Meteen naar de content

Salar de Uyuni: Bolivia’s pronkstuk

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Andesgebergte

Bolivia

Bucketlist

Natuur en Wildlife

Bolivia, een land dat doorkruist wordt door het Andes gebergte en de Amazone. Een land dat door de eeuwen heen gevormd is door aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen. Een kleurrijk land dat daardoor veel te bieden heeft. Bijvoorbeeld de op één na grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni (de grootste ligt in Botswana). Tijdens een meerdaagse trip over dit unieke stukje aarde waan je je even op een andere planeet en is het soms maar moeilijk te bevatten dat ook dit moeder aarde is. Maar wat kun je tijdens zo’n excursie naar de Salar de Uyuni eigenlijk verwachten?

Fotosessie op de oneindig witte vlakte van Salar de Uyuni

Nadat je een bezoek hebt gebracht aan één van de vele zoutfabriekjes trek je met een jeep de witte uitgestrekte vlakte op. Waar in het begin de vlakte nog onderbroken wordt door witte hoopjes zout, wordt het landschap al snel wit. Heel wit. Een zonnebril en hoge factor zonnebrand zijn hier dan ook geen overbodige luxe als je de jeep uitstapt. Maar vergis je niet, de temperatuur kan hier tot ver onder het vriespunt dalen, dus kleed je goed aan! Het surrealistische landschap van Salar de Uyuni leent zich bij uitstek voor een bizarre fotosessie. En de meeste gidsen zullen je dan ook allerlei poses laten aannemen voor de gekste kiekjes. Ondanks dat dit een vrij toeristisch ding is, is het eindresultaat stiekem erg leuk.

Salar de Uyuni fotosessie
Salar de Uyuni fotosessie

Salar de Uyuni’s Cactussen met gouden randjes

In het zoutmeer liggen een aantal kleine eilandjes. De bekendste is Isla del Pescado. Dit eilandje is bezaaid met reuze cactussen. Via een smal paadje kun je het kleine eiland rondwandelen met tussen de cactussen door uitzicht op de uitgestrekte zoutvlakte. Zeker in de namiddag als de zon is gezakt en de cactussen bijna letterlijk een gouden randje krijgen is het een zeer fotogenieke plek.

Isla del Pescado

Slapen in een zouthotel bij Salar de Uyuni

Als je de tour in Uyuni bent gestart is de kans groot dat je de eerste nacht doorbrengt in een zouthotel. Dit hotel is volledig opgebouwd uit grote blokken zout. Verwacht geen luxe, want hotel is hier een groot woord, maar bijzonder is het zeker.

Zouthotel salar de uyuni

Door ons geselecteerde accommodaties in Bolivia

Oog in oog met honderden flamingo’s

Heb je een driedaagse trip geboekt naar Salar de Uyuni en start je in Bolivia, dan trek je de tweede dag door naar de vele lagoons in het gebied. Lagoons die vanwege de mineralen en algen erg in trek zijn bij flamingo’s. Vooral bij het zogenaamde stinky lagoon sta je oog in oog met tientallen van deze roze vogels.

stinky lagoon Bolivia
Flamingo Bolivia

De bijzondere lagoons rondom Salar de Uyuni

De route langs de verschillende lagoons begint al goed met een uitgebreide lunch die vaak vanuit de jeep geserveerd wordt. Niet alleen de stinky lagoon is met haar flamingo’s mooi om te zien. Ook de Red lagoon is een plaatje. Door de samenstelling van algen, mineralen en de stand van de zon kleurt dit meer rood.

Lunch tijdens Uyuni trek
Red lagoon

Buitenaards landschap

Het gebied rondom Salar de Uyuni kent veel vulkanen en vroegere uitbarstingen hebben bijzondere rotsformaties gecreëerd. Op grote hoogte (rond de 4000 m) geeft dit het landschap een buitenaards tintje. Vanuit het niets rijzen er grote rotsen in allerlei vreemde vormen uit het landschap omhoog. De bekendste is ’the rocktree’. Als je hem ziet weet je direct waar hij zijn naam aan te danken heeft.

the rocktree
Vulkanisch gesteente Bolivia

Checklist voor je reis naar Bolivia en Salar de Uyuni

Actieve vulkanen en warmwaterbronnen

Tijdens je trip door het gebied rondom Salar de Uyuni zie je meerdere actieve vulkanen. Maar het meest bijzondere is om ’s ochtends in alle vroegte een echte krater binnen te stappen. De zwavelgeur en rokende en borrelende kuilen doen je de ijskoude buitenlucht even vergeten. Een unieke ervaring! En wie even verderop de kou durft te trotseren kan bij opkomende zon een bad nemen in de warmwaterbronnen. Helaas moet je daarna ook het water weer uit… brrr.

Vulkaan krater Bolivia 

Koude nachten tijdens je Salar de Uyuni excursie

Ja, je moet er wel wat voor over hebben om de trip door dit stukje Bolivia te maken. Zeker wanneer je de hoger gelegen gebieden intrekt kun je ijs-, maar dan ook ijskoude nachten verwachten. Het kwik kan zomaar tot -20 dalen. En reken niet op een lekker knapperend haardvuurtje. De onverwarmde hostels zijn primitief en houden weinig warmte vast. Het is er binnen dan ook onder het vriespunt. Na een hete kom soep en een glas rode wijn is het enige wat je kunt doen om jezelf warm te houden, alle kleren aantrekken die je hebt en zo snel mogelijk je bed in. Als je mazzel hebt, krijg je van je gids een warme kruik mee in bed. Lucky you! Bij veel organisaties kun je trouwens goede slaapzakken huren die van binnen gevoerd zijn en je warmte aardig weten vast te houden. Maar het blijft bikkelen.

Hostel during Uyuni trek

Over deze tour naar Salar de Uyuni

Bovenstaande tour is een drie-daagse excursie met begin- en eindpunt Uyuni (Bolivia). In totaal is er in deze drie dagen zo’n 900 km afgelegd. Het leuke aan een meerdaagse tour is dat je meer ziet dan alleen de zoutvlakte. Het vulkanische landschap is namelijk minstens zo bijzonder. Er zijn excursies variërend van 1 tot 12 dagen. Het is ook mogelijk je trip te combineren met het oversteken van de grens naar Argentinië (Tupiza) of Chili (San Pedro). Andersom kan natuurlijk ook. Veel organisaties bieden deze mogelijkheid.

Kies voor een goede organisatie

Het is eigenlijk niet mogelijk op eigen houtje de ruim 10.000 km2 grote zoutvlakte te betreden. Verdwalen of autopech zijn vanwege de hoogte (3650 m) en de soms extreme kou erg gevaarlijk. Dagelijks vertrekken er daarom talloze Jeeps de zoutvlakte op. Je kunt deze boeken vanuit diverse plaatsen in Bolivia, maar ook vanuit Chili of Argentinië of natuurlijk Uyuni zelf. Overigens is Uyuni vanwege de kou en gebrek aan sfeer geen plek om dagen door te brengen, dus wij raden je aan vanuit één van de andere plaatsen de excursie te regelen. Let op dat je voor een organisatie kiest die goed aangeschreven staat. Om bovengenoemde redenen is het beter iets meer te betalen voor een organisatie met goede jeep, gids en uitrusting. Ik had destijds zelf een hele positieve ervaring met Red Planet. Zij werken met een chauffeur én Engelssprekende gids. Bij veel andere organisaties is de chauffeur ook de gids en spreekt hij niet of nauwelijks Engels. Vraag dus goed rond voordat je boekt.

Verder reizen door Zuid-Amerika?

Reis je na Bolivia en Salar de Uyuni nog verder door Zuid-Amerika? Lees dan al onze reisroute inspiratie en tips voor Zuid-Amerika eens door.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen