Meteen naar de content

Het Baikalmeer in Siberië: op vakantie naar het diepste meer ter wereld

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Rusland

Het Baikalmeer in het zuiden van Siberië, Rusland, is het oudste meer ter wereld en ongeveer zo groot als België. Deze helderblauwe watermassa, op één van de meest afgelegen plekken op onze aarde, vormt het grootste zoetwaterreservoir op onze planeet. Lake Baikal is ongeveer 640km lang en op het breedste punt 80km breed. Met dieptes tot wel 1600 meter is het Baikalmeer in Rusland het diepste meer ter wereld. Het meer ligt tussen het Baikalgebergte en het Primorskigebergte.

Let op: dit artikel is eind 2019 geschreven. Op dit moment wordt het afgeraden om naar Rusland te reizen. Bekijk het actuele reisadvies van MinBuZa.

Haar oevers bestaan uit rots- en zandstranden, beboste heuvels en puntige kliffen. ‘s Zomers is het gebied ideaal om te hiken, picknicken en te varen; ‘s winters bevriest dit meer in het hart van Siberië en verandert het in een ruig winter wonderlandKortom een ideale plek voor een vakantie buiten de gebaande paden! We delen tips voor wat je kunt doen tijdens je vakantie aan het Baikalmeer.

Baikalmeer

Maak een boottocht op het Baikalmeer

Vanuit Listvyanka, op zo’n 70 km van Irkoetsk, kun je ‘s zomers een boottocht maken over Lake Baikal. Dit is de plek waar de Angara rivier samensmelt met het Baikalmeer en je wijdse uitzichten hebt over het diepste meer ter wereld. Zodra je over de boulevard loopt, word je aangesproken door enthousiaste kapiteins die je mee willen nemen voor een boottocht, variërend van een uur tot een hele dag. Het is zaak om voor vertrek duidelijk een prijs af te spreken en te controleren of er reddingsvesten aanwezig zijn. Eenmaal aan boord kun je genieten van prachtige uitzichten op de bergen en in juli en augustus eventueel ook een duik nemen. Zwemmen in het Baikalmeer is voor durvals: het water is zelfs in juli of augustus te vergelijken met de temperatuur van het water in de Noordzee met de Nieuwjaarsduik!

Baikalmeer boottocht

Bezoek het openluchtmuseum van Taltsy

In dit volkenkundige museum op de grens van de Angara rivier en het Baikalmeer leer je over de oorspronkelijke bewoners van de Baikal regio, waaronder de Buryat en de nomadische Evenk. In het openluchtmuseum zie je de huizen waarin zij leefden en luister je naar traditionele muziek. Ook kun je er dierenvellen, sieraden en bontmutsen kopen (‘s winters kan het hier -40 worden!). De toegangsprijs tot het Taltsy museum is 200RUB (+/- € 2,90). Je hebt ongeveer een dagdeel nodig om het hele complex te bekijken. Vergeet niet naar het nabijgelegen zandstrand te wandelen. Dit is een ideale plek om een duik te nemen in het diepste meer ter wereld, te picknicken (er is een restaurant, maar je mag ook zelf eten meenemen!) en te volleyballen.

Baikalmeer

Kampeer aan de Siberische Rivièra

Veel Russische families komen tijdens de zomermaanden naar het Baikalmeer om te kamperen en te picknicken: weg van de stress, drukte en prestatiedrang van de hedendaagse maatschappij. Mannen verschansen zich in de bossen om weer even op zichzelf aangewezen te zijn: zelf jagen, koken, verzamelen; alleen de natuur.

Ook voor reizigers zijn de zomermaanden ideaal: een mountainbiketocht door de dichte bossen van Siberië is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Of overnacht in een bungalow of tent aan de oevers van het Baikalmeer. Zodra je wakker wordt, geniet je van de oneindigheid en rust van dit bijzondere meer. Simpelweg picknicken op de kiezelstranden bij Listvyanka met gedroogde vis, kastanjes en roggenbrood is ook al een leuk dagtripje!

Strand Listvjankabaikalmeer livsjanka, diepste meer ter wereld

Winter aan het Baikalmeer

In de winter komen buitenlandse toeristen en de Russen zelf juist naar de Baikalregio om te wintersporten. Het Baikalmeer bevriest ‘s winters helemaal en de barre temperaturen tot -50 zijn niet voor iedereen weggelegd. Wie het wel aandurft, zal zich in een sprookje wanen: bevroren bomen, watervallen en meters sneeuw. In de omgeving van Choezjir en Listvyanka zijn skiliften. En ook met een hondenslee of sneeuwscooter door het ijzige landschap scheuren, hoort zeker op je bucketlist!

Trans-Siberie-Express-Baikal-Meer Trans-Siberie-Express-Snowboarden-Lake-Baikal-Siberie

Checklist voor je reis naar het Baikalmeer

Ontdek spirituele tradities op Olkhon Eiland

Olkhon eiland is het enige eiland van betekenis in Lake Baikal. Een reis naar Olkhon eiland is als een reis door de tijd: terug naar onverharde wegen, oude legendes en een simpel leven. Hier lopen koeien over straat en ervaar je de eenzaamheid en isolatie van een afgelegen eiland in een toch al afgelegen gebied. De natuur is prachtig: een fietstocht of wandeltocht is een aaneenschakeling van wijdse uitzichten, groene bossen en helder water. Het enige dorp op Olkhon eiland heet Khuzir. In dit dorpje vind je een historisch museum over de bevolking die van de visserij leefde (nu vooral van het toerisme) en vooral ook over het Sjamanisme. Veel plaatsen op Olkhon zijn heilig volgens de sjamanen en men gelooft dat Ghengis Khan er begraven ligt. Op Shamanka Rock heb je het spectaculairste uitzicht van het Baikalmeer: dit mag je niet missen na zo’n verre reis!

Rijd paard langs de oevers van het Baikalmeer

Zowel bij het Tsalty museum als in Khimki en Chernogolovka kun je prachtige paardrijtochten maken door de Siberische bossen rondom het Baikalmeer. Te paard kun je sneller meer afstand afleggen en ervaar je het landschap vanaf een hoger gezichtspunt. Enige ervaring met paardrijden is gewenst, aangezien de begeleiders vaak alleen Russisch spreken en er in bijna iedere tocht die langer is dan een uur wel uitdagende stukken zitten (hellingen, riviertjes, afgronden). Natuurlijk kun je ook kiezen voor een rondje in paard en wagen door bijvoorbeeld Tsalty of Listvyanka.

Baikalmeer

Door ons geselecteerde accommodaties bij het Baikalmeer

Hoe reis je naar het Baikalmeer?

Je kunt met de Transsiberië Express naar Irkoetsk of Ulan Ude reizen om daarvandaan een uitstapje te maken naar Lake Baikal. De Transsiberië Express is ook een mooie manier om de oevers van het Baikalmeer te verkennen. De trein rijdt urenlang langs het diepste meer ter wereld, in het zuiden van Siberië. Houd je niet van treinreizen? Vlieg dan op Irkutsk Airport. Vanuit Irkoetsk kun je met openbaar vervoer of een huurauto de Baikal regio verkennen. Ook gaan er zowel vanuit Irkoetsk als vanuit Ulan Ude veerdiensten naar Olkhon eiland.

Transsiberie Express

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen