De vetste canyons van de USA


Een canyon (vrij vertaald: een diepe spleet in het oppervlak van de aarde) heb je in alle soorten en maten. Dat geldt  helemaal voor de canyons in de Verenigde Staten, en vaak geldt daarbij: hoe groter, hoe bekender. Om deze reden mag de Grand Canyon zich waarschijnlijk de bekendste canyon ter wereld noemen en iedereen die de wonderschone afdaling naar de 1600 meter lager gelegen Colorado River getrotseerd heeft zal beamen dat die bekendheid zeker niet zonder reden is. Maar betekent bekender, per definitie mooier? Groter? Dieper? Imposanter?

Horseshoe Mesa in Grand Canyon National Park

Nou, dat is zeker niet het geval. Nogmaals: de Grand Canyon is een absolute must-do, wanneer je in de VS reist. Beperk je in dat geval niet tot het aapjeskijken vanaf de Rim, maar trotseer één van de hikes de kloof in. De tocht via Grandview Trail naar Horseshoe Mesa is een fijn alternatief voor de wat drukkere Bright Angel en Hermit. Staat kamperen op de bodem van de Grand Canyon hoog op jouw bucketlist? Reserveer je plekje dan wel van tevoren, want er zijn (gelukkig maar, trouwens) maar een beperkt aantal kampeerplaatsjes.

Grand Canyon National Paruk Arizona

Maar zoals gezegd, zijn er hele mooie alternatieven. Misschien niet zo groots als de Grand Canyon, maar wel uniek. Ik stelde een top 5 samen met mijn favoriete canyons in de VS. Hieronder vind je ze.

5. Bryce Canyon – Utah

Op 5 heb ik gezet: het onwijs imposante Bryce Canyon National Park (Utah). Toegegeven: door de weidsheid ziet Bryce er niet echt als een kloof uit, maar niks is minder waar. De randen van de kloof bieden je oogstrelende uitzichten, zoals op de eerste foto, van het Amphitheatre. Maar verken dit gebied ook zeker te voet, de hikes in Bryce zijn zeker niet alleen voor experts weggelegd en van dichtbij zien de zand- en kalksteenformaties er pas echt gaaf uit!

Bryce
Bryce Canyon in Uyah Bryce Canyon Utah

4. Grand Canyon of the Yellowstone – Wyoming

Alweer een Grand Canyon op 4, maar dan die van Yellowstone National Park (Wyoming). Met zijn lengte van 40 kilometer en diepte van bijna 400 meter is de kloof waardoor de Yellowstone River stroomt ook zeker geen kinderachtige. De kenmerkende gele steensoort maakt dat deze letterlijke door het landschap slingerende canyon er één is zoals je nergens anders tegenkomt.

Grand Canyon of the Yellowstone Yellowstone National Park Wyoming

3. Black Canyon of the Gunnison – Colorado

De 600 meter diepe Black Canyon is misschien wel mijn favoriete kloof ter wereld. De steile, donkere rotsformaties werken bijna hypnotiserend en wanneer je iets de kloof in klautert verschaf je jezelf een uitzicht waar je letterlijk uren naar kunt kijken. Duane Vandenbusche omschrijft de Black Canyon in zijn boek perfect: “Several canyons of the American West are longer and some are deeper, but none combines the depth, sheerness, narrowness, darkness, and dread of the Black Canyon.”

Black Canyon of the Gunnison
Black Canyon of the Gunnison Colorado Black Canyon National Park
Black Canyon Colorado

2. Zion Canyon – Utah

Het is niet voor niets het drukst bezochte National Park van Noord-Amerika. De kloof die de ruggengraat vormt van Zion National Park (Utah) is uniek op vele manieren. De rood-groen-witte kleurencombinatie is sowieso al geweldig, maar de steile wanden, de extreem uitdagende hikes (zoals de Narrows en Angels Landing) en de unieke vergezichten maken Zion Canyon voor ieder die er komt tot een onvergetelijke ervaring.
Zion Canyon North Side
Hiking in Zion National Park Utah Angels Landing Zion National Park
Zion Canyon South Side

1. Antilope Canyon – Arizona

Hij staat op 1, en niet zomaar, want dit is zonder enige twijfel de mooiste kloof van Amerika. Antilope Canyon. Hier moet je gewoon geweest zijn, om te beseffen hoe mooi de natuur kan zijn. De door wind en water uitgesleten rotsen lijken door kunstenaars ontworpen, zo gracieus. Door de smalle opening schijnt het zonlicht altijd maar minimaal naar beneden, wat onwerkelijke plaatjes oplevert. Let wel op: wil je een bezoek brengen aan Antilope Canyon: reserveer bijtijds, want de Indianen die dit gebied beheren laten (alweer: gelukkig) maar een beperkt aantal bezoekers per tour meegaan.

Antilope Canyon Arizona
Antilope North Canyon Antilope Canyon in Arizona

Suggesties?

Nou, dat was mijn top 5! Vijf kloven waarvan ik zeker weet dat een bezoek eraan niet tegen zal vallen. Maar heb jij andere suggesties? Ben jij in andere canyons in de VS geweest die niet in dit rijtje zouden misstaan? Of heb jij ergens anders ter wereld een kloof bezocht die minstens zo imposant is als de bovenstaande? Stuur me een foto in de comments op onze Facebookpagina of per mail en wie weet komt jouw canyon in het volgende overzicht te staan!

Bright Angel Trail in Grand Canyon Arizona

E-visum voor Noord-Amerika aanvragen

Voor Noord-Amerika heb je een visum nodig. Hierbij volstaat voor Noord-Amerika een e-visum die je online tot wel 4 uur van tevoren kunt regelen via e-visums.nl. Zelf regelde ik ook op deze manier last-minute een visum voor Noord-Amerika. Ideaal! Deze wordt aan je paspoort gekoppeld, dus printen is in nagenoeg alle gevallen niet nodig! Het e-visum voor Noord-Amerika is 90 dagen geldig. De kosten voor het e-visum Noord-Amerika zijn € 29,95

Vraag je e-visum voor Noord-Amerika hier aan >>

Tekst en foto’s: Marc

Onze favoriete producten bij deze reis

9 Comments

Add yours
  • Marc

   Als je de kans hebt, zou ik ze allebei doen. Het zijn beetje tegenovergestelden van elkaar (smal onder en breed boven vs. breed onder en smal boven). Het is beide een waanzinnige ervaring! Welke twee andere ga je nog zien?

 1. Valerie

  Tip voor het bezoeken van Antelope Canyon: aangezien het een ondergrondse smalle spleet is, ga best rond de middag, dan heb je meer licht in de canyon en zijn de kleuren op hun best. Ik ben er jaren geleden geweest, was toen op reis met een internationale groep, niemand anders wou meegaan tijdens de uitstap naar de canyon en ze hebben zich het achteraf natuurlijk zwaar beklaagd bij het zien van de foto’s :-)

 2. Daphne

  Bryce Canyon en Antelope staan ook absoluut op mijn to do list! Geen eens op een wensenlijstje. Eigenlijk is er zo veel te zien in de nationale parken in de USA dat je het steeds weer kunt reizen..

 3. Monique

  Ik heb bovenstaande allemaal gezien en is allemaal fantastisch. Toch stijgt er voor mij 1 ver boven dit alles uit: Havasupai! Wel minimaal 2 overnachtingen op de bodem van de canyon in Supai boeken (heeeel lang van te voren)

+ Leave a Comment