Meteen naar de content

Beijing, China: Bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan!

gastblogger-debra-verduin

Door Debra

China

Cultuur en Unesco

Wereldsteden

Reis je naar China bezoek dan de hoofdstad Beijing (of vroeger Peking). Na Shanghai is het de grootste stad van het land en één van de oudste met heel veel cultuur. De stad telt 20 miljoen inwoners en het is er altijd druk! Beijing heeft prachtige architectuur. De stad telt tal van tempels, paleizen, markten en smalle steegjes om heerlijk in te verdwalen. Ga je naar Beijing, trek hier dan zeker een aantal dagen voor uit! Er is zoveel te zien dat we hier een selectie hebben gemaakt van de leukste Beijing bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen!

Chinese Muur bezoeken vanuit Beijing

Ga je naar China dan moet je uiteraard de Chinese Muur bezoeken, één van de belangrijkste bezienswaardigheden die je goed vanuit Beijing kunt bezoeken. De muur is meer dan 6000 km lang en loopt door heel China. De muur is gebouwd in verschillende dynastieën als verdedigingslinie tegen onder andere de Mongoolse bevolking. Rondom Beijing zijn er verschillende stukken bewaard gebleven.

Hoe kom je bij de Chinese Muur vanuit Beijing?

Vanuit Beijing heb je verschillende opties om de muur te bezoeken. De handigste manier is om een tour te boeken, maar het is eventueel ook mogelijk om er met openbaar vervoer heen te gaan. Maar waar moet je op letten? Er zijn opgeknapte stukken muur, zoals Badaling, ga hier juist niet heen. Het is druk en de muur ziet er te mooi uit. Zoek een stuk dat iets verder af ligt van de stad en je komt geen toerist tegen. Houd er wel rekening mee dat je hier moet klimmen en klauteren, maar het is zeker de moeite waard!

Verboden stad

De Verboden Stad is één van de bekendste bezienswaardigheden in Beijing. Vanuit de verboden stad werd het rijk vroeger bestuurd tijdens de Ming en de Qing-dynastie periode. Het heet de Verboden Stad omdat ‘gewone’ burgers hier vroeger niet mochten komen. Probeerde je dit toch dan werd je geëxecuteerd. In de verboden stad vind je tal van paleizen en paviljoenen met verschillende bouwstijlen. Het kan hier enorm druk zijn. Vooral tijdens vakanties en weekenden bezoeken veel Chinezen zelf de Verboden Stad. Er staat een lange rij bij de entree, houd hier rekening mee tijdens je bezoek.

Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen Square)

Tiananmen Square, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, is één van de grootste stadspleinen ter wereld. En daarmee is het absoluut één van de Beijing bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Tianamen betekent Poort van de Hemelse vrede en deze poort ligt aan het plein. Boven de poort hangt het portret van Mao, de veelbesproken, jarenlange leider van de communistische partij in China. Elk jaar wordt de foto vernieuwd i.v.m. de smog in Beijing. Mao ligt opgebaard in het Mausoleum in het midden van het plein. Maar het plein is bekender van een aantal protesten die hier plaatsvonden.

Aan het plein grenzen verschillende belangrijke gebouwen, zoals De Grote Hal van het Volk, de Obelisk, het station en het Nationaal Museum van China. Doe geen gekke dingen op dit plein, want overal hangen camera’s en er is veel beveiliging aanwezig.

Het zomerpaleis in Beijing

Om aan de hitte van de stad te ontsnappen, bouwden keizers het zomerpaleis buiten de stad. Het zomerpaleis ligt in een groot park met tal van andere paleizen, paviljoenen, tuinen en tempels. In het midden ligt het Kunningmeer. Over het meer ligt de 17-bogen brug. Op mooie dagen recreëren veel Chinezen rondom of op het meer. Het kan hier dan ook behoorlijk druk zijn. Maar het is zeker de moeite om hier heen te gaan en de stad even te ontvluchten.

Hutong

Wil jij het echte leven van Beijing ontdekken? Bezoek dan een hutong, een origineel Chinese volksbuurt. Oorspronkelijk stonden hier de kleine, grijze huisjes aan smalle steegjes en doodlopende straatjes. Veel hutongs zijn nu moderner gemaakt, huisjes zijn opgeknapt en iedereen heeft elektra en goede watervoorzieningen. Het is heerlijk om door de buurten te dwalen en te kijken wat er gebeurt in alle kleine huisjes en zo een ander beeld te krijgen van Beijing.

 

Markten van Beijing

Er zijn tal van markten in Beijing maar de leukste en meest bijzondere om te bezoeken is toch wel de nachtmarkt aan de Donghuamen street. Je zal hier niet de enige toerist zijn, maar toch is leuk om alle exotische hapjes te bekijken en wellicht ook te proeven. Van de traditionele dumplings tot gefrituurde vleermuis en slang, je vindt hier alles. Geen trek? Geniet dan gewoon van de sfeer op de markt tussen de tientallen lampions en schreeuwende verkopers.

798 Art District

Persoonlijk vond ik het 798 Art District ook een hoogtepunt van Beijing. Het is een plek die je niet zo snel verwacht en heel anders is dan de rest van de stad. Op dit oude industrieterrein kom je hip Beijing tegen. Jongeren met de hipste kleding, bijzondere kapsels en het ‘selfie’ gehalte is hier nog hoger dan in de rest van de stad. De oude fabriekshallen zijn omgetoverd in trendy cafe’s, restaurants en ateliers. Ook kun je hier leuke designer hebbedingen shoppen. In het district vind je ook veel kunstwerken op straat en street art.

Het art district ligt buiten het centrum, maar is makkelijk per bus bereikbaar!

Tips voor accommodaties in Beijing

Praktische informatie over reizen naar Beijing, China

Visum China

Om naar Beijing te reizen heb je een visum China nodig. De visumaanvraag voor China is vrij complex. Maar je kunt het visum voor China tegenwoordig ook goed online regelen via bijvoorbeeld e-visums.nl. Zij helpen je dan met je aanvraag en controleren deze ook voor hij ingediend wordt. Zo weet je zeker dat je aanvraag goed gaat. Doe dit tijdig, uiterlijk 2 weken van tevoren! Het visum voor China kost bij e-visums € 136,95 en is 90 dagen geldig. Binnen die periode kun je maximaal 21 dagen achter elkaar in China verblijven en je kunt maar 1 keer het land in reizen.

Vraag je China visum aan >>

VPN in China

Omdat door de Chinese overheid veel websites worden geblokkeerd, is het handig om een VPN service te gebruiken. Door gebruik te maken van een VPN zorg je ervoor dat je verbinding maakt via een ander land (bijvoorbeeld Nederland) en je dus gewoon toegang hebt tot alle sites, zoals Youtube en Facebook. Daarnaast zorgt een VPN ervoor dat je ook gewoon je favoriete series op Netflix kunt bekijken én je privacy en veiligheid online gewaarborgd blijft. Wanneer je gebruik wilt maken van een VPN kun je kiezen uit verschillende betaalde services, maar er zijn ook gratis VPN services beschikbaar.

Vervoer in Bejing

In Beijing is er een prima metro netwerk waarmee je bijna de hele stad kunt verkennen. Dit is de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen. Plattegronden met de metroroutes hangen in elk metro station en kun je downloaden op je telefoon. Ook de bus is een optie, hoewel de haltes wat minder goed staan aangegeven. Kijk van tevoren goed waar je heen moet en schrijf de naam op een briefje, zodat de chauffeur kan aangeven waar je uit de bus moet stappen. Je kunt natuurlijk ook met Google maps in de gaten houden of je al op je plek van bestemming bent.

Ook is het handig de app Maps.me te downloaden. Hier vind je ook de smalle steegjes op zodat je tijdens je wandeling niet de weg kwijt raakt.

Smog

Beijing is vaak in smog gehuld, waardoor je de zon meestal niet ziet en je last kunt krijgen van je luchtwegen. Heb je hier snel last van? Neem dan voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje (je bent zeker niet de enige).

1 reacties

  • Ditte 29 augustus 2017 - 23:30

    Met Google maps ben je in china niets tenzij je op voorhand een VPN download. Alle Google producten, Facebook, Instagram,…. werken niet door overheidsrestricties. Dus goede alternatieven zoeken op voorhand is de boodschap.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen