Meteen naar de content

Top 10 bezienswaardigheden New Delhi, India: meer dan een chaotische, drukke stad

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

India

Wereldsteden

Als je vanuit Nederland naar India vliegt, is de kans groot dat je aankomt in de hoofdstad New Delhi. New Delhi wordt vaak zo snel mogelijk ontvlucht door reizigers, die nog verdwaasd van de lange vlucht in één keer in de chaos van een Indiase stad terecht komen. Onterecht, want Delhi heeft een hoop moois te bieden. Wij delen onze top 10 bezienswaardigheden New Delhi!

bezienswaardigheden new delhi

New Delhi of Delhi?

New Delhi is de hoofdstad van India en één van de 11 districten van de stad Delhi. Als reizigers het over New Delhi hebben, bedoelen ze vaak alle districten, of in elk geval New Delhi en Old Delhi bij elkaar. Eigenlijk klopt dit dus niet, want alleen bij bezienswaardigheden in New Delhi kun je deze naam gebruiken, bij bezienswaardigheden buiten New Delhi zou je Delhi, of Old Delhi moeten gebruiken. Omdat New Delhi nu eenmaal de hoofdstad van India en daarom bekender dan ‘Delhi’ is, gebruiken wij in dit artikel meestal de naam New Delhi, waarbij we dan de hele stad bedoelen, niet specifiek het district.

Ga je een rondreis Noord-India maken? Bekijk dan ook onze reisroute Rajasthan!

new delhi bezienswaardigheden

1. Britse invloeden in New Delhi: de India Gate

De onafhankelijkheid van het Britste rijk is één van de belangrijkste gebeurtenissen geweest in de geschiedenis van het land en de invloed van de Britten is vooral in New Delhi nog overal zichtbaar. Zo is één van de opmerkelijkste monumenten de 42 meter hoge India Gate, ontworpen door Edwin Lutyens, naar het voorbeeld van de Arc de Triomphe in Parijs. Het is gebouwd ter nagedachtenis aan de soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven voor het Britse rijk. De namen van de 85.000 soldaten vind je op de India Gate. Ook de Indiase parlementsgebouwen zijn ontworpen door Edwin Lutyens en de brede wegen en grote gebouwen met ronde koepels zijn op zijn minst imposant te noemen. De vroegere residentie van de Britse gouverneur, Rashtrapati Bhavan, is nog altijd de grootste ambtswoning te wereld, want na de onafhankelijkheid is dit de zetel van de Indiase president geworden.

india gate new delhi

2. Het Rode Fort

In het oude Delhi liggen vlak naast elkaar twee opvallende rood gekleurde complexen, één daarvan is het imposante Rode Fort. Tijdens je reis door India zal je soortgelijke forten in bijna elke stad tegenkomen, dus als je niet veel tijd hebt is het misschien beter om er maar één of twee te bezoeken. Het Rode Fort in New Delhi lijkt erg op het Rode Fort in Agra bijvoorbeeld, waarbij het Rode Fort in Agra veel beter bewaard is gebleven. Tegenover het Rode Fort ligt de nog feller roodgekleurde Shri Digambar Jain Lal Mandir, een tempel gebouwd door aanhangers van het jaïnisme (een aftakking van het hindoeïsme). Hoewel het hindoeïsme de grootste religie in India vormt, is ook de Islam goed vertegenwoordigd.

rode fort new delhi india
Fotocredits: Shouvik Raychowdhury

3. Chandni Chowk markt

De Chandni Chowk markt was vroeger één van de belangrijkste markten in Delhi en omringt door prachtige fonteinen. Vandaag de dag is het er India ten voeten uit: druk en chaotisch. Je kijkt er je ogen uit. Karren met etenswaren, souvenirs, kleding, kruiden en specerijen, alles vind je op deze markt. Eén van de Delhi bezienswaardigheden die je niet mag missen!

chandni chowk markt new delhi

4. Qtub Minar: de hoogste minaret van India

Het bekendste voorbeeld van Islamitische architectuur in New Delhi is de Qtub Minar, een 72 meter hoge stenen toren. De Qtub minar is de hoogste minaret van India en is, samen met de omliggende ruïnes Quwwat Ui Islam, tot UNESCO werelderfgoed verklaard.

qtub minar new delhi bezienswaardigheden

5. Akshardham tempelcomplex

Minder bekend is het nog vrij nieuwe tempelcomplex Akshardham, dat zich een stuk buiten het stadscentrum van New Delhi bevindt. Pas in 2005 werd deze hindoeïstische tempel voltooid en geopend voor het publiek. Geen historische bezienswaardigheid dus, maar vanwege de omvang en pracht en praal onmisbaar tijdens je verblijf in Delhi. Maak vooral ook een wandeling door de tuinen, die vol staan met bronzen sculpturen van personen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van India. Toegang tot het tempelcomplex is gratis, alleen voor de tentoonstellingen moet entree worden betaald. Akshardham is trouwens gesloten op maandag, dus plan je bezoek goed.

Old Delhi india

Door ons geselecteerde tours in New Delhi

 

6. Begraafplaats van Mahatma Gandhi

Als je de hectiek va de stad even zat bent, is de begraafplaats van Mahatma Gandhi een goede plek om even op adem te komen. Het grote park is een oase van rust binnen de stad en meteen een goede plek om meer te leren over de meer recente geschiedenis van India. In het midden van het park bevindt zich de tombe van Mahatma Gandhi, één van de belangrijkste personen in de Indiase geschiedenis, bekend om zijn geweldloze verzet tegen de Britste overheersers.

gandhi begraafplaats new delhi india

7. Jama Masjid moskee

De Jama Masjid moskee is de grootste moskee New Delhi en zelfs van heel India! De moskee biedt plaats aan maar liefst 25.000 bezoekers. De Jama Masjid moskee telt vier uitkijktorens en twee minaretten van 40 meter hoog, waarvan je er één kunt beklimmen. Je vindt de moskee dichtbij de Chandni Chowk markt.

jama masjid moskee new delhi
Fotocredits: Suanlian Tangpua

8. De Lotus Tempel

Dat één gebedsplek voor verschillende geloven mogelijk is, symboliseert de Lotus Tempel. De Lotus Tempel oogt heel anders dan andere gebedsplekken in India en is daarom zeker een bezoekje waard.

bezienswaardigheden new delhi lotus tempel

9. Humayun’s graftombe

Humayun’s tombe werd gebouwd tientallen jaren vóór de Taj Mahal en lijkt qua bouwstijl erg op zijn ‘jongere broertje’. Dat is ook niet zo gek, aangezien Humayun’s tombe gebruikt werd als inspiratie voor de Taj Mahal. Het mausoleum is gebouwd voor keizer Humayun, door zijn zoon en opvolger Akbar.

Humayuns tombe new delhi bezienswaardigheden

10. Foodtour in New Delhi

Ben je wat huiverig ten opzichte van het eten in India, maar zou je wél het liefst al dat lekkere street food proeven? Dan is een foodtour in New Delhi een heel goed idee. De gidsen weten precies welke lekkernijen je een keer gegeten moet hebben en waar je ze ‘veilig’ kunt eten. Zo kun je kennismaken met gerechten uit de Indiase keuken die je misschien nog niet eerder geproefd hebt!

foodtour new delhi

Door ons geselecteerde accommodaties in New Delhi, India

Wandelingen in de sloppenwijken van New Delhi

Naast alle toeristische bezienswaardigheden in New Delhi zijn de sloppenwijken iets waar je eigenlijk je ogen niet voor kunt sluiten tijdens een bezoek aan de stad. Het is als reiziger altijd lastig hoe je met armoede om moet gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. In New Delhi kun je een positieve bijdrage leveren door het project P.E.T.E (Providing Education To Everyone) in de sloppenwijk Baljit Nagar te bezoeken. Het project streeft niet alleen naar educatie voor iedereen, maar ondersteunt ook de community. Tijdens een wandeling leer je meer over de wijk en maak je kennis met bewoners, die veelal net zo nieuwsgierig zijn naar jou als jij naar hen. Het draait hierbij om ontmoetingen en het uitwisselen van ervaringen, je zult dus ook veel praten met bewoners. De wandelingen worden begeleid door de vaste sociaal werker van de wijk, die ook iedereen kent. Het bezoek maakt je niet alleen bewust van hetgeen wij bezitten als westerlingen, maar laat ook het sociale aspect zien wat in onze samenleving tegenwoordig juist vaak ontbreekt. Ook merk je dat een sloppenwijk niet eng of gevaarlijk hoeft aan te voelen, maar dat mensen die in een sloppenwijk wonen ook ‘gewone’ mensen zijn. Natuurlijk is een wandeling als deze wel heftig: in de wijk is het druk, vies, overbevolkt en iedereen wil de hele tijd aandacht van je. Maar het is absoluut een ervaring die je niet snel zult vergeten en waarbij je aan het denken wordt gezet.

sloppenwijk tour new delhi

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen