Meteen naar de content

Ontdek Noord-India tijdens een rondreis Rajasthan & de Golden Triangle

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

Backpacken

India

Rondreis

Ga je voor het eerst door India reizen en ben je op zoek naar een reisroute? Grote kans dat je start met de ‘golden triangle’, grotendeels gelegen in de deelstaat Rajasthan, Noord-India. En het is ook goed om je bij je eerste India-reis te focussen op één regio (bijvoorbeeld Rajasthan), want India is groot, heel erg groot. Het hele land in een paar weken doorreizen is eigenlijk onmogelijk en bovendien is er alleen al in Rajasthan zoveel te doen! India is erg mooi, rijk aan geschiedenis en cultuur en ongelooflijk indrukwekkend. Maar het is ook chaotisch, de vervuiling is immens en het weer is broeierig. Het contrast tussen Nederland en India is gigantisch, zelfs voor mensen die al eerder in Azië zijn geweest zal het een flinke cultuurshock zijn. In dit artikel delen we een gevarieerde reisroute vol India bezienswaardigheden, waarbij je zowel de steden uit de Gouden driehoek (Jaipur, Delhi en Agra) als de Indiase deelstaat Rajasthan, Noord-India, bezoekt. Een schitterende rondreis India is met deze route gegarandeerd!

Taj-Mahal-Agra-India

De Golden Triangle, India combineren met Rajasthan

Een populaire reisroute in India is de golden triangle, ofwel de gouden driehoek van India, die bestaat uit de drie meest bezochte steden van India: Jaipur, Delhi en Agra. Als je op de kaart lijnen zou trekken tussen deze steden in Noord-India zouden ze samen een driehoek vormen. Deze gouden driehoek overlapt deels met de Indiase deelstaat Rajasthan en de twee zijn hierdoor uitstekend te combineren voor een rondreis India. Het aantal highlights in Rajasthan is groot, dus je kunt zo in relatief weinig tijd een hoop bijzondere bezienswaardigheden van India ontdekken. Maar vergis je niet, de afstanden tussen de steden zijn nog steeds vrij groot. Houd daarom rekening met flink wat uren reistijd! Iets waar je eigenlijk niet aan ontkomt als je een rondreis India maakt.

rondreis rajasthan

Delhi: startpunt van je reisroute Rajasthan, India

Als je vanuit Nederland vliegt, is de kans groot dat je aankomt in New Delhi, hoofdstad van India en onderdeel van het stedelijke gebied Delhi. De stad wordt vaak zo snel mogelijk ontvlucht door reizigers, die nog verdwaasd van de lange vlucht in één keer in de chaos van een Indiase stad terecht komen. Onterecht, want Delhi heeft een hoop moois te bieden. Zo vind je in Delhi nog duidelijk de Britse invloeden terug uit de tijd dat India onderdeel was van het Britse rijk. Denk aan de India Gate, imposante parlementsgebouwen en de vroegere residentie van de Britse gouverneur. Naast overblijfselen uit de Britse overheersing, vind je ook prachtige religieuze gebouwen in Delhi. Denk aan het Rode Fort, Shri Digambar Jain Lal Mandir, Qtub Minar en het Akshardham tempelcomplex. En ook de begraafplaats van Mahatma Gandhi is een aanrader voor je bezoek aan Delhi.

Lees al onze highlights & tips voor Delhi >

Delhi-India

Jaipur, de roze stad in Rajasthan

Vanuit Delhi is de meest logische vervolgstap om de trein naar Jaipur te pakken, de roze stad van Noord-India. Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en ook de grootste stad. Toch is Jaipur een flink stuk kleiner dan Delhi en dit merk je meteen aan de kleinere afstanden tussen bezienswaardigheden van de stad. Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, doordat veel gebouwen er roze zijn. In Jaipur vind je, behalve heel veel mooie bazaars, forten en paleizen, ook de Raj Mandir Cinema bioscoop. Dit is dé plek om een Bollywood-film te bekijken!

Lees al onze highlights & tips voor Jaipur >

Jaipur-Reisroute-India

Door ons geselecteerde tours in Jaipur, India

 

Jodhpur: de blauwe stad

Ten westen van Jaipur, in het midden van Rajasthan, ligt Jodhpur. Jodhpur staat ook wel bekend als de blauwe stad. De reden hiervoor is dat een groot deel van de huizen in Jodhpur blauw is geschilderd. De kleur blauw symboliseerde vroeger de kaste der Brahmanen, maar tegenwoordig hebben veel andere bewoners van Jodhpur hun muren ook blauw geschilderd, één van de redenen zou zijn dat de kleur muggen afweert.

Rajasthan-India-Jodhpur

Het Mehrangarh Fort

Als je eenmaal in Jodhpur, Rajasthan, aankomt kan je er eigenlijk niet omheen; het indrukwekkende Mehrangarh Fort. Gelegen op een klif deinst dit gevaarte boven alles uit en is overal vanuit de stad te zien. Als je hier naar binnen wilt moet je hiervoor een flinke entreeprijs betalen. Dit entreegeld is eigenlijk alleen om het museum te zien, maar in de praktijk word je zonder museumkaartje de toegang tot de rest van het fort geweigerd. Een andere optie is om te gaan ziplinen. Op bepaalde tijdstippen kan je namelijk een zipline parcours afleggen over en om het fort heen. Niet alleen is dit erg leuk, ook krijg je zo de entree voor de rest van het fort voor niets, mooi meegenomen dus. Naast het Mehrangarh Fort ligt het weinig bezochte Desert Rock Park, waar je meerdere trails kunt volgen. Deze trails leiden je langs enkele bijzondere soorten planten (en als je geluk hebt ook dieren). Door het park loopt een oud aquaduct dat aangesloten is op het fort. Bij de entree krijg je een folder mee die uitleg geeft over de verschillende soorten gesteenten in het park. Verder is het oude centrum van Jodhpur India op zijn best, vol met kleurrijke marktjes en authentieke eettentjes. Tip: ‘s avonds is het Mehrangarh Fort prachtig verlicht. Het loont dan ook om een eettentje op te zoeken met een dakterras, zodat je kunt genieten van het uitzicht.

India-Rajasthan-Jodhpur-Fort

De woestijn van Jaisalmer

Nog verder naar het westen, aan de rand van Rajasthan en de Tharwoestijn, ligt Jaisalmer. Het is hier nog warmer dan in de rest van India en bezoekers komen hier voornamelijk voor één ding; de woestijn. Vanuit Jaisalmer is het gemakkelijk om een tour te regelen die je deels met jeeps, deels met kamelen de woestijn in brengt. Hier breng je, afhankelijk van je tour, één of meerdere nachten door. Het wordt in deze woestijn niet (erg) koud ’s nachts, dus je kunt gerust met een paar dekens onder de sterrenhemel slapen. Een prachtige ervaring en wanneer het in je reisschema past een absolute aanrader! In Jaisalmer zelf kun je een nacht in een traditionele haveli overnachten, het centrale fort bezoeken en het Gadii Sagar meer bezoeken voor je je rondreis Rajasthan vervolgt.

India-Rajasthan-Jaisalmer

Ajmer en Pushkar

Omdat het vanuit Jaisalmer niet mogelijk is om direct met de trein naar Udaipur te reizen, is een overstap noodzakelijk. Dit kan eventueel in Jodhpur, maar wie tijd heeft voor een extra tussenstop kan ook besluiten via Ajmer te reizen. Ajmer zelf is een grote stad met weinig charme, maar vlakbij ligt het kleine, en vrij rustige plaatsje Pushkar. Het is een goede plek om even op adem te komen tijdens je India rondreis. Heel veel valt er dan ook niet te doen in Pushkar, de stad is de laatste jaren in steeds grotere mate overgenomen door Israëliërs. Veel restaurants bieden hier dan ook Israëlisch eten aan. Voor veel reizigers is Pushkar vooral een plek om even te ontspannen, maar voor degenen die niet stil kunnen zitten is de Savitri tempel buiten de stad een mooie manier om een dagdeel te vullen. De tempel is gesitueerd op een berg. Je kunt te voet omhoog, of met de kabelbaan.

India-Rajasthan-Pushkar

Udaipur: de meest romantische stad van Noord-India

In het uiterste zuiden van Rajahstan ligt Udaipur, dat bekend staat als the city of lakes, maar ook als de meest romantische stad van India. Vanuit Pushkar ben je ongeveer vijf uur onderweg met de trein naar deze prachtige stad. Voor Indiase begrippen voelt Udaipur verrassend schoon en laid-back. Je kunt hier een boottocht maken naar een klein eilandje in het midden van het Pichola meer, musea bezoeken en de zonsondergang vanaf één van de vele uitzichtpunten bekijken. Simpelweg ronddwalen door de stad en langs de meren is eigenlijk de grootste attractie van Udaipur. Een verschil met de meeste andere Indiase steden is dat je hier gemakkelijk een scootertje kunt huren en daarmee de omliggende natuur verkennen, wat zeker de moeite waard is, alleen al om even de stad uit te zijn.

India Rajasthan Udaipur

Tempelcomplex Ranakpur

Ten noorden van Uidapur ligt één van de grootste en meest indrukwekkende tempels van India. Ranakpur is een tempelcomplex gebouwd door aanhangers van het jaïnisme in de 15e eeuw en ideaal om te bezoeken als dagtrip. Gedeelde taxi’s zijn te regelen bij veel accommodaties in Udaipur. Bij de ingang word je verzocht om bedekkende kleding aan te doen en krijg je een audio guide mee die je alles vertelt over de tempel en het jaïnisme. Ranakpur valt goed te combineren met een bezoek aan het Kumbhalgarh fort, een uitgestrekt bouwwerk dat imposant is gelegen op een nabije heuveltop.

Rajasthan-india-Udaipur

Agra en de Taj Mahal

Last but not least, de derde stad van de Golden Triangle India, Agra. Wie Agra zegt, zegt Taj Mahal en dit is dan ook de reden waarom je Agra bezoekt. En ontegenzeggelijk één van de belangrijkste bezienswaardigheden van India.

India-Taj-Mahal-Agra

De Taj Mahal: gebouwd uit liefde

Gebouwd door Mogolkeizer Shahjahan, uit liefde voor zijn overleden, doet de Taj Mahal dienst als laatste rustplaats voor zijn vrouw en hemzelf. Waarschijnlijk heb je de Taj Mahal al vaak op foto’s gezien, maar in het echt is het marmeren mausoleum nog vele malen indrukwekkender! Een belangrijke tip voor een bezoek aan de Taj Mahal is om vroeg te gaan. Niet alleen ben je dan de ergste drukte voor, ook is het een magisch gezicht om de Taj Mahal langzaam steeds verder verlicht te zien worden door de zon.

India-Gouden-Driehoek-Agra-Taj-Mahal

Het rode fort in Agra

Is er op de Taj Mahal na nog wat te zien in Agra? Eigenlijk bijna niet, Agra is weinig bijzonder en vooral erg vies, de hoeveelheid smog die in deze stad hangt is zelfs voor Indiase begrippen extreem. Zorg dus zeker dat je niet teveel tijd inplant voor je bezoek aan Agra. De enige andere bezienswaardigheid is het Rode Fort, wat, als je nog steeds niet op alle forten bent uitgekeken, nog wel een bezoek waard is. Vanaf het Rode Fort kun je de Taj Mahal zien. Binnen een paar uurtjes met de trein vanaf Agra zit je weer in Delhi, en heb je de Gouden Driehoek India voltooid!

rode fort agra

Verder reizen door Noord-India? Dan is Leh, in Ladakh een aanrader. Ontdek hier de meest dunbevolkte regio van India, gelegen in de prachtige Himalaya.

Vervoer tijdens deze reisroute Rajasthan en de Golden Triangle India

Vanwege de lange afstanden van stad naar stad is Noord-India het makkelijkst te bereizen met de trein. Daarnaast is reizen met de trein in India een belevenis op zich, je komt al snel in contact met lokale medereizigers en geen één treinreis loopt zoals gepland (wees hier dus op voorbereid). Je kunt je kaartjes op het station kopen, maar (zeker als je een strak schema hebt) het is een stuk handiger om voor je reis online een IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation) account aan te maken. Dit is niet heel makkelijk maar op internet staan verscheidene gidsen die je vertellen hoe het moet. Via de officiële app of de app Cleartrip of de website kun je dan op je telefoon tickets boeken en annuleren, wel zo makkelijk!

Welke treinklasse kies je?

Bij het treinreizen in India kun je altijd kiezen uit verschillende klassen, waaronder respectievelijk van luxe naar minder luxe: 1AC, 2AC, 3AC, 2S en SL. Het hangt van jouw eigen voorkeuren en budget af welke klasse je het beste kunt kiezen. Wil je kunnen liggen/slapen? Ga dan voor SL (Sleeper class). Wil je ook air-conditioning? Ga dan voor 3AC. Heb je het liefst ook wat meer ruimte en rust? Ga dan voor 2AC. Die laatste verschilt alleen met 3AC in het aantal bedden per coupé, maar is bijna twee keer zo duur. Weeg dus goed af wat belangrijk voor je is en bedenk dat in de lagere klassen reizen misschien minder comfortabel is, maar een stuk authentiekere reisbeleving geeft. Probeer je tickets altijd op tijd te boeken, want treinen raken snel vol! In geval van nood zijn er soms nog wat speciale plekken voor toeristen beschikbaar tegen een verhoogd tarief.

Reis je liever met de bus? Ook dat is tussen de meeste steden mogelijk, maar vanwege de slechte wegen en het drukke verkeer niet echt aan te raden. Bustickets zijn te boeken via Cleartrip, Redbus en Makemytrip.

Boek je bustickets hier online >>

Door ons geselecteerde accommodaties in Rajasthan, India

Vergeet je visum niet!

Voor India heb je een visum nodig. Hierbij volstaat voor India een e-visum die je online tot wel 72 uur van tevoren kunt regelen, bijvoorbeeld via e-visums.nl. Het is fijn dat bij e-visums.nl je visumaanvraag nog een keer goed wordt nagekeken, zodat je geen fouten kunt maken. De aanvraag is ook in het Nederlands. De kosten voor het e-visum India zijn tegenwoordig € 114,- (prijzen zijn sinds kort door India verhoogd). Je kunt het visum ook aanvragen via de ambassade, dit is iets goedkoper. Maar let dan wel op dat je echt het juiste visum kiest, want de website is niet echt duidelijk en je wilt niet het verkeerde visum aanvragen.

Direct visums India aanvragen >

Bekijk onze India reisvideo van de Gouden driehoek

1 reacties

  • Michael 28 juli 2022 - 20:13

    E-visum tarief is tegenwoordig <50eu

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen