Meteen naar de content

Tiger Leaping Gorge: één van de mooiste hikes in China

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Backpacken

China

Wandelvakantie

China is groot. Heel groot. Het is dus onmogelijk om in een paar weken het hele land rond te reizen. Maar een goede glimp van de schoonheid van dit land en de weidsheid ervan, kun je opvangen als je de hike loopt die bekend staat als één van de mooiste hikes van China: de Tiger Leaping Gorge in de regio Yunnan. Er zijn meerdere mogelijkheden om de trekking te doen. Er loopt een route onderlangs de Gorge en een route bovenlangs. De route bovenlangs is het zwaarst, maar tevens ook beroemd om zijn prachtige uitzichten. Wij kozen dus ook voor deze route, welke we verdeelden over twee dagen, iets wat zeer aan te raden is.

tigerleaping-hike-IMG_9037

De eerste klim van de Tiger Leaping Gorge

De start van de route bevindt zich ongeveer twee kilometer vanaf het punt waar je uit de bus stapt. En dan begint eigenlijk gelijk de eerste klim. Maar wees niet bang, dit gaat niet 20 km zo door. Op de route bevinden zich eigenlijk twee echt grote klimmen omhoog en de beginklim is daar één van. Na het klimmen komt een groot stuk afdalen, met onderweg prachtige viewpoints.
tigerleaping-hike-IMG_9029
tigerleaping-hike-IMG_2041

Off the beaten track

Het mooie van de route is dat er niet echt afgebakende paden zijn. Je loopt over rotsen, door watervalletjes, zandpaden en ezel-/geitenpoep. Soms moet je even goed kijken waar het pad loopt, maar er staan ruim voldoende pijlen op de route zodat je niet verdwaalt.
 tigerleaping-hike-IMG_9031

Snickers & geiten

Een paar mannen met ezeltjes, geiten, hier en daar wat andere toeristen en een paar kleine stalletjes met Snickers en drinken, meer kom je niet tegen onderweg als je de Tiger Leaping Gorge in China loopt. De omgeving bestaat voornamelijk uit bos en bergen, af en toe een klein dorpje. Vanaf de bergen heb je telkens weer een ander uitzicht, dit maakt de route op bijna elk punt fantastisch.
tigerleaping-hike-IMG_9026
 tigerleaping-hike-IMG_2055

Overnachten halverwege de Tiger Leaping Gorge

Op de Tiger Leaping Gorge route vind je verschillende guesthouses. Deze guesthouses staan allemaal aangegeven op het routekaartje in de Lonely Planet. De eerste komt al na een paar uur, als je besluit de route over drie dagen te verdelen zou je hiervoor kunnen kiezen. Een paar uur later kom je een guesthouse tegen dat Teahouse heet, veel reizigers overnachten hier. Maar veruit de populairste overnachtingsplek en ook degene die wij zouden aanraden, ligt halverwege de route en heet dan ook ‘Halfway guesthouse’.
tigerleaping-hike-IMG_9093
Vanaf Teahouse is het nog zo’n 1,5 uur lopen naar Halfway Guesthouse en dit is een voornamelijk vlakke route. Het voordeel als je dit stukje nog achter je eerste hikedag aanplakt, is dat je de volgende dag nog voldoende tijd hebt om de vervolghike naar de Middle Gorge te maken voor de bus vertrekt. Aangekomen bij Halfway guesthouse kun je een heerlijk koud biertje bestellen en dit opdrinken op het dakterras en wat kletsen met andere reizigers.
tigerleaping-guesthouseIMG_9068
Verwacht van de kamers niet veel, onderhoud en schoonmaak staat duidelijk niet als bovenste prio op het lijstje van dit verblijf. Maar als je dan je ontbijt eet in de opkomende zon vanachter de bergen, ben je dit snel vergeten.
tigerleaping-guesthouse

Routedag twee van de Tiger Leaping Gorge

Het tweede deel van de route is eigenlijk vrij gemakkelijk en vlak. In ongeveer twee uur tijd ben je aangekomen bij Tina’s Guesthouse, vanwaar de bus naar Lijiang en Shangri-La vertrekt. Als je zorgt dat je hier voor de middag bent, heb je nog voldoende tijd om de Middle Gorge te bekijken, daar waar ook de beroemde Tiger Leaping Stone ligt. De bus naar Lijiang vertrekt om 15.30 uur (in ieder geval toen wij er waren, dit kan inmiddels veranderd zijn, dus check dit nog even van tevoren). Je kunt zowel bij Tina’s je buskaartje kopen, als bij Halfway Guesthouse. Kies je voor het laatste, dan moet je nog wel je bonnetje van Halfway guesthouse omwisselen voor een daadwerkelijk busticket bij Tina’s.
tigerleaping-hike-IMG_9098

The Middle Gorge

Als je nog niet moe bent na het hiken van de Tiger Leaping Gorge, raden we je zeker aan om ook de Middle Gorge te bezoeken. Maar onderschat dit niet, het is nog zo’n drie uur klimmen en afdalen. Om de afdaling naar de Middle Gorge te maken, moet je via een hele lange trap naar beneden. Je kunt dit doen bij Tina’s, maar dit kost je 65 Yuen. Als je ervoor kiest om een paar meter verder de brug over te steken bij Tina’s, hebben locals daar ook een mooie afdalingsroute gemaakt, dit kost je maar 15 Yuen. De afdaling is vrij stijl en waaghalzen kunnen af en toe zelfs een ladder nemen.
tigerleaping-hike-IMG_2066
Eenmaal beneden aangekomen kun je over de rotsen klimmen naar het uitzichtspunt. Je kunt hier zowel de beroemde Tiger Stone zien, als een supermooie wilde waterstroom. Én je kunt er een ijsje kopen, iets wat heerlijk is na zo’n lange tocht afdalen!
tigerleaping-hike-IMG_9172
En dan moet je natuurlijk weer terug omhoog. Je kunt dit doen via dezelfde route, maar als je meer naar rechts loopt, heeft een lokale familie hier nog een route gemaakt welke ook heel mooi is. Na deze flinke klim omhoog, kun je heerlijk genieten van lokale geitenkaasdumplings bij het restaurantje boven. Vervolgens loop je over de brug terug naar Tina’s, waar je moe maar voldaan in je busje kunt ploffen. Terugkijkend op een prachtige hike.
tiger leaping gorge

Praktische tips voor de Tiger Leaping Gorge hike

De Tiger Leaping Gorge is gelegen in de provincie Yunnan in China. Je kunt de trekking het beste starten vanuit Lijiang, vanwaar je een bus kunt nemen naar het begin van de trekking. Let er op dat je uit de bus gaat bij Qiaqtou want de bus rijdt namelijk door naar de Middle Gorge. Het handigst kun je hiervoor een briefje in het Chinees laten maken waarop staat waar je de bus uit moet en dit laten zien aan de buschauffeur. Deze spreekt namelijk geen Engels. Je kunt ook zorgen dat je offline kaarten (bijvoorbeeld via Maps.me) van China op je telefoon hebt en meekijken waar je bent. Een andere, makkelijkere optie, is ervoor te kiezen om de trekking georganiseerd te doen, dan wordt het vervoer en hotel halverwege voor je geregeld.

Bagage

Aan te raden is om de trekking zo licht mogelijk bepakt te maken. Je kunt je bagage achter laten bij je ho(s)tel in Lijiang, of je kunt ervoor kiezen om je bagage af te laten leveren bij Tina’s guesthouse, dit ligt bijna aan het einde van de trekking, dit is tevens de plek waarvandaan de bus naar Lijiang of Shangri-La vertrekt. Voor tijdens de hike volstaat een goede daypack. Het hostel waar wij verbleven halverwege de route, verstrekte handdoeken, tandenborstels en zeep. Dit hoef je dus allemaal niet mee te nemen. Wel kan het fijn zijn een lichtgewicht lakenzak van zijde mee te nemen tijdens de trek, omdat de hostels niet van de allerbeste kwaliteit zijn (dat is eigenlijk voor heel China handig). Ook handig is het om voldoende water en zonnebrand mee te nemen. Tijdens de trekking zijn er niet heel veel punten waar je water kunt kopen, wij kwamen maar drie keer een stalletje tegen (al zou het kunnen dat dit er in het hoogseizoen meer zijn).

Uitrusting voor de Tiger Leaping Gorge

Natuurlijk zijn goede wandelschoenen tijdens het hiken van de Tiger Leaping Gorge ideaal. Maar zonder is het ook te doen, wij liepen de route bijvoorbeeld op All-stars. Maar vooral op de wat glibberige rotsen, is het dan wel wat meer uitkijken. Het is dus handiger om wat meer grip onder je schoenen te hebben. Veel mensen hebben wandelstokken bij zich, je kunt ook een wandelstok tijdens de route kopen als je wilt. De beste tip is om laagjes kleding aan te trekken. Soms kan het best fris zijn in de bergen, maar tijdens het klimmen krijg je het zo warm, dat je graag een laagje of twee uitdoet. En neem een regenponcho mee, voor onverwachtse buien!
tiger leaping gorge hike kaart

Visum voor China aanvragen

Ga jij op reis naar China? Voor China heb je een visum nodig. Dit kan via de ambassade in Nederland, maar sinds enige tijd kun je ook via e-visums.nl een e-visum voor China aanvragen! Het aanvragen duurt 10 minuten en je ontvangt je visum vervolgens twee weken vooraf per post en een digitale kopie in je mailbox. Vraag het visum via e-visums uiterlijk 10 dagen voor vertrek aan, maar het liefst eerder. Het e-visum voor China is 21 dagen geldig. Belangrijk bij het visum voor China is dat je met minimaal 2 personen reist.

Lees meer informatie over het Visum China >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen