Xian, China: Het terracottaleger en andere highlights die je niet mag missen!


Xian, de stad van het Terracottaleger, één van de meest bezochte bezienswaardigheden in China. Maar de stad Xian zelf is ook de moeite waard. Voor Chinese begrippen is Xian een kleine stad met 4 miljoen inwoners. Het is een stad vol historie en een prachtige stadsmuur. Maar wat is er allemaal te zien?

China_Xian

Terracottaleger

Als je naar Xian gaat moet je het Terracottaleger bezoeken. Hoewel het hier altijd vol staat met toeristen is het zeker de moeite waard. Het is één van de belangrijkste archeologische vondsten (1974) ter wereld en staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Keizer Qin Shi Huangdi gaf opdracht tot het bouwen van de ruim 9000 figuren. Alle in levensgroot formaat (tussen de 1,60m en 1,80m) en allemaal uniek. Iedere soldaat heeft een andere positie, kleding, gezichtsuitdrukking of wapen. Tevens staan er tal van paarden. Boven de kuilen waar het terracottaleger gevonden is, staan nu hallen om het leger te beschermen.

China_Xian_Terracottaleger_Zaal

Hoe kom je bij het terracottaleger in Xian?

Vanaf Xian kun je met een lokale bus naar het Terracottaleger komen. Ook is het mogelijk om een tour via je hostel of hotel te boeken.

China_Xian_Terracottaleger

Stadsmuur

Rondom het oude centrum loopt een stadsmuur. Deze stamt uit de Ming-dynastie periode. Het is één van de best bewaarde stadsmuren in China. De muur is 12 meter hoog en de omtrek is bijna 14 kilometer. Het is mogelijk over de muur te wandelen of een fiets te huren. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. Hoe verder je bij de poorten vandaan bent, hoe minder mensen er lopen. Op de ene plek zie je flatgebouwen en bij de volgende hoek over gouden daken van tempels. Houd er rekening mee dat het erg warm kan zijn op een zonnige dag, vergeet dus niet water en zonnebrand mee te nemen.

Hoe kom je er?

De muur heeft vier ingangen. De zuidelijke ingang is het meest populair (en drukste). Je moet een entreekaartje kopen om op de muur te komen. Als je een fiets wilt huren, betaal je hier apart voor. Vergeet hiervoor niet contant geld mee te nemen.

China_Xian_stadsmuur

Drum en Bell toren

Bijna elke Chinese stad heeft een Drum en Bell toren, zo ook Xian. In Xian staan ze midden in het oude centrum. Ze stammen uit de Ming-dynastie periode. De Bell toren luidde bij zonsopgang en de Drum toren bij zonsondergang. Je kunt de torens beklimmen en er worden muziekshows gegeven. Achter de Drum toren ligt het Moslim Kwartier.

Hoe kom je er?

Er is een metrohalte genaamd Bell tower. Houd er rekening mee dat je entree moet betalen om in de torens te gaan en eventueel een muziekshow bij te wonen. De torens liggen tegenover elkaar en zijn een goed herkenningspunt in de stad.

China_Xian_Bell_tower

Moslim kwartier

Achter de Drum toren ligt een gezellig wijkje waar de Hui wonen, de Chinese moslims. Het is een zoektocht maar in één van de straatjes vind je de ingang naar de grootste moskee van Xian. De wijk is vooral ’s avonds erg leuk. Overal staan marktkraampjes met lekkernijen en souvenirs. Kleine slagerijen, tofu aan een stokje, vers brood, gedroogd fruit alles is hier te vinden! Check de kraampjes met de langste rijen want hier vind je vaak iets speciaals!

Hoe kom je er?

Je kunt hier lopend komen vanaf de Bell en de Drum toren.

China_Xian_Moslimkwartier_markt

Big Goose Pagoda

Midden in het moderne centrum van Xian liggen de Big Wild Goose Pagode en een kleinere variant, de Small Wild Goose Pagode. Doordat deze pagodes middenin het moderne centrum liggen, is het contrast met de omgeving groot. Het zijn Boeddhistische tempels waar monniken nog steeds wonen, werken en bidden. Beide stammen uit de Tang dynastie periode en zijn meer dan 1000 jaar oud.

Hoe kom je er?

Vanaf de zuidelijke ingang van de stadswal gaat er een directe bus naar de Big Goose Pagoda.

China_Xian_park

Praktische Informatie

Visum China

Voor China heb je een visum nodig. Houd er rekening mee dat dit een uitgebreide aanvraag is en het redelijk wat tijd in beslag kan nemen. Een last-minute Xian is dus lastig!

Valuta China

In China betalen ze met de Chinese Yuan. Je kunt hier gewoon gebruik maken van je bankpassen en creditcards.

Accommodatie in Xian

In Xian zijn veel hostels en hotels te vinden. Zelf verbleef ik in Shuyuan Youth Hostel vlakbij de zuidelijke ingang van de stadsmuur, een centrale plek.

Vervoer in en naar Xian

In Xian is er een prima metronetwerk waarmee je bijna de hele stad kunt verkennen. Dit is de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen. Ook de bus is een optie, doe navraag in je accommodatie waarvandaan de bus precies vertrekt. Kijk van tevoren goed waar je heen moet en schrijf de naam op een briefje, zodat de chauffeur kan aangeven waar je uit de bus moet stappen. Je kunt natuurlijk ook met offline Google Maps (of Maps.me) in de gaten houden of je al op je plek van bestemming bent.

Midden in de stad ligt het treinstation van Xian, maar let op. Buiten Xian ligt een tweede treinstation dat een stuk lastiger bereikbaar is. Let dus op vanwaar je trein precies vertrekt zodat je niet op het verkeerde station staat.

+ There are no comments

Add yours