Meteen naar de content

Bucketlist: 10 Bizarre wereldwonderen van de natuur

Marc Lommert

Door Marc

Bucketlist

Natuur en Wildlife

Als reizigers onder elkaar kunnen we wel concluderen dat wereld prachtig is. Hoe meer je reist, hoe meer je stil blijft staan bij de grootsheid van die intimiderende bergen, die prachte kustlijnen en die kleurrijke bossen. Toch blijf je – hoe veel je ook gereisd hebt – soms van die natuurverschijnselen tegenkomen waarvan je denkt: hoe is het in vredesnaam mogelijk dat dit ooit ontstaan is? Wij verzamelden 10 van deze bizarre wereldwonderen van de natuur die zo op je bucketlist kunnen!

Bekijk meer mooie bestemmingen voor een natuur vakantie!

Uitzicht-tafelberg

1. Wave Rock, Australië

Een brok graniet, midden in de woestijn, met een lengte van dik 100 meter. Dat op zich is al bijzonder, maar wanneer dit granieten massief de vorm heeft van een 15 meter hoge golf – terwijl de dichtstbijzijnde oceaan 200 kilometer verderop ligt – doet het je echt afvragen: hoe is dit ooit ontstaan?! Wave Rock, gelegen bij het dorpje Hyden in West-Australië, is een must-do op je roadtrip door het westen van Australië. Je kunt de rots, die naar schatting 500 miljoen jaar oud is, middels een korte wandeling beklimmen, maar het leukst is misschien nog wel doen alsof je aan het “surfen” bent, gewoon op de golf zelf.

Wave-Rock Wave-Rock-Hyden

2. Plitvicka Jezera, Kroatië

Over must-do’s gesproken: De Plitvitce meren in Kroatië! Dit nationale park bestaat uit meer dan 15 meren die met elkaar verbonden zijn met bijna 100 watervallen! Vroeger stroomde door het dal een rivier, maar verkalking heeft geleidt tot het ontstaan van dammen en daarmee tot een splitsing van de meren. De mineralen geven het water een unieke helderblauwe kleur en in combinatie met de in groten getale aanwezige vegetatie is het wandelen langs het water nog betoverender dan de foto’s al zijn.

Lees ook onze tips voor een rondreis Kroatië.

Plitvitce-meren Plitvitce Kroatië

3. Bryce Canyon, VS

We hebben hier al vaker over geschreven: de canyons van de Verenigde Staten. En hoewel Antilope Canyon, de Grand Canyon en de Black Canyon indrukwekkender zijn, is Bryce Canyon (Utah) de plek waar je van verbazing in verbazing zal vallen. De oranje-gele pilaren die de wanden van de kloof vullen bestaan uit zand- en kalksteen en zijn de afgelopen miljoenen jaren door bevriezing en ontdooiing geërodeerd. Vanaf de uitzichtpunten ziet dit er al betoverend uit, maar pas wanneer je een (korte) wandeling door de canyon maakt, merk je hoe groot deze “hoodoos” zijn.

Bryce Bryce-canyon Bryce-hoodoos

4. Tafelberg, Zuid Afrika

Wanneer je ooit in Kaapstad geweest ben, zal het beeld van de Tafelberg je voor altijd bijblijven. Op het eerste gezicht lijkt het een berg zoals alle anderen. Beboste hellingen, afgebrokkelde rotsen en glooiende uitlopers. Maar als het weer goed is en de wolken verdwijnen zie je het: de bovenkant is volstrekt plat! Het is een uniek gezicht, van een berg die ruim 1000 meter hoog is. Je kunt naar boven wandelen (uurtje of twee) maar er gaat ook een kabelbaan naar boven. Echter: vanaf de bovenkant van de Tafelberg heb je natuurlijk geen zicht op de Tafelberg zelf. Hiervoor kun je het beste Signal Hill of Lions Head beklimmen, of de boot nemen naar Robbeneiland, waar je cultuur kunt snuiven met een heerlijk uitzicht op Kaapstad en deze kenmerkende berg.

Tafelberg-kaapstad mist-tafelberg Tafelberg

5. Delicate Arch, VS

Moeder Natuur kent talloze indrukwekkende rotsformaties, die van dichtbij vaak nog indrukwekkender ogen dan van ver. Het perfecte voorbeeld hiervan is Delicate Arch, een natuurlijke stenen boog in Arches National Park, in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Op foto’s heb je deze boog vast wel eens gezien, maar in het echt dringt de grootsheid en de waanzin hoe dit ooit gemaakt heeft kunnen worden én bewaard heeft kunnen blijven pas echt tot je door. En wanneer je onder de 16 meter hoge Delicate Arch staat, voel je je oprecht klein. Wat is de natuur toch vet.

Lees ook onze tips voor een rondreis Zuidwest-Amerika

Delicate-Arch Arches-park

6. Cenotes, Mexico

Aan de buitenkant kun je vaak niets vermoeden van het paradijs dat zich onder je voeten bevindt: veel van de Mexicaanse cenotes zijn goed verstopt onder de grond. Weet je waar je ze vindt, dan kun je door een gat in de grond een glimp opvangen van één van de meren. Maar nog beter is om een paar meter onder de grond af te dalen en zelf een duik te nemen in één van de vele cenotes in Mexico! Een cenote (of in het Engels: waterhole) is, zoals het woord al zegt een grot of poel met water. Deze zijn duizenden jaren geleden ontstaan door een inslag van een meteorietenregen in de buurt van Merida. De enorme rotsblokken hebben gatenkaas veroorzaakt in de regio Yucatán die door moeder natuur opgevuld zijn met water. Een cenote hoeft niet persé ondergronds te zijn, sommige cenotes zijn gewoon aan het oppervlak te vinden en lijken dus op een rotsmeer. In de regio Yucatán in Mexico zijn naar schatting 3000 cenotes, waarvan er zo’n 1400 bestudeerd en geregistreerd zijn. Je vindt ze heel gemakkelijk, regelmatig zie je langs de weg een bordje ‘cenote’ staan welke je dan kunt volgen. Een aantal cenotes zijn ook nog eens te vinden op bijzondere plekken of zijn op een speciale manier te bereiken. Dat maakt het bezoeken natuurlijk extra speciaal! Vaak kun je in cenotes ook zwemmen en in sommige cenotes kun je zelfs duiken, wat met het unieke lichtspel van de zon een bijzondere ervaring is.

cenote-samula-valladolidduiken-cenote-jardin-del-edentarzanswing-cenote-oxman

7. Salar de Uyuni, Bolivia

Onwerkelijk is de immense zoutvlakte, Salar de Uyuni, in Bolivia. Waar je ook kijkt zie je een uitgestrekte witte vlakte die voor een vervreemdend effect zorgt. Tijdens een driedaagse trip per jeep kun je de vlakte en de bijna net zo bizarre omgeving vol kleurrijke lagoons en abstracte rotsformaties verkennen. Salar de Uyuni leent zich bij uitstek voor het maken van foto’s met visueel bedrog en dat is dan ook één van de dingen die iedereen hier doet. Maar wat dacht je van het aanschouwen van een maanopkomst en slapen in een zouthotel? Buitenaards is Salar de Uyuni zeker te noemen!

8. Chocolade hills, Filipijnen

In tegenstelling van wat de naam doet vermoeden, hebben deze heuvels (jammergenoeg) niets met chocolade te maken. Dit gebied op het eiland Bohol, Filipijnen heeft de naam Chocolate hills gekregen omdat de begroeiing in het droge seizoen chocoladebruin kleurt. Buiten dit seizoen is het echter overal groener dan groen. De heuvels zijn het beste te bekijken vanaf het (ietwat toeristische) uitzichtspunt. Hier kun je heel gemakkelijk komen als je een dagje een scooter huurt.

chocolate-hills-bohol

9. Het Noorderlicht

Hoe dichter je bij de Noord- en Zuidpool komt, hoe groter de kans dat je dit bijzondere natuurverschijnsel kunt zien: het Noorderlicht. Een meestal groen (maar soms zelfs roze) lichtspel in de lucht. Het Noorderlicht ontstaat door een zogenaamde zonnewind. Een grote hoeveelheid geladen deeltjes wordt dan vanaf de zon het heelal ingeslingerd. Deze deeltjes worden aangetrokken door de magnetische aardveld en afgebogen naar de Noord- en Zuidpool. Dit zorgt ervoor dat de deeltjesstroom met hoge snelheid de atmosfeer binnendringt. De deeltjes bevatten veel energie die door botsingen worden overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en veroorzaakt het kleurrijke poollicht. Wil jij het Noorderlicht zien? Dan is je kans het grootst op bestemmingen als IJsland, Spitsbergen of Lapland. Doe dit wel in de winter, want in de zomer gaat de zon nauwelijks onder in deze gebieden en is het te licht om het poollicht te spotten.

zweeds-Lapland-noorderlicht

10. IJsschotsenmeer Jökulsárlón, IJsland

Het enige blauwe gletsjermeer van IJsland (de anderen zijn bruin) vind je bij Jökulsárlón aan de zuidkust van IJsland. Hier zie je in de zomer enorme ijsschotsen, soms wel meters hoog, die van de gletsjer in het meer zijn gevallen. Deze drijven vanuit het meer naar de zee. Een bijzonder schouwspel! Ben je bij Jökulsárlón, vergeet dan 0ok niet even naar het strand te lopen. Tijdens eb is het zwarte strand gevuld met de grote ijsschotsen en zie je er enkele in de zee drijven. Dit is een zeer surrealistische gewaarwording. Overigens barst IJsland van de bijzondere natuurfenomenen, zoals het zwarte strand en de basaltgrot bij Vik, diverse geisers en de vele immense watervallen die in de winter zelfs bevriezen!

Lees meer tips over de bijzondere bezienswaardigheden IJsland.

gletsjermeer-ijslandJökulsárlón-strand

Meer bucketlist reisinspiratie

Al deze bijzondere natuurverschijnselen doen je beseffen dat de wereld zo mooi is en er nog zoveel te zien valt. En of jouw bucketlist nog niet vol genoeg staat, deelden we ook al een aantal bucketlist reizen en activiteiten die bijna iedereen wel op zijn wishlist heeft staan. Liever buiten de gebaande paden? Bekijk dan eens deze 10 bijzondere vakanties.

6 reacties

 • Narelle | wegvanhetnoorden.nl 4 januari 2017 - 17:30

  Wauw, prachtig, wat een bijzondere verschijnselen allemaal! Ik kom steeds vaker foto’s van Bolivia tegen en wordt er steeds nieuwsgieriger naar. Het lijkt me fantastisch om op die zoutvlakte te staan!

 • Linda | travellersoftheworld 5 januari 2017 - 00:14

  Ik ben alleen bij de meren van Plitvice geweest in Kroatië en het was echt prachtig. Zo’n mooi stukje Europa, ik keek mijn ogen uit. De rest staat nog even op mijn bucketlist, maar ik hoop er na mijn studie toch echt meer af te kunnen strepen. Mooie bestemmingen

 • Co 6 januari 2017 - 13:51

  Mooie lijst! Bryce en de Delicate Arch heb ik afgelopen zomer gezien, supermooi! De rest staat allemaal op m’n bucket list(s), er is nog zoveel moois te zien op deze wereld!

 • Marlies 8 januari 2017 - 15:23

  Wow echt prachtig! Ik kan de Wave Rock al van mijn lijstje schrappen maar de rest wil ik zeker en vast ooit eens zien!

 • Marc 9 januari 2017 - 08:22

  He guys! Super dat jullie ook met jullie bucket-list bezig zijn! Laat het maar weten wanneer je alles van dit rijtje kunt afstrepen! :-D Groetjes, Marc

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen