Zuid Afrika proeven in Kaapstad


In de categorie: “hoe kan het in vredesnaam dat dit niet de hoofdstad is?!” reizen we naar Kaapstad. De één na grootste stad van Zuid Afrika heeft namelijk alles wat een stad aantrekkelijk maakt: een fantastische ligging aan zee, een lichtelijk tragische, maar daardoor zeer interessante historie en boven alles een omgeving waar elke reiziger blij van zal worden. Tijd voor een bezoekje aan Kaapstad dus!

Tafelberg Kaapstad 's nachts

De Tafelberg in de nacht, gezien vanaf Seinheuvel (Signal Hill)

Zo’n bezoekje aan Capetown is natuurlijk een must-do op elke rondreis door Zuid Afrika, maar de stad leent zich ook uitstekend voor een stedentrip van drie of vier dagen. Omdat Kaapstad maar één tijdzone van Nederland vandaan ligt, heb je na de lange vliegreis nauwelijks last van een jetlag en kun je direct beginnen met het verkennen van de stad en haar omgeving.

Bultrug walvis bij Hermanus

Springende bultrugwalvissen op nog geen 100 meter van de kust in Hermanus

Kaapstad is een stad van uitersten. De stad en haar omgeving bieden verbluffende natuurverschijnselen en je zal er enkel vriendelijke inwoners tegenkomen, maar helaas heerst in grote delen van de stad pure armoede en heeft Kaapstad last van veel criminaliteit. Denk daarom goed na wanneer je waar naar toe wilt gaan. ’s Avonds kan het op sommige plekken gevaarlijk zijn, maar ook overdag moet je niet door donkere steegjes gaan of alleen de townships verkennen. Wil je nou zeker weten dat je geen risico’s loopt, lees dan hieronder waar je zeker wél heen moet gaan bij een bezoek aan Kaapstad.

Zuid Afrikaanse natuur

De prachtige Zuid Afrikaanse natuur

Downtown Kaapstad

Je hoort het van iedereen die er geweest is: Kaapstad is gewoon een ontzettend leuke stad, omdat het van alles wel wat heeft. Zo zijn er prachtige oude gebouwen te vinden, zoals het in 1905 gebouwde stadhuis aan het Groentemarkplein, opgebouwd uit gele kalkstenen overgebracht vanuit de Engelse stad Bath. Verder kun je er heerlijk wandelen langs het Waterfront, waar winkels, eetgelegenheden en andere toeristische attracties zich langs de kust gecentreerd hebben. Een bezoek aan Kaapstad is daarnaast niet compleet zonder een uitstapje naar Robbeneiland, de gevangenis waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen gezeten heeft.

Stadhuis Kaapstad

Het stadhuis van Kaapstad, gebouwd in 1905

Wijn proeven en vlees eten

Zuid Afrika – en dan met name het gebied rondom Kaapstad – produceert de lekkerste wijn die Afrika je te bieden heeft en maak je een trip naar Kaapstad, dan is een bezoek aan een wijnproeverij een absolute must. Natuurlijk kun je naar een grote, moderne wijnboerderij gaan, maar er zijn in de omgeving van bijvoorbeeld Stellenbosch en Franschhoek genoeg authentieke, kleinschalige alternatieven (zoals Annandale Wine Farm van Hempies du Toit) waar je het gevoel krijgt dat je niet alleen de wijn, maar ook het land aan het proeven bent. Combineer de gezellige wijnproeverij met een barbecue met het lekkerste vlees dat je je kunt indenken, en geloof me: je wilt nooit meer weg uit Zuid Afrika!

Wijnproeven bij Annandale Wine Farm

Wijnproeven en barbecueën bij de sfeervolle Annandale Wine Farm

De ruigst denkbare kustlijnen

Zuid Afrika ligt ingesloten tussen drie oceanen: de Atlantische Oceaan in het westen, de Indische Oceaan in het oosten en de Zuidelijke Oceaan daaronder. De ver uiteen lopende stromingen, temperaturen en zoutgehalten die de verschillende wateren met zich meebrengen zorgen in het water voor een enerverend schouwspel, wat vanaf de hoger gelegen kustdelen prachtig te aanschouwen is.

De kustlijnen rondom Kaapstad zijn daarbij een bezichtiging op zich waard. Prachtige stranden, hoge kliffen, ruige bosgebieden en onwerkelijke steenmassa’s. Ook de wilde dieren die onder andere op het Cape Peninsula voorkomen (onder andere apen, struisvogels en pinguins) zijn de moeite waard te bezoeken, maar wat pas echt tot de verbeelding spreekt zijn de tientallen bultrugwalvissen, die je met een beetje geluk voor de kust van Hermanus uit het water ziet springen.

Kaap de Goede Hoop  Zuid Afrikaanse Kustlijn

Het uitgestrekte binnenlanden

Zuid Afrika wordt door velen beschouwd als één der mooiste landen ter wereld. Natuurreservaten zoals het Krugerpark dragen hier natuurlijk aan bij, maar ook het zuidwesten van het land heeft de natuurliefhebber veel te bieden. De bergen van het Koue Bokkeveld zijn adembenemend, de wijngaarden van Paarl en Stellenbosch reiken verder dan ogen kunnen zien en de heuvels, meren en lieflijke havenstadjes om Kaapstad heen maken elk uitstapje de moeite waard.

Stellenbosch omgeving

De prachtige omgeving van Paarl

crumpled-map-kaapstad-banner

De Tafelberg, Leeukop en Seinheuvel

Kaapstad staat natuurlijk om één ding echt bekend: de Tafelberg. Deze bergrug, die haar naam dankt aan een opvallend platte bovenkant, domineert het zicht vanuit de stad en biedt een prachtig uitzicht over Kaapstad en haar omgeving. Er leidt een wandeling naar boven die ongeveer twee uur duurt, maar de kabelbaan is een snel en comfortabel alternatief.

Vlak voor de Tafelberg ligt een spitse heuvel, Leeukop genoemd, met daarnaast een wat vlakkere verhoging, Seinheuvel genaamd. Hoewel de toppen hiervan niet zo hoog reiken als die van de Tafelberg zelf, bieden zij een fantastisch uitzicht op de platte berg, zie ook de foto aan het begin van dit bericht. Absoluut een beklimming waard dus.

Uitzicht vanaf de Tafelberg

Camps Bay, het rijke gedeelte van Kaapstad, gezien vanaf de Tafelberg

Het is een eindje vliegen en daarom misschien niet de eerste keuze wanneer het een stedentrip betreft. Dit in combinatie met de angst voor de criminaliteit en armoede maakt misschien dat nog minder mensen voor drie of vier dagen naar Kaapstad reizen en bijvoorbeeld eerder kiezen voor wereldsteden als New York, Hong Kong of Dubai. Maar man, wat is dat zonde! Kaapstad is heerlijk divers, de omgeving ongelooflijk mooi en Zuid Afrika in het algemeen een fantastisch land. Natuurlijk moet je oppassen, maar het zal de vliegreis meer dan waard zijn en een stedentrip worden om nooit meer te vergeten.

Hermanus baai nabij Kaapstad

De wateren rondom Hermanus Bay

Win 2 tickets naar Kaapstad!

Benieuwd naar de hidden gems van Zuid-Afrikanen en wil jij naar Zuid-Afrika? Dan kun je t/m 4 juli mee doen aan de wedstrijd ‘Wat Sê Jy?’ op mijnzuidafrika.nl/watsejy en wie weet reis jij wel af naar deze mooie bestemming! Op mijnzuidafrika.nl vind je trouwens sowieso een schat aan informatie en inspiratie over Zuid-Afrika, bekijk de website zeker even voor je op reis gaat!

3 Comments

Add yours
    • Marc

      Ik zou er eerder 3 – 4 weken van maken Rachel! 😉 Maar het artikel is juist geschreven om aan te geven dat Kaapstad óók de ideale bestemming is wanneer je niet zo lang de tijd hebt. Zo veel variatie en pracht. Maar ik ben het met je eens: langer is altijd beter!

+ Leave a Comment