De meest bijzondere nationale parken van Amerika


De Amerikaanse nationale parken zijn wereldberoemd. Volgens velen is Yosemite National Park (Californië) de mooiste plek ter wereld en bij menig avonturier staat slapen onder een heldere sterrenhemel op de bodem van de Grand Canyon (Arizona) bovenaan de bucketlist. Beiden zijn inderdaad prachtige nationale parken, maar de populariteit van deze indrukwekkendste trekpleisters hebben hun nadelen. Want van filerijden en volle campings wordt toch niemand vrolijk? De afgelopen jaren heb ik meer dan dertig nationale parken in Amerika bezocht. Dit artikel beschrijft de acht meest bijzondere nationale parken Amerika. Parken die minstens zo imposant zijn als bijvoorbeeld Zion National Park waar je op handen en voeten kunt klimmen naar Angels Landing (Utah) of het welbekende Yellowstone waar je prachtige canyons hebt(Wyoming), maar dan rustiger en authentieker.

Nationale parken Amerika, de top 8:

1. Great Sand Dunes National Park (Colorado)

Stel je voor: je rijdt door een landschap gedomineerd door een bergketen met pieken die de 4000 meter ruim overschrijden. Felle sneeuwvlaktes en donkere rotspartijen domineren het beeld vanuit de auto, met hier en daar een eenzaam dorpje langs de smalle tweebaansweg waarop je zuidwaarts reist. En dan ineens ligt daar: een hoop zand.1.Great Sand Dunes 01

Vreemd maar imponerend: de zandduinen

De aanblik van Great Sand Dunes National Park (Colorado) is even vreemd als imponerend. De zandduinen van dit national park die zich hier in de loop der eeuwen hebben gevormd, zijn bijna 250 meter hoog en lastig te beklimmen, zeker wanneer de temperatuur van het zand op een goede zomerdag wel 60 graden kan zijn. Verken de hoogste pieken van dit nationale park daarom in de ochtend of namiddag, want de laatste plaats waar je dorst wilt krijgen is in het midden van een zandbak van 50 km2.

Great Sand Dunes colorado 1.Great Sand Dunes

Wandelen, zwemmen en vissen

Is het al die moeite waard om de top van bijvoorbeeld High Dune (200 meter) te bereiken? Een volmondig: ja. Het uitzicht over de duinen is vooral bij een laagstaande zon waanzinnig en de omringende bergketens maken het plaatje compleet. Mocht zand niet echt jouw ding zijn, wees niet bevreesd: de Sangre de Christo Mountains in het oostelijke deel van het park bieden diverse (zeer) uitdagende wandelpaden, terwijl in de gras- en moeraslanden van het westelijke deel van Great Sand Dunes meer dan 1000 bizons leven. Tenslotte kunnen zowel zwem- als visliefhebbers zich verlekkeren aan de oevers van de Medano Creek, die bij warm weer een aangenaam alternatief voor het naar boven ploeteren biedt. Genoeg te doen voor iedereen dus en zeker een van de meest bijzondere USA nationale parken.

TIP: bezoek Great Sand Dunes ook eens aan het einde van de winter: de temperatuur is dan aangenamer en de sneeuwmassa’s op de omringende bergen zijn oogstrelend.

2. Glacier (Montana)

Twee woorden: Omweg. Waard. Vanwege de ligging in het noorden van Montana, wordt dit Amerikaanse nationale park vaker met de Canadese rondreizen door Banff en Jasper gecombineerd, dan met een bezoek aan de parken van de Verenigde Staten. Zonde, is het enige weerwoord hierop, want de kans dat Glacier National Park over 25 jaar de naam “gletsjer” niet meer waardig is, lijkt door de opwarming van de aarde steeds groter te worden…

Glacier - Montana

Scenic drive door de Logan Pass

Een comfortabele manier om het prachtige Glacier te bezichtigen is per auto. Rijd vanaf Lake McDonald via de Going-to-the-Sun road naar de Logan Pass (ruim 2000 meter), van waar het uitzicht onbeschrijflijk is en waar de prachtigste wandelingen beginnen. Een voltooiing van de scenic drive naar het oostelijke deel van het park is een must, daar de Going-to-the-Sun road je langs watervallen, bergmeren, afgronden en natuurlijk gletsjers leidt.

Glacier Montana

Hike de Highine trail

De beste manier om de puurheid van Glacier te ontdekken is echter de benewagen. Hike de Highline Trail langs de hoogste bergtoppen van de noordelijke Rocky Mountains of trotseer Grinnell Glacier, de grootste gletsjer van het park. Maar ook de bossen en vlakkere vallei wandelingen bieden genoeg uitdaging voor de avonturier: Glacier is één van de weinige plekken in Noord-Amerika waar alle inheemse wilde diersoorten, zoals grizzlyberen, zwarte beren, coyotes en wolven, nog allemaal leven.

TIP: hike in het voorjaar via een relatief makkelijk pad naar het Avalanche Lake – je zal al snel merken dat dit meer haar naam niet voor niets gekregen heeft…

Glacier

3. Saguaro (Arizona)

Saguaro National Park (Arizona) is een walhalla voor hen die houden van de droogste plant op aarde: de cactus. Zo ver het oog rijkt staan de stekelige planten in het landschap. In het zuidoostelijke deel van Arizona, niet ver van de Mexicaanse grens, bevindt zich Saguaro National Park. Dit relatief kleine park is bekend om zijn plantensoorten (ruim 1200 verschillende) en dan met name de cactusachtige in het bijzonder. In het park staan meer dan dan 50 soorten.

Suguaro Arizona Saguaro cactus

Twintig meter hoge cactussen

De cactussen die je in dit national park aantreft, hebben alle mogelijke vormen en maten, maar één soort springt er letterlijk bovenuit: de machtige reus waar dit park zijn naam aan te danken heeft: de Saguaro Cactus. De Saguaro, welke tot wel 20 meter hoog kan worden, is enkel te vinden in dit deel van de Sonora woestijn en kan enkele honderden jaren oud worden. Je kunt de dichtbegroeide cactusvelden in het park met de auto bezichtigen door een aangelegde en deels geasfalteerde weg af te rijden, maar toegegeven: het zicht en de beleving zijn vanuit de auto beperkt. Stap daarom de warmte in (‘s zomers kan de thermometer hier tot boven de 50 graden reiken) en maak een wandeling door de uitgestrekte wildernis die dit nationale park in Amerika je biedt. Vooral in het westelijke deel van het park zijn waanzinnige wandelpaden te volgen die je het ultieme “wilde westen gevoel” geven. Mocht je niet van het wandelen zijn, huur dan een mountainbike en trotseer de woestijn op twee wielen.

TIP: trek vanaf de Bajada Loop Drive (westkant van Saguaro) op één van de wandelpaden de woestijn in: de kans dat je een ratelslang of Gila Monster tegenkomt, is in dit park groter dan waar dan ook!

Saguaro Arizona

4. Black Canyon of the Gunnison (Colorado)

Canyons zijn er, helemaal in de Verenigde Staten, in alle soorten en maten en allemaal hebben ze hun eigen charmes. Maar de Black Canyon of the Gunnison (Colorado) is uniek. De combinatie van het donkere gesteende en de steile rotswanden geven dit nationale park een robuuste, bijna boze aanblik. Puurder dan dit krijg je de natuur niet te zien. De Black Canyon is zo’n 700 meter diep, terwijl de afstand van de noord- tot de zuidrim op sommige plekken nog geen 300 meter is. Dit maakt dat de wanden van de Black Canyon op veel plekken steil zijn en in combinatie met de donkere kleur van de grotendeels onbegroeide rotsen is de naam van dit nationale park gemakkelijk te verklaren.

Black canyon colorado

4.Black Canyon 02 Black canyon colorado

Onbeschrijflijke uitzichten

Omdat de Black Canyon een kloof is, kost het weinig moeite om bij de meeste viewing points te komen. Met de auto rijd je aan de zuidkant van de kloof in nog geen drie uurtjes langs een tiental uitzichtpunten die je onbeschrijflijke uitzichten bieden. Ook voor de minder mobiele natuurliefhebbers een ideaal park dus. Maar ook hier geldt dat al wandelend de grootsheid van de rotsen pas echt ervaren wordt, hoewel (ervaren) bergbeklimmers zich in de Black Canyon of the Gunnison, helemaal op de vrijwel verticale noordelijke rotswanden van de kloof, pas echt uit kunnen leven.

TIP: wandel vanaf de North Rim Campground slechts 100 meter de Canyon in: het uitzicht op de Painted Wall en Serpent Point zal je sprakeloos maken.

Checklist voor je bezoek aan Nationale Parken Amerika

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Noord-Amerika
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met jereisv oorbereiding: Haal een reisgids Noord-Amerika in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Ontdek het beste van de VS. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online

5. Haleakala National Park (Hawaii)

Toegegeven: je moet er een best eind voor omreizen. Maar mocht je de oversteek van het vaste land van Noord-Amerika naar Hawaii maken, dan is een bezoek aan het fantastisch Haleakala National Park (Maui) een absolute must-do. De Hawaii eilanden worden geroemd om hun diversiteit in natuur en dit uitgestrekte park op Maui is het toefje slagroom op de taart. Misschien wel één van de mooiste nationale parken van Amerika!

Haleakala national park Hawaii

Uitgestrekt wildland in het centrum van een vulkaankrater

Werkelijk alles in het Haleakala National Park is prachtig en uniek in zijn soort. Of het nu het uitgestrekte wildland in het centrum van de krater is, de top van de 3055 meter  hoge Puu ula ula of het dichtbegroeide bamboebos aan de oostelijke kant van het park: niets zal tegen vallen. Daarnaast staat de kronkelweg van Paia, de hoofdstad van Maui, naar Hana bekend als één van de mooiste en schilderachtigste wegen van heel Noord-Amerika. De talloze watervallen, beekjes, rotspartijen en stranden maken van deze slingerende tocht met meer dan twintig smalle bruggetjes de ultieme autorit.

Haleakala national park hawaii

Vergezichten over de oceaan en hoge watervallen

De top van de vulkaan is per auto bereikbaar en bied in alle richtingen vergezichten over de Stille Oceaan en is tevens het startpunt van diverse wandelingen de krater in. Aan de buitenzijde van Puu ula ula zijn de hellingen begroeid met dichte bossen en watervallen van 100 meter hoog zijn hier meer regel dan uitzondering: een feest om door en langs te lopen.

TIP: bekijk zowel een zonsopkomst als een zonsondergang vanaf de top van Puu ula ula. Bij onbewolkt weer reikt het zicht tot ver voorbij de omringende eilanden, terwijl op een bewolkte dag enkel de toppen van de ruim 4000 meter hoge Mauna Loa en Mauna Kea onthult worden: een zonsopkomst zoals nergens anders te zien zal zijn. In de categorie ‘die vergeet je niet snel, is een helikoptervlucht boven de watervallen en vulkanen ook een echte aanrader!

Haleakala

6. Mesa Verde (Colorado)

Noord-Amerika is zonder twijfel één der mooiste werelddelen, maar laten we eerlijk blijven: eeuwenoude culturen zijn er maar moeilijk te vinden. Moeilijk ja, maar zeker niet onmogelijk. En wil je dat persoonlijk ondervinden, plan dan een bezoek aan Mesa Verde National Park (Colorado) tijdens je rondreis in zuidwest Amerika. Dit relatief kleine park ligt in de zuidwestelijke hoek van de staat, niet ver van de Four Corners (de plek waar Colorado, Utah, Arizona en New Mexico samenkomen) en is gemakkelijk met een bezoek aan de bekendere parken als Canyonlands en Arches te combineren.

Mesa Verde

Verblijfplaatsen van de Pueblo indianen

Hoewel het natuurschoon in Mesa Verde, gelegen in de San Juan vallei, op zichzelf al een beschermde status verdient, is dat niet waar het in dit cultureel toegespitste park om draait. Het zijn de dorpen die de Pueblo gemeenschap hier tussen 600 en 1300 na Christus tegen de steile, zandstenen afgronden aangebouwd heeft, die de voornaamste attractie van het park zijn. De grote en soms bijna onvindbare verblijfplaatsen die deze indianen vanaf de eerste steen opgebouwd hebben, zijn uitgehakt in een zachte maar steile kloof en waren destijds enkel via een levensgevaarlijke klim bereikbaar.

Mesa Verde Colorado

Het eerste Nationale Park van Amerika

Vandaag de dag zijn er fantastische uitkijkpunten en heeft het park tal van goed aangegeven wandelpaden die je langs en door de Pueblo dorpen leiden. Bovendien zijn er voor enkele grotere bouwwerken (zoals Cliff Palace, met 150 ruimtes het grootste dorp binnen Mesa Verde) tours te boeken die je een geweldig inzicht geven in het leven van 1000 jaar geleden. Het is niet voor niets dat president Theodore Roosevelt dit gebied in 1906 benoemde tot het eerste nationale park met als doel de eeuwenoude cultuur van de mens te behouden.

TIP: energie over? Plan een dagwandeling door de San Juan vallei en struin omringd door herten en vogels door meer dan 4000 archeologische opgravingen.

Mesa Verde Colorado

7. Joshua Tree (Californië)

Hoewel gelegen in de schaduw van Los Angeles, wordt Joshua Tree National Park (Californië) vaak overgeslagen op de drieweekse zomervakanties door het zuidwesten van de VS. Zonde, want deze pure wildernis van zand, steen en een felle zon is de ideale plek om dat typische Amerikaanse gevoel te krijgen. Het verkennen van Joshua Tree is de ideale woestijnervaring. In het national park komen de Mojave (hooggelegen) en Sonora (laaggelegen) woestijnen samen, wat resulteert in angstaanjagende rotsformaties, eindeloze cactusvelden en verlaten zandvlaktes, enkel gevuld met de Yucca’s waaraan dit park zijn naam te danken heeft.

joshua-tree-california Joshua Tree Californie

Mountainbiken door de woestijn

Joshua Tree biedt fantastische mountainbike- en wandelroutes, waarbij de beklimming van Ryan Mountain het beste uitzicht over het woestijnlandschap biedt. De redelijk begaanbare California Hiking Trail loopt dwars door het park en laat de wandelaar genieten van huizenhoge rotsblokken en natuurlijk van de iconische Joshua Trees. Let tijdens het verkennen van het park wel op: watertappunten zijn in de zomermaanden schaars in Joshua Tree. Denk daarom vooruit en neem bij een langer verblijf in het park ruim voldoende water mee.

TIP: zet tijdens een bezoek aan Joshua Tree je tentje op bij Jumbo Rocks Campground. De rotsformaties op deze prachtige camping zullen je, helemaal bij een ondergaande zon, versteld doen staan.

Joshua tree californie

8. North Cascades National Park (Washington)

De laatste in dit rijtje Nationale Parken Amerika, maar zeker niet de minste: het North Cascades National Park. Het is gelegen in het hart van de Cascade Range, tegen de Canadese grens aan, op nog geen drie uur rijden van Seattle. Het is een park waar de natuurliefhebber zijn hart op kan halen als nergens anders. Het berglandschap is zo mooi, zo ruig en zo divers dat het de ultieme vakantiebestemming is. En het mooie is:  maar weinigen weten van het bestaan van het North Cascades National Park. Het is bijna niet te geloven, maar de vulkaangebergten die samen de Cascade Range vormen laten de Rocky Mountains ver achter zich wanneer het gaat om pure natuur.

Northern Cascade National Park Sahala Glacier

Alleen op de wereld: kamperen in North Cascades

Kamperen, misschien wel de beste manier om de natuur te ervaren, is in North Cascades een belevenis op zich. De meeste overnachtingsplekken zijn onbereikbaar voor auto’s en dus zal je moeten lopen, kajakken of paardrijden naar de plek waar je je tentje op wilt zetten. Een fijner alleen-op-de-wereld-gevoel vind je bijna nergens. In de Cascade Range zijn meer dan 300 gletsjers te vinden, waarvan een klein deel beklommen kan worden. Is bergwandelen echter meer jouw ding, wandel dan de gevorderde paden naar de Cascade Pass of Diablo Lake: mooiere uitzichten zal je in Noord-Amerika niet snel vinden.

TIP: rijd de North Cascades Highway van eind september tot eind oktober om op de op de flanken van de bergen groeiende loofbossen van de mooiste herfstkleuren van je leven te zien.

Northern CascadesMountain Goats Northern Cascades

Meer nationale parken in Amerika ontdekken

Ben jij van plan om Noord-Amerika te verkennen en een aantal nationale parken Amerika te bezoeken tijdens je reis? Lees dan eens onze reisroute inspiratie en tips voor Noord-Amerika om zo je route door Noord-Amerika te bepalen. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens deze vetste canyons in de USA of lees hier al onze artikelen over Noord-Amerika.

+ There are no comments

Add yours