Meteen naar de content

Wat een reis door Mongolië uniek maakt

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Mongolië

Mongolië is vijfenveertig keer zo groot als Nederland, maar telt slechts drie miljoen inwoners. Dit land in Centraal-Azië spreekt tot de verbeelding door de uitgestrekte Gobi woestijn en zijn voormalig leider Ghengis Khan, die ooit over het grootste rijk ter wereld heerste. Woeste vlaktes, groene valleien en rotsachtige gebieden domineren het landschap. Het grootste deel van de bevolking leeft een nomadenbestaan. De nomaden trekken rond met hun gers (tenten), kamelen en schapen. Een vakantie Mongolië is zonder twijfel een avontuur: trotseer de ongerepte natuur, eenzaamheid en gastvrijheid in één van ‘s werelds mooiste bestemmingen die door maar weinig toeristen wordt bezocht. Nog niet overtuigd of een vakantie Mongolië iets voor jou is? Lees hieronder wat een rondreis Mongolië zo uniek maakt!

vakantie Mongolië

De grenzeloze gastvrijheid van Mongolië

Het betrekkelijk kleine aantal bezoekers in combinatie met enorme afstanden en een nomadische bevolking zorgt voor grote gastvrijheid. Van oudsher is men afhankelijk van anderen, wanneer men van plek naar plek trekt. De afstanden zijn zo groot, dat men gemakkelijk dagen of weken onderweg is om op bezoek te gaan bij familie of vrienden. Zelfs met de moderne transportmogelijkheden is het niet ongebruikelijk dagen aan één stuk te moeten rijden om je bestemming te bereiken. De wegen zijn vaak onverhard, rotsachtig en stoffig. Mensen wonen ver van elkaar vandaan en zijn nieuwsgierig wanneer toevallige passanten op hun voordeur kloppen.

Op bezoek bij de lokale bevolking

Wanneer je een Mongoolse familie bezoekt, word je bijna altijd verwelkomd met eten. Het is onbeleefd dit te weigeren, ook al komen de bijzondere creaties ons soms vreemd voor. Wees voorbereid op zurige yak melk en snoepjes van kamelenvet. De Mongoliërs zijn hartelijk, gastvrij en staan open voor contact met vreemdelingen. Een kijkje nemen in een ger en de bijzondere ontmoetingen met de bevolking zijn zeker hoogtepunten van je vakantie Mongolië.

vakantie Mongolië

Verrassend Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië. Het is met stip de grootste stad van het land en ongeveer een derde van alle Mongoliërs woont hier. Naast hoge grijze flats die tijdens de socialistische jaren gebouwd werden voor arbeiders die naar de stad kwamen, heeft Ulaanbaatar ook kleurrijke boeddhistische tempels, levendige winkelcentra en stijlvolle restaurants.

Gandan Monastery

Gandan Monastery is een klooster in het hart van Ulaanbaatar dat zeker een bezoekje waard is. Je vindt hier verschillende tempels en een grote centrale hal met daarin de grootste staande Boeddha ter wereld. Het complex stamt uit 1835 en is in Tibetaanse stijl gebouwd. De entree bedraagt 4000 Mongoolse Tugrik (1,50 euro, augustus 2019).

vakantie Mongolië

Meer highlights van Ulaanbaatar

Verder is het uitzichtpunt op Zaisan Hill een must visit, wanneer je in de Mongoolse hoofdstad bent. Je hebt hiervandaan een adembenemend uitzicht over de stad. Het is verstandig ‘s ochtends vroeg te gaan, zodat je geen last hebt van smog dat het uitzicht belemmert. Ook Sukhbaatar Square, het belangrijkste plein van Mongolië met daaraan gelegen het Parlement en een gigantisch standbeeld van Ghengis Khan is één van de bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie Mongolië moet bezoeken. Cultuurliefhebbers zullen genieten van de traditionele dans- en muziekvoorstellingen in de hoofdstad. In anderhalf uur tijd word je ingeleid in traditionele dans, keelzang en acrobatiek.

vakantie Mongolië

Eigenzinnige rituelen en feesten in Mongolië

Het leven in Mongolië is omgeven door mythes, mysterie en traditie. Wanneer mensen natuurfenomenen niet kunnen verklaren, zoeken zij vaak steun bij geloof en volksverhalen. Zo ook in Mongolië. Er bestaat een hele rits taboes en leefregels, waaraan de bevolking zich probeert te houden om oogst, klimaat en familierelaties te sturen. Zo mag je iemand pas een hand geven, wanneer deze over de drempel heen gestapt is en moeten eventuele cadeaus bij het familiealtaar neergelegd worden. Feesten, zoals Nadaam in juli, zijn van groot belang: dit is het moment dat nieuwe familieleden worden geïntroduceerd en welkom geheten. Mensen zijn trots op hun volkssporten als Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Traditionele kleding is niet ongewoon in het straatbeeld. Een vakantie Mongolië is een unieke ervaring. De rijkdom aan cultuur die je hier tegenkomt, vind je slechts op weinig andere plekken.

vakantie Mongolië

Mongolië is een paradijs voor avonturiers

Reizen in Mongolië is niet per definitie gemakkelijk en comfortabel. Je hebt vaak eigen vervoer nodig om van A naar B te komen. Busverbindingen zijn er weinig. De wegen zijn hobbelig en de afstanden lijken bovendien oneindig. Backpacken in Mongolië is wat dat betreft lastig. Veel ger kampen hebben geen warm water, noch elektriciteit of WiFi. Maar dit heeft ook zo z’n charme: doe afstand van de eeuwige communicatiedrang, geniet van de eenzaamheid en zet je gedachten op een rij. Mongolië lijkt het einde van de wereld: eindeloze vlaktes, bergen en woestijn met mekkerende geiten en kasjmier schapen. De natuur is prachtig en de rust en ruimte geven een vreemdsoortig gevoel van vrijheid. Alles is mogelijk. Niets staat vast. Een vakantie Mongolië is een moment van bezinning en avontuur. De ideale bestemming voor het maken van een roadtrip.

vakantie Mongolië

Checklist voor je vakantie Mongolië

De prachtige Gobi woestijn

De Gobi Woestijn is absoluut geen saaie vlakte. Dit ruige gebied, waar het ‘s winters -40 en ‘s zomers +40 kan worden, is verrassend afwisselend. Waar de kleine Gobi vooral bestaat uit rotsachtige kloven, grotten en puntige bergen, vind je verderop rode rotsformaties en zandduinen, die menigeen herinneren aan de Sahara. De Gobi is een geweldig gebied voor een roadtrip door Mongolië. Je kunt met gemak dagen crossen door snel vervagende bandensporen zonder iemand tegen te komen. De ruimte is oneindig. Je waant je alleen op de wereld.

vakantie Mongoliëvakantie Mongolië

Highlights van de Gobi woestijn

De Flaming Cliffs bij Bayanzag en de Goervansaichan bergen in de zuidelijke Gobi zijn geweldige plekken om tijdens een vakantie Mongolië aan te doen. Actievelingen kunnen hier hun geluk niet op: zo kun je over de rode rotsen klimmen voor de beste zonsondergang, hiken naar de top en kameelrijden bij de zandduinen. Overnachten in een ger-kamp ten midden van het lege landschap is ook een ervaring die je lang bij zal blijven.

vakantie Mongolië

De groene Orkhon Vallei

Het idee dat Mongolië alleen een kale, onvruchtbare woestijn is, is onterecht. De Orkhon vallei is het levende bewijs dat het land ook beboste, groene gebieden kent. Dit nationale park in de buurt van Khan Kharin is het thuisland van yaks, gieren en wolven. De Orkhon waterval en gelijknamige rivier zijn de levensader van het gebied. Je kunt hier wandelen, zwemmen en wild spotten. Het vulkanische karakter van de vallei zorgt bovendien voor spannende wegen en steile afgronden. Juist de afwisseling in landschap maakt een vakantie Mongolië zo bijzonder.

vakantie Mongoliëvakantie Mongolië

Geschiedenis en Boeddhisme

Mongolië staat misschien te boek als outdoor-bestemming, toch zijn ook geschiedenis en Boeddhisme interessante elementen om aandacht aan te besteden tijdens een vakantie Mongolië. In de tijd dat Mongolië communistisch was, werd het Boeddhisme afgezworen en vele kloosters en tempels verwoest. Tegenwoordig wordt de religie weer door een groot deel van de bevolking uitgedragen en zijn de ruïnes een belangrijke bezienswaardigheid voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Het Ongiin klooster bij de Khujirt-vallei vertelt het verhaal van een bloedige geschiedenis en een godsdienststrijd onder het socialisme. Het kleine museum stelt attributen ten toon uit de bloeitijd van dit religieuze instituut. In ger tenten zingen jonge monniken sutra’s [boeddhistische overleveringen].

vakantie Mongolië

Overnachten in een ger

Tijdens een roadtrip door Mongolië overnacht je regelmatig in ger-kampen. In deze traditonele Mongoolse tenten staan vaak gewone bedden en is een kachel aanwezig. Ook is er over het algemeen een gezamenlijke ruimte waar het diner geserveerd wordt. Maar verwacht niet al teveel luxe tijdens een vakantie Mongolië, het is een avontuurlijke bestemming, met bijbehorende accommodaties. In de steden vind je trouwens wel gewoon hostels en hotels. Maar omdat je tijdens je roadtrip voornamelijk in de middle of nowhere overnacht, zal je het moeten doen met de accommodaties die voor handen zijn. Dompel je dus onder in de tradities en cultuur van Mongolië en word wakker met een indrukwekkend uitzicht! Wat wil je nog meer?

Door ons geselecteerde accommodaties in Mongolië

Roadtrip door Mongolië

Mongolië is een geweldig land voor roadtrips. Heb je een rijbewijs? Houd je van reizen? Huur dan zelf een 4×4 jeep of een busje en verken dit ruimtelijke land. Geen zin om zelf te rijden? Overweeg dan, al dan niet met een groep medereizigers, een chauffeur in te huren. Het grote voordeel hiervan is, dat hij de weg kent, kan navigeren en waarschijnlijk je voertuig kan repareren op het moment dat je banden doorgeprikt worden door scherpe lavastenen of je motor afslaat in de woestijn. Een roadtrip Mongolië is absoluut avontuurlijk en een prachtige manier om zoveel mogelijk van de natuur en cultuur in Mongolië te ervaren tijdens je vakantie.

Auto huren voor je roadtrip Mongolië? Check hier alvast de prijzen voor je huurauto >>

vakantie Mongolië

Reisadvies Mongolië

Mongolië is een veilige reisbestemming. Het land is stabiel en er is weinig criminaliteit. Ga je zelf met een huurauto rondreizen, zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe je een band moet verwisselen of kleine reparaties moet uitvoeren. Het land is zo uitgestrekt dat je soms maar weinig andere mensen tegenkomt onderweg. Zorg daarom ook dat je altijd voldoende water en wat eten in de auto hebt voor het geval je lange tijd met pech langs de weg staat. Maar buiten dat is het Mongolië reisadvies alleen maar positief! Natuurlijk kun je altijd even voor het allerlaatste reisadvies voor Mongolië de website van het ministerie van buitenlandse zaken checken.

Vakantie Mongolië als onderdeel van de Transmongolië Express

Veel mensen hebben de bekende Transsiberië Express op hun bucketlist staan. De bekende treinreis van Moskou naar Beijing heet officieel de Transmongolië Express, omdat deze je dwars door Mongolië van Rusland naar China brengt. Het is de ideale manier om in relatief korte tijd drie totaal verschillende culturen te ervaren. Tijdens je dagen in de trein trekken adembenemende landschappen aan je voorbij. En als je eenmaal in Uulaanbatar bent aangekomen, maak dan zeker een tussenstop van minimaal een week om meer van het prachtige Mongolië te ontdekken.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen