Meteen naar de content

Transsiberië Express: Een onvergetelijke treinreis van Moskou naar Beijing

Esther Nijdam

Door Esther

Bucketlist

China

Mongolië

Rusland

Treinreis

Zes dagen treinen, vier stops, drie landen met allen hun eigen cultuur en dat alles in één reis… de Transsiberië Express is een onbeschrijfelijke ervaring. Vanuit Nederland, waar ons beeld van de trein wordt gevormd door de NS, is het lastig voor te stellen dat zes dagen treinen een onbeschrijfelijke ervaring kan zijn. Bij de Transsiberië Express gaat het juist niet alleen om de bestemming, maar om de reis ernaartoe. De rust die als een deken over je heen valt na een aantal dagen in de trein is niet in te beelden. Doordat je letterlijk geen kant op kan, geniet je van alles om je heen, maak je een praatje met medereizigers, terwijl je uren uit het raam kijkt naar het steeds veranderende landschap. Juist doordat er niets is, is het vrij eenvoudig om de rust te omarmen en te genieten van dingen waar je anders misschien niet bij stilstaat. Kortom; het leven in de trein van de Trans Siberië Express is een beleving op zich.

Let op: dit artikel is in 2017 geschreven. Op dit moment wordt het afgeraden om naar Rusland te reizen. Bekijk het actuele reisadvies van MinBuZa.

De route van Moskou naar Beijing via Mongolië

De route van Moskou naar Beijing heeft meerdere namen, de Transsiberië Express, Transmongolië Express, Transmantsjourije Express en de Transbaikal Express. De naam is afhankelijk van de exacte route, je kunt bijvoorbeeld via Mongolië reizen, dan heet het de Transmongolië express. Daarnaast is het ook mogelijk om de reis andersom te maken en te starten in Beijing in plaats van in Moskou. Ondanks dat ik via Mongolië ben gereisd en dus zou kunnen spreken van de Transmongolië Express, heb ik het in dit artikel over de Transsiberië Express. Dit omdat dit de meest algemene en bekende benaming is voor de treinreis. Welke route je ook neemt, de tips in dit artikel gelden voor alle genoemde routes.

Trans-Siberie-Express-Trein-Moskou-Peking

Route en ticket Transmongolië/ Transsiberië Express

Je bent als reiziger vrij om de route te bepalen zoals jij het wilt en kiest zelf je bestemmingen uit. Op het station van vertrek koop je een ticket naar je volgende bestemming. Als je vanaf daar enkele dagen later verder reist, koop je een nieuw kaartje tot aan de volgende bestemming. Sommige mensen hebben de indruk dat je een ticket van Moskou naar Beijing koopt en onderweg een x aantal keer kan uitstappen, zo werkt het dus niet. Je koopt voor elke rit een ticket en moet je op het perron bij het kopen van een kaartje registeren als toerist.

Trans-Siberie-Express-Route-Moskou-Peking

Route Transmongolië Express in detail: Moskou – Irkutsk – Listvianka – Ulaanbaatar – Beijing, een reis met een lengte van 7857 kilometer.

Moskou: Het Rode Plein, bontjassen en hoge hakken

Ik maakte deze reis in februari en ondanks de extreme kou (-29 graden) en sneeuw, werd het straatbeeld van Moskou gedomineerd door prachtige dames, gekleed in lange bontjassen met blote benen en hoge hakken. Geen praktische snowboots of windstoppers, zoals wij ons zouden kleden, maar louter elegantie. Er waren in februari nauwelijks toeristen in Moskou en de straten voelden verlaten aan, de mensen op straat verplaatsen zich alleen van A naar B om weer ergens naar binnen te gaan. De highlights in Moskou die je zeker niet mag missen: het Rode plein, het Kremlin, de St. Basil Kathedraal, het Nieuwe Maagdenklooster en de Universiteit. Moskou typeert zich door prachtige architectuur van gebouwen in Russische stijl. In twee à drie dagen kun je al veel bezienswaardigheden van Moskou zien.

Lees meer tips voor een stedentrip Moskou.

Trans-Siberie-Express-Moskou-Rode-Plein

Accommodaties in Moskou

Qua accommodaties heeft Moskou veel te bieden: van budget tot high end. Een aanrader is het Loft Hotel 11 Moskou (tweepersoonskamer inclusief ontbijt € 61,-). Een goedkopere optie is het Davydov Hostel Moskou (€ 12,- per nacht).

Door ons geselecteerde accommodaties in Moskou

Moskou-Trans-Siberie-Express

Treinreis van Moskou naar Irkoetsk en Listvjanka (Baikal meer)

Drie dagen, vier nachten en ruim 5000 kilometer tot aan Irkoetsk. Dit is een goed begin om aan de trein te kunnen wennen, aangezien dit het langste traject is waar je non-stop in de trein zit. In de winter zijn er weinig toeristen, hierdoor is de kans groot dat je de coupé deelt met lokale mensen. Niet iedereen is even vaardig in het Engels, het is dus aan te raden om een taalboekje met Engels/Russische zinnen mee te nemen. Dit zorgt ervoor dat je een stuk sneller connectie maakt met de mensen om je heen, iets wat de reis zeker een extra dimensie geeft. In ons geval waren onze medereizigers erg nieuwsgierig waar wij vandaan kwamen en vooral naar ons land en onze woonplaats. Een boekje (of telefoon) met foto’s van jouw stad, familie is dus een goede ijsbreker.

De uren vliegen voorbij

Zodra de trein begint te rijden zit je aan het raam gekluisterd. Daar waar je eerst nog door de buitenwijken van Moskou rijdt, wordt het landschap steeds witter en witter en maken flats plaats voor idyllische huisjes. De uren vliegen voorbij in dit eerste deel van de Transsiberië Express en dit werkt direct ontspannend. De wetenschap dat de reis drie dagen duurt en je dus alle tijd hebt om te doen waar je zin in hebt (in mijn geval lezen, schrijven, foto’s bewerken, nadenken, uit het raam staren) versterken dit gevoel.

Trans-Siberie-Express-Trein-View

Eten en drinken tijdens de Transsiberië Express

De bankjes in de trein dwingen je om zo af en toe even de gang op te gaan om je benen te strekken. Op de gang staat een ketel, zodat je zelf koffie en thee kan maken. Neem koffie en thee zelf van tevoren mee. Daarnaast is er een restauratiewagen waar je allerlei Russische etenswaren kan kopen. Gelukkig stopt de trein regelmatig zodat je je benen kunt strekken en een frisse neus kunt halen. Op de stations staan allerlei kraampjes waar je etenswaar en souvenirs kan kopen.

Trans-Siberie-Express-Trein-Restauratie-Wagon

In de trein kan het erg warm zijn. Als je in de winter reist, staat de temperatuur binnen (25+ graden) dus in schril contrast met de temperatuur buiten (soms wel -30 graden). Draag dus laagjes zodat je bij de stops gemakkelijk verandert van outfit en naar buiten kunt.

Trans-Siberie-Express-Trein-Eetkraam

Vissersdorpje Listvianka

Na 72 uur in de trein te hebben gezeten komt de trein aan in Irkoetsk. Vanuit Irkoetsk kun je met een busje naar Listvianka, een idyllisch vissersdorpje, reizen. Listvianka ligt zo’n 70 kilometer verderop aan het Baikalmeer en is omgeven door bergen. Zeker de moeite waard dus als stop tijdens de Transsiberië Express.

Trans-Siberie-Express-Laike-Baikal

Baikalmeer

Het oudste en diepste meer ter wereld (30-80 km breed en 600 km lang) is adembenemend. De totale oppervlakte van het meer is gelijk aan België. In de winter is het hele meer bevroren en het ijs zo dik dat het dient als doorgangsweg. Het meer mondt uit in de rivier Angara die nooit bevriest. De overgang van het meer, waar zeker een meter ijs op ligt, in contrast met de wild stromende rivier is erg bijzonder om te zien

Trans-Siberie-Express-Lake-BakailBaikalmeer

Rondom het Baikalmeer worden verschillende activiteiten aangeboden. Je kunt er in de winter ijsvissen, snowboarden of met de sneeuwscooter op pad en in de zomer prachtige wandelingen maken, mountainbiken of varen. Als toerist (in de winter) voel je je misschien wel een beetje verloren, er zijn niet veel andere toeristen. Dit kan natuurlijk extra bijzonder zijn, maar als je solo reist is het misschien een beetje eenzaam. Zomers zijn er veel Russische toeristen en kun je ook aan het meer kamperen.

Lees ook onze tips voor het Baikalmeer.

Trans-Siberie-Express-Snowboarden-Lake-Baikal-Siberie

Accommodaties rond het Baikalmeer

Ik verbleef zelf in Listvjanka in een bijzondere homestay waar je direct kunt kennismaken met de lokale gebruiken. Wij aten bijvoorbeeld lokale vis (omul) inclusief de kop en en ondergingen een typisch Russisch sauna ritueel (banja). Malina Guesthouse is aan aanrader om te verblijven, een tweepersoonskamer kost € 50,- per nacht inclusief ontbijt. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het meer en er is ook een hottub en een kleine sauna.

Trans-Siberie-Express-Homestay

Na twee dagen aan het Baikalmeer is het tijd om terug te reizen naar Irkoetsk, een klein stadje met een aantal leuke restaurants en winkeltjes, verder is hier weinig te doen. Vanaf hier kun je de Transsiberië Express weer verder oppakken.

Lees ook onze tips voor Irkoetsk.

irkoetsk rusland

Treinreis van Irkoetsk naar Ulaanbataar (Mongolië)

Na het eerste lange stuk met de trein voelt het ritje naar Ulaanbataar erg kort (twee dagen en één nacht). In de trein kun je waarschijnlijk weer aangenaam gezelschap verwachten en is de kans op familiefoto’s en wodka groot. Voor je het weet heb je wéér een gezellige avond met je medereizigers!

Trans-Siberie-Express-Trein-Coupe

Ulaanbataar

Ulaanbataar is misschien anders dan je zou verwachten, het is een stad met veel Westerse invloeden. Vierbaanswegen vol grote Amerikaanse auto’s, veel neonlichten en erg veel getoeter. Het verkeer is zo’n enorme chaos dat het oversteken van straten een heel avontuur is. Het lijkt alsof er geen verkeersregels zijn. Het is daarom ook vreemd om te zien dat er wel overal zebrapaden en stoplichten zijn, terwijl auto’s, bussen en brommer rakelings langs elkaar heen rijden.

Trans-Siberie-Express-Ulaan-Bataar-MongolieTrans-Siberie-Express-Mongolie-Ulaan-Bataar-Viewpoint

Open vlaktes, wilde paarden en nomaden in Mongolië

Grote kans dat je na een bezoekje aan Ulaanbataar graag het andere Mongolië wilt zien. Het Mongolië van open vlaktes, wilde paarden en nomaden. Boek dan dan een tour bij een lokaal reisbureau door de binnenlanden van Mongolië, de Terelj. Je maakt dan samen met andere reizigers een meerdaagse tour in een minivan. Je slaapt bij verschillende nomaden families in een ger tent en maakt kennis met de gastvrijheid van de Mongoliërs. Je voelt je even familie en er wordt voor je gekookt, gezongen en gedanst. Op het programma staat ook  paardrijden, kameelracen en een hike naar één van de grootste kloosters in het gebied. Een onbeschrijfelijke ervaring om het leven van de lokale nomaden van zo dichtbij te ervaren. Zeker een aanrader als ervaring tijdens de Transsiberië Express!

Lees meer over een vakantie Mongolië.

Trans-Siberie-Express-Mongolie-Nomaden

Accommodaties in Ulaanbataar

Een leuke accommodatie Ulaanbataar is het Zaya Hostel. Je boekt hier al een kamer voor € 24,- euro per nacht inclusief ontbijt. De meeste hotels en hostels bieden verschillende trips naar de Terelj aan. Reken op ongeveer € 150,- voor een driedaagse tour (twee nachten) inclusief vervoer, overnachting en eten.

Trans-Siberie-Express-Mongolie-Paardrijden

Treinreis van Ulaanbataar naar Beijing

De trein van Ulaanbataar naar Beijing, het laatste stuk van de Transsiberië Express, doet er iets meer dan een dag over, een rit die bekend staat om de prachtige omgeving. Vlaktes die veranderen in bergen en in de verste verte de Chinese muur. Na de rust in de trein en de weidse natuur in Mongolië waan je je in Beijing in een hele andere wereld. Een stad met oneindig veel mogelijkheden waardoor het onmogelijk is om in 5 dagen alles te zien.

Trans-Siberie-Express-China-Beijing-Hutong

Highlights van Beijing

Highlights van Beijing die je niet mag missen zijn: De verboden stad, Summer palace, Temple of heaven, Drum towers, Chinese muur en natuurlijk de typische Chinese hutongs. Hutongs zijn oude Chinese wijken die zich schuilhouden tussen alle moderne westerse gebouwen met leuke kleine straatjes, binnenplaatsen, winkeltjes en lokale eetstalletjes. Lees meer over onze tips voor de leukste bezienswaardigheden in Beijing die je zeker niet mag missen.

Trans-Siberie-Express-China-Beijing

Accommodaties in Beijing

In Beijing zijn er veel mogelijkheden om te overnachten, aanrader is het Beijing Sunrise Youth hostel. Je boekt hier voor € 15,- een bed in een dorm. Zoek je tweepersoonskamer in een goed hotel? Dan is het Dongfang Shengda hotel (€ 57,- per nacht) een aanrader. Het hotel ligt in een hele leuke wijk en geeft je het typische Chinese gevoel.

Trans-Siberie-Express-Chineze-Muur-Peking

Praktische informatie over de Transsiberië Express van Moskou naar Beijing

Transsiberië Express route en tickets

Om de dag vertrekt de Trans Siberië Express vanaf het Jaroslavski-station in Moskou (lijn 2) en uit Vladivostok (lijn 1). In het hoogseizoen is het verstandig om je tickets van tevoren te kopen omdat de trein met regelmaat vol zit. Koop op het moment dat je aankomt op het station alvast een ticket voor de volgende bestemming, ook als je pas enkele dagen later vertrekt. Een andere optie is om je reis als pakket incl. overnachtingen, visa etc. te boeken via een organisatie.

Trans-Siberie-Express-Perron

Transsiberië Express kosten

De prijzen van de tickets variëren afhankelijk van het moment van boeken. Wat de Transsiberië Express je gaat kosten, verschilt dus wanneer je de tickets boekt. Voor Rusland geldt, hoe verder van tevoren hoe goedkoper. Deze tickets zijn twee maanden voorafgaand aan de vertrekdatum te boeken op de website van de Russische spoorwegen. Dit geldt echter niet voor internationale tickets, deze zijn alleen te koop op het station of boek je via een reisorganisatie.

Bestemming en afstand zijn ook van invloed op de prijs voor de Transsiberië Express, reken gemiddeld op € 150,- per ticket voor grote afstanden. Boek je deze reis als pakket ga dan uit van +/ € 1000,- incl. visa en overnachtingen voor het meest simpele pakket. Alles zelf regelen is goedkoper en prima te doen, maar dus wel wat meer regelwerk.

Visa Transiberië Express: visum Rusland, Mongolië en China

Houd er rekening mee dat je voor Rusland, Mongolië en China een visum nodig hebt. Je moet deze visa van tevoren aanvragen, neem hier ruim de tijd voor! Je kunt je visa natuurlijk zelf regelen bij de betreffende ambassades, maar je kunt het visum voor China en Rusland ook regelen bij een (online) visumbureau. Wij hebben goede ervaringen met e-visums.nl, je kunt hier eenvoudig online een visum voor China en een visum Rusland aanvragen. Zij regelen ook een uitnodigingsbrief mocht dit nodig zijn voor bepaalde landen. Het visum voor China kost € 136,95, is 90 dagen geldig en je mag binnen die periode maximaal 21 dagen aaneengesloten in het land verblijven. In deze periode mag je slechts één keer het land betreden. Het visum voor Rusland kost € 104,95, is 90 dagen geldig en binnen deze periode mag je maximaal 30 dagen aaneengesloten in het land verblijven. Ook hierbij geldt dat het een single entry visum is, net als die van China. Ook voor het visum voor Mongolië kun je contact opnemen met E-visums.nl. Deze kun je alleen niet via een online formulier aanvragen, maar ze kunnen je wel bij de aanvraag helpen.

Trans-Siberie-Express-Trein-Buitenkant

Wat kun je verwachten van de treinen van de Transsiberië Express?

Reisklassen

De meeste treinen hebben drie verschillende klassen die vanzelfsprekend invloed hebben op de prijs van je ticket voor de Transsiberië Express. Kies je voor eerste klas dan heb je een afgesloten coupé met daarin twee bedden, tweede klas is een afgesloten coupé met vier bedden en de derde klas is een niet afgesloten ruimte met tientallen bedden. Keuze is afhankelijk van je budget en behoefte aan privacy. De coupes zijn erg klein maar dat went na een aantal dagen vanzelf. Door je coupé met anderen te delen maak je snel contact en leer je lokale bevolking kennen. Zelf heb ik de hele reis tweede klas gereisd en de coupé alleen maar gedeeld met lokale mensen. Dit maakte mijn reis extra bijzonder. Omdat niet iedereen Engels spreekt, kun je een kleine taalgids meenemen. Dit maakt communicatie eenvoudiger en leuker.

Beneden- of bovenbed

Bij het boeken van je ticket kies je voor een beneden- of bovenbed. Als je kiest voor een vierpersoonscoupé worden de onderste bedden gedurende de dag als bank gebruikt. Deze deel je dan dus met je medereizigers. Vind je het prettig om je zo nu en dan terug te trekken, kies dan voor het bovenste bed. Deze heb je wel helemaal voor jezelf.

Wagon en coupés

Elke wagon heeft negen coupés, een toilet en een wastafel (geen douche). Op de gang staat een boiler waar je heet water kunt halen voor koffie, thee of bijvoorbeeld instant noedels of soep (neem dit zelf mee). Ook is er is een restauratiewagon om te eten. Tijdens de tussenstops staan op de meeste stations kleine stalletjes waar voornamelijk snacks worden verkocht. Op sommige plekken zijn er ook lokale specialiteiten (gedroogde vis, worst) verkrijgbaar. De trein stopt vrijwel altijd tientallen minuten. Je hebt dus ruim de tijd om een rondje te lopen over het perron.

De wagon wordt beheerd door een provodnik/ provodnitsa. Deze persoon is verantwoordelijk voor alle reizigers in de wagon, controleert tickets, houdt de wagon schoon, bewaakt de ingang tijdens de stops en reguleert de verwarming in de trein.

Trans-Siberie-Express-Trein

Beste reistijd voor de Transsiberië Express

De meeste reisgidsen raden het voorjaar of najaar aan als beste reistijd voor de Transsiberië Express, ik denk echter dat het af hangt van je persoonlijke voorkeur. Vanzelfsprekend heeft het seizoen invloed op het landschap, de temperatuur en de activiteiten die je onderneemt. Zo is het in de zomer in China erg heet en in de winter in Rusland en Mongolië extreem koud.

Ik heb ervoor gekozen om de Transsiberië Express in de winter te doen, juist vanwege het extreme weer, de sneeuw en de kou. Ik vond dit bij de treinreis passen. Met temperaturen van -30 was het soms een uitdaging om warm te blijven, maar wat was het prachtig! Je kunt je hier natuurlijk ook op kleden en als je er op bent ingesteld is het goed te doen. Met alle sneeuw die ik in Mongolië heb gezien, kan ik me niets voorstellen bij de foto’s van groene weidse vlaktes die ik elders heb gezien, ik ben wel echt benieuwd naar de ervaring in de zomer. Het kan zijn dat deze namelijk compleet anders is, waarschijnlijk deel je dan de trein met meer andere toeristen. In de winter word je omringd door lokale bevolking en kom je weinig andere toeristen tegen. Als je alleen reist, kan dit juist maken dat je ervoor kiest om in de zomer te reizen.

Heb jij deze reis in de zomer gemaakt? Deel je ervaring in de comments!

Geen tijd? Laat de Transsiberië Express en visa voor je regelen!

Heb je zelf geen tijd of zin om de Transsiberië Express te regelen? Je kunt het ook voor je laten doen, bijvoorbeeld door Mevo Reizen. Mevo Reizen organiseert al 20 jaar Transsiberië Express reizen en andere bijzondere treinreizen en mag zich dus wel specialist op dit gebied noemen. Zij kunnen je individuele reis organiseren, maar je kun ook deelnemen aan een kleinschalige Transsiberië Express groepsreis. Je boekt al een Transsiberië Express reis bij Mevo Reizen vanaf € 699,-. Ook voor alles rondom de visa kun je bij hen terecht, net zo makkelijk!

14 reacties

 • Veerle 8 augustus 2017 - 23:36

  Hoi! Superhandig artikel, want deze reis staat eigenlijk wel op #1 van mijn bucketlist. Heb ik nu goed begrepen dat jij zelf de tickets tijdens je reis geboekt hebt? En hoeveel geld was je kwijt voor deze reis? Zou je ook aanraden om meer stops te doen/langer te blijven op stops?

  • Esther 9 augustus 2017 - 08:18

   Hi Veerle, wat tof! Het is zeker een aanrader, één van de mooiste en meest gedenkwaardige reizen die ik heb gemaakt. Ja de tickets koop je telkens op het station, het ticket vanaf Moskou kan je al vanuit Nederland boeken (online). De daarop volgende tickets koop je op het perron, ik zou aanraden om die te kopen bij aankomst. Bijvoorbeeld Ulaan Bataar naar Peking, beslis bij aankomst in Ulaan Bataar hoeveel dagen je wilt blijven en koop alvast een.ticket voor die dag. Ik ben drie dagen bij het Baikalmeer geweest en vier dagen Mongolie. Als je meer tijd hebt dan is het zeker leuk om meer stops te doen, en als je in een ander seizoen naar Mongolie gaat dan is het volgens mij erg leuk om daar langer te blijven. Mijn reis duurde in totaal zo’n drie weken en daar was ik zo’n 1000euro voor kwijt. excl. ticket van Peking naar Amsterdam. Hopelijk heb ik hiermee je vragen beantwoord.

   Laat je het ons weten hoe je het hebt ervaren? Groet Esther

 • Veerle 12 november 2017 - 16:40

  Hii! (Weer een Veerle:) in februari vertrek ik naar Rusland voor deze reis. Ik heb via de website “real Russia” begrepen dat ik via die site ook trein kaartjes kan kopen. Steeds vaker lees ik dat mensen deze ter plekken kopen op het trein station. Ik vraag mij dan wel af hoe dat met het visum zit aangezien je per nacht moet aangeven waar je verblijft. Hebben jullie hier ervaring mee? Ik wil via een visum site mijn aanvraag doen.
  Vriendelijke groet

 • Livia 2 december 2017 - 19:41

  Hi Veerle! Ik ga deze reis in januari maken en vroeg me af of je nog specifieke kleding tips hebt die je echt cruciaal vond voor deze reis zoals misschien thermo sokken of speciale schoenen?
  Groetjes Livia

 • Sanne 4 december 2017 - 19:08

  Hi Veerle,
  Onwijs gave reis heb je gemaakt en ik wil hem heel graag zelf ook maken. Ik vroeg me af of je de reis zelf hebt geregeld of het via een organisatie hebt gedaan? Groetjes Sanne

  • Younness 3 maart 2018 - 07:00

   Deze reis zit ik al vorige jaar aan te denken om te doen

   Alleen om allen te doen is lastig
   Heb wel vrienden en vriendinnen gevraagd
   Maar die durfen niet te doen
   Zeggen te risico in Siberische of Mongolië
   Mijn plan was naar vladivostok
   Maar aangezien lees ik ervaring van verlee
   Dan heb ik liever Beijing

 • Sonja 6 april 2018 - 11:58

  Wat een gave reis was dit. Wij hebben st petersburg er voor geplakt en toen naar moskou en de transmongoliË express gedaan. Mongolië was echt een highlight. De treinreis wordt steeds mooier hoe dichter je bij het baikalmeer komt. Dan de kortere stukken naar Ulaanbatar en China. Topreis dit. Ik zou hrt wel laten organiseren dan weet je zeker dat je de goeie treinen hebt en is vervoer naar hotel en station elke keer geregeld. Wij waren heel tevreden over Tiara Tours.

 • Sanne 31 augustus 2018 - 20:34

  Wat een super gave reis! wij zitten er over te denken om.dezelfde reis te gaan doen in februari. Benieuwd of het in Mongolië dan nog kan om in een gertent te overnachten of dat dit te koud is in deze tijd? En tips voor kleding zijn heel welkom!
  Bedankt alvast!
  Groetjes Sanne

 • Marianne 16 april 2019 - 11:05

  Wij hebben alles laten regelen door Tiara Tours in Breda. Super fijn geholpen met alle keuzes en omdat we de kinderen mee wilden nemen fijn dat zij dat ook gedaan hebben. Topreis gehad en de kids hebben het er nog steeds over!

 • Annemieke 22 juli 2019 - 15:21

  Hoi, wij gaan de maand september 2019 deze reis maken. Zijn er tips wat betreft geld? Welke valuta moeten we meenemen? Wij gaan van st. Petersburg via Beijing en Xian naar Shanghai. En hoe heb je dat gedaan met eten in de trein? Bij de lokale tentjes langs het spoor eten gekocht? In vind het best spannend hoor, heb al veel van de wereld gezien maar deze treinreis is net even wat anders.

 • Dominique 29 januari 2020 - 16:33

  Ik heb met de kinderen de reis met de Trans Mongolië Express via Irkoetsk en het baikalmeer gedaan. In 1 woord geweldig. We waren een beetje huiverig om het met de kidneren te doen maar na hulp van Tiara Tours toch doorgezet. Ze hebben ons helemaal goed voorbereid om overal de goede stops te maken (Irkoetsk, Terelj nationaalpark en Datong in China) en toen was het genieten. Heerlijk gehad en samen met ons gezin in een coupe slapen was eigenlijk een van de hoogtepunten. Wat een aanrader!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen