind. 

Tip: De mooiste bezienswaardigheden ontdekken? Verken Hannover dan eens met een Escape tour

vakwerkhuizen historisch centrum hannoverhistorisch centrum hannover vakwerkhuizen historisch centrum hannover

Ook leuk om te doen in Hannover: bezoek de vlooienmarkt op zaterdag

Langs de oude stadsmuur van het historische centrum vindt elke zaterdag een vlooienmarkt plaats. Op deze markt staan alleen particulieren en er mogen geen nieuwe spullen verkocht worden. Een echte, traditionele vlooienmarkt dus! Leuk om tijdens je weekend Hannover te bezoeken. 

Ga je in het weekend naar Hannover? Op zondag zijn de winkels gesloten en ook op zaterdag zijn sommige kleine winkeltjes dicht.

weekend hannover, vlooienmarkt

3. Rode draad route langs de bezienswaardigheden van Hannover

Wil je alle bezienswaardigheden van het (historische) centrum van Hannover ontdekken, volg dan de rode draad route. Bij de Tourist Information tegenover het station is een boekje verkrijgbaar die je meer achtergrondinformatie geeft over de punten langs de route. Door het hele centrum loopt een duidelijke rode lijn die je kunt volgen. Je hoeft er dus niet al teveel bij na te denken, ideaal! Bij de verschillende bezienswaardigheden staat een cijfer dat correspondeert met de informatie in het boekje. De route is in totaal zo’n 4 km lang en laat je alle highlights van het centrum zien. Hij begint en eindigt bij het station, maar je kunt de route oppakken waar jij wilt. Hij loopt tenslotte in een rondje. 

altes rathaus hannover Aegidienkirche hannover

4. Ga op zoek naar streetart in de hippe wijk Linden

Hannover heeft meer te bieden dan een mooi historisch centrum. Zo wordt de wijk Linden als het hippe stadsdeel omschreven. In vroegere tijden vormde Linden het industriële hart van de regio. Tientallen schoorstenen van de grote fabrieken tekenden de skyline van dit deel van de stad. Grote delen van de wijk werden bewoond door de fabrieksarbeiders en het was een plek waar men niet graag kwam. In de jaren ’50 werd de Ihme passage gebouwd. In die tijd was het heel vooruitstrevend om wonen, werken en vrije tijd in één gebouw te combineren. Hoewel de passage nu in verval lijkt te zijn, zijn de woningen populair en vormt de passage de toegangspoort tot Linden. Zo rauw als de uitstraling ervan is, zo verrassend groen is het Linden dat erachter ligt. Hier vind je gezellige boetiekjes, restaurants en koffietentjes. Maar ook is er door de hele wijk prachtige streetart te vinden. Zo is het gebied rondom Kulturzentrum Faust leuk om te bezoeken. Hier ligt ook de gezellige biergarten Gretchen.

Ontdek waar je de mooiste streetart vindt >>

stedentrip hannover linden linden ihme passage hannover streetart linden hannover

5. Limmern langs de Limmerstrasse in Linden

Leuk om te doen in Hannover, als je de wijk Linden bezoekt, is ‘Limmern’. De Limmerstrasse is een hele lange straat met op verschillende punten kleine kiosken. De locals halen bij zo’n kiosk een biertje en drinken deze al wandelend en kletsend langs de Limmerstrasse op. Zo lopen ze van kiosk naar kiosk. En doe je dat op de Limmerstrasse, dan noemt men dat ‘Limmern’. Met name in de avond zie je dit veel. De straat komt dan helemaal tot leven met aan weerskanten ook veel terrassen. 

limmerstrasse hannover restaurant 11a linden

6. De Royal gardens van Hannover

Een van de veelgenoemde bezienswaardigheden van Hannover zijn de Royal gardens, bestaande uit vier verschillende tuinen. Herrenhäuser Gärten is de meest bekende van de vier, maar je kunt ook de naastgelegen Berggarten en Georgengarten bezoeken. Op een andere locatie in Hannover vind je ook nog de Welfengarten. Zelf bezochten wij de Herrenhäuser Gärten en Berggarten. Twee totaal verschillende tuinen die beide om verschillende redenen een bezoek waard zijn.

herrhausen garten hannover

Herrenhäuser Gärten

Zoals gezegd is Herrenhäuser Gärten de meest bekende Royal Garden van Hannover. Dit vanwege zijn historische waarde, het is een van de belangrijkste Baroktuinen van Europa. De tuin wordt vanwege zijn grootsheid ook wel de Große Garten genoemd. De tuin is ruim en symmetrisch opgezet met het zomerpaleis dat over de tuinen uitkijkt. 

Meer informatie voor je bezoek aan de Royal gardens >>

herrhausen garden hannover bezienswaardigheden hannover royal gardens

Berggarten

Een compleet contrast met de Herrenhäuser Gärten is de naastgelegen Berggarten. Toen Herrenhäuser Gärten van groentetuin werd omgebouwd tot siertuin, werd de Berggarten de nieuwe groentetuin. Maar later kreeg ook deze een nieuwe bestemming. De Berggarden is de plaats waar werd geëxperimenteerd met nieuwe plantensoorten van over de hele wereld. Tegenwoordig is het een schitterende botanische tuin met een groot skala aan unieke plantensoorten. Je vindt er naast een weelderige tuin ook een kas met een bijzondere verzameling cactussen en een kas met tropische planten. Voor plantenliefhebbers is de Berggarten zeker een van de bezienswaardigheden in Hannover die je niet mag overslaan. Persoonlijk vond ik deze dan ook mooier dan de Herrenhäuser Gärten, hoewel ook die het bezoeken waard is. De tuinen liggen naast elkaar en kunnen op hetzelfde ticket bezocht worden. 

berggarten hannover bezienswaardigheden

Theater in de tuinen

In Herrenhäuser Gärten vind je ook een prachtig ‘garden theatre’, waar nog altijd voorstellingen worden gegeven. Zo is er van 5 tot 28 augustus 2022 Sommernächte im Gartentheater. Er worden in deze periode allerlei voorstellingen gegeven, van theater en concerten tot openlucht bioscoop. 

Meer informatie over Sommernächte im Gartentheater >>

garden theatre herrenhausen garten hannover

7. Kanoën over de Leine

Hannover is niet alleen een groene stad, je vindt er ook veel water. De hele stad wordt doorkruist door de rivier de Leine. Erg leuk om te doen tijdens je stedentrip Hannover is dan ook een kanotocht over de Leine. Langs diverse punten aan de rivier kun je kano’s of SUP’s huren. Die rivier loopt zowel langs de wijk Linden als het centrum en ook helemaal langs de Maschsee. Een leuke stop tijdens je kanotocht is staddstrand Strandleben. Hier kun je even pauzeren voor een drankje en gezelligheid aan de rivier. 

stadsstrand hannover leine

Tips voor restaurants in Hannover

Bezoek je Hannover tijdens het Mascheefest, dan heb je daar natuurlijk een ruime keuze aan restaurants, foodtrucks en bars. Maar ook Hannover zelf heeft genoeg opties voor leuke restaurants. Een paar aanraders zijn restaurant Stadtmauer dat aan de Leine in het historisch centrum ligt. Het terras lijkt misschien niet zo sfeervol, maar het eten is erg goed en binnen tref je een prachtige, stijlvolle inrichting aan. Een ander restaurant die het niet direct van de looks moet hebben, maar wel van de smaken, is het kleine restaurant 11a in Linden. Wij hebben hier heerlijk gegeten en het is typisch Linden. Ook in Linden is Biergarten Gretchen een echte aanrader die op een oud fabrieksterrein is gevestigd. Je vindt hier ook mooie streetart. Wil je een hapje eten in het centrum, dan is Bobo een aanrader. Hier serveren ze heerlijke bowls, smoothies en koffie. Een andere aanrader op een zomerse dag is Schone Aussichten 360 Beachclub. Deze rooftopbar beschikt over een echt zandstrand! Hoe leuk om met je voeten in het zand en een cocktail in de hand te genieten van een fantastisch uitzicht over Hannover?! Je kunt er ook een hapje eten. De ingang zit in een parkeergarage, dus het is wel even zoeken naar het juiste adres! Wil je een snelle hap, loop dan de markthal binnen. Dit is een gezellige food court waar je een hapje kunt eten bij de diverse stalletjes.

Checklist voor je citytrip Hannover

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Hannover. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen online
 • Met de trein naar Hannover? Boek alvast voordelig je treintickets
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Wil je Hannover op een originele manier ontdekken? Boek een escape tour!
 • Met de auto op vakantie? Voor Hannover heb je een milieusticker nodig. Regel deze eenvoudig online.
 • Meer informatie over Hannover? Check de website van Visit Hannover voor insider tips.

Hoe kom je in Hannover?

Hannover ligt in het midden van Duitsland en is heel goed bereisbaar per trein. Vanuit Utrecht doe je er, afhankelijk van je verbinding, zo’n 4,5 uur over. Je stapt dan over in Duisberg. Natuurlijk kun je ook met de auto naar Hannover rijden of zelfs vliegen. Reizen met de auto of trein is voor zo’n korte afstand echter verreweg de beste optie. 

Boek hier je treinticket >>

Milieusticker Duitsland

Ga je met de auto naar Hannover? Hou er dan rekening mee dat je voor Hannover een milieusticker nodig hebt. Deze kun je eenvoudig bij een benzinepomp kopen of online bestellen. 

Bestel hier je milieusticker >>

streetart tour hannover linden

Meer leuke steden in Duitsland

Hannover is de hoofdstad van Nedersaksen. Wil je meer van de regio ontdekken, lees dan ook onze tips voor deze steden in Nedersaksen. Of bekijk de leukste steden in Duitsland voor een stedentrip.  

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen