Meteen naar de content

Op vakantie in oktober of november? De beste verre bestemmingen in het najaar!

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Reizen in de herfst

Rondreis

Strandvakantie

Wil je op vakantie in november of oktober en wil je graag een rondreis maken op een bestemming waar het dan warm en zonnig is? Veel landen kennen in deze tijd van het jaar een regenseizoen, dus het vinden van de juiste bestemming kan lastig zijn. Wil je een rondreis op een verre bestemming maken in oktober of november, dan is het slim om hier rekening mee te houden. Voor mij zijn de maanden oktober en november de periode dat ik altijd weer vertrek op een lange reis. Ik heb daarom al vaak met deze vraag geworsteld. Zeker voor Azië is het, als je het regenseizoen wilt mijden, soms lastig de juiste bestemming te vinden in oktober en november. Ik heb het daarom helemaal uitgezocht en voor je op een rijtje gezet! Onderstaande avontuurlijke bestemmingen zijn allemaal geschikt voor een vakantie in oktober of november.

Waarheen op vakantie in oktober of november?

In dit blog deel ik een aantal verre vakantiebestemmingen waar je in oktober of november op vakantie kunt. Dit zijn echter niet de enige bestemmingen waar je naartoe kunt, maar het geeft wel een goed beeld van welke plekken op de wereld in deze periode goed bereisbaar zijn. Ook geef ik tips voor bestemmingen met vergelijkbaar klimaat die je eventueel met elkaar kunt combineren. De bestemmingen die ik uitgezocht heb zijn allemaal geschikt voor een vakantie van zo’n 3 weken en ik heb er ook per land een paar mooie rondreizen voor je bijgezocht! 

In oktober op strandvakantie in Europa? Lees dan onze tips voor een zonvakantie in oktober

vakantie november, oman

Wat is de beste reistijd voor jouw bestemming? 

Zoals gezegd is de periode van oktober tot en met november, o.a. vanwege het regenseizoen, niet de meest eenvoudige reistijd voor verre reizen. Een aantal van de genoemde bestemmingen (bijvoorbeeld in Afrika) zijn net iets beter in oktober en andere echt pas vanaf november (zoals Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika). Bovendien kennen veel landen in de wereld verschillende microklimaten, waardoor het weer per plaats sterk kan verschillen. Sommige delen van een bestemming zijn daardoor beter bereisbaar in deze periode dan andere. Heb je specifieke wensen voor jouw vakantie in oktober of november, onderzoek dan goed of dit voor die betreffende activiteit de beste reistijd is. Denk hierbij aan een safari, strandvakantie, jungle trekking of meerdaagse hike door de bergen. 

Reizen tijdens het regenseizoen

Dat het in oktober en november op veel bestemmingen in de wereld nog regenseizoen is, betekent niet dat je er niet kunt reizen. In veel landen heb je tijdens dit seizoen te maken met dagelijkse tropische regenbuien, maar ook gewoon met zon. Hoeveel last je van het regenseizoen hebt hangt ook nog eens af van welke plaatsen je aandoet en wat je wilt doen tijdens je vakantie in november of oktober. Soms zijn activiteiten niet mogelijk in deze tijd van het jaar. Een beetje research is daarom wel goed! Een voordeel van reizen in november is dat dit voor veel landen het einde is van het regenseizoen en dat betekent dat de natuur op haar mooist is. Watervallen zijn imposanter, de natuur is op haar groenst en bloemen staan volop in bloei. Een vakantie in november is hiermee helemaal geen slechte keuze! 

santa elena cloud forest costa rica

Reizen in Azië in oktober of november

Japan en Zuid-Korea (oktober tot half november)

Toen ik jaren geleden in oktober wilde vertrekken voor een lange reis naar Azië bleek het in alle landen waar ik naartoe wilde nog regenseizoen te zijn. Uiteindelijk koos ik er daarom voor te starten in Zuid-Korea, een geweldige keuze voor deze tijd van het jaar! Zowel in Zuid-Korea als Japan is het dan namelijk herfst. En de herfst is hier, naast de lente, het mooiste seizoen! De hitte van de zomer is dan weggetrokken, maar het is er nog steeds aangenaam. De natuur verandert in een kleurenpallet van rood, oranje, geel en groen, werkelijk schitterend! Kom je voor de herfstkleuren, plan dan je vakantie in Japan of Zuid-Korea tussen eind oktober en half november. Wil juist lekker nazomeren, dan is begin oktober erg aangenaam met temperaturen rond de 26 graden en koelere avonden. Vanaf eind november wordt het aanzienlijk kouder, wist je bijvoorbeeld dat je in Japan ook kunt wintersporten? 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Japan en Zuid-Korea.

Tips voor rondreizen in Japan en Zuid-Korea:

zuid-korea in oktober, november

India (oktober en november)

Toegegeven, India is niet voor iedereen, maar het is wel een bestemming die heel geschikt is voor reizen in oktober en november. De temperaturen zijn er dan aangenaam en er valt het minste regen van het jaar. Wel verschilt het klimaat per provincie. Noord-India is perfect voor een vakantie in oktober en november, hoewel het in de hoger gelegen gebieden wel wat koeler kan zijn. In Zuid-India heb je in oktober nog te maken met het staartje van de moesson, maar de temperaturen zijn aangenaam en richting november wordt het droog. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over India.

Tips voor rondreizen in India:

gouden driehoek india, taj mahal

Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja (vanaf november)

In Zuidoost-Azië heb je over het algemeen in oktober nog te maken met het regenseizoen. Hoewel het noorden van Thailand, Laos en Vietnam al prima vertoeven is in oktober, kun je een vakantie naar Zuidoost-Azië beter pas vanaf november plannen als je het regenseizoen wilt mijden. In het zuiden valt er namelijk tot en met oktober nog veel regen en wordt het vanaf november droog. De Thaise eilanden verschillen van elkaar in klimaat. Op de eilanden aan de zuidoostkust (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao) heb je zelfs in november nog te maken met het regenseizoen, daar is het eigenlijk pas vanaf december weer goed. Je kunt in deze tijd van het jaar dus beter kiezen voor eilanden als Koh Chang of Koh Lanta. Wil je op vakantie in oktober? Begin je rondreis dan in het noorden en eindig in het zuiden. Tegen die tijd heb je een grotere kans dat het al wat droger is (hoewel dit natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen is, het weer blijft onvoorspelbaar in deze tijd van het jaar!). 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over ThailandLaos, Cambodja en Vietnam.

Tips voor rondreizen in Zuidoost-Azië:

Neverland beach, Koh Kood, thailand

Reizen in Zuid- en Midden-Amerika in oktober of november

Mexico en Guatemala (vanaf november)

In Midden-Amerika heerst er tot en met oktober nog regenseizoen, maar daarna wordt het steeds warmer en droog. In november zijn de temperaturen in dit deel van de wereld nog aangenaam, niet zo heet als in het voorjaar, maar wel warm genoeg voor een strandvakantie. Wel hangt het weer af van de bestemming die je bezoekt. Zo kent Guatemala hoger gelegen gebieden die wat koeler zijn en is Mexico zo groot dat het klimaat kan verschillen per provincie. Ga je bijvoorbeeld naar Yucatan, dan is november een prima periode, omdat je nog niet in het hoogseizoen zit, maar het regenseizoen voorbij is. In de hoger gelegen gebieden is het in deze tijd van het jaar nog wat koeler, maar je kunt prima in deze gebieden reizen.

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Mexico en onze reisroute voor Guatemala en.

Tips voor rondreizen in Mexico, Guatemala en Belize:

rondreis midden-amerika mexico

Costa Rica, Nicaragua en Panama (vanaf november)

Eigenlijk geldt hetzelfde voor Costa Rica, Nicaragua en Panama. Ook hier is het regenseizoen vanaf november voorbij en kun je genieten van meer droge dagen en zon, afhankelijk van welk deel van het land je bezoekt. Het Caribisch gebied kan nog wat onstuimig zijn. Wil je echt zeker zijn van veel zonnige dagen, zonder regen, dan kun je een strandvakantie in het Caribisch gebied beter pas vanaf januari plannen. Maar dat je nog in het staartje van het regenseizoen zit, betekent niet dat je geen zonnige dagen zal hebben, het is alleen iets onvoorspelbaarder. En bijkomend voordeel, het is in november geen hoogseizoen, dus de prijzen liggen iets lager en het is er iets minder druk. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Costa Rica, Nicaragua en Panama.

Tips voor rondreizen in Costa Rica, Nicaragua en Panama:

vakantie San Blas eilanden panama

Brazilië (oktober en november)

Wil je naar Zuid-Amerika op vakantie in oktober of november, dan is Brazilië een goede keuze. Het is in deze periode geen regenseizoen en het is een fantastische tijd voor een strandvakantie. Ook Brazilië beslaat, net als Mexico, een gigantische landoppervlakte, dus het klimaat verschilt per regio en je kunt er dan ook eigenlijk het hele jaar door heen. Het regenseizoen voor de Amazone, Pantanal en het zuidoosten van Brazilië begint in november, dus wil je deze gebieden bezoeken, dan kun je daar het beste in oktober heen. Ga je naar de kustgebieden dan is november ook een geweldige keuze. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Brazilië.

Tips voor rondreizen in Brazilië:

dos Irmaos hike rio brazilie

Reizen in Afrika in oktober of november

Zuid-Afrika (oktober en november)

In Zuid-Afrika kun je eigenlijk het hele jaar door terecht. Oktober is een geweldige maand om wild te spotten en in november begint het hoogseizoen. Het is in oktober en november nog voorjaar in Zuid-Afrika. De temperaturen zijn in deze tijd van het jaar wat lager, maar met zo’n 20-25 graden zeer aangenaam. Het is een geweldige periode voor een actieve vakantie. Vanaf december begint de zomer en zullen de temperaturen ook verder stijgen. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Zuid-Afrika.

Tips voor rondreizen in Zuid-Afrika:

leeuw pilanesberg zuid-afrika

Marokko (oktober en november)

Voor een vakantie in Marokko zijn het voor- en najaar een geweldige keuze, vanwege de aangename temperaturen. Wil je in oktober of november op vakantie dan is Marokko dus een uitstekende keuze. In oktober liggen de temperaturen nog rond de 27 graden en in november is het iets koeler en daalt het kwik langzaam richting 20 graden. Aangename temperaturen dus voor sightseeing of een stedentrip. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Marokko.

Tips voor rondreizen in Marokko:

zonvakantie oktober marokko

Namibië en Botswana (oktober en november)

Ook Namibië en Botswana zijn een geweldige keuze voor een vakantie in oktober of november. Het is er dan droog en over het algemeen aangenaam qua temperatuur. Oktober is, net als voor Zuid-Afrika, een erg goede maand om wild te spotten. Vanaf half november start het regenseizoen, dus de ideale vakantie naar Namibië en Botswana plan je in oktober of begin november. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Namibië.

Tips voor rondreizen in Namibië en Botswana:

rondreis namibie 2 weken, deadvlei

Madagaskar (oktober en november)

Wil je een bijzondere verre reis maken in oktober of november, dan is Madagaskar de perfecte bestemming voor je vakantie. Het is in deze tijd droog en zonnig en alle nationale parken zijn toegankelijk (dit is in het regenseizoen tussen januari en maart niet het geval). De temperaturen verschillen per regio, want Madagaskar kent verschillende klimaten. Tijdens een vakantie in oktober en november kun je in Madagaskar veel bloeiende bloemen en pasgeboren dieren zien. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Madagaskar.

Tips voor rondreizen in Madagaskar:

reisadvies-madagascar

Egypte (oktober en november)

Wie op vakantie wil in oktober of november zit in Egypte helemaal goed. Je vermijd hiermee de hete zomermaanden, maar ook de winter, waarin met name de nachten erg koud kunnen worden. Het beste kun je reizen tussen september en half november. Daarna worden de nachten al wat koeler. De maximale temperatuur ligt rond de 25 graden in november en 30 graden in oktober. Het is dan ook een geweldige tijd voor een afwisselende vakantie, waarin je zowel culturele bezienswaardigheden als de woestijn en Rode Zee bezoekt. Tijdens een vakantie in oktober en november zijn alle gebieden in Egypte goed te bezoeken. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Egypte.

Tips voor rondreizen in Egypte:

paardrijden egypte

Overige vakantiebestemmingen in oktober en november

Jordanië (oktober en november)

Het najaar is, net als bij Egypte, ideaal voor Jordanië. De zomer is voor deze gebieden eigenlijk te heet en in de winter kan het in de woestijn zelfs vriezen. Oktober en november zijn daarom perfecte maanden om deze landen in het Midden-Oosten te bezoeken. Ook hier ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden, wat perfect is om steden en culturele highlights te bezoeken. En ook een woestijntrekking behoort in deze tijd van het jaar nog tot de mogelijkheden.

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Jordanië.

Tips voor rondreizen in Jordanië:

vakantie jeruzalem

Oman en Dubai (oktober en november)

Landen als Oman en Dubai zijn ideale winterbestemmingen en daarmee het beste te bezoeken vanaf november, omdat de temperaturen dan net onder de 30 graden zakken. Maar al vanaf oktober kun je er een vakantie plannen, hou dan alleen nog rekening met een gemiddelde temperatuur van 33 graden (in november ligt die op 29 graden). Dit is al een stuk minder extreem dan in de zomermaanden als het kwik kan stijgen tot 50 graden(!). Oman is een bestemming die zich bij uitstek leent voor een rondreis, terwijl Dubai geweldig is voor wie eens een kijkje wil nemen in een grote metropool. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Oman en Dubai.

Tips voor rondreizen in Oman en Dubai:

wadi-bawadi-bani-khalid-oman-vakantieni-khalid-oman-reisadvies annemarie, werelreis, soloreis oman

Australië (oktober en november)

Ook een reis naar Australië kan perfect in oktober of november, wanneer het daar lente is. Maar het verschilt wel een beetje per regio, kijk dus goed voordat je iets boekt. Voor het noorden van het land is mei t/m november de ideale reistijd, omdat dit buiten het regenseizoen valt. En voor Zuidoost-Australië is september t/m november een goede reistijd. Tasmanië is in de Australische zomer, vanaf november, een goede keuze. Wil je dus op vakantie in oktober of november, dan zit je in veel delen van Australië goed, al kan het op sommige plekken ook heet zijn.

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Australië.

Tips voor rondreizen in Australië:

Roadtrip Australië

De Verenigde Staten (Florida, Californië, Zuidwest-Amerika en de Deep South)

Het zuidelijke deel van de Verenigde Staten is ideaal in het najaar. Het is er dan niet zo heet als in de zomer en ook nog eens een stuk minder druk. Het noorden van Amerika is aanzienlijk kouder en minder aangenaam in deze tijd van het jaar. Wel verschilt de beste reistijd per gebied. Florida is vanaf november erg aangenaam met temperaturen tussen de 18 en 24 graden. In oktober zit je nog in het orkaanseizoen, waardoor je regelmatig op een bui kunt rekenen. Californië en het zuidwesten van Amerika zijn beiden ideaal om te bezoeken in het najaar. Zowel in oktober als november is de temperatuur er aangenaam, niet zo heet als in de zomer, maar ook nog niet zo koud als in de wintermaanden. Ook het zogenaamde ‘Deep South’, dat 7 staten in het diepe zuiden van Amerika omvat, kan een goede keuze zijn in het najaar. Hoewel elke staat weer zijn eigen klimaat en weersomstandigheden kent, is voor het hele gebied oktober een goede maand om er op vakantie te gaan. Wil je naar New York, dan is het najaar niet de beste reistijd, omdat het klimaat hier vergelijkbaar is met het onze en het er dus nat en koud is in deze tijd van het jaar. 

Inspiratie nodig? Lees al onze blogs over Noord-Amerika.

Tips voor rondreizen in de Verenigde Staten:

vakantie Amerika, Joshua tree

In oktober op strandvakantie in Europa? Lees dan onze tips voor een zonvakantie in oktober. En wil je graag in het voorjaar op vakantie? Lees dan onze tips voor de beste verre bestemmingen in maart en april.

Checklist voor je reis

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van jouw bestemming. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen