Meteen naar de content

Panda’s spotten in Chengdu, China

janneke dijkhuis

Door Janneke

China

Natuur en Wildlife

Panda’s, je kunt er uren naar kijken. Ze zijn ontzettend klungelig en lui wat fantastische film en foto materiaal oplevert. Ze zien er über schattig uit met hun zwart witte vacht en hun klungelige manier van bewegen zet een dikke glimlach op je gezicht. En in Chengdu in China kun je dit tafereel live aanschouwen!

China-Chengdu-clumsy-panda China-Chengdu-clumsy-giant-panda

Bedreigde diersoort

De nationale mascotte van China wordt bedreigd. In het wild leven er nog zo’n 1800 panda’s. Panda’s eten bamboe. Ongeveer 40 kilo bamboe per panda per dag. Veel bamboe dus. Voor het aanleggen van wegen en spoorlijnen wordt hun leefgebied ontbost. Er blijft te weinig oerbos met bamboe over voor de panda om te kunnen overleven. In Chengdu staat daarom het panda-fokcentrum. Hier worden de dieren gefokt om zo uitsterven tegen te gaan. Dit is echter een ontzettende uitdaging gezien de vrouwtjes maar één keer per jaar ovuleren. Dat leidt er toe dat een panda vrouwtje gemiddeld één panda jong per drie jaar baart.

China-Chengdu-clumsy-giant-pandas

Panda porn

16 uur per dag eten en 8 uur per dag slapen zorgen ervoor dat de panda weinig beweegt en daardoor dus een zwaar lijf heeft. Het zijn luie beesten die het liefst languit hun bamboe maal opeten. Vooral mannetjes zijn liever lui dan moe en totaal niet geïnteresseerd in voortplanting. Het is dus een uitdaging om de mannetjes zover te krijgen dat hij één keer per jaar in de benen komt om voor nageslacht te zorgen. Om de mannetjes te inspireren tot actie zijn de verzorgers zelfs zo ver gegaan dat ze video’s laten zien waarop getoond wordt wat er van ze wordt verwacht. Ook wel ‘panda porn’ genoemd…  Vooral het geluid van parende panda’s moet het mannetje aanzetten tot actie.

China-Chengdu-eating-giant-panda

Rode panda

Ze delen dezelfde naam en eten beiden bamboe maar daar blijft het dan ook bij wat betreft de vergelijkingen. De rode panda’s leven ook in het panda-fokcentrum in Chengdu, maar lijkt in het niets op de reuzenpanda. Ze hebben meer weg van wasberen. Omdat de rode panda bamboe eet behoren ze, om dezelfde reden als de reuzenpanda, tot de bedreigde diersoorten. In tegenstelling tot de reuzenpanda is er niets mis met het libido van de rode panda.

China-Chengdu-Red-Panda

Chengdu

Panda’s zijn niet de enige reden om af te reizen naar Chengdu. Chengdu is de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar Chengdu is een ontzettend schone stad. Het is er ontzettend druk, maar zo voelt het niet omdat er weinig geluidsoverlast van auto’s is. Dit komt omdat de meeste mensen in elektrische auto’s rijden. Dit zorgt er ook voor dat de stad veel minder vervuild is. Er heerst een ontspannen sfeer in Chengdu en er zijn veel parken waar de lokale mensen hun dagelijkse sport beoefenen. In de vele theehuizen kun je traditionele Chinese thee drinken en er zijn ontelbaar veel restaurants waar ze overheerlijk Sichuans eten serveren.

China-Chengdu-street China-Chengdu-Sporten-Park

De grootste zittende boeddha ter wereld in Leshan

Vanuit Chengdu rijd je in 2,5 uur naar Leshan om de 71 meter hoge Giant Boeddha te bezichtigen. De grootste zittende Boeddha ter wereld! Het reuzenbeeld is uitgehouwen in rode bergsteen en houdt een oogje in het zeil op de scheepsvaart die voorbij komt op de drie rivieren die bij Leshan bij elkaar komen. De Boeddha staat aan de rivier met achter zich een park. Wanneer je het park binnenkomt sta je op oog hoogte met de reusachtige Boeddha. Via 250 traptreden kun je naar beneden om letterlijk aan de voet van deze giant Boeddha te staan.

China-Leshan-Giant-Buddha China-Leshan-Giant-Buddha-Face

Sichuan Opera

Wanneer je in Chengdu bent is het absoluut de moeite waard om ’s avonds naar een Sichuan opera voorstelling te gaan. Vooral de ‘changing face show’ is de moeite waard. Tijdens de voorstelling dragen performers fel gekleurde kleding met maskers. De maskers veranderen op magische wijze. Het is onmogelijk om te zien hoe ze het doen, heel fascinerend om naar te kijken. Er zijn vele thee huizen in Chengdu die een Sichuan opera voorstelling tonen, zorg ervoor dat je de referenties goed checkt zodat je naar een voorstelling van goede kwaliteit gaat.

China-Chengdu-Sichuan-Face-Changing-Show China-Chengdu-Face-Changing-Show

Visum voor China aanvragen

Voor China heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds kort kun je als enige via e-visums.nl ook een e-visum voor China aanvragen! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens twee weken vooraf per post en een digitale kopie in je mailbox. Vraag het visum uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan bij e-visums.nl. Het e-visum voor China is 21 dagen geldig.

Vraag je e-visum voor China hier aan >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen